Mateusz118 Posted August 13, 2021 Share Posted August 13, 2021 Witam Pacjent to POCO F3 Mam zainstalowany soft MIUI Polska, poradnik jest o instalacji wersji fastboot, nie zainstalowałem twrp. Nie mogę dokonać aktualizacji mojego softu. Powinienem teraz wgrać twrp? Czy wgranie twrp wymaga czyszczenia pamięci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 13, 2021 Author Share Posted August 13, 2021 Teraz, Mateusz118 napisał: Powinienem teraz wgrać twrp? Tak. Ale tylko uruchomić TWRP i z niego zainstalować najnowszą aktualizację. Czyszczenie nie powinno być wymagane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz118 Posted August 17, 2021 Share Posted August 17, 2021 W dniu 13.08.2021 o 10:53, Kacper Skrzypek napisał: Tak. Ale tylko uruchomić TWRP i z niego zainstalować najnowszą aktualizację. Czyszczenie nie powinno być wymagane. Czy mógłbyś mi podesłać info/ podpowiedzieć jak znaleźćinfo jak tylko uruchomić z TWRP? mam info jak zainstalować a to raczej nie to samo. Może jest gdzieś tutorial? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 17, 2021 Author Share Posted August 17, 2021 W fastboocie: fastboot boot twrp.img TWRP sie uruchomi i z niego instalujesz paczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz118 Posted August 17, 2021 Share Posted August 17, 2021 Aktualizowanie systemu:(Polecam taki sposób ponieważ póki nie wyjdzie oficjalne TWRP na ten telefon, nie chcę go instalować *To samo twierdzi również jego autor)2. Pobierz najnowszy ROM i przenieś go na pamięć telefonu. (MiuiPolska Download)3. Pobierz najnowszy TWRP (AndroidFileHost, najnowsze wydanie jest oznaczone najwyższym numerkiem np. TWRP_apollo_3.4.0_3_whyle.img)4. Uruchom ponownie telefon w trybie FastBoot (poprzez ADB albo Przycisk głośności w dół + Zasilania)5. Zainstaluj Minimal ADB & Fastboot (Chyba że już go zainstalowałeś/aś)6. Podłącz telefon do komputera poprzez kabel USB7. Przenieś TWRP do folderu do którego zainstalowałeś/aś Minimal ADB & Fastboot.8. Uruchom cmd (Wiersz poleceń) w folderze do którego zainstalowałeś/aś Minimal ADB & Fastboot9. Uruchom telefon tymczasowo w trybie TWRP recovery używając komendy "fastboot boot TWRP_apollo_3.4.0_3_whyle.img"10. W TWRP instalujemy rom (Klikamy Install, po czym wybieramy wcześniej przeniesiony do pamięci telefonu plik .zip)11. Po ponownym uruchomieniu telefonu system będzie zainstalowany.12. WAŻNE! Nie czyścimy danych (Wipe / Wipe data) ponieważ stracimy nasze aplikacje i resztę danych. Przy ptk 9 wpisać komendę: fastboot boot twrp.img i nie wgrywać innego TWRP wcześniej? to wystarczy?Przepraszam za ciągłe pytania, ale nie czuję się w tym mocny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 17, 2021 Author Share Posted August 17, 2021 Ale ty patrzysz na zupełnie inny model. Mi 10T/Pro mógł mieć jakieś problemy z TWRP, ale POCO F3 ich nie ma. Uruchamiasz TWRP tą komendą, którą napisałem, potem w TWRP instalujesz paczkę i już TWRP będziesz mieć na stałe. To wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BooZon Posted August 18, 2021 Share Posted August 18, 2021 (edited) Niestety nadal potrzebuje pomocy. Udało mi się zainstalować ROM Xiaomi.eu, ale zacząłem bawić się z Magiskiem, i musiałem przywracać telefon do życia przez MiFlash. Wrzucam na nowo recovery, to albo nie chce działać - włącza się MiRecocery - albo nie widzi żadnych danych (0MB storage), ani nawet nie pyta o hasło do konta aby odszyfrować dane, i nijak nie wiem jak zmusić recovery do tego. Edited August 24, 2021 by BooZon Link to comment Share on other sites More sharing options...
zajec Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 (edited) Pomoc przy MI 11 Robię krok w krok wszystko zgodnie z instrukcją z pierwszego postu, biorę pod uwagę "Przypadek, gdy telefon MA recovery - DLA NOWYCH TELEFONÓW (dzięki @mrosi i @zoltan78):" Niestety gdy telefon ma uruchomiony TWRP mój laptop nie widzi partycji telefonu, w ogóle w "mój komputer" nie widzę telefonu więc nie mogę skopiować romu. Czy ktoś jest w stanie mi z tym pomóc? (dźwięk podpięcia tel słychać z windows, ale nie widać telefonu 😕 ) edit: w twrp kliknąłem "zamontuj" -> rozszfyruj data, pokazał się telefon, ma w nim dwa foldery 0 oraz TWRP, plik z romem skopiowałem bezpośrednio w pamięć bo w żaden z folderów nie mogę, niestety w telefonie w TWRP nie widzę tego pliku Edited August 31, 2021 by zajec Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 1, 2021 Author Share Posted September 1, 2021 Skoro wrzuciłeś to w TWRP musi widzieć. Przejdź do katalogu "wyżej" w TWRP w menu instalacji (dwie kropeczki w nazwie katalogu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
romek Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 Witam! Sprawa dotyczy poradnika: Instalacja Xiaomi EU (choć nie tylko). Dojechałem w poradniku do rozdziału Recovery-instalacja pp.5 i 6 i udało mi się wg wskazówek Pana Kacpra uruchomić TWRP bez problemów. Nie zaważyłem żadnych nieprawidłowości- program został wgrany. Wyszedłem z TWRP uruchomiłem system tak, żeby telefon uruchomił się w TWRP i tu moje zaskoczenie, gdyż TWRP zniknęło a pojawiło się fabryczne to z Main Menu, Rebootem i Wipe. Operację ponowiłem jeszcze dwukrotnie i za każdym razem TWRP znikało razem z systemem i danymi, musiałem stawiać system od nowa to jeden problem. Drugi to brak na telefonie plików niezbędnych do wykonania roota (Magisk) po prostu telefon nie widział ani Magiska ani nowego oprogramowania. chociaż wgrałem te pliki na telefon nawet do różnych katalogów w sposób klasyczny). Trzeci dzień siedzę nad tym problemem i nic nie wymyśliłem. Stan na chwilę obecną: - odblokowany bootloader; - przywrócony system z aplikacjami po formacie telefonu (3 razy); - system bez modyfikacji: wersja MIUI Global 12.0.4.0 stabilna (QFCEUXM) wersja Androida 10QKQ O ile jeszcze bym zdzierżył to dziwaczne wchodzenie do TWRP (poprzez jego instalację przez fastboot o tyle wgrywanie systemu za każym razem to mordęga. Próbowłem korzystać z różnych podpowiedzi na forum, ale nic co by mi pomogło nie znalazłem. Poradnik super. Jako-75-latek poradziłem sobie z odblokowaniem telefonu, ale nie mogę zrobić roota i wgrać oprogramowania. Coś robię nie tak (dlaczego nie widzę wgranych przeze mnie plików w smartfonie), czy ktoś z forumowiczów mółby wskazać jak to zrobić. A tak wogóle nie mam doświadczenia w tych sprawach i każdy krok wywołuje u mnie palpitacje serca. Pozdrawiam Roman Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 Które TWRP wgrywałeś? Bo chyba jest kilka w folderze pyxis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
romek Posted September 22, 2021 Share Posted September 22, 2021 (edited) 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: Które TWRP wgrywałeś? Bo chyba jest kilka w folderze pyxis. Wgrałem twrp-3.3.1-3-pyxis-mauronofrio a czy fabryczny system Global może mieć wpływ? Edited September 22, 2021 by romek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 To spróbuj jakiegoś innego, bo 3.3.1 raczej nie będzie działać z nowymi Androidami. https://androidfilehost.com/?fid=2188818919693765780 albo https://androidfilehost.com/?fid=2188818919693777989 Globala i tak się pozbywasz w procesie instalacji. Jak zrestartowałeś do systemu to zastąpił TWRP recovery od Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
romek Posted September 23, 2021 Share Posted September 23, 2021 Pobrałem TWRP z drugiego Twojego linku, zainstalowałem i uruchomiłem, wszystko odbyło się bez problemów. Następnie wgrałem również system z Miui Polska oczywiście z poziomu TWRP któryś z tych: - xiaomi.eu_multi_MI9LiteMICC9_21.9.15_v12-1 - xiaomi.eu_multi_MI9LiteMICC9_V12.5.3.0.RFCCNXM_v12-11 Wg mnie System się wgrał prawidłowo - trwało to kilka minut i nie było żadnych czerwonych wstawek we wgrywanym tekście. Po zakończeniu pokazały się dwa przyciski, jeden z "Wyczyść Cache/Dalvik" i drugi z "Uruchom System". Dałem "Uruchom" . System się zrestartował i uruchomił od nowa i po pewnym czasie wgrał się nie system, ale znowu TWRP ze stroną początkową (wybierz język) i na tym stanęło. Ponowiłem operację z drugim systemem i znów to samo podobnie jak po wyłączeniu telefonu i włączeniu od nowa - zawsze startuje do sprawnego TWRP, które nie znika po restarcie i na tym koniec a system nie startuje. Na forum szukam pomocy jak z tego wybrnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted September 23, 2021 Share Posted September 23, 2021 Zrobiłeś Format data? Link to comment Share on other sites More sharing options...
romek Posted September 23, 2021 Share Posted September 23, 2021 Dzięki Zoltan 78. To było to. System chodzi. Dziękuję również Kacprowi za pomoc i ukierunkowanie a przede wszystkim za poradnik. Roman 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz118 Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 Zainstalowałem na kompie "Minimal ADB and Fastboot" Włączam na tel opcje programistyczne, włączam debugowanie USB Wyłączam tel Włączam trzymając dwa przyciski power + volume down Pojawia się FASTBOOT W wierszu poleceń piszę "fastboot devices" NIC W wierszu poleceń piszę "fastboot boot twrp.img" wyskakuje - < waiting for any device > w menedżer urządzeń mam niezainstalowane urządzenie android, pomimo tego że jak tel jest włączony to widzi go jako Redmi K40 i moge kopiowac pliki. Jakie sterowniki zainstalować aby ruszyć dalej? czego mi brakuje? Bardzo proszę o podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 Zassij miunlocka, on ma pakiet sterowników, czy miflasha.Przed chwilą RN8pro robiłem i poszły mi sterowniki z miunlocka.Wysłane z mojego Poco X3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz118 Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 https://forum.xda-developers.com/t/tool-latest-adb-fastboot-and-usb-driver-installer-tool-for-windows.3999445/page-13 Tutaj znalazłem narzedzie do instalowania sterowników pod fastboot. działa Nastepnie twrp pobrałem z tego linku: https://androidfilehost.com/?a=show&w=files&flid=318170 zmieniłem nazwę na twrp.img komenda fastboot boot twrp.img instalacja najnowszego miui Polska i działa. dziękuje wszystkim za sugestie i pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianS Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Mam takie dość może nietypowe pytanie, posiadam Xiaomi Mi 9, na którym od pół roku mam Xiaomi.eu zamiast globalnego softu, dodane konto Xiaomi i teraz pytanie jak krok po kroku przywrócić telefon do fabrycznych ze skasowaniem wszystkich konto i danych w celu sprzedaży telefonu tak by kupujący nie miał problemu dalej np z dodaniem swojego konta Xiaomi czy dalszymi aktualizacjami i bez problemowym korzystaniem z telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 18, 2021 Author Share Posted October 18, 2021 Wylogować się z konta na telefonie, upewnić się, że nie jest ono dodane gdzieś na account.xiaomi.com i i.mi.com, wylogować się z konta Google, sprawdzić to samo na stronach Google'a, potem wipe data, dalvik, cache, internal storage. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianS Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 A jak za pomocą tego konta był ściągany bootloader? To trzeba zalogować się na stronie Xiaomi i usunąć jakoś ten telefon? Po takim resecie pin też się usunięcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 18, 2021 Author Share Posted October 18, 2021 Teoretycznie jak się wylogujesz na telefonie i wyłączysz przy tym wylogowywaniu funkcję Znajdź urządzenie to nie powinien pytać się o konto, ale zawsze lepiej sprawdzić na stronie Xiaomi, czy rzeczywiście zniknęło.PIN też się usunie, ale usuń blokadę ekranu przed czyszczeniem bo po resecie może o nią pytać.Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
frrancuz Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 I po resecie, jeżeli chcesz być pewien przejdź pierwszy start. Nie wsadzają karty, nie ustawiaj wifi itd. Dobrnij do pulpitu. Jak się uda, jest czysto. Wtedy w opcjach możesz FR zrobić i nie włączać już nic. Kupujący po uruchomieniu zobaczy ekran "jak w nowiuśkim". 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianS Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 Dzięki za pomoc sprawdzę, na koncie wygląda że telefon znikł z listy Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 Panowie sorki jeśli spamuje ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Jakiś czas nie instalowałem miui i jakoś mnie naszło. Ale z tego co pamiętam to po instalacji miui.eu nie widzi mi kopi zapasowej robionej przed odblokowaniem bootloadera. Mam poco f3 a po instalacji miui widnieje Redmi i chyba dlatego nie widzi tej kopi robionej na Poco. Może jakaś zmiana nazwy pliku pomoże. Niby po wejściu w ustawienia kopi zapasowej ją widzi ale przywrócić ustawień sie nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 W takim przypadku, kopi raczej telefon nie odnajdzie, ale na Twoim miejscu bym jej nie przywracał nawet jak by była widoczna. Przywracanie kopii z globala na xiaomi.eu lub odwrotnie to tylko więcej problemów niż korzyści. To tak na prawdę są dwa różne systemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 @zoltan78 Mam wersje Indonezja jeśli to coś zmienia. Niestety od lipca nie zaktualizowano a ma kilka błędów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 @michalm83to nic nie zmienia. Xiaomi.eu bazuje na chińskiej wersji ROMu a global nie. Więc niektóre ustawienia nie są po prostu kompatybilne i niektóre aplikacje po prostu się wysypują, lub coś nie działa jak powinno. To nie jest moje widzimisię ale pisze to z doświadczenia, gdyż sam miałem takie problemy. Po migracji na inny ROM nie powinno się przywracać kopi z poprzedniego, innego ROMu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalm83 Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 OK. Dzięki za info. Nie będę kombinował Poczekam może za jakiś czas wypuszczą coś nowszego a jak nie to powalczę z konfiguracją na wersji miui.EU Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzyG Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 Witam, W swoim telefonie redmi note 8 przez pomyłkę wgrałem miui polska w wersji rozwojowej 12.6. Czy wgrywając najnowszy rom MIUI 12 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 12.5.3.0.czyli niższej wersji wystarczy zrobić to tak jak jest opisane w poradniku czy trzeba wykonać jakieś dodatkowe czynności? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 25, 2021 Author Share Posted October 25, 2021 Jak już masz rozwojową, to po prostu wejdź w TWRP (vol+ i power), zrób wipe data, dalvik, cache, a następnie zainstaluj wersję stabilną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzyG Posted October 25, 2021 Share Posted October 25, 2021 Dzięki za podpowiedź, nie byłem pewny czy przy zmianie softu na niższą wersję nie trzeba zrobić czegoś jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz118 Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 (edited) Znowu mam problem, proszę o podpowiedź. Po zaktualizowaniu telefonu do 21.9.17(rozwojowa) , chciałem dokonać kolejnej aktualizacji. Jednak poprzez kompa programem "Minimal ADB Fastboot" i uruchamiam tam twrp i wskazuje pliku zip który ma zainstalować, nic. Aplikacja w telefonie również przenosi mnie do twrp i identycznie się dzieje. Widze info o odszyfrowaniu partycji i szybkie mignięcie czarnego ekranu i nic. Znowu jestem w twrp. Czy ktoś może dać mi wskazówkę? POCO F3 Edited November 12, 2021 by Mateusz118 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted November 12, 2021 Author Share Posted November 12, 2021 Następne aktualizacje są pod fastboot... Nie zainstalujesz ich z TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts