Kacper Skrzypek Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 3 godziny temu, MaSt3r6 napisał: Mam to zrobić przed komendę fastboot flash recovery twrp.img czy uruchomić fastboot boot twrp.img? Na dwa sposoby możesz. Albo od razu fastboot boot twrp.img, ale wtedy musisz ten sam obraz zainstalować w już uruchomionym recovery (install > install image) Albo fastboot flash antirbpass dummy.img z tego linku: https://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=4549410&d=1531551676 i potem fastboot flash recovery twrp.img i fastboot boot twrp.img. 42 minuty temu, mrosi napisał: @MaSt3r6, przy Androidzie 9 niestety nie zadziała sama komenda bootowania - "fastboot boot twrp.img", wydana przez Minimal ADB. Po zainstalowaniu TWRP "fastboot flash recovery twrp.img" wydajesz wspomnianą komendę bootowania do TWRP i jednocześnie wciskasz przyciski Power i Vol+. Podkreślam, to przy Androidzie 9 wymóg, ponieważ nie da rady uruchomić telefonu w TWRP samą komendą Minimal ADB. Zakładając, że ma Androida 9 z MIUI, tak - ale możliwe, że ma jeszcze Global Stable na Oreo, z którym ta komenda przejdzie bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 35 minut temu, Orjon napisał: Zakładając, że ma Androida 9 z MIUI, tak - ale możliwe, że ma jeszcze Global Stable na Oreo, z którym ta komenda przejdzie bez problemu. Sformułowanie klucz: "Posiadam Redmi Note 5 z podwójnym aparatem na androidzie 9 "... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaSt3r6 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 (edited) Zgadza się mam androida 9 i zainstalowałem już twrp, ale teraz mam dalej install>install img? I nie widzi mi żadnego pliku na telefonie w twrp. @mrosi @Orjon Edited April 18, 2019 by MaSt3r6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 (edited) @MaSt3r6 które TWRP masz? Potrzebne jest takie które obsługuje Androida 9, na przykład któreś z tych: https://github.com/GuaiYiHu/android_device_xiaomi_whyred/releases/download/TWRP-20190330-3.2.3.0-whyred/TWRP-20190330-3.2.3.0-whyred.img, https://sourceforge.net/projects/pitchblack-twrp/files/whyred/PitchBlack-whyred-2.9.0-20190404-1016-OFFICIAL.zip/download, Edited April 18, 2019 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaSt3r6 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 (edited) @Orjon https://androidfilehost.com/?fid=11410963190603906394 stąd pobrałem Edited April 18, 2019 by MaSt3r6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 To TWRP nie wspiera firmware z Pie, uruchom telefon ponownie w fastboocie i zainstaluj z niego jedne z tych recovery które podesłałem wyżej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaSt3r6 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 @Orjon zrobione, już widzi, teraz rozumiem to zainstalować i kontynuować według instrukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Tak, zainstalować ale oczywiście ten obraz który zainstalowałeś teraz (nie ten stary). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaSt3r6 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 (edited) @Orjon tak ten sam. Teraz back i kontynuować instrukcję? Edited April 18, 2019 by MaSt3r6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Tak. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaSt3r6 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 Wszystko się udało, dzięki wielkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pako666 Posted April 21, 2019 Share Posted April 21, 2019 (edited) Witam. Zakupilem mi A2 lite z androidone i potrzebuje pomocy przy zmianie oprogramowania na miui.eu.W zasadzie nie wiem czy jest taka możliwość. Na razie odblokowalem i wgrałem twrp. Teraz jakie oprogramowanie pobrać i czym to flashowac . Miflash czy z poziomu twrp. Nigdy nie zmieniałem oprogramowania więc trochę nie do końca wszystko kumam. Edited April 21, 2019 by Pako666 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 21, 2019 Author Share Posted April 21, 2019 No niespecjalnie. Możesz kombinować z zmiana na soft dla Redmi 6 Pro, jest poradnik chyba na xda.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibiszek Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Redmi 5 Plus. Z Gcam korzystam od dawna. Po aktualizacji GoogleCamera-Pixel2Mod-Arnova8G2 version 8 działa tylko aparat. Gdy przełączam na kamere wyskakuje: Bład aparatu Nie można połączyć się z aparatem. Inne wersje Gcam nie działają :/ W buildPro wszystko zmienione. Magisk wgrany. Ale jak sprawdzam Rootchecker to wyskakuje, że root przyznany. a wszystko robione w ten sam sposób już któryś raz z kolei. Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
slr Posted May 11, 2019 Share Posted May 11, 2019 (edited) Mam Xiaomi mi mix 2 (chiron) i korzystałem długi czas z Lineage OS 15.1 ostatnio pojawiła się wersja miui polska dla tego modelu już z androidem 9 i stwierdziłem może czas powrócić na stare śmieci Pobrałem rom w TWRP zrobiłem wipe tego co trzeba zrobiłem flasha romu z miui (xiaomi.eu_multi_MIMix2_9.5.9_v10-9.zip). Niestety telefon po restarcie wisi na logo miui w sensie tym drugim gdzie jest na środku MIX. Czekałem 20 min i dalej nic. Jakaś wskazówka odnośnie powrotu z innego custom romu na miui? TWRP w wersji 3.3.0.0. Edited May 11, 2019 by slr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 11, 2019 Author Share Posted May 11, 2019 Format Data do zrobienia najwidoczniej (nie wipe). Link to comment Share on other sites More sharing options...
slr Posted May 11, 2019 Share Posted May 11, 2019 Co ciekawe każdy inny rom bez problemu się odpala tylko miui polska i oficjalny taki efekt ma że po reboocie nie startuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exathil Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 (edited) Cześć! Próbowałem zainstalować xiaomi.eu na swój telefon RN5 wg tego poradnika https://miuipolska.pl/?faqs=jak-zainstalowac-fastbootadb#more-14743 Wszystko szło dobrze, do momentu instalacji TWRP. Miałem błąd podczas writing recovery : Failed (remote: Anti-rollback check failed) Jednakże samo TWRP mi się uruchamiało poprzez komendę boot. Obejrzałem na internecie, że można go zainstalować wrzucając go po prostu na telefon i później install zip z poziomu TWRP. Jednakże, w poradniku było, że należy zrobić format data, po jej wykonaniu gdy wchodziłem w pamięć telefonu (Internal Storage) to nic nie mogłem tam wkopiować. W TWRP normalnie widział pliki, jednakże na komputerze było czysto. Gdy wychodziłem z trybu TWRP, telefon na nowo się konfigutował i po konfiguracji, normalnie dysk był rozpoznawany przez system. Postanowiłem zaryzykować, wrzucić tam obraz dla mojego RN5 i znów odpalić TWRP z komendą boot, bo power + vol UP tylko mi w dalszym ciągu uruchamiają Mi Recovery Assistant. Zainstalowałem później rom, bez większych problemów. Tylko mi powiedzcie, czy to normalnie będzie śmigać? Tel mi wstał bardzo szybko po wgraniu ROMu. Przywróciłem go do ustawień fabrycznych. Czy jeszcze coś powinienem wyczyścić w TWRP z zakładki WIPE? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc Edited June 4, 2019 by Exathil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 4, 2019 Author Share Posted June 4, 2019 Jak robiłeś format data to raczej będzie smigac.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exathil Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Tak, robiłem, tylko nie wiem dlaczego, po podlączeniu urządzenia w trybie TWRP, wyświetla mi się normalnie ikonka telefonu, a jak w nią wchodzę to mam Internal Memory bez jakiejkolwiek pamięci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piot_Mat Posted June 12, 2019 Share Posted June 12, 2019 Witam. Pobrałem ostatni xiaomi.eu i sprawdziłem MD5. I mam pytane liczba zgadza mi się to 5637911BCA Problem w tym, że wynik sprawdzania w tym programie z poradnika pokazuje potej wartości jeszcze dalsze liczby. Nie wiem więc czy rom pobrał się dobrze czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 12, 2019 Author Share Posted June 12, 2019 Zignoruj to. Zawsze będzie pokazywać więcej, na stronie jest podany po prostu początek.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wallygraf Posted July 7, 2019 Share Posted July 7, 2019 (edited) Witam. Jak poradzić sobie z problemem wgrania TWRP. (Telefon już odblokowany w Miflash unlocker) Po kolei: 1. Podłączam Mi8 w trybie fastboot do komputera żeby wgrać TWRP. 2. TWRP wgrany uruchomiony na telefonie telefon widziany przez komputer jako Mi8 jest tylko pusty folder do którego nic nie mogę skopiować. Jak mam wgrać na telefon obraz recovery skoro nie mogę go wrzucić na telefon podłączony w TWRP do komputera? Proszę o pomoc i wskazówkę Edited July 7, 2019 by wallygraf Link to comment Share on other sites More sharing options...
wallygraf Posted July 7, 2019 Share Posted July 7, 2019 Jakimś sposobem udało się. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piot_Mat Posted July 11, 2019 Share Posted July 11, 2019 Wczoraj się trochę pomęczyłem z wgraniem twrp. Żadną miarą mój RN7 nie chciał wejść w ten tryb. W końcu w fastboot dałem komendę: "fastboot reboot" i jednocześnie wciskając vol+ nacisnąłem enter. Może komuś ta informacja pomoże. Wgranie systemu poszło szybko i sprawnie i wszystko działa jak trzeba.Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas_Anderson Posted July 11, 2019 Share Posted July 11, 2019 Od niedawna również jestem szczęśliwym użytkownikiem romu od Miui Polska. Chciałem zapytać jak wyjdzie tygodniowa aktualizacja OTA to trzeba będzie ponownie wgrywać twrp i magiska? Tak się działo jak byłem na globalu.Pie is better with Mi6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted July 11, 2019 Share Posted July 11, 2019 (edited) Magisk tak. Recovery nie Edited July 11, 2019 by Bartos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawliko Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 Dlaczego mam NIE formatowac partycji data i system? Taka praktyka za moich czasow nazywana byla "dirty flashem" i bylo to robione TYLKO podczas upgradu TEGO SAMEGO softwaru do nowszej wersji. W przypadku zmiany romu, np z dev na globala, czy inny niezalezny custom rom, zawsze robilo sie wipe tego co podane w poradniku + data i system? Moze mi to ktos wytlumaczyc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 Możesz sformatować jak chcesz. Niczym to nie grozi. Po instalacji nowego romu telefon uruchomi się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawliko Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 Wyraznie jest zaznaczone zeby tego nie robic. Dlatego pytam o powod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 Nie znam powodu, ale ma to zapewne związek z mniej doświadczonymi co zrobią wipe system i potem narzekaja że telefon nie uruchamia się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawliko Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 I jak sie to ma np na instalowanie (bez wipe systemu i data) instalacja LineageOS na zainstlowane china dev. Przeciez to sa 2 rozne systemy, to nie ma prawa dzialac bez sformatowania. Chyba ze teraz dziala to jakosc inaczej. @Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 16, 2019 Author Share Posted July 16, 2019 55 minut temu, Pawliko napisał: I jak sie to ma np na instalowanie (bez wipe systemu i data) instalacja LineageOS na zainstlowane china dev. Wipe data, dalvik, cache trzeba zrobić. Systemu - można, nie trzeba. Skrypt sam powinien ogarnąć czyszczenie systemu. Zawsze robiłem bez wipe system i problemu nie było. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomn95 Posted July 20, 2019 Share Posted July 20, 2019 Po instalacji xiaomi.eu na mi 9se nie mogę zsynchronizowac wiadomośći. Wyskakuje komunikat że nie udało się zarejestrować karty sim. O co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzonas Posted July 20, 2019 Share Posted July 20, 2019 42 minuty temu, tomn95 napisał: Po instalacji xiaomi.eu na mi 9se nie mogę zsynchronizowac wiadomośći. Wyskakuje komunikat że nie udało się zarejestrować karty sim. O co chodzi? Zmień język na Angielski, włącz synchronizację i ponownie przełącz na Polski. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts