ZduneX25 780 Posted November 9, 2017 Report Share Posted November 9, 2017 MIUI 7.11.9 Poprawiony Asystent MIUI Do pokazywania wydarzeń z kalendarza w Asystencie MIUI wymagane jest ręczne udzielenie uprawnień dla Kalendarza w aplikacji Systemowy Launcher (Zainstalowane > Systemowy Launcher > Uprawnienia aplikacji > Kalendarz) Pełna lista zmian Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja oczywiście w dziale Pobierz MIUI tutaj. Wybierz odpowiednie TWRP recovery pod swój model wg tej tabelki Podłącz telefon w trybie fastboot do PC:fastboot flash recovery twrp.imgfastboot boot twrp.img W TWRP wybierz wipe > format userdata Pobierz rom xiaomi.eu pod swój model z działu Pobierz MIUI, przenieś do telefonu i zainstaluj z TWRP (menu Install) Dalsze aktualizacje odbywają się przez OTA lub ręcznie z TWRP Czym miuipolska różni się od Global? Aktualizacja Mi4c/Mi4s/MiNotePro do 7.0 Pierwsza aktualizacja do nowego Androida dla wyżej wymienionych modeli niestety wymaga nowego bootloadera (bez niego system nie wstaje), stąd też nasz niezablokowany bootloader, który funkcjonował do tej pory nie może być użyty do dalszych aktualizacji. Instalacja Xiaomi.eu z 6.12.22 (Android 5.1) na Android 7.0 jest możliwa tylko raz, ponieważ po niej bootloader w Waszych telefonach zostanie ZABLOKOWANY i będzie wymagał odblokowania oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie Xiaomi. Wymagane jest też ręczne zaktualizowanie TWRP recovery po odblokowaniu bootloadera. Procedura instalacji Xiaomi.eu Android 7.0 prosto na 6.12.22: Usunąć wzór lub kod blokady ekranu Instalacja Xiaomi.eu Android 7.0 bez wipe przez aplikację Aktualizacje lub z TWRP 3.0.1* Odblokowanie bootloadera oficjalną metodą przez Mi Unlock Tool Instalacja nowego TWRP przez fastboot flash recovery twrp.img Instalacja następnych aktualizacji standardowo przez Aktualizacje * – w pkt 1 aktualizacja blokuje bootloader. Próba przejścia do recovery wyłącza telefon. W razie problemów z błędnym kodem ekranu blokady ten poradnik pomoże. Nowe TWRP dla Androida 7 do instalacji po odblokowaniu bootloadera*: Mi4c (libra): POBIERZ Mi4s (z libra): POBIERZ MiNote Pro (leo): POBIERZ * – twrp.img znajduje się w archiwum zip, które trzeba rozpakować i zainstalować wg komendy powyżej. O instalacji fastboot można przeczytać w naszym FAQ Instalacja na MIPAD MIPAD musi mieć połączone partycje systemowe aby zainstalować nasz rom. Poradnik. ROOT Dla Android 7 root z SuperSU 2.82. Dla Mi3/Mi4/MiNote i pozostałych root do opcjonalnej instalacji przez TWRP: tutaj Dla MiPad 2 root: tutaj Dodatki MIUIPolska Paczka dodatków MIUIPolska zawiera: Blokadę reklam w aplikacjach (/etc/hosts) Nową klawiaturę MIUI (na bazie Xperia) Samouczek MIUIPolska Aplikację MiCenter Paczka do opcjonalnej instalacji po każdej instalacji aktualizacji romu przez TWRP (Menu Install)*. Każdą aplikację można też odinstalować. Data kompilacji: 20 Maj 2017 Dodatki MIUIPolska (tylko dla Androida 5.0 i wyżej): POBIERZ * – dla Mi5 i nowszych (ze strukturą .dat) kolejność instalacji jest inna: rom w twrp > restart > powrót do twrp > instalacja dodatków. **- Android 4.4 nie jest już wspierany Polecane aplikacje MIUI MiPilot 5.3.5: POBIERZ MiFit: Google Play Autoryzacje: POBIERZ Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Aktualizacje tygodniowe MIUI są opcjonalne i nie są bezwzględnie wymagane do prawidłowego działania telefonu. System w wersji rozwojowej może zawierać błędy, które mogą lub nie muszą być poprawione. Przed każdą aktualizacją warto wykonać kopię systemu w TWRP recovery (/system i /boot). Terminy pojawienia się aktualizacji dla konkretnych urządzeń nigdy nie będą podawane wg motto Acida: „Będzie kiedy będzie„. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska możecie nas wesprzeć tutaj: 1 Link to post Share on other sites
dudek 31 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Zmian bardzo niewiele. Szkoda mi czasu i transferu. Czekam do następnej aktualizacji Link to post Share on other sites
przemonk25 8 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 jak sie aktualizuje te aktualizacje cotygodniowe? wchodze w twrp czyszczę cache i odpalam aktualizacje z pliku zip? czy w jakiej kolejności? 1 1 Link to post Share on other sites
Kacper Skrzypek 2,118 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Dokładnie tak, tylko nic nie czyść, zupełnie nic. 1 Link to post Share on other sites
DJYano 26 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 3 minuty temu, przemonk25 napisał: jak sie aktualizuje te aktualizacje cotygodniowe? wchodze w twrp czyszczę cache i odpalam aktualizacje z pliku zip? czy w jakiej kolejności? Ja mam taką metodę, że biorę pierwszy update z nowego miesiąca pakuję z ręki do fona potem twrp i po instalacji czyszczę dalvik/cache i miesiąc czekam na kolejny pierwszy piątek Link to post Share on other sites
przemonk25 8 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Przed chwilą, Orjon napisał: Dokładnie tak, tylko nic nie czyść, zupełnie nic. to nie czyścić przed aktualizacją? Link to post Share on other sites
Kacper Skrzypek 2,118 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Nie, lepiej nie czyścić. Czyszczenie rób tylko wtedy, gdy po aktualizacji wystąpią jakieś problemy z systemem. 1 Link to post Share on other sites
742617000027 28 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Ja zawsze czyszczę i żyję. Telefon też... 2 Link to post Share on other sites
QBAQ 253 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Kiedy stable? Link to post Share on other sites
MartInR 1 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 (edited) W tej i poprzedniej wersji nie działają powiadomienia sms z zewnętrznej aplikacji Chomp SMS. Konkretnie, przy nadejściu wiadomości brak dźwięku, brak wibracji, brak migającej diody. Po odblokowaniu telefonu pływające powiadomienie jest, odpowiednia ikona na belce wraz z powiadomieniem po rozwinięciu również. Raczej nie jest to wina aplikacji (ostatnia aktualizacja, 25 października). jakieś sugestie ? Edited November 10, 2017 by MartInR Link to post Share on other sites
MiuiFan_83 12 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Rom był dostępny wczoraj wieczorem, później wycofany i znów jest dostępny. Orientujecie się może czy to jest poprawiona wersja (czy dalej jest FC przy diodzie powiadomień?) Nazwa pliku się nie zmieniła a ja wczoraj zdążyłem zassać. Pobierać ponownie to co jest teraz czy v2 jeszcze będzie? Link to post Share on other sites
grzegorz.lki 162 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Jest usunięty błąd z wejściem do ustawień diody. To jest nowy uploadWysłane from Sagit by TapaTalk 1 Link to post Share on other sites
MiuiFan_83 12 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 @grzegorz.lki Dziękuję! 1 Link to post Share on other sites
JayZ93 23 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Mam MIUI 7.11.2, czy aktualizacja do 7.11.9 pojawi się w OTA? Czy trzeba pobierać paczkę z miuipolska.pl?Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 1 Link to post Share on other sites
Nezumi 2,096 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 18 minut temu, JayZ93 napisał: Mam MIUI 7.11.2, czy aktualizacja do 7.11.9 pojawi się w OTA? Czy trzeba pobierać paczkę z miuipolska.pl? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Powinna pojawić się w OTA. Link to post Share on other sites
fi9o 25 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 W tej i poprzedniej wersji nie działają powiadomienia sms z zewnętrznej aplikacji Chomp SMS. Konkretnie, przy nadejściu wiadomości brak dźwięku, brak wibracji, brak migającej diody. Po odblokowaniu telefonu pływające powiadomienie jest, odpowiednia ikona na belce wraz z powiadomieniem po rozwinięciu również. Raczej nie jest to wina aplikacji (ostatnia aktualizacja, 25 października). jakieś sugestie ?To samo dotyczy telegrama. Od co najmniej 3 tygodni. @ZduneX25 co za motyw? Wrzucaj info, nie będę musiał raz po raz pytać. Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Heisenberg 118 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Jakieś 10 minut temu wyskoczyło mi OTA. Wcześniej mi się to nie zdarzało. Sprawdzę jak to działa Link to post Share on other sites
zioloqq 1 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Jak wygląda GPS na tej aktualizacji w Mi5 ? Link to post Share on other sites
zielonyBB 345 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Jak wygląda GPS na tej aktualizacji w Mi5 ?Jest OK.Sent from my MI 5 using Tapatalk Link to post Share on other sites
michu1210 9 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Kurde, pomocy. Szukam tego systemowego launchera, no i znaleźć nie mogę. Redmi Note 4 MTK Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
mrosi 1,329 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 3 godziny temu, DJYano napisał: Ja mam taką metodę, że biorę pierwszy update z nowego miesiąca pakuję z ręki do fona potem twrp i po instalacji czyszczę dalvik/cache i miesiąc czekam na kolejny pierwszy piątek A kto Ci naopowiadał głupot o czyszczeniu cache? Pobranie pliku -> skopiowanie go do telefonu -> (ewentualnie) czyszczenie Cache i ART/Dalvik -> instalacja ROMu -> restart. Koniec Ewentualnie, jeśli chce się instalować paczkę dodatków MIUI Polska, po restarcie ponownie: Pobranie paczki -> skopiowanie jej do telefonu -> instalacja -> restart. Koniec Żadnego czyszczenia po instalacji. Robi się to tylko, gdy coś nie działa prawidłowo - aplikacje lub system. Link to post Share on other sites
2900 1 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Czy streamowanie muzyki przez BT działa poprawnie czy nadal rozłącza ? Redmipro Link to post Share on other sites
_mARk_ 126 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 (edited) Na prośbę użytkowników wrzucam najświeższą wersja HOSTS z AdAwaya do wrzucenia przez TWRP 10-11-2017 Blokada_reklam_hosts_10_11_2017.zip Edited November 10, 2017 by _mARk_ 4 3 Link to post Share on other sites
wfal 3 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Streamowanie muzyki przez BT działa i działało poprawnie.Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
2900 1 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 5 minut temu, wfal napisał: Streamowanie muzyki przez BT działa i działało poprawnie. Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka W poprzedniej aktualizacji, jest kilka komentarzy o wadliwym działaniu BT, konkretnie przy streamowanie muzyki i nie jestem jedyny co ma z tym problem. Link to post Share on other sites
wfal 3 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 W poprzedniej aktualizacji, jest kilka komentarzy o wadliwym działaniu BT, konkretnie przy streamowanie muzyki i nie jestem jedyny co ma z tym problem. Ok. Więc powinienem napisać "U mnie ..."Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
Uri0550 106 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Ktoś już patrzył na rn3pro? Też macie tak z yt że co chwile przerywa odtwarzanie filmu i trzeba kliknąć "play"? Link to post Share on other sites
mrosi 1,329 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Przypominam tylko, że błędy związane z tłumaczeniem zgłaszamy w tym wątku: https://miuipolska.pl/forum/topic/27863-miui-9-błędy-i-braki-w-tłumaczeniu/?do=getNewComment Proszę nie zaśmiecać bieżącego wątku. Link to post Share on other sites
terbit 5 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 (edited) 8 minut temu, Uri0550 napisał: Ktoś już patrzył na rn3pro? Też macie tak z yt że co chwile przerywa odtwarzanie filmu i trzeba kliknąć "play"? U mnie ten problem nie występuje - odtwarza normalnie. Nadal występuje słaby zasięg WIFI. Edited November 10, 2017 by terbit Link to post Share on other sites
robaks 18 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 1 godzinę temu, _mARk_ napisał: Na prośbę użytkowników wrzucam najświeższą wersja HOSTS z AdAwaya do wrzucenia przez TWRP Przy instalacji wymagane jest odznaczenie weryfikacji sygnatury pliku zip ? Link to post Share on other sites
SilverSan 2 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 36 minut temu, Uri0550 napisał: Ktoś już patrzył na rn3pro? Też macie tak z yt że co chwile przerywa odtwarzanie filmu i trzeba kliknąć "play"? Tak pojawia mi się co jakiś czas takie coś Link to post Share on other sites
Mateusz1992 6 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 1 godzinę temu, Heisenberg napisał: Jakieś 10 minut temu wyskoczyło mi OTA. Wcześniej mi się to nie zdarzało. Sprawdzę jak to działa Jaki fon ? Mi zawsze działa OTA odkąd mam redmi note 4x Link to post Share on other sites
Heisenberg 118 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 Jaki fon ? Mi zawsze działa OTA odkąd mam redmi note 4xRównież Note 4X. Wcześniej OTA nie działało, nie wiem czemu Wysłane z mojego Redmi Note 4X Link to post Share on other sites
robaks 18 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 (edited) Co do asystenta miui, to według mnie powinna być możliwość w karcie "notatki" dodania notatki już istniejącej, utworzonej wcześniej w systemowej aplikacji notatki. Poza tym próbując wejść poprzez szukajkę do opcji "region" wyrzuca FC ustawień. Redmi 3S Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Edited November 10, 2017 by robaks Link to post Share on other sites
JacekBB 119 Posted November 10, 2017 Report Share Posted November 10, 2017 3 godziny temu, MartInR napisał: W tej i poprzedniej wersji nie działają powiadomienia sms z zewnętrznej aplikacji Chomp SMS. Konkretnie, przy nadejściu wiadomości brak dźwięku, brak wibracji, brak migającej diody. Po odblokowaniu telefonu pływające powiadomienie jest, odpowiednia ikona na belce wraz z powiadomieniem po rozwinięciu również. Raczej nie jest to wina aplikacji (ostatnia aktualizacja, 25 października). jakieś sugestie ? Korzystaj z tej wbudowanej.... Ja się przyzwyczaiłem i problemów nie mam. Tylko nie rób flash/all z tego powodu. Link to post Share on other sites
Recommended Posts