piromaniak Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 (edited) Ja zrobilem wedlug instrukcji i xiaomi mi6 uruchamia sie przy samym ladowaniu juz z ponad 30 minut, tylko ze nie obylo sie bez problemow zrobilem wip data dwa razy, cos kliknolem i sie uruchomil wiec zrobilem drugi raz wip data i instalowalem przez wrzucenie do folderu DCIM pamieci wewnetrzej telefonu, na sam koniec pokazalo sie te ostanie okienko dotyczace instalacji tego programu twrp byli zaznaczone dwa ja odznaczylem i po minutce sie zablokowal odblokowalem przesuwajac palec, a telefon odrazu sie sam zrestartowal i sie uruchomil, ale nie wstaje. pomozcie ludzie to jest nowy telefon Przeprszam za bledy, ale laptop mam zrabany Edited December 14, 2017 by piromaniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 14, 2017 Author Share Posted December 14, 2017 Format data zrobiłeś? Nie Wipe data, tylko format data. To są dwie oddzielne rzeczy.tapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
piromaniak Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 (edited) po prawej stronie to bylo chyba wipe data, tylko ze nie jestem pewny, napewno wpisywalem yes twrp taki sam jak ten na screenach teraz konsola w trybie fastboot telefonu mi nie wykrywa Edited December 14, 2017 by piromaniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 14, 2017 Author Share Posted December 14, 2017 Przytrzymaj vol+ i power, powinno wejść w TWRP. Ewentualnie wszystkie 3 przyciskitapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
piromaniak Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 (edited) ok pomoglo teraz mam zrobic format data? o teraz wiem robilem format data wczesniej ok zrobilem format data i uruchomilem ponownie zobaczym ile bedzie uruchamiac sie Edited December 14, 2017 by piromaniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
piromaniak Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 dziala nawet miui eu dzieki wielkie za pomoc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piromaniak Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 u mnie już system śmiga, ale jest jedno ale komputer nie wykrywa mi telefonu, a telefon komputeru, możecie cos w tym poradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
edek97 Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 Czy trzeba tu instalować gapps w twrp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 14, 2017 Author Share Posted December 14, 2017 u mnie już system śmiga, ale jest jedno ale komputer nie wykrywa mi telefonu, a telefon komputeru, możecie cos w tym poradzić?Włącz debugowanie USB w opcjach programistycznych i powinno śmigać@edek97 nie, na xiaomi.eu nie trzebatapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
fanarek Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 Szkoda, że to wszystko przeczytałem później niż zrobiłem, ale przyda się na przyszłość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Czy przy instalacji MIUI Polska na Xiaomi Redmi Note 4 Global jest wymagane wipe data? Telefon fabrycznie miał Androida 6, ale później zaktualizowałem do 7. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Raczej tak, bo to inna linia romów. Jak sie instaluje na global dev, nie stable to może nawet działać, ale lepiej instalując po raz pierwszy zrobić w twrp po prostu wipe (factory reset) bez wchodzenia w opcje zaawansowane wipe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 Można zrobić, ale nie trzeba chyba, na pewno trzeba zrobić format data (co nie równa się factory reset, to zupełnie inna opcja).tapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Ale nie zaszkodzi zrobić wszystkie wipe przed instalacją romu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 29 minut temu, Marioosz napisał: Ale nie zaszkodzi zrobić wszystkie wipe przed instalacją romu? Jak zrrobisz wipe system albo innej potrzebnej do działania partycji to może zaszkodzić. Tylko format data, po to żeby można było używać pamięci i po prostu wipe (faktory reset) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ohara Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Ja szybko wrocilem do global stable z wersji eu.,bo np.nie mogłem nic skopiować na kartę pamięci bo albo jej nie było widać a jak było to trwało wieki i nigdy się nie skopiowało nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 2 godziny temu, FromWP napisał: Jak zrrobisz wipe system albo innej potrzebnej do działania partycji to może zaszkodzić. Tylko format data, po to żeby można było używać pamięci i po prostu wipe (faktory reset) Czyli wipe data/factory reset i powinno być ok? A wipe dalvik cache? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 Dalvik i cache i tak czysci sie w ramach factory resetu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 I samo się prawdopodobnie robi przy instalacji nowego romu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Zainstalowałem revovery, dałem format data i później cofnąłem się do menu głównego recovery, dałem recovery reboot i telefon stoi na logo MIUI. Co dalej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 Hm, przytrzymaj vol+ i power i powinno się twrp odpalić, ew. wszystkie 3 przyciski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 (edited) Poszło jakoś podłączyłem ponownie fon do kompa, dałem mount internal storage i przeniosłem plik z romem do folderu TWRP. Daje install i pojawia sie okienko z plikiem do zainstalowania. Mam dać od razu install czy po kliknięciu w plik zaznaczyć te opcje zip singature verification i reebot after instalattion is complete? Edited December 15, 2017 by Marioosz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 @Marioosz install od razu, nic nie zaznaczaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 (edited) Musiałem zaznaczyć te opcje bo jak dałem install to nic się nie działo. Ale na szczęście udało się bez komplikacji zainstalować i system wystartował po instalacji. Edit: Takie pytanie, czy po instalacji romu, ten plik z romem znika z TWRP? Bo po ponownym wejściu w TWRP już go tam nie widzę. Edited December 15, 2017 by Marioosz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 Tego nie wiem, mi o ile pamiętam nie znikał ale może się taka sytuacja zdarzyc zawsze. Nie przejmuj się tym tapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
piskor Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 3 godziny temu, Marioosz napisał: Takie pytanie, czy po instalacji romu, ten plik z romem znika z TWRP? Bo po ponownym wejściu w TWRP już go tam nie widzę. To nie jest normalne zachowanie. Pierwszy raz słyszę o takim przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 3 minuty temu, piskor napisał: To nie jest normalne zachowanie. Pierwszy raz słyszę o takim przypadku. Nigdy nie aktualizowałeś żadnego systemu przez OTA? Tam zawsze znika, bez tego po kilku pełnych aktualizacjach telefon przestawał by działać z powodu braku pamięci. To całkowicie normalne przy dobrze skonfigurowanym systemie aktualizacji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 15, 2017 Author Share Posted December 15, 2017 Niektórym taki plik znikał jak wybierali go z menu aktualizacji - tel odpalał się na tej samej wersji co przedtem bo nie miał twrp, ale pliku nie było. O takiej sytuacji słyszę po raz pierwszy, ale skoro działa to chyba nie ma większego problemu... tapnięte z Redmi 4a No i jak wyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
piskor Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 7 minut temu, FromWP napisał: Nigdy nie aktualizowałeś żadnego systemu przez OTA? Rzadko. Custom romy wolę instalować po swojemu.Kolega raczej nie pisał zresztą, że to OTA. Przynajmniej ja nie mogę się doczytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 4 minuty temu, piskor napisał: Kolega raczej nie pisał zresztą, że to OTA. Przynajmniej ja nie mogę się doczytać Nie, nie pisał i nie aktualizował przez OTA, ale ten sam mechanizm tu zadziałałł. Bywa tak przy aktualizacjach z pliku przez twrp. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piskor Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Będę pamiętał na przyszłość, ale to jakieś mało intuicyjne Jak działam z poziomu TWRP, to wiem, co robię, przynajmniej ja, i wolałbym , żeby system nie wyręczał mnie w usuwaniu plików, z których ewentualnie chciałbym skorzystać w przyszłości 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 3 minuty temu, piskor napisał: wiem, co robię, przynajmniej ja, i wolałbym , żeby system nie wyręczał mnie w usuwaniu plików. Ty wiesz, ja chyba też, ale nie wszyscy. To ma być automat, jak ma być Ota w romach eu, to tak chyba musi być. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 16, 2017 Share Posted December 16, 2017 (edited) Czuję się wywołany do tablicy, bo troszkę zamieszania narobiłem Więc tak, po prostu sprawdziłem po instalacji systemu z TWRP czy ten plik tam po prostu został, bo chciałem go usunąć żeby niepotrzebnie mi pamięć na zajmował. Plik w formie zip był w folderze TWRP. Zdziwiło mnie że go tam nie ma po instalacji systemu, bo kiedyś używałem telefonu Samsunga i tam wrzucałem sobie pliki z systemem do instalacji z recovery i dopóki ich ręcznie nie usunąłem to one tam były cały czas. No ale tam nie miałem OTA Edit: Miałem teraz aktualizacje systemu do nowszej wersji, ściągnął się plik i zapisał się w folderze /sdcard. Nie zniknął po instalacji Ten wczoraj zapisałem w folderze TWRP, może on jest jakoś automatycznie czyszczony. Edited December 16, 2017 by Marioosz 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piskor Posted December 16, 2017 Share Posted December 16, 2017 To w dalszym ciągu, jak pisałem wcześniej, mało intuicyjne, raz kasuje plik a raz nie. Przy aktualizacji z poziomu TWRP nie powinien go usuwać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marioosz Posted December 17, 2017 Share Posted December 17, 2017 (edited) Może skasowało dlatego, że skopiowałem plik do folderu TWRP. Może on jest automatycznie po instalacji czyszczony, natomiast katalog główny sdcard nie rusza. Edit: No i po kolejnej aktualizacji paczka z poprzednią aktualizacją została zachowana w folderze /sdcard. Edited December 24, 2017 by Marioosz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts