Acid Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Oczywiście że jest nadzieja, przecież nie w tym był problem. Instalacja z MiFlash z lock bootloader działa. Problem w tym telefonie jest z kompletną cegłą jeśli ktoś robi unlock na podrobionym romie z podrobionym bootloaderem czego ROM miuipolska nie toleruje. Wtedy telefon nie wstaje nawet po testpoints.Wysłane z MI6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Mam do was pytanie. Jest do kupienia Mi5x 4/32 niby ze stanów. Wgrane ma takie oprogramowanie: MIUI GLOBAL 8.5 STABLE 8.5.6.0.0(NDBCNED) Czy da się na to postawić bezproblemowo oryginalny chiński rom i docelowo Miui polska? I jeszcze cena to 900 zł, warto się skusić czy odpuścić? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedźi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Wgrany syf, ja bym nie ryzykował i dał spokój, tym bardziej że ten telefon jest słaby Nie lepiej wziąć jakiegoś Redmi i mieć spokój święty? Po co kombinować i ryzykować uwaleniem telefonu dla 5X?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 @maciek04 zależy z których Stanów bo jeśli chodzi o wieś w lubuskim to bym nie brał Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 20 minut temu, galakty napisał: Wgrany syf, ja bym nie ryzykował i dał spokój, tym bardziej że ten telefon jest słaby.. To że syf to wyczytałem i dlatego pytam czy da się wgrać oryginał. A czemu sądzisz że jest gorszy od Redmi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 1 minutę temu, maciek04 napisał: To że syf to wyczytałem i dlatego pytam czy da się wgrać oryginał. A czemu sądzisz że jest gorszy od Redmi? Nie napisałem że jest gorszy, tylko lepiej wziąć telefon tańszy i bez ryzyka uwalenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej203 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Witam dzisiaj przyszedł do mnie x5 zakupiony z gearbest. Mam wgrane takie miui jak na Screenshot. Pytanie czy jest możliwość odblokowania czy niema? Jak to teraz sprawa wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Masz oficjalna wersje jezeli dobrze widzeAuthor: MIUI Official TeamVersion: V8.5.15.0.NDBCNED (MIUI8)Послано из Mi5s плюс Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej203 Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Czyli rozumiem że na tym romie można odblokować bootloader ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 2 godziny temu, blazej203 napisał: Czyli rozumiem że na tym romie można odblokować bootloader ? Można, ale nie teraz, trzeba czekać aż Xiaomi na to pozwoli Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdrianA Posted November 19, 2017 Share Posted November 19, 2017 (edited) Dnia 26.09.2017 o 17:29, blazej203 napisał: Witam dzisiaj przyszedł do mnie x5 zakupiony z gearbest. Mam wgrane takie miui jak na Screenshot. Pytanie czy jest możliwość odblokowania czy niema? Jak to teraz sprawa wygląda? I jak wgrałeś? Jak wygladały procedury byl odblokowany? Edited November 19, 2017 by mrosi Po co przewalasz cały cytowany post, łącznie z obrazkiem...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chin353 Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Cześć, Piszę pod wpływem emocji, więc proszę o wyrozumiałość Dziś jest uśmiech, ale nie było go kilka dni temu gdy... Pozwólcie, ze wam opowiem Po blisko 2 latach z RN3mtk postanowiłem zmienić telefon. Wybór padł na Mi5x, które zakupione z Chin leciało do mnie nieco ponad 2 tygodnie. Czytając ostrzeżenia dotyczące instalacji softu w tym modelu rozważałem opcję skorzystania z usług MiCenter, ale ponieważ wcześniej za pomocą forumowych samouczków ogarniałem swojego RN3mtk i żony Mi4s podjąłem spontaniczną decyzję "zrobię sam, będę ostrożny". Niestety telefonem cieszyłem się ledwie kilka godzin. Na początek zweryfikowałem czy mam sytem oficjalny, czy podróbę. Otóż otrzymałem egzemplarz z "Stable Global" z odblokowanym bootloaderem. Wiedząc już, że to syfmiui poprzez fastboot sprawdziłem wersję oprogramowania, gdyż z forum już wyczytałem, ze posiadając "oxygen" łatwo uceglić telefon. W moim przypadku był to "tiffany", wobec czego ochoczo zabrałem sie do instalowania na komputerze MiFlasha, ściągania oficjalnego systemu etc. I to był błąd! Ludzie, wysyłajcie swoje Mi5x do MiCenter! Ja entuzjastycznie zacząłem działać i gdzieś popełniłem błąd (być może zapomniałem odblokować funkcje programisty), w efekcie czego instalacja przez MiFlash się nie powiodła, a telefon przestał się włączać. Dalej to już była seria pomyłek spowodowana stresem. W efekcie na ekranie pojawił się napis "the system has been destroyed", zablokowałem bootloader, a MiFlash wesoło odpowiadał "successful" mimo, iż nic nie robił. Ostatecznie telefon pojechał na wycieczkę do Wrocławia wraz z adnotacją "ratujcie!". Stamtąd pierwsza odpowiedź "po co psułeś" nie nastrajała optymistycznie, po drugiej "możemy podjać się trudnej i ryzykownej operacji" sprawiła, że sam omal nie dostałem zawału... Ostatecznie zaproponowano mi Testpoint z zastrzeżeniem, że szanse są 50/50. Sam sobie jestem winien... Niecierpliwy traci. W tym przypadku dodatkowe parę złotych. We wrocławiu pracuje MAGIK!!! Być może uratował mnie fakt, że mój telefon miał szczęście posiadać system "tiffany", być może pomogła cicha modlitwa. Mój telefon podobno działa! Osobiście się dowiem, jak kurier mi go odda Podsumowując: - Nie jesteś specem - nie ruszaj! - Ruszasz? Nie rób tego pod wpływem emocji "bo mam nową zabawkę!" - Dalej sie decydujesz bawić samodzielnie? Przeczytaj wszystkie instrukcje po 3 razy, niczego nie pomiń, każdy swój ruch analizuj, sprawdzaj i nie rób tego o 1 w nocy, bo popsujesz! - Jak popsujesz... to przeważnie kaplica, ale mając szczęście można liczyć na pomoc we Wrocławiu. Jednak warto skorzystać z tej pomocy za wczasu, bo później to stres, wrzody i tiki nerwowe. Drogie MiCenter - po raz kolejny dziękuję za pomoc. Czekam grzecznie na swój nowy, sprawny telefon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owczar13 Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 (edited) @chin353 tak z ciekawości, jaką komendą w fastboot sprawdziłeś "wersję oprogramowania" jak to ująłeś? Edit, znalazłem, jakby ktoś był zainteresowany: fastboot getvar product Edited November 25, 2017 by Owczar13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
upgrayedd Posted January 9, 2018 Share Posted January 9, 2018 (edited) Ok, koledzy, zwaliłem. Zaczynając od początku, zamówiłem sobie mi5x na banggoodzie. Dzisiaj przyszedł. Na pudełku jest mi5x, jak się sprawdzi w bazie Xiaomi po imei, to też jest napisane, że mi5x, ale po włączeniu okazało się, że jest wgrany jest android one, a nazwa urządzenia to Mi A1. No świetnie tylko, że ja chciałem MIUI. Trochę się zdenerwowałem, pogrzebałem trochę w tel i chciałem zrobić factory reset. Jak się okazało, factory reset nie działał - telefon się restartował i był w takim samym stanie jak przed restartem. Postanowiłem, że sprawdzę w ADB, czy tele ma zablokowany BL. Miał. Pomyślałem sobie, że dobrym pomysłem będzie factory reset z poziomu adb (skoro normalnie nie działa). Jednak to nie był dobry pomysł. Tel wpadł w bootloop. I teraz tak: mogę wejść w fastboot, adb go widzi, mi flash też go widzi. 1. Najważniejsze to co zrobić, żeby go po prostu wyłączyć? żeby nie siedział w tym bootloopie i nie wibrował. 2. Jakie działania podjąć, żeby go odceglić? O ile jest szansa oczywiście Ok. po moich kombinacjach takie info: z adb wynika, że tel ma bootloader tissot, czyli od A1. Próbowałem wgrać więc przez mi flasha (mi phone) rom pod tissot, ale po kilku sekundach jest błąd "partition table doesn't exist". Moze to ma jakieś znaczenie Edited January 9, 2018 by upgrayedd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 To wygląda na zabawę Chińczyków z bangood. Do Mi5x wgrali czystego Androida. Chyba jedyne wyjście to testpoints i wgranie romu tiffany z ryzykiem, że będzie cegła kompletna z uwagi na bootloadera tissot, albo łatwiej: spór na PayPal i zwrot kasy za to oszustwo. Wysłane z MIX2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilkor Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 Mam taką samą wersję jak upgrayedd tylko, że niczego nie robiłem. Czyli powinienem zablokować bootloader wgrać mui global dla mi 5x, odblokować bootloader i wgrać miui Polska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts