ZduneX25

MIUI 7.9.21

Recommended Posts

6 godzin temu, szymam napisał:

TWRP działa, a telefon dochodzi do loga Mi, wisi kilkadziesiąt sekund i się wyłącza. Co zrobić?

Podmienić TWRP na aktualne dla Andka 7.0, zrobić pełny wipe i zanistalować soft od nowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś mógłby mi powiedzieć, czy takie obcinanie taktowania procesora jest normalne? Wydawało mi się, że wcześniej po prostu były wyłączane dwa rdzenie w przypadku throttlingu, a teraz taktowanie zostało obcięte do 2.0 GHz.

Screenshot_2017-09-29-16-20-20-178_com.cpuid.cpu_z.pngScreenshot_2017-09-29-16-23-56-845_com.finalwire.aida64.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używa ktoś na mi6 v2? Bo przyszło OTA ale nie ciekawe opinie do tej pory. Może admin się wypowie?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nrk temat z rdzeniami procesora był już dawno temu wałkowany. Wbrew wszelkim wskazaniom pozostałe dwa rdzenie pracują normalnie ale ich odczyt jest błędny/właściwie to go nie ma - już nie pamiętam o co dokładnie chodzi, ale są zapewnienia że nie ma powodów do zmartwień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@QBAQ W sumie to sam nie wiem, czy działają. Chwilę pokombinowałem i stwierdziłem, że wywalę pliki odpowiedzialne za throttling przez TWRP, teraz widać normalnie pracujące wszystkie rdzenie. Jakby ktoś był zainteresowany to wystarczy przez TWRP wyrzucić z system/etc pliki thermal-engine-8996-high.confthermal-engine-8996-map.conf oraz thermal-engine-8996.conf, nie biorę odpowiedzialności, ale widać poprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skype mi sie wywala na v2

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka


Mi sie wywala chyba wszystko po koleji. Fb, messenger, navi, google maps itd.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na redmi note 2 pomaga aktualizacja ręczna do android system webview, po zainstalowaniu zero wylotek, przynajmniej u mnie.

Edited by b_olton
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bluepinkpanther możesz przetestować sobie Klawiaturę Xperia, jak dla mnie jest świetna,
https://mega.nz/#!7Y1w1RCJ!fGg3RB49Vbo64g9RweiP724-A1reWUUTUG0IMwlJPLA

Z thermal throttlingiem sprawdziłeś co się dzieje jak odpalisz grę na podłączonej ładowarce?

Co do powrotu do poprzedniej wersji firmware - kto ma Redmi Note 2 to
wrzuciłem link do softu z piątku 22 września - xiaomi.eu_multi_HMNote2_7.9.21_v9-5.0.zip,
https://mega.nz/#!jBli2DCI!yoSzVvQmMjx6NpKLxdltjOVio52S4oPOuAwI5DHo6YA

bez obaw nie jestem ch..(amem), nic nie namieszałem (jakbym umiał :) ), jest oryginalny plik,

jak z linkiem by było coś nie tak to pisać na priv, reuploaduję. Ale zawsze warto trzymać ZIPy w bezpiecznym miejscu
i nie kasować dopóki się nie przetestuje softa.

 

u mnie (na Redmi Note 2) działa już wszystko po powrocie na poprzedni soft, więc sprawdzone info :)
Wrzucasz do telefonu starszy plik aktualizacji, np.
programem MyPhoneExplorer (polecam!),
instalujesz potem ów plik z softem w TWRP Recovery - po instalacji dajesz Wipe Dalvik/ART oraz Wipe Cache.
Po takim zabiegu apki już tak nie crashują, może się zdarzyć jeszcze kilka crashy przy pierwszym włączeniu danej apki ale 
jak odpalisz kolejne 3-4 razy daną aplikację to w końcu zacznie się uruchamiać poprawnie,
a nie wywalać za każdym razem,
chodzi o to podejrzewam że musi się dalvik cache do nich odbudować.
Także - wgranie przedostatniego softa i wyczyszczenie dalvik oraz cache naprawia sprawę.

Po tym zabiegu
- tak jak zwrócił na to uwagę abc00 w drugim linkupolecam zainstalować z Google Play Store  - Android System WebView.
U mnie bez tego (jakimś sposobem magicznym się odinstalowało)
- wywalało gry jak chciałem obejrzeć reklamę za jakiś bonus :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam mi6
Po zainstalowaniu 7.9.21 nie mogę zainstalować xposed, bo wisi na logo.
7.9.21 V2 to samo.
Ma ktoś ten problem?
Android 7.1.1
Czy już będę zatrzymany na 7.9.14 na zawsze?
Wersja xposed, którą instaluję, to:
xposed_miui_edition_v88_7.1.1
Na 7.9.14 pięknie działa.
Dzięki za pomoc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego na MI5 nie została wydana wersja V2? Ja wciąż czekam na poprawę głośności w słuchawkach a miało to być poprawione w najbliższej aktualizacji. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, QBAQ napisał:

Poprawę czego? Cyferek czy telefon przygotowuje się do bezzałogowego lotu w kosmos? ;)

Telefon nie zaczyna makabrycznie mulić po chwili przerzucania się między dwiema aplikacjami.

@silver2004 Nie gram w gry i dość rzadko zdarza mi się używać telefonu pod ładowarką. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 28.09.2017 o 23:43, Nemook napisał:

Sa wylaczane po każdym restarcie telefonu???

Ponawiam. Wyjaśni ktoś czemu tak jest?

Może chociaz admin cos wyjaśni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nrk w moim mniemaniu jedyne co uzyskałeś to odczyt i tak działających rdzeni procesora, natomiast pozbyłeś się bypass'a pilnującego temperatury urządzenia. Ale nie mam nic przeciwko, Twoja słuchawka!

@MrReus ciesz się, że nie ma dla naszych Mi5 V2, bo z tego co czytam na en.miui jest niezły kocioł z FC wszelkich aplikacji...

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@QBAK Nikogo nie namawiam, po prostu strasznie mnie irytował throttling który w tym urządzeniu na stocku jest niesamowicie uciążliwy. No i rozumiem ryzyko, ale na SGS6 tak samo siedziałem przez dobre pół roku i nie miałem nigdy problemów, wystarczy mieć to na uwadze.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mi sie wywala chyba wszystko po koleji. Fb, messenger, navi, google maps itd.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

U mnie jest tak samo. Problem naprawia ustawienie governora performance dla rdzeni big. Wadą jest szybsze rozladowywanie tel ale już nic nie wywala

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z przerażeniem stwierdziłem że wbudowany antywirus powywalał mi niektóre spakowane pliki z karty sd. Miałem pościągane custom romy..no na 100% to nie było w nich wirusów :D Istna masakra, lepiej dezaktywować tą opcję i ewentualnie doinstalować ze sklepu inny.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A najlepiej to żadnego nie instalować, to i tak nic nie da.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, Gravis napisał:
Używa ktoś na mi6 v2? Bo przyszło OTA ale nie ciekawe opinie do tej pory. Może admin się wypowie?  

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Instalowałem drugą odsłonę 7.9.21 bo przyszło z OTA ale nie krzaczy się jak na razie nic podobnie jak na wcześniejszych wersjach. Nie używam FB, Messengera itp. Ale Google maps, tapatalk, typeapp, olx, mifit, IKO, dolby atmos, booking, Ali i pozostałe włączając standardowe z romu nie walą się. Jedyne co zauważyłem od kilku wydań to sporadyczny crash apki aktualizacje przy ręcznym sprawdzaniu wersji. Na najnowszym Romie jeszcze nie miał miejsca ale na razie nie ma nowej wersji wiec wszystko może się zdarzyć.Nie robiłem żadnych wipe'ów jak zawsze zresztą.

Poszło z automatu.

Ale jak zawsze najpierw kopia poprzedniego w twrp zrobiona co każdemu polecam.

BTW czy ktoś z Was kojarzy jak wrócić do widoku samych ikon zamiast podglądu otwartego okna w podglądzie otwartych aplikacji ?

Tap tap z MI6

Edited by mrosi
Dodaj jeszcze pół strony pustych wierszy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, nrk napisał:

@QBAK Nikogo nie namawiam, po prostu strasznie mnie irytował throttling który w tym urządzeniu na stocku jest niesamowicie uciążliwy. No i rozumiem ryzyko, ale na SGS6 tak samo siedziałem przez dobre pół roku i nie miałem nigdy problemów, wystarczy mieć to na uwadze.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za testy wykonane tą apką: https://play.google.com/store/apps/details?id=skynet.cputhrottlingtest

przed oraz po usunięciu tych plików odpowiedzialnych za Throttling. Ewentualnie tylko po (stan obecny), jeśli nie chce Ci się przywracać. Skoro wyłączyleś trhrottling, to powinieneś uzyskać mniej więcej płaski wykres (choć na niektórych telefonach i tak jest dość płaski w ciągu 5 czy 10 min testu, bo się bardzo powoli rozgrzewają).

Najciekawsze byłoby jednak zobaczyć, jak wyglądał ten wykres w stanie, który opisałeś "throttling który w tym urządzeniu na stocku jest niesamowicie uciążliwy". Właściwie, to w jakim urządzeniu?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, nrk napisał:

@QBAQ W sumie to sam nie wiem, czy działają. Chwilę pokombinowałem i stwierdziłem, że wywalę pliki odpowiedzialne za throttling przez TWRP, teraz widać normalnie pracujące wszystkie rdzenie. Jakby ktoś był zainteresowany to wystarczy przez TWRP wyrzucić z system/etc pliki thermal-engine-8996-high.confthermal-engine-8996-map.conf oraz thermal-engine-8996.conf, nie biorę odpowiedzialności, ale widać poprawę.

Zrobiłem właśnie tę sztuczkę z usunięciem wszystkich  plików "thermal-engine..... ". Rzeczywiście throttling został wyłączony (albo działa mnie restrykcyjnie) - to czuję i ręką (tel. szybko i mocno się teraz grzeje) i widzę w testach (szczytowe temp. CPU wzrosły o ok. 12°C – albo i więcej, nie chciałem testować zbyt mocno przy takich ustawieniach).

Natomiast nie wpłynęło to na to, jak programy narzędziowe typu CPU-z raportują pracę rdzeni. Nadal jest tak, że przez pierwsze kilkanaście minut po restarcie systemu raportowanie jest prawidłowe, a potem nagle się zmienia i już do kolejnego restartu 2 rdzenie są widziane jako zatrzymane – choć bez wątpienia pracują, co możesz łatwo potwierdzić dowolnym testem wydajności CPU – przeprowadzonym 2x - wtedy, gdy "widać", że wszystkie rdzenie pracują – czyli tuż po restarcie, a potem wtedy, gdy 2 udają wyłączone. W testach nie będzie żadnej różnicy, a przecież byłaby ogromna, gdyby połowa rdzeni nie działała.

Po wyłączeniu throttlingu nie odczułem wyraźnych różnic w wydajności i responsywności telefonu. Widocznie Mi5 jest bardziej odporny na grzanie i w normalnych warunkach throttling nie daje się odczuć, bo nie ma za bardzo okazji się "wykazywać" swoją rolą. W Twoim tel. może być nieco inaczej i mogłeś wyłączenie throttlingu odczuć, zwłaszcza jeśli (teoretyzuję) był on ustawiony defaultowo zbyt restrykcyjnie. 

W szczególności – nie pomogło mi wyłączenie throttlingu na problem spadku FPS w nagrywanym video 4K wraz z rozgrzewaniem się telefonu. To chyba dowód, że to nie throttling CPU za tym stał, ale przegrzewanie się jakiegoś innego elementu (aparatu? nośnika?).

Niemniej jednak - ja go włączam z powrotem, bo użytkowanie tel. bez throttlingu to trochę jak jazda autem z niskim stanem płynu w chłodnicy.

 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, kszul napisał:

@Szuja lista otwartych aplikacji, prawy górny róg, cztery kropki...

Niestety brak wspomnianych czterech kropek w prawym górnym. Kiedyś wystarczyło uszczypnąć ekran na liście. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po podłączeniu do mojego Mi6 słuchawek Mi In-ear przez przelotkę jaka była w zestawie telefon nie reaguje na przyciski na kabelku słuchawek.

Ni da się skonfigurować przycisków.

Screenshot_2017-09-30-09-22-55-587_com.android.settings.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z baterią na Redmi 3s, wczoraj przez 4h  jeździłem rowerem z aplikacją Sports Tracker, po powrocie około 20, wyłączyłem GPS i aplikację i miałem około 50% baterii, w panelu sterowania sprawdziłem baterię i było ok. Rano słyszę że bateria poniżej 20% a jak wstałem to już tel wyłączony i 1%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, mic888 napisał:

Mam problem z baterią na Redmi 3s, wczoraj przez 4h  jeździłem rowerem z aplikacją Sports Tracker, po powrocie około 20, wyłączyłem GPS i aplikację i miałem około 50% baterii, w panelu sterowania sprawdziłem baterię i było ok. Rano słyszę że bateria poniżej 20% a jak wstałem to już tel wyłączony i 1%.

Podobna sytuacja z RN3SE, do tego na 8-10h sot 2-3h i nie ma połowy baterii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po aktualizacji aplikacja Open Camera utraciła możliwość zapisu na SD. Przed aktualizacją nadałem uprawnienia zapisu na SD poprzez aplikacje documents i robione zdjęcia zapisywały się na SD. Teraz po aktualizacji tworzony jest plik, ale ma serowy rozmiar. Jeśli sprawdzam szczegóły pliku w telefonie pokazuje rozmiar faktyczny. Natomiast jeśli telefon zostanie podłączony przez USB (MTP) i sprawdzam rozmiar pliku to ma 0 wartość. Po skopiowaniu pliku nie da się go otworzyć w przeglądarce zdjęć.

 

Po aktualizacji również zaobserwowałem problem z połączeniem USB (tryb MTP). Raz po uruchomieniu telefonu mogę go tylko ładować i nie ma menubar'a u góry z wyborem trybu, a po kolejnym restarcie działa poprawnie.

 

Macie jakieś rozwiązania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 25.09.2017 o 08:54, grzegorz.lki napisał:

Za pierwszym razem niepowodzenie z ustawieniem Portfel NFC z HCE, ale po przedstawieniu na mobilny przeszło jak burza
Wysłane from Sagit by TapaTalk

Portfel na sim działa -> Mi6 + mbank

Edited by mrosi
Nie ma to jak przewalić cytowany post wraz z obrazkiem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

cos jest nie tak z optymalizacją pracy procesora w przy wyłączonym ekranie. aplikacja openfm w innych telefonach lg g3 np. nie zuzywa tyle akumulatora co na redmi 4x. podczas sluchania telefon aż goracy się robi, to wszystko przy danych komórkowych, a bateria leci w oczach.

Edited by dev1407

Share this post


Link to post
Share on other sites

RN4X, dwa egzemplarze, ten sam problem. Raz system z backupu, raz postawiony całkowicie na czysto.

 

Po 2-3 dniach używania wyrzuca FC com.android.systemui, ponowne uruchomienie nie pomaga, reinstall softu też nic. Już dwa razy robiłem pełny wipe, nie pomaga - to znaczy po reinstalacji jest chwilowo dobrze, ale za jakiś czas znowu pada i nie da się zrobić nic poza rebootem. 

Telefon się uruchamia, 5-8 sekund działa poprawnie, wyrzuca błąd, nie da się zrobić nic, pojawia się czarny ekran. Przy ponownym uruchomieniu to samo.

Ktoś ma pomysł? Czasem wyrzuca błąd przy użyciu zdublowanej aplikacji, ale to nie reguła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.