Onufr Posted January 3, 2018 Posted January 3, 2018 Cześć, przede wszystkim witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Temat może trochę odgrzewany ale podobnej konfiguracji nie znalazłem w żadnym wątku na forum. Od tygodnia jestem posiadaczem Mi Boxa 4K (nabyty drogą kupna na Gearbest) i od tygodnia nie potrafię się uporać z brakiem płynnego odtwarzania w HD (1080p, gdzie tam do 4K) ale może od początku: Materiały wideo mam na dysku sieciowym (PC, Win7, 1Gbit LAN) Mi Box połączony jest po WiFi 5GHz (AP leży pół metra od Boxa) oraz po HDMI (1m) do telewizora Kodi korzysta z biblioteki MySQL (MySQL stoi na tym samym PC co materiały wideo) Wideo 720p odtwarza się płynnie, 1080p bez znaczenia czy plik ma 30GB czy 4GB tnie, różnica jest może w czasie po jakim się to dzieje. Po uruchomieniu play, po 2-3 s włącza się buforowanie które w zależności od różnych konfiguracji trwa kilka-kilkanaście sekund po czym obraz jest w miarę płynny (nie jest to żyleta ale dało by się oglądać) przez kilka sekund po czym zaczyna się klatkowanie i przycinanie dźwięku do pełnego wyłączenia co ewidentnie wskazuje mi na problemy wydajnościowe samego MiBoxa ale może się mylę... Przeglądając pozostałe wątki na różnych forach udało mi się wykluczyć przyczynę: kabel HDMI - podpięty komputer działa poprawnie 50/60Hz - zarówno na 50Hz jak i 60Hz działa tak samo. obecnie jest 50Hz zgodnie z Waszymi zaleceniami. wolne WiFi - ten sam materiał odtwarzany na starym laptopie (jeden z pierwszych i3) po WiFi 2,4Ghz działa płynnie nawet w drugim pokoju nadmierna ilość aplikacji - po przywróceniu fabrycznym odinstalowałem wszystkie aplikacje (milion chińskich klawiatur) nawet google casta i youtube. Został sklep googla i systemowe apki których nie znam - tych nie ruszałem żeby czegoś ważnego nie wyłączyć. wspomaganie sprzętowe itd... - próbowałem kilku tutoriali z youtuba, wyłączanie wspomagania, ustawianie buforów, skutkuje poprawą płynności o kolejne sekundy bufor w advancedsettings - też nie wnosi wiele więcej. Taką samą konfigurację testowałem na Raspberry Pi 1 z zainstalowanym Openelec i tu nie było takich problemów z wydajnością pomimo o wiele słabszego sprzętu. Pytanie do Was, czy ktoś korzysta z podobnej konfiguracji? a może coś przeoczyłem? Kodi odpalałem już na różnym sprzęcie i to w zasadzie pierwszy raz gdy mam aż taki problem, co więcej z chwalonym urządzeniem mojego ulubionego producenta:) pozdrawiam Adam
ghost12 Posted January 3, 2018 Posted January 3, 2018 W kodi 17 był problem ze wspomaganiem sprzętowym dla AmLogic, ale widzę że to też już robiłeś. Spróbuj zamiast kodi zainstalować smpc (on jest oparty na kodi 16) i zobacz czy w niej też będzie występował problem. 1
Onufr Posted January 8, 2018 Author Posted January 8, 2018 Dzięki za podpowiedź, faktycznie po zainstalowaniu smpc lub nawet samego kodi w wersji 16.1 jest o niebo lepiej ale o szale dalej nie można mówić. Wciąż jest brak płynności przy 1080p, tym razem objawia się to tylko tak jakby brakowało co którejś klatki ale jednak . Przy obrazie z BD sypie się czasem obraz kwadratami, do 4K nawet nie podchodziłem. Szkoda bo sam odtwarzacz bardzo mi podszedł, szczególnie pilot i obsługa jest na mistrzowskim poziomie.
tholyir Posted January 15, 2018 Posted January 15, 2018 Polecam Archos Video Player + darmowe kodeki, wszystko chodzi bez ścinek (1080p) również po SMB.
endigarnek Posted January 23, 2018 Posted January 23, 2018 Cześć, mam ten sam problem. Nawet filmy na YouTube nie są idealnie płynne. W kodi zużycie procesora to max 45 procent przy odtwarzaniu filmu, a co 1-2s są mikroprzyciecia obrazu. Mi box 4k przyjechał wczoraj z Chin. Może jakas wadliwa seria? Robiłem reset urządzenia, aktualizowałem, zmieniałem programy do odtwarzania filmów i cały czas to samo.
Recommended Posts