nob Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Hej, dzieki za szczegolowy poradnik ze zdjeciami. Niestety Redmi 6 Pro zakupiony osobiscie w Chinach w sklepie Xiaomi ma problem na punkcie 7-8 - mianowicie nie mozna wgrac na telefonie TWRP z powodu prosby o hasla. Zignorowanie (Cancel) pokazuje pusty Internal Storage (0 MB), z ktorego nie da sie nic zainstalowac. Probowalem kilku roznych porad z usunieciem antirollback przez jakas komende z fastboot i wipe data, a nawet jakis plik zip majacy usunac encryption, ktorego rowniez nie da sie zainstalowac z twrp, ale na razie nic nie poskutkowalo. Czy ktos ma jakis sprawdzony sposob na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 wrzuć plik na SD, lub OTG, a potem jak zainstalujesz recovery, to zrób format data by usunąć szyfrowanie i pokaże cię się pamięć wewnętrzna 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nob Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Dzieki za szybka odpowiedz. Wystarczy tam wrzucic twrp.img, czy trzeba tez miui? Bo na jakims forum radzili, zeby zrobic backup przed format data, a ja jeszcze nigdy tego nie robilem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Wrzuć IMG i zainstaluj zaznaczając że to recovery. Co do kopii ja nigdy nie robię. Jak coś pójdzie nie tak to zainstaluje na czysto miui i nic nie będę przywracał. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
figurel Posted December 7, 2018 Share Posted December 7, 2018 (edited) Zostało mi już tylko kilka godzin do odblokowania bootloadera. Czy jest możliwe przeniesienie ustawień, programów, danych z telefonu Redmi 5 Plus z miui 8.11.30 na nowy telefon Redmi note 6 pro na którym również najnowsze miui.eu zainstaluję? Czy dać sobie spokój i parę godzin poświęcić/stracić na ponowne ułożenie telefonu. Edited December 7, 2018 by figurel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 7, 2018 Author Share Posted December 7, 2018 Root i Titanium Backup lub kopia MIUI, która nie działa ze wszystkimi aplikacjami albo kopia w Chmurze albo jakiś inny program. Jest trochę propozycji wysłane z RN5 via Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
figurel Posted December 7, 2018 Share Posted December 7, 2018 (edited) W Chmurze mam kopię R5Plus. Rozumiem z tego, że z tej kopii mogłoby się powieść przywrócenie - nawet jeśli nie wszystkich aplikacji - do RN6Pro. Dwa telefony mam przypisane do jednego konta xiaomi. Tylko, że z RN6Pro nie widać kopii w chmurze zrobionej dla R5Plus. Może dlatego, że jestem jeszcze na globalu? Jak zainstaluję miui.eu to z nowego telefonu zobaczę w chmurze kopię starego? Znalazłem dwie wersje TWRP dla tulip, żadna nie jest z oficjalnej strony. Grozi to poważniejszymi konsekwencjami gdyby coś poszło nie tak? Edited December 7, 2018 by figurel Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted December 7, 2018 Share Posted December 7, 2018 Przecież z marszu masz w MIUI kopiowanie wszystkich ustawień na drugi telefon z MIUI. Zmiana systemu i kopia... Mi tam z jednego Maxa na drugiego skopiowało wsio... łącznie ze zdjęciami, sesemesami i zakładkami w przeglądarce... Link to comment Share on other sites More sharing options...
abrabra Posted December 8, 2018 Share Posted December 8, 2018 (edited) MI 5X 1) Kopia systemu zrobiona na twrp 3.1.1 (MIUI 8.11.1) 2) aktualizacja twrp do 3.2.2 mod pod mi 5X 3) instalacja z zipa miui 8.11.29 i dostaje czarny ekran (do tej pory z aktualizacjami do 8.11.1 nie było żadnych problemów) I teraz prośba aby podać rozwiązanie obejścia tego czarnego ekranu (ale żeby aplikacje i dane z 8.11.1 też były dostępne na 8.11.29) Albo odzyskać system 8.11.1 , bo próba odtworzenia kopii systemu z twrp (ale na tym 3.2.2) kończy się błędem pod sam koniec, a po rebocie dostaje komunikat "encrypted" Musze odzyskać kopię systemu, nie mam za bardzo czasu na instalacje nowego czystego systemu od nowa wraz z appkami jak to zrobić, krok po kroku pls:) MI 5X. Rozwiązałam problem. Zainstalowałam china rom 8.11.15 przez fastboot i następnie już 8.11.29 eu i jest ok (wszystkie apps i ustawienia są prawidłowe) może to pomoże tym, którzy walczą z black screen Edited December 8, 2018 by abrabra Link to comment Share on other sites More sharing options...
bianconeripl Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 w piątek zalałem telefon, ale po zalaniu bez problemu go wlaczylem. swirowaly mi lekko ekran dotykowy wiec postanowilem rozebrac tel aby go wysuszyc. wysuszylem, poskładałem spowrotem, probuje wlaczyc i się zawiesił na logo Mi z trzema kropkami... Zdziwiony sytuacją, bo rpzeciez wcześniej wlączył sie bez problemu, podjąłem decyzję o wgraniu swiezego softu. zrobiłem wszystko krok po kroku, ale po rebbot systemu dlej sie wiesza na etapie logo MI z 3 kropkami. Model Xiaomi Mi 5. Co mnie dziwi to poprzez sprawdenie modelu (wiem ze jest gemini, bo juz nie raz robilem update softu) jak w poradniku, nie wyswietla mi nazwy gemini tylko tak jak na zalaczonym obrazku. Przez MiFlash wgrywalem globala i ciegle logo... Jakies pomysly jak sobie tym poradzic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 10, 2018 Author Share Posted December 10, 2018 W twoim przypadku wyświetla nazwę modemu (msm8996 jest pod procek który ma Mi 5). To jest bez różnicy. Próbowałeś jak sądzę wgrywać eu jeszcze raz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bianconeripl Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 Tak, oczywiscie. wgrywalem najnowszy xiaomi eu, stary (ktory mialem), global stable, global dev i zaden mi nie wchodzi. zawsze sie wiesza na logo MI + kropki ;( Link to comment Share on other sites More sharing options...
lacki123 Posted December 24, 2018 Share Posted December 24, 2018 Witam Mam problem podczas wgrywania TWRP na MI8 128GB odblokowany bootloader. Postępuje zgodnie z wskazówkami i po wpisaniu fastboot boot twrp.img telefon restartuje się i wisi na ekranie "powitalnym" TWRP nie można wejść do niego. Po restarcie przez przytrzymaniu przycisku zasilania telefon wraca do mirecovery 3.0. TWRP pobrałem z XDA TWRP 3.2.2-0711. Problem jest z TWRP czy robię jakiś błąd przy instalacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 25, 2018 Author Share Posted December 25, 2018 Mam małą rzecz do poprawki w instrukcji wina po mojej stronie.Na Pie fastboot boot nie działa, zainstaluj TWRP komendą fastboot flash i potem uruchom go z przycisków (vol+ i power).wysłane z RN5 via Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
lacki123 Posted December 25, 2018 Share Posted December 25, 2018 Niestety problem dalej występuje. Mi8 jeszcze nie aktualizowałem do Pie jest dalej Oreo 8.1.0, teraz jest wrzucony Global 10.0.3.0. Wrzuciłem Twrp przez fastboot flash recovery TWRP.img, Twrp wgrało się, ale po wejściu do recovery wisi na ekranie powitalnym TWRP. Aktualizacje MIUI dziś pobrałem, ale jeszcze jej nie instalowałem. Chyba że jest to kwestia odczekania 15,20 min ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 26, 2018 Author Share Posted December 26, 2018 Spróbuj innego TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 27, 2018 Share Posted December 27, 2018 Dnia 25.12.2018 o 23:37, lacki123 napisał: Niestety problem dalej występuje. Mi8 jeszcze nie aktualizowałem do Pie jest dalej Oreo 8.1.0, teraz jest wrzucony Global 10.0.3.0. Wrzuciłem Twrp przez fastboot flash recovery TWRP.img, Twrp wgrało się, ale po wejściu do recovery wisi na ekranie powitalnym TWRP. Aktualizacje MIUI dziś pobrałem, ale jeszcze jej nie instalowałem. Chyba że jest to kwestia odczekania 15,20 min ? https://goo.gl/scMQwd Link to comment Share on other sites More sharing options...
markof75 Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 (edited) Czy ktoś próbował zainstalować TWRP i Xiaomi .eu na Redmi 6 wersja Global 10.0.6.0 OCGMIFH stabilna? Robię wg poradnika Instalacja MIUI 2016/17/18, TWRP instaluje się ale po fastboot boot twrp.img powraca Mi-Recovery, pomaga ręczne wyłączenie telefonu później Vol+ + Power i TWRP uruchamia się, póżniej wipe - format data - reboot recovery ale komputer nie widzi pamięci wewnętrznej. Jest tak z każdą wersją TWRP dla Redmi 6. Edited January 11, 2019 by markof75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 (edited) Próbowałeś wejść w Mount > na dole Enable MTP? (lub Disable MTP i Enable MTP)? wysłane z RN5 via Tapatalk P.S. @markof75 z tego co wiem Xiaomi.eu na Redmi 6 nie działa, a ekipa EU wycofała się z wsparcia właśnie z tego powodu. Obawiam się że eu nie odpalisz. Edited January 11, 2019 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
markof75 Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Próbowałem wszystkiego i nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Bee Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 A co może być powodem że wgranie twrp idzie ok , tylko jak chcem zrobić komendę delete userdata (o ile dobrze pamiętam) to wywala błąd, potem się okazuje że nie czyści pamięci do końca, nawet przez wipe. Rom niby się wgrywa normalnie ale po odpaleniu systemu okazuje się że skaner odcisku nie działa, jak i również próby przywrócenia do ustawień fabrycznych. Co to może być, bo przez to nie mogę dobrze zainstalować miui Polska. Tel to Redmi 5Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 12, 2019 Author Share Posted January 12, 2019 Nie wpisuj tej komendy (fastboot format userdata)!!!! Taką operację robisz TYLKO w TWRP (Wipe > na dole Format Data)!!!wysłane z RN5 via Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Bee Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Też format data robiłem w wipe i nic to nie dało też wyskakuje błąd. I Rom instaluje się z błędem. Tak się zastanawiam czy to nie wina braku roota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 12, 2019 Author Share Posted January 12, 2019 Jaki błąd? I jakiej wersji TWRP używasz, bo to też istotne. Wiem że na Redmi 5 na Oreo były z tym problemy, sprawdź OrangeFox.wysłane z RN5 via Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Bee Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Wersja twrp najnowsza dla rosy Redmi 5. A co to jest ten orange Fox? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 12, 2019 Author Share Posted January 12, 2019 OrangeFox to nieco zmodyfikowane recovery bazujące na TWRP - moim zdaniem lepsze od niego przede wszystkim dlatego, że wspiera aktualizacje OTA na MIUI Global, czego TWRP wedle mojej wiedzy nie potrafi. Spróbuj ewentualnie tego TWRP - z tego co wiem to działa normalnie: https://androidfilehost.com/?fid=11410963190603854261 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Bee Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Mam miui global ale dla mojego modelu jeszcze nie ma full oreo. Jest na 7 jeszcze. Chyba że wgram bete global to będzie 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 13, 2019 Author Share Posted January 13, 2019 No dobrze, to nie jest istotne. Chodzi po prostu o to że były problemy z oficjalnym TWRP na Oreo, wgraj to co podesłałem i powinno zadziałać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MalyRyz Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 Dnia 11.01.2019 o 23:19, markof75 napisał: Czy ktoś próbował zainstalować TWRP i Xiaomi .eu na Redmi 6 wersja Global 10.0.6.0 OCGMIFH stabilna? Robię wg poradnika Instalacja MIUI 2016/17/18, TWRP instaluje się ale po fastboot boot twrp.img powraca Mi-Recovery, pomaga ręczne wyłączenie telefonu później Vol+ + Power i TWRP uruchamia się, póżniej wipe - format data - reboot recovery ale komputer nie widzi pamięci wewnętrznej. Jest tak z każdą wersją TWRP dla Redmi 6. Witam, Podpinam się do pytania kolegi. Redmi 6A.. Robię wg wspomnianego poradnika, TWRP 3.2.3-2-cactus. Docieram do momentu wipe>formatdata> reboot recovery ... i tyle. Próbowałem Disable/Enable MTP + reboot. ale komp nadal nie widzi pamięci wewnętrznej . System kompa :win10 Może jest jakaś oczywista rzecz o której nie pomyślałem i nie napisano? Proszę, pomóżcie co jeszcze można sprawdzić? PS. kabel komp-telefon podpiąłem i odświeżam widoki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erill Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 (edited) Witam. Może pomyślicie, że jestem jakiś upośledzony, ale: "program Minimal ADB and Fastboot - zainstaluj go najpierw." - W telefonie czy PC? Jak instalować w telefonie apki wrzucone po kablu (nigdy nie robiłem)? Poradnik może i fajny, ale nie dla kogoś, kto całkiem nic nie wie o grzebaniu przy androidzie, a system zmienić musi. Przynajmniej dla mnie jest jeszcze "zbyt zagmatwany" Edited January 25, 2019 by Erill Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Adb instalujesz na kompie, a apki jak masz w pamięci fona no to klikasz ją paluchem i instalujesz instalatorem pakietu.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erill Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 Więc pobrałem ADB na PC, klikam 2xmyszką, otwiera okienko, które się natychmiast zamyka i tyle. Jako administrator też tak się dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 25, 2019 Author Share Posted January 25, 2019 @Erill W folderze Minimal ADB and Fastboot powinieneś mieć plik cmd-here, który odpali ci wiersz poleceń. I to tam robisz dalszą część poradnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erill Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 Ok. Dziekuję. Ogarnięte. Myślałem, że z tego mam dopiero instalować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Bee Posted February 4, 2019 Share Posted February 4, 2019 (edited) Dnia 13.01.2019 o 22:35, Orjon napisał: No dobrze, to nie jest istotne. Chodzi po prostu o to że były problemy z oficjalnym TWRP na Oreo, wgraj to co podesłałem i powinno zadziałać. zainstalowałem te TWRP co podawałeś i nadal , po zainstalowaniu miui.eu (polska) nie chce dodać mi skanów palca . Trochę to już irytujące bo próbuje już chyba z piąty raz. Jakiś pomysł o co zrobić, na wersjach romów ,Stable global ,albo beta global jest wszystko OK, CO ciekawe to dotknięcie skanera na zablokowanym tel powoduje że otwiera się okno do wpisania pin, Również nie działa odblokowanie twarzą, nie można dodać swojej facjaty. Na poprzednim TWRP dodawanie palca nie działało ale działało dodanie twarzy. Zrobiłem przywracanie do ustawień fabrycznych no i to zadziałało, poprzednio nie działało przywracanie do fabryki. Edited February 4, 2019 by Mariusz Bee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts