Merla Posted July 28, 2017 Share Posted July 28, 2017 Hej. Po przesiadce z s8 na redmi note 4... Mam problem. Powiem tak: na galaxy s8 i rozdzielczosci ekranu full hd + miescilo mi sie na ekranir znacznie wiecej rzeczy, tekstu czy elementow niz na redmi nkte 4 przy rozdzielczosci full hd. Dla przykladu uruchamiajac messengera na s8 widzialam 9 konwersacji, natomiast na redmi widze ledwo 5. Wszystko jest takie bycze, wielkie i nijakie, czcionke mam najmniejsza ale wiem, ze to nie od niej zalezy. Ekran wyswietla 50 procent mniej tekstu niz s8... Wszystko jest ogomne, ustawienia, pasek powiadomien i ikony w nim... W jaki sposob zmniejszyc to wszystko? Slyszalam, ze skalowanie ekranu... Ale jak? Chodzi o rzeczy bez roota, telefon kupiony w xkomie, android 6.0.1.... wczoraj pobralo mi1.5gb update ale dzis go juz nie ma, a go nie instalowalam. Teraz aktualizator update nie widzi. Jakies pomysly? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted July 28, 2017 Share Posted July 28, 2017 To się zdegradowałes z generała do plutonowego (: czcionkę możesz zmienić root i romtoolbox https://framapic.org/Oautc3ZtHlFv/7o05NZOHPFzUWysłane z MI 5s Plus mokeedev Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merla Posted July 28, 2017 Author Share Posted July 28, 2017 ???? Nie chce zmienic czcionki. Chce zeskalowac obraz tak by wiecej sie na nim miescilo. Bez roota, bo nie chce tracic gwarancji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 28, 2017 Share Posted July 28, 2017 14 minut temu, Merla napisał: Nie chce zmienic czcionki. Chce zeskalowac obraz tak by wiecej sie na nim miescilo. Bez roota, bo nie chce tracic gwarancji. Jak chcesz to zrobić, skoro Redmi Note 4 ma rozdzielczość 1080 x 1920 pikseli przy 5,5 cala. Galaxy S8 1440 x 2960 pikseli przy 5,8 cala. Większy ekran, wyższa rozdzielczość, więc nic dziwnego, że więcej się zmieściło. http://www.download.net.pl/jak-zmienic-skalowanie-obrazu-dpi-w-androidzie/n/5679/ Jeśli nie chcesz nic modyfikować, zalecam powrót do S8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoldSnickers Posted July 29, 2017 Share Posted July 29, 2017 Jak już się zdecydujesz na rootowanie to polecam dpi 360. Wtedy na pewno się zmieści wszystko na ekranie Innej opcji niestety nie ma dalej, chociaż od dawna się mówi, że zmiana dpi powinna być wbudowana w opcje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 18, 2017 Share Posted August 18, 2017 (edited) @GoldSnickers Wiesz czemu nie ma zmiany DPI w MIUI? dlatego że launcher nie jest na to ''przygotowany'' MIUI i tak zrobiło ''postęp'' w tym roku bo dodało zmianę siatki ikon bez zabawy jak przy DPI...ale nadal to śmiech bo każdy inny custom rom ma zmianę DPI i np. Sony też posiada zmianę DPI. MIUI ma tyle udoskonaleń a nie można było poświeć chwili aby launcher przystosować do zmiany DPI? Zabawa z launcher taka trudna... Edited August 18, 2017 by majdan12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoldSnickers Posted August 18, 2017 Share Posted August 18, 2017 @majdan12 co racja to racja. Ja akurat używam nova launcher to nie mam z tym problemu. Ale w miui chociaż ustawienia i programy się skalują. Wcześniej w samsungu miałem po zmianie dpi miałem dialer na dużo mniejszym fragmencie ekranu i sporo miejsca na którym nie było nic. Także miui tutaj dla mnie i tak wygrywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoldSnickers Posted August 19, 2017 Share Posted August 19, 2017 Mi pasuje 360, launcher mam też ustawiony żebym widział wszystko przy takim dpi. W systemie ogólnie mi tyle pasuje. Chętnie bym w ogóle usunął launcher miui... tylko, że raz na jakiś czas trzeba go odpalić bo inaczej nie da się nawet pobrać nowego motywu czy zmienić tapety :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słony Posted August 25, 2017 Share Posted August 25, 2017 (edited) Rozdzielczość ekranu nie ma tu nic do rzeczy tak naprawdę, czy 1080 czy 4K przy tak małym ekranie różnica będzie co najwyżej w poszarpanych krawędziach i wadze szaty graficznej. Natomiast sprawa tego czy grafika jest rastrowa czy wektorowa, jak to drugie to można sobie skalować interface do woli - o ile twórca nakładki to przewidział. Na Samsungu używam Nova Launcher i mogę polecić. Szkoda że do grzebania w plikach trzeba mieć root, tez bym chętnie zmienił wielkość ikon i tylko to. Edited August 25, 2017 by Słony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts