Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!
Posiadam Note'a 4X z romem global (nie jestem pewny). Problem polega na tym że po aktualizacji do 8.5.4.0 telefon nie łapie sygnału GPS w żadnej aplikacji (Endomondo w ogóle, w Google Maps niby łapie ale myli się o sporą odległość). A w powiadomieniach jest cały czas napisane "Wyszukiwanie GPS". Przed aktualizacją wszystko było w porządku, telefon szybko łapał sygnał. Da się w jakiś prosty sposób wrócić do poprzedniej wersji albo naprawić ten problem?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :).

Screenshot_2017-08-22-16-56-37-121_com.chartcross.gpstest.pngScreenshot_2017-08-22-16-57-15-789_com.android.settings.pngScreenshot_2017-08-22-16-57-43-284_com.android.updater.png

Posted (edited)

Używasz wysokiej dokładności czy tylko urządzenie? W przypadku drugiej opcji też zauważyłem dłuższy czas łapania fixa po aktualizacji. 

Edited by tomson
Posted

Próbowałem już z dokładnością na wszystkie sposoby - nie wpływa to w żaden sposób na łapanie fix'a - jak go nie było tak nie ma.

Posted (edited)

Jest lepiej - po 5 minutach na balkonie udało się złapać, ale to słabiutko w porównaniu do stanu sprzed aktualizacji. Wcześniej kilka razy włączałem mapy googla w domu i wiedział w kilka chwil gdzie jestem mimo iż lokalizacja włączała się dopiero z włączeniem apki. Ale jak na razie to trzeba się cieszyć że działa chociaż tak:D
P.S. Ktoś wie kiedy może być następna aktualizacja? (nieważne czy z miui9 czy nie byleby naprawili to) :)

Edited by Miszczu
Posted

Jednak nie działa, podczas biegania jak tylko wyłączę ekran to telefon gubi GPS'a i trasa jest poszarpana i łapie odległość dopiero jak się odblokuje ekran.

Posted

Może aplikacja nie działa w tle? Autostart i uprawnienia dałeś? Tryb oszczędzania baterii dla tej aplikacji wyłączyłeś?

Posted (edited)
Dnia 22.08.2017 o 19:16, Miszczu napisał:

Jest lepiej - po 5 minutach na balkonie udało się złapać, ale to słabiutko w porównaniu do stanu sprzed aktualizacji. Wcześniej kilka razy włączałem mapy googla w domu i wiedział w kilka chwil gdzie jestem mimo iż lokalizacja włączała się dopiero z włączeniem apki. Ale jak na razie to trzeba się cieszyć że działa chociaż tak:D
P.S. Ktoś wie kiedy może być następna aktualizacja? (nieważne czy z miui9 czy nie byleby naprawili to) :)

Znalazłem coś takiego, może Ci pomoże, sam nie aktualizowałem po lekturze forum xiaomi :)

'*If you have a problem with GPS .Open Wifi Open Gps and reboot Your devices.. after that Gps bug is gone . '

Edited by grimmripper
Posted
Dnia 23.08.2017 o 22:58, Wojusek napisał:

Może aplikacja nie działa w tle? Autostart i uprawnienia dałeś? Tryb oszczędzania baterii dla tej aplikacji wyłączyłeś?

Tak, tu moja wina - endomondo wskoczyło w oszczędzanie energii (swoją drogą ciekawe czemu skoro nigdy go tam nie było).

Dnia 25.08.2017 o 06:20, grimmripper napisał:

Znalazłem coś takiego, może Ci pomoże, sam nie aktualizowałem po lekturze forum xiaomi :)

'*If you have a problem with GPS .Open Wifi Open Gps and reboot Your devices.. after that Gps bug is gone . '

Robione wielokrotnie przypadkiem, ale nie pomogło :(

Dzisiaj znowu telefon zwariował i nie dość że nie mógł znaleźć GPS + wyskoczyło powiadomienie o przegrzewaniu (w sumie to nie wydawał się jakiś ciepły. Po ładowaniu zazwyczaj obudowa jest cieplejsza). -> zdjęcie

Czy mogę tym sposobem z tego wątku wrócić do poprzedniej wersji? Albo ewentualnie przeskoczyć na MIUI Polska? 

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.

Screenshot_2017-08-26-15-57-04-786_com.google.android.apps.maps.png

Posted

Niestety na tej wersji też miałem problem z GPS, dokładnie takie same objawy. Nie ma obecnie sposobu na naprawę tego. Wgrałem więc miui polska i problem zniknął. Z tego co widziałem to na forum miui już ktoś założył temat z tym bugiem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

@Miszczu

EDIT: 
Problem zostanie naprawiony dopiero w MIUI 9, którego stabilna wersja ma się pojawić dopiero pod koniec października (niepotwierdzone).

zo57VQU.png

Edited by krycho
  • 2 weeks later...
Guest jaqjordan
Posted

No i kupa. Wgrałem MIUI Polska, bo ponoć na nim nie ma problemu z GPS na #redminote4x Wersja MIUI - MIUI 9 by xiaomi.eu 7.9.7 (rozwojowa). No a ten dalej nie może złapać GPS. Co teraz?

Guest jaqjordan
Posted
Był pełen reset?
Pełny reset po aktualizacji? Oczywiście, bo zrobiłem wipe przed wgraniem MIUI Polska.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

• 3 months later...
Posted (edited)

Witam. 

W lipcu tego roku zakupiłam Xiaomi Redmi Note 4 z polskiej dystrybucji. Wszystko działało bezproblemowo do momentu ostatniej aktualizacji. Mianowicie mam problem z gps. Ściągnąłam kilka aplikacji i ustaliłam, że mój telefon nie widzi satelit. Żadna nawigacja nie działa poprawnie gdyż gps łapie tylko moją początkową lokalizację, planuje trasę po czym tak jakby gubił sygnał i nawigacja nie widzi mojego położenia. Dodam, że znajoma po aktualizacji ma ten sam telefon z tego samego sklepu i identyczny problem także na pewno nie jest to wina uszkodzenia mechanicznego telefonu. Zdjęłam także case ale nic to nie zmieniło. Załączam screen z moim oprogramowaniem. Może macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu? 

Screenshot_2017-12-24-14-15-22-640_com.android.settings.png

Edited by Tunrida
Posted

Poczekaj na kolejną aktu global stable lub przejdź na global beta/xiaomi.eu... Pierwszy stable dla MIUI9 ma kilka błędów, które nie zostały wyłapane.

Posted

Dziękuję za pomoc. Pomogła aktualizacja systemu. Co prawda początkowo nie pojawiały mi się dostępne aktualizacje. Jednak po zmianie regionu mam wersję 9.0.5.0. i działającego gpsa. Pozdrawiam ☺️

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...