przemonk25 Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Ok, dzięki Wrzucę przez twrp tylko powiedzcie mi jeszcze czy czyszczenie dalvich i cache robi się przed czy po aktualizacji? Bo różnie piszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 17, 2017 Author Share Posted November 17, 2017 Nie musisz robić cache i dalvik w ogóle, dopiero jak się coś z systemem zacznie dziać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemonk25 Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Aktualizacja poszła. Zobaczymy czy coś się złego będzie dziać czy już wszystko będzie ok. Zmieniłem na stable bo na rozwojowej mi dymki czatu w messengerze zamykało bez powodu. Dzięki za podpowiedzi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemonk25 Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 PS: Czy po takim zabiegu mogły mi się usunąć dodatki? Tzn dodatki do miui polska czyli m. In. Blokowanie reklam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kawosz636 Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Instalujac przez TWRP xiaomi eu czy to stable czy dev, przy instalacji wyskakuje bląd firmware failed...no such volume,o co chodzi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 @kawosz636 soft prawidłowy dla modelu? robisz WIPE przed instalacją softu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kawosz636 Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 16 godzin temu, kamillm napisał: @kawosz636 soft prawidłowy dla modelu? robisz WIPE przed instalacją softu? Tak,błedy nie sa na czerwono.mimo tego instalacja dobiega konca i telefon wlacza sie normalnie i wszystko jest w porządku,nie ma błedów w działaniu systemu,nie zawiesza sie,nie wyłącza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 22, 2017 Author Share Posted November 22, 2017 To naturalne przy instalacji, nie musisz się obawiać Jak nie ma błędów na czerwono to się nie obawiaj, będzie działać. tapnięte z Redmi 4a 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 Chciałbym zainstalować MIUI Polska, ale mam jedno pytanie które mnie nurtuje - obecnie posiadam MIUI Global 8.5 | Stabilna 8.5.5.0 (MADMIED) i Android 6.0.1 MXB48T (telefon to Xiaomi Mi Note 2). Czy przed zainstalowaniem MIUI Polska muszę jakoś zaktualizować Androida do wersji 7? Pytam ponieważ w tabelce dla mojego telefonu jest podany Android 7 i boję się, że przy instalacji xiaomi.eu coś może pójść nie tak. No chyba, że zainstalowanie MIUI Polska automatycznie aktualizuje też Androida? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 26, 2017 Author Share Posted November 26, 2017 Instalacja Xiaomi.eu aktualizuje także Androida. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 (edited) No i pojawił się pierwszy problem :/ Po kliknięciu Instaluj, pojawiają się błędy (czerwone linie): E:Could not extract 'META-INF/com/google/android/update-binary' Błąd instalowania pliku zip '/sdcard/xiaomi.eu_multi_MINote2_7.11.23_v9-7.0.zip' Spróbowałem jeszcze raz i to samo. Na dole są opcje Wyczyść Cache/Dalvik i Uruchom System - co robić? EDIT: skopiowałem jeszcze raz system na pamięć urządzenia, ale pod inną nazwą i nie odłączałem kabla, instalacja ruszyła, ale kiedy pasek był w połowie na komputerze wyskoczył błąd (https://i.imgur.com/6ONFbIm.png), mimo to cały czas się instalował, aż do prawie końca, gdzie pasek się zatrzymał (przy: package_extract_file took 00s.) Edited November 26, 2017 by leomatiix Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 1 godzinę temu, leomatiix napisał: EDIT: skopiowałem jeszcze raz system na pamięć urządzenia, ale pod inną nazwą i nie odłączałem kabla, instalacja ruszyła, ale kiedy pasek był w połowie na komputerze wyskoczył błąd (https://i.imgur.com/6ONFbIm.png), mimo to cały czas się instalował, aż do prawie końca, gdzie pasek się zatrzymał (przy: package_extract_file took 00s.) Co i w czym instalujesz? Co ma komputer do instalacji ROMu? Czy odblokowałeś bootloader? Nigdzie nie widzę informacji o tym. Mam wrażenie, że zbyt trudno przejrzeć zawartość Forum, poradniki na nim umieszczone. Łatwiej jest uceglić telefon, bawiąc się softem, i nie mając o tym pojęcia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 (edited) Wszystko robię według poradnika. Od początku: odblokowałem bootloader, zainstalowałem Minimal ADB and Fastboot, "zainstalowałem" i otworzyłem TWRP, wyczyściłem za pomocą "Formatuj Data" (nie pojawiały się u mnie błędy tak jak opisywano to w poradniku, dokładniej w kroku 5. "Xioami.eu - Instalacja"), podłączyłem telefon do komputera, wgrałem do Internal Storage plik zip z romem xiaomi.eu, odłączyłem kabel, po czym wybrałem w TWRP wybrałem Instaluj, wybrałem wrzucony rom xiaomi.eu i rozpocząłem instalację, pojawiły się błędy, których treść napisałem wcześniej. Telefon to Xiaomi Mi Note 2, ROM najnowszy z strony miuipolska.pl. TWRP pobrałem stąd: https://androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 Edited November 26, 2017 by leomatiix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 26, 2017 Author Share Posted November 26, 2017 Hmm, według mnie albo paczka uszkodzona przy pobieraniu, albo problem z samą paczką. Spróbuj ją może ściągnąć ponownie i zainstalować (trwa u ciebie instalacja więc najpewniej pomoże ci tylko siłowy restart, vol+ i power), jak nie zadziała - poszukaj starszej wersji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 1 minutę temu, leomatiix napisał: Wszystko robię według poradnika. Od początku: odblokowałem bootloader, zainstalowałem Minimal ADB and Fastboot, "zainstalowałem" i otworzyłem TWRP, wyczyściłem za pomocą "Formatuj Data" (nie pojawiały się u mnie błędy tak jak opisywano to w poradniku, dokładniej w kroku 5. "Xioami.eu - Instalacja"), podłączyłem telefon do komputera, wgrałem do Internal Storage plik zip z romem xiaomi.eu, odłączyłem kabel, po czym wybrałem w TWRP wybrałem Instaluj, wybrałem wrzucony rom xiaomi.eu i rozpocząłem instalację, pojawiły się błędy, których treść napisałem wcześniej. Telefon to Xiaomi Mi Note 2, ROM najnowszy z strony miuipolska.pl To znaczy nie robisz według poradnika. Najpierw instaluje się sterowniki (ADB and fastboot), a potem robi resztę. Jak rozumiem, PC "widzi" telefon po jego podłączeniu? Jesteś pewien, że wgrywasz właściwy ROM? Że TWRP masz właściwe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 (edited) Widzi jako "MIX" (kiedy podłączałem go wcześniej, tj. zanim odblokowałem bootloader itp. to widział go normalnie, jako Mi Note 2). I w nim jest pusty Internal Storage. Sprawdzę ze starszym romem, ew. postaram się zdobyć kabel OTG, bo te kopiowanie z komputera na telefon przebiega jakoś dziwnie, jakby nie cały plik się przesyłał, mimo że waży tyle ile powinien. Co do ROM i TWRP to jestem pewien że są właściwe, sprawdzałem kilka razy przed wgraniem. Edited November 26, 2017 by leomatiix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 26, 2017 Author Share Posted November 26, 2017 Z czystej ciekawości: jakie wgrałeś TWRP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 Przed chwilą, leomatiix napisał: Widzi jako "MIX" (kiedy podłączałem go wcześniej, tj. zanim odblokowałem bootloader itp. to widział go normalnie, jako Mi Note 2). I w nim jest pusty Internal Storage. Sprawdzę ze starszym romem, ew. postaram się zdobyć kabel OTG, bo te kopiowanie z komputera na telefon przebiega jakoś dziwnie, jakby nie cały plik się przesyłał, mimo że waży tyle ile powinien. To na moje zły system instalujesz albo masz zły zainstalowany. Nie ma takiej możliwości aby był widziany jako inny telefon. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 5 minut temu, Orjon napisał: Z czystej ciekawości: jakie wgrałeś TWRP? TWRP_scorpio z https://androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 1 minutę temu, leomatiix napisał: TWRP_scorpio z https://androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 A ROM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 26, 2017 Author Share Posted November 26, 2017 (edited) Spoiler 1 godzinę temu, leomatiix napisał: No i pojawił się pierwszy problem :/ Po kliknięciu Instaluj, pojawiają się błędy (czerwone linie): E:Could not extract 'META-INF/com/google/android/update-binary' Błąd instalowania pliku zip '/sdcard/xiaomi.eu_multi_MINote2_7.11.23_v9-7.0.zip' Spróbowałem jeszcze raz i to samo. Na dole są opcje Wyczyść Cache/Dalvik i Uruchom System - co robić? EDIT: skopiowałem jeszcze raz system na pamięć urządzenia, ale pod inną nazwą i nie odłączałem kabla, instalacja ruszyła, ale kiedy pasek był w połowie na komputerze wyskoczył błąd (https://i.imgur.com/6ONFbIm.png), mimo to cały czas się instalował, aż do prawie końca, gdzie pasek się zatrzymał (przy: package_extract_file took 00s.) Pisał Hm, spróbuj może wgrać to TWRP: https://forum.xda-developers.com/mi-note-2/development/unofficial-twrp-3-1-0-0-mi-note-2-t3573350 @leomatiix Hm, spróbuj zrobić Format Data i restart jeszcze raz do recovery i potem do kompa. Edited November 26, 2017 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 1 minutę temu, mrosi napisał: A ROM? z serwera głównego dla Mi Note 2 z: https://miuipolska.pl/download/ jeszcze raz wgrałem to samo TWRP i teraz telefon widzi jako MiNote2, ale kopiowanie pliku zatrzymuje się na ok 40% a windows odtwarza dźwięk "Zatrzymanie krytyczne" - tak jakby jakiś problem ze sterownikami, ale wydaje mi się, że wszystkie potrzebne sterowniki zainstalowałem (tj. w MiUnlock + ADB) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 Przed chwilą, leomatiix napisał: jeszcze raz wgrałem to samo TWRP i teraz telefon widzi jako MiNote2, ale kopiowanie pliku zatrzymuje się na ok 40% a windows odtwarza dźwięk "Zatrzymanie krytyczne" - tak jakby jakiś problem ze sterownikami, ale wydaje mi się, że wszystkie potrzebne sterowniki zainstalowałem (tj. w MiUnlock + ADB) Jeśli możesz zainstalować TWRP, to teoretycznie sterowniki są oK. Nie mniej spróbuj je zainstalować jeszcze raz. Zanim to zrobisz, wyłącz podpisywanie cyfrowe w Windows: http://darmowyinternet.net/forum/temat-poradnik-jak-wylaczyc-wymuszanie-podpisu-cyfrowego-sterownikow-w-windows-8_230 Potem zainstaluj sterowniki (ADB, etc.). Potem jeszcze raz MiFlash (obydwie wersje, zaczynając od starszej z nich). Potem spróbuj jeszcze raz podpiąć telefon i wrzucić ROM.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 (edited) Teraz wszystko przebiega w porządku do momentu instalacji romu w TWRP. Pasek zatrzymuje się na milimetry przed końcem, ostatnia informacja z tego "terminala" nad paskiem to "package_exctract_file took 00s.". Czy po takiej nieudanej instalacji, przed przystąpieniem do następnej próby muszę usuwać jakieś dane z telefonu za pomocą TWRP? Próbowałem ostatnią oraz przedostatnią wersje xiaomi.eu. Edited November 26, 2017 by leomatiix Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 12 minut temu, leomatiix napisał: Próbowałem ostatnią oraz przedostatnią wersje xiaomi.eu. Przed wrzuceniem ROMu do TWRP, zrób W TWPR po kolei Format Data, Factory Reset, i Advanced Wipe (zaznacz wszystko poza System. Dokładnie w tej kolejności. Potem wrzuć ROM i spróbuj zainstalować. Jeśli nie uda się, pozostaje MiFlash: https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
leomatiix Posted November 26, 2017 Share Posted November 26, 2017 Ostatecznie nic nie udało mi się wskórać i zainstalowałem Global Dev MiFlashem. Nie mam pojęcia co źle robiłem, może jak dostanę przejściówkę OTG to spróbuję jeszcze raz, tym razem bez przesyłania pliku komputerem. Dzięki za tak szybkie odpowiedzi, pewnie dzięki wam nie ucegliłem telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kawosz636 Posted December 4, 2017 Share Posted December 4, 2017 Dnia 26.11.2017 o 18:40, mrosi napisał: Przed wrzuceniem ROMu do TWRP, zrób W TWPR po kolei Format Data, Factory Reset, i Advanced Wipe (zaznacz wszystko poza System. Dokładnie w tej kolejności. Potem wrzuć ROM i spróbuj zainstalować. Jeśli nie uda się, pozostaje MiFlash: https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/ w adwanced wipe jest jeszcz cos takiego jak CUST,co to takiego? i czy zaznaczyc przy instalacji na czysto ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 4, 2017 Share Posted December 4, 2017 37 minut temu, kawosz636 napisał: w adwanced wipe jest jeszcz cos takiego jak CUST,co to takiego? i czy zaznaczyc przy instalacji na czysto ? Chyba "Cache"...? Tak jak napisałem. Wszystko poza "System". Tylko skopiuj wcześniej dane (pliki) z telefonu, bo wszystko zostaje usunięte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kawosz636 Posted December 4, 2017 Share Posted December 4, 2017 16 minut temu, mrosi napisał: Chyba "Cache"...? u mnie w TWRP 3.1.1.1 jest dokladnie Cust,nie mam pojecia co to i zostawiałem to w spokoju,moze to cos z partycja jakąs Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 12 godzin temu, kawosz636 napisał: u mnie w TWRP 3.1.1.1 jest dokladnie Cust Podeślij screen z tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
raffal Posted December 8, 2017 Share Posted December 8, 2017 jeśli chciałbym wrócić o kilka wersji do tyłu np. z obecnej na październikową ( wszystko wersja rozwojowa ) to po prostu instaluje ten soft standardowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 8, 2017 Author Share Posted December 8, 2017 Musisz zrobić przed instalacją wipe data, cache, dalvik. I potem dopiero zainstalować, oczywiście pamiętaj o zrobieniu backupa bo w trakcie wipe poginą apki (dane z pamięci nie). Ja zawsze robię też, choć to raczej nie jest wymagane , wipe system. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalbogusz.lublin Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 (edited) No i niestety przy próbie instalacji z pendriva posypały się błędy. Teraz nic nie widzi na pendrivie. Co teraz trzeba zrobić? tel to mi note 2, z gearbestu (8,5,5, global stable) zrestartowałem twrp i próbowałem wykonać ponownie formatowanie, ale teraz jest niby ukończono, ale na czerwono wyświetla się napis: nie można zamontować /sytem (invalid argument) Edited December 12, 2017 by rafalbogusz.lublin Link to comment Share on other sites More sharing options...
bykumza Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 A próbowałeś ręcznie zamontować partycje /system? (W zakładce Mount&Storage czy jakoś tak)Jeżeli dalej będą błędy, to chyba zostanie jedynie MiFlashby Tapatalk and Nexus 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalbogusz.lublin Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 juz wszystko ok. pomimo błędów udało się wgrać i działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts