Jump to content

Instalacja Xiaomi.eu - poradnik + małe FAQ [stan aktualny na 21.01.2023]

Kacper Skrzypek

Recommended Posts

Proszę o pomoc - chyba ucegliłam swój mi6 - po wgraniu twrp telefon zatrzymuje się na logo mi i wygasza sie i startuje z logo mi - robiłam wszystko z pierwszej strony poradnika nie wiem co teraz.... pomocy... :sad:

na siłę wymusiłam fastboot i wgrałam niby za którymś razem miui eu dla swojego telefonu ale nadal miga... pooomocy proszę!!! :sad::sad:

ok pomógł miflash i telefon odżył.... 

Edited by marglcia
znalazłam rozwiązanie

Dziękuję autorom poradnika. :-)

Uważam, że jest napisany w taki sposób, że instalacja EU. jest prosta, intuicyjna a co najważniejsze skuteczna. Warto jedynie postępować krok po kroku.

Dobra robota! 

P.S 

właśnie wróciłem do Xiaomi, dokładnie modelu Mi9. Na pokładzie xiaomi.eu telefon działa świetnie. 

• Like 1

• 4 weeks later...

Witam, mam na mi5s zainstalowany LOS 16 + chyba najnowszy fw i chyba bym wolał wrócić do MIUI (błędy, battery drain itp.).
Pytanie: czy mogę tak bezkarnie wgrać oficjalną wersję global albo eu z full wipe? Firmware też się instaluje z tymi romami?
Chce telefon żonie oddać, a ta wolałaby pewnie LOS, ale za dużo tam błędów i brak aktualizacji...

Coś to nie halo wprowadzam telefon w fastboot podpinam do kompa klikam cmd here i niby ok, bo jak sprawdzałem status bootloadera to pokazuje true, więc go widzi

podaje komendę fastboot flash recovery twrp.img  i error coś tam

W ogóle nie wiem gdzie mam wsadzić to trwp, bo nie mam żadnego katalogu "Uwaga: plik zip romu xiaomi.eu nie rozpakowujemy, a plik z TWRP jeśli jest w archiwum .zip rozpakowujemy i umieszczamy w katalogu adb minimal fastboot. Plik img zmieniamy nazwę na twrp.img."  Nazwę trwp mam od razu z img, ale ten katalog?

trwp.png

Edited by bosniak

i jeszcze jedno w jednym poradniku jest tak:

Uruchamiamy wiersz poleceń i wydajemy komendę:
fastboot flash recovery twrp.img

Wydajemy komendę fastboot boot twrp.img 

a w drugim tak:

Uruchamiamy wiersz poleceń i wydajemy po kolei komendy:

Wydajemy komendę fastboot reboot i zaraz jak komendę wydamy trzymamy przycisk boczny głośność+ i zasilanie (pulsacyjnie). Urządzenie powinno wejść recovery.

Bo jak zaczne grzebać to nie bedzie odwrotu, a to całe zasilanie (pulsacyjnie)?

Edited by bosniak

i jeszcze jedno w jednym poradniku jest tak:
Uruchamiamy wiersz poleceń i wydajemy komendę:
Wydajemy komendę fastboot boot twrp.img 
a w drugim tak:
Uruchamiamy wiersz poleceń i wydajemy po kolei komendy:
Wydajemy komendę fastboot reboot i zaraz jak komendę wydamy trzymamy przycisk boczny głośność+ i zasilanie (pulsacyjnie). Urządzenie powinno wejść recovery.
Bo jak zaczne grzebać to nie bedzie odwrotu, a to całe zasilanie (pulsacyjnie)?
Wchodzisz w recovery tak jak w fastboota tylko zamiast - to +. Co do poradnika to obojętne co zrobisz będzie git. Choć na moim wystarczył flash i reboot

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Podałem komendy wg tego 

1. Uruchamiamy wiersz poleceń i wydajemy po kolei komendy:
  2. Wydajemy komendę fastboot reboot i zaraz jak komendę wydamy trzymamy przycisk boczny głośność+ i zasilanie (pulsacyjnie). Urządzenie powinno wejść recovery.
  3. Jeśli recovery ma chiński język to wg tego filmu zmienimy go na Polski lub Angielski (English)
  4. W TWRP przechodzimy do menu Wipe > Format data i wpisujemy yes co usunie fabryczne szyfrowanie partycji danych. i na końcu pokazał sie napis nie pamietam i teraz po wejściu przez vol + i power mam czarne tło od góry w dół Main Menu >Redmi Recovery 3.0> reboot >wipe data >connect >with mi assistant? Jak wybieram reboot to pokazuje Reboot to system i uruchamia telefon

IMG_20190916_211007.jpg

Edited by bosniak

ok, to klikam instal i sie zobaczy

nie mam w twrp format data

IMG_20190916_212523.jpg

Działa, a gdzie jest menu i aplikacje?

Ogarnąłem, za to jest pierwszy gruby problem.

Screenshot_2019-09-16-23-34-27-520_com.miui.home.jpg

nie piszemy post pod postem! /Orjon

Edited by bosniak

Znalazłem w zarządzaniu na samym dole , wyczyściłem dane. Odpaliłem SMS i na razie działa, dzięki temu zalogowałem się i aktywowałem iPKO, odpaliłem możliwość płacenia telefonem bo jest wykrywalny telefon, ale czy fizycznie się uda to się okaże w sklepie bo nie wiem czy IKO pozwala płacić zrootowanym telefonem z odblokowanymi bootloaderem ?

Bardzo ci dziękuję, że miałeś czas i chęci prowadzić mnie za rękę jak małe dziecko we mgle.

Będę na bieżąco informował co i jak w dziale Redmi K20 Pro.

1 godzinę temu, zoltan78 napisał:

@bosniak IPKO działa, sam mam odblokowany telefon, ukryj tylko aplikację IPKO w Magick i będzie śmigać. W ustawieniach NFC ustaw portfel na SIM i już.

Przepraszam ale nie bardzo wiem co Ty do mnie rozmawiasz. O ile w ustawieniach NFC mam portfel SIM o tyle ten Magick to dla mnie magia. W wyszukiwarce na stronie nic nie znalazłem po wpisaniu tego słowa.

• Kacper Skrzypek changed the title to Instalacja Xiaomi.eu - poradnik + małe FAQ [stan aktualny na 21.01.2023]