Adamk102

Wi fi nie łączy się z MI 6 tylko zapisuje sieć

Recommended Posts

Witam mój mi6 nie łączy się z wi fi mimo dodania adresu Mac i włączonej filtracji. Telefon tylko zapisuje sieć a się nie łączy. Mimo iż u znajomego w takiej samej sytuacji na jego routerze problem nie występuje. Inne telefony i laptopy łączą się normalnie. Adres mac wpisany poprawnie. Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam

Edited by Adamk102

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wina raczej po stronie Twojego routera. Pogrzeb tam w ustawieniach Wifi, może masz limit urządzeń czy coś..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź na jakich standardach działa twoje Wi-fi. Jeżeli masz ustawione mieszane(np. b/g/n jednocześnie) to spróbuj zmienić na jakiś pojedynczy np. tylko "g". Na huaweiu P8 Lite występował taki problem, może Twoją Mi 6 boli to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może w ustawieniach routera nieopatrznie został wyłączony dostęp do Intrenetu dla tego konkretnie urządzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probiłem w tym że dodawałem telefon jako pierwszy i lipa. Następnie 4 inne i tamte działają bez problemu. (LG IPHONE I LAPTOP LENOVO)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Adamk102 napisał:

Probiłem w tym że dodawałem telefon jako pierwszy i lipa. Następnie 4 inne i tamte działają bez problemu. (LG IPHONE I LAPTOP LENOVO)

Tak jak napisał @Nezumi, a potem ja. Sprawdź zaawansowane ustawienia routera. Przykładowo, w moim routerze Orange, mogę wybiórczo włączać i wyłączać dostęp do Internetu dla każdego urządzenia, które jest połączone z routerem. Być może coś się skaszaniło i wymaga ręcznej ingerencji.

Jeśli masz Internet z UPC albo Orange (światłowód), możesz zatelefonować do BOK i poprosić o pomoc - mają obowiązek jej udzielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten sam problem,jestem na wyjeździe i korzystam z Mi5SPlus i jest ok.Wczoraj dostałem Mi6 i na tej samej sieci wi-fi cały czas pobiera IP,potem zapisuje sieć i nie może się do niej dostać i tak w koło.Inne łapie spoko a tej nie.Mamy 6 telefonów w pokoju i tylko Mi6 ma problem z tą siecią.

Tapnięte z MI 5s Plus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie podobny problem- tyle, że łączy się po ręcznym łączeniu
mam pytanie co do ustawień: jaki macie typ połączenia( kompatybilny, szybki) oraz optymalizacja transmisji danych( wył, standardowa, zaawansowana)?
i jakie są różnice pomiędzy tymi, nazwijmy to trybami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Nie chcę tworzyć nowego tematu, ale mam problem z Wi-Fi. Mianowicie, gdy próbuję połączyć się z siecią, wyświetla się tylko komunikat, że nie można zapisać sieci i nawiązać połączenia. Jak przywróciłem ustawienia fabryczne to  Wi-Fi działało normalnie, ale w momencie, gdy wgrałem backup danych w TWRP to problem powrócił. Jest może jakiś plik, który można skasować, aby zresetować ustawienia Wi-Fi, a może w TWRP powinienem coś wyczyścić? Dane z kopii, które przywróciłem chciałbym jednak zachować, bo nie chcę instalować od nowa wszystkich aplikacji :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Stanstok Problem w tym, że nie ma tam żadnych zapisanych sieci a momencie, gdy chce się podłączyć do mojej to wyskakują mi dwa komunikaty: "nie można zapisać sieci" i "nie można nawiązać połączenia". Ewidentnie gdzieś w kopii danych jest błąd, który psuje ustawienia Wi-Fi  bo przed przywróceniem kopii Wi-fi działa normalnie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli dzieje się tak po przywróceniu to ewidentnie wina backupu. Jakie partycje przywracasz?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wojasheck Tylko data. Dlatego dziwię się że po przywrócenie tej partycji coś takiego się dzieje? Nie ma może jakiegoś pliku, który można skasować, aby przywrócić standardowe ustawienie Wi-Fi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 19.02.2018 o 22:38, wojasheck napisał:

Obawiam się że szybciej postawić system i zrobić czysty, działający backup

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
 

Pokombinowałem trochę i usunąłem plik Wificonfigstore.xml poprzez TWRP i teraz wszystko działa normalnie :) Oczywiście najpierw na wszelki wypadek zrobiłem backup :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.