Jump to content

Xiaomi A1 vs Mi5S Plus vs Mi5X

paphal

Recommended Posts

Witam. Od 2 tygodni mam dylemat. Szukam fona dla żony i nie mogę się zdecydować. Przeczytałem chyba wszystkie możliwe recenzje i obejrzałem tonę filmów na YT i dalej nie wiem. Piszą i mówią że A1 i 5X to bliźniacze telefony, które różnią się system tak właściwie. 5S+ jest największy, ale wymiarami właściwie nie różni się od pozostałych (5S+ : 154,60 x 77,70 x 7,95 mm vs A1/5X : 155,40 x 75,80 x 7,30 mm).

A1 plusy: obsługa pasma 800MHz, "czysty android" , zapowiedź szybkich aktualizacji i rozwijania oprogramowania, kamera przednia 8Mpx f/2.0 (tel dla żony)

A1 minusy: mam redmi 3s pro i baterie 4000mAh a tu jest 3080... mój trzyma 2 dni a mniejsza bateria jak sobie poradzi?, brak Quick Charge

5S+ plusy : Snapdragon 821, duża bateria 3800, Quick Charge, NFC

5S+ minusy : debiut rok temu, kamera przód 4Mpx, brak możliwości rozbudowy pamięci

5X: w sumie to kopia A1 tylko że bez pasma 800MHz i kamera selfi 5Mpx

Jak dla mnie Snap 821 przeważa nad konkurentami oraz duża bateria na +. Ale A1 też nęci... Aha - cena. A1 mam za 235$ - czyli jakies 870zł, a 5S Plus za 1075zł. Obie kwoty są akceptowalne (moja górna granica to 1000zł ale dla 5S plus jestem w stanie ją przekroczyć - 821 kusi).

Jakie jest wasze zdanie?

Edited by paphal

Bierz 5s+. Miałem i jest świetny. Bateria bajka, aparat robi w dualu lepsze fotki wieczorem bez lampy niż mix 1 z lampą. Jeżeli rozmiar nie przeraża to wart tej ceny.

Aha. 5x i a1 to kłopoty z odblokowaniem bootloadera. Ja swojego mix2 też musiałem wysłać do Acida, bo xiaomi poblokowalo możliwość odblokowania. A Acid ma swoje narzędzia.

Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka

OK. Dzięki za info. Kupiony i jedzie do mnie :D. Niestety dopiero teraz przeczytałem forum o szkle/folii na tego tela i trochę się nogi ugięły... Domówiłem case i szkło a Ali, zobaczymy jak będzie. Żona póki co żadnego tela nie uszkodziła i będę trzymał kciuki.

Jeszcze raz dzięki - temat zamknięty :)

Ja kupiłem do plusa etui z klapką oryginalne od xiaomi. Klapką jest aktywna. Teraz ma go mój 10 latek i jesteśmy po wymianie ekranu właśnie :) A bolące to trochę, bo taka przyjemność 650 Zeta kosztuje, a ekran trza z Chin zamówić.

Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka