Jump to content

Dual sim w Redmi 4X - problem z ustawieniami

jhosef

Recommended Posts

Mam od pewnego czasu Redmi 4X.

Używam go na dwie karty sim, jedna prywatna, druga służbowa. 

Dotychczas używałem Meizu m2 Note i tam "oprogramowanie" dual sim działało pierdyliard razy lepiej niż w Xiaomi. 
Tu jest to absolutnie do 4 liter. 

O czym mowa:

Wariant 1 - brak domyślnej karty sim

Dzwoni zawsze z jedynki jeśli dzwonię po raz pierwszy co prawda pyta się  z licznikiem - ok.

Ktoś dzwoni do mnie na np nr 2 - oddzwaniam podpowiada się domyślnie 1. 

Nie było by to tragiczne, gdyby to samo nie działo się przez zestaw głośnomówioący. 

Wówczas praktycznie zawsze dzwoni z nr 1.

Wariant II Karta sim 2 jako domyślna

Wówczas zawsze i uparcie dzwoni z 2. Nawet jak ktoś do mnie dzwoni na 1 to i tak oddzwania z 2.

To jeszcze jakoś da się przetłumaczyć bo w końcu domyślny jest numer. 

Nie znalazłem większych ustawień odnośnie dual sim poza - karta na dane, karta domyślna. 

W Meizu działało to tak, że bez ustawionego numeru domyślnego telefon oddzwaniał zawsze z numeru na który było dzwonione. 

Dzwonił ktoś do mnie na 1 oddzwaniam na 1, dzwonił ktoś na 2 - oddzwania z 2. Dawał jednak przy tym czas na zmianę decyzji. To samo było po bt. 

Najgorsze w tym jest to, że niechcący dzielę się prywatnym numerem z klientami a to w mojej branży jest bardzo niewskazane. 

Do tego maciupinka ikona nr sim i mamy pasztet...

Obsługa kart w Xiaomi nie zmieniła się od kilku lat i praktycznie cały czas jest tak samo. Mi nigdy nie sprawiało to problemu, wystarczy opisać sobie nazwy kart SIM np. prywatna i służbowa i jest już prościej. No w przypadku używania zestawu BT, to jest już problem z obsługą. Jeśli więcej korzystasz z służbowego numeru podczas rozmów przez BT, to ustaw domyślną kartę do połączeń na służbową. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo rzeczywiście mogłoby to wszystko działać trochę lepiej, ale i tak jest nieźle.

Cześć, podczepię się pod wątek...

Czy w Redmi X4 na snapie, przy dwóch kartach sim, istnieje możliwość zablokowania mobilnej transmisji danych dla jednej z kart?

W ustawieniach, wydaję mi się, dotyczy to obu kart. Chciałbym mieć jedną kartę do internetu, drugą tylko do połączeń.

Posiadam wiekową kartę sim, której nie mogę wyciąć aby to sprawdzić empirycznie - stąd moje pytanie.

• 1 month later...
Dnia 28.07.2017 o 16:42, mgcompany napisał:

No w przypadku używania zestawu BT, to jest już problem z obsługą. Jeśli więcej korzystasz z służbowego numeru podczas rozmów przez BT, to ustaw domyślną kartę do połączeń na służbową. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo rzeczywiście mogłoby to wszystko działać trochę lepiej, ale i tak jest nieźle.

Ale jak ustawiam domyślną na służbową to jej do...uja wyłączyć nie mogę.

Czasem - nie codziennie wyłączam służbową kartę. Na pewno na weekendy. A ten durny dual sim nie pozwala wyłączyć domyślnej karty...

No przecież to trzeba zrobić świadomie, nie da się jej wyłączyć przypadkiem...

I muszę najpierw odznaczyć ją jako domyślą dopiero później mogę ją wyłączyć a po właczeniu pamiętać aby zaznaczyć ją jako domyślą. Toć to porąbane jest.

• Like 1

• 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...