Vergiliusz Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Wygląda to ciekawie i może pomogło by osobą dla których toturiale mimo ich prostoty są niezrozumiałe. SPRAWDZIŁEM I NA MOIM NOWYM REDMI 4 PRO DZIAŁA IDEALNIE NIE JEST TO PROGRAM MOJEGO AUTORSTWA , DLATEGO NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI JEŻELI COŚ SIĘ STANIE Z TELEFONEM PODCZAS AKTUALIZACJI . http://en.miui.com/thread-663972-1-1.html Autor pisze:WPROWADZENIE: Ciao, użytkownicy Xiaomi! Chcę podzielić się z Wami moim narzędziem zmieniającym ROM, które nazywa się "XiaoMiTool". XiaoMiTool to oprogramowanie dla systemu Windows, które może być używane do zmiany ROM na urządzeniu. Ten program automatycznie zidentyfikuje urządzenie, dostępne do zainstalowania ROMy, metodę instalacji i wszystko to, co normalnie robi użytkownik. Na przykład, użytkownik otrzymuje smartfon z fake ROM sprzedawcy i chce zainstalować ROM xiaomi.eu. Narzędzie to automatycznie zainstaluje oficjalny ROM (za pośrednictwem stockowego Recovery lub EDL), kolejno, otworzy MiFlashUnlock w celu odblokowania bootloader, a następnie zainstaluje TWRP i xiaomi.eu rom. Wszystko wykona samodzielnie! (Jedyna wymagana ingerencja użytkownika konieczna jest do włączenia debugowania USB lub ręcznego restartu do systemu z trybu EDL). To narzędzie zawiera również opcję instalacji stockowego Recovery, normalnie dostępną tylko w MiPcSuite, gdzie jest bardzo ograniczona. Możesz więc możesz zmienić oficjalne ROMy bez konieczności odblokowywania bootloadera (na przykład zmieniać ROMy pomiędzy chińskim, a globalnym). To narzędzie nie wymaga instrukcji, ponieważ jest tak zaprojektowane, aby praktycznie wszystkie, niezbędne czynności wykonać samodzielnie. Wystarczy, że włączysz debugowanie USB. Ta wersja to wersja alfa (narzędzie, które jest wciąż rozwijane i pojawia się więcej funkcji), więc może zawierać błędy. To narzędzie jest darmowe, ale możesz przekazać darowiznę, jeśli chcesz. Naprawdę nie wiem, co mogę powiedzieć więcej, po prostu spróbuj i podziel się opinią. LINKI:- Pobierz najnowszą wersję: www.xiaomitool.com/latest- Darowizna: www.xiaomitool.com/donate Inne wersje aplikacji: https://drive.google.com/open?id=0B0IycTNp5Fsza09RYndsY1QzeHc v 0.5.2 v 0.5.0 v 0.4.1 v 0.4.0 v 0.3.0 ______________________________________________________________________________________ mrosi:// To ja to skoryguję tak, aby było po polsku... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 No moze byc ciekawa alternatywa, kto odważny przetestować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Hmmm, ciekawa propozycja. Przetestowalbym, gdyby nie fakt, że aktualnie nie mam żadnych większych problemów z telefonem i nie mam potrzeby wgrywania choćby Globala ;pWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 14, 2017 Author Share Posted July 14, 2017 @mrosi@Orjon@kamillm@ZduneX25odważyłem się na zmianę ROM i przetestowania narzędzia którego opis umieściłem wraz z linkiem do pobrania. Koniecznie trzeba włączyć tryb debugowania w telefonie po uruchomieniu opcji programistycznych, inaczej aplikacja po przetestowaniu telefonu zwróci nam o tym uwagę, kiedy ten tryb jest już włączony, poprosi o potwierdzenie dostępu. Kolejna rzecz którą aplikacja sprawdza to czy bootloader jest odblokowany, konieczna jest najnowsza dostępna wersja MiUnlock dla nowszych urządzeń. Przy okazji dodam że jeżeli dla swojego konta ma się zgodę na odblokowanie to powinna ona działać na każdym dodanym do konta telefonie, u mnie działa. Kiedy mamy to już załatwione, podłączamy telefon do PC i uruchamiamy aplikację, sama przełączy nam telefon w tryb fastboot i sprawdzi jeszcze raz bootloader a kiedy będzie odblokowany po chwili pokaże nam możliwe do pobrania ROMy. Kiedy zaznaczymy ROM który chcemy pobrać i jest on podświetlony, wybieramy przycisk SELECT i czekamy aż ROM zostanie pobrany. Kiedy ROM zostanie pobrany, aplikacja sama instaluje nam właściwe TWRP ( domyślnie jest po chińsku) i przełącza telefon ponownie w FASTBOOT Aplikacja sama uruchamia TWRP i instaluje nam ROM, wygląda to bardzo fajnie, jakby ktoś przejął sterownie naszym telefonem. Aplikacja sama przesyła na telefon pliki z ROMem Kiedy zakończy przesył danych pojawia się podsumowanie tego procesu Po przesłaniu plików kiedy telefon jest cały czas w TWRP, na samym telefonie jest okno blokady tego powiedzmy mini systemu ale w aplikacji do automatu pojawia się okno z logiem procesu instalacji systemu zupełnie jak mamy to w TWRP Samo wgranie trwa tyle co w TWRP a kiedy to się zakończy pojawi się podsumowanie I po chwili telefon uruchomi się ponownie. Teraz przechodzę przez konfigurację a przy okazji w TWRP zmienię Chiński na Polski jeżeli jest. Sprawdzone na moim 2 tygodniowym Redmi 4 Pro przed chwilą, przepraszam że nie mam więcej screenów ale robiłem to pierwszy raz i bałem się jak ch***ra. Sam proces przebiega baardzo szybko. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 @Vergiliusz no i super ktoś wreszcie ułtawił nam życie z wgrywaniem romów, obecnie nei mam na czym testować, ale na pewno to zrobie przy kolejnym xiaomi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Świetna sprawa w takim razie! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Dzięki za sprawdzenie i podzielenie się informacjami z przebiegu. Watek podpięty. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
exwindows Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Na RN4X też poszło prawie bezboleśnie ,program zawiesił się przy ściąganiu TWRP ,po zamknięciu uruchomiłem ponownie i poszło wgrywana wersja 7.7.6 eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikaczu Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 A na redmi 4A to zadziała ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 17, 2017 Author Share Posted July 17, 2017 13 minut temu, pikaczu napisał: A na redmi 4A to zadziała ? To jest dla każdego telefonu Xiaomi z odblokowanym bootloadererm, jeżeli nie jest odblokowany, program to sprawdzi i poinformuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiro Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 Do użycia automatu jaki system Windows jest wymagany.Zadziała na starszych wersjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 17, 2017 Author Share Posted July 17, 2017 19 minut temu, spiro napisał: Do użycia automatu jaki system Windows jest wymagany.Zadziała na starszych wersjach. REQUIREMENTS: - Windows 7/8/8.1/10 - Internet connection - (.NET Framework (included in Windows updates)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiro Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 Warto przetestować ,mam obawy czy windows8 wykryje sterowniki do telefonuWysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 17, 2017 Author Share Posted July 17, 2017 Z tego co pamiętam to ten program instaluje też mini adb a skoro tak to powininen sobie poradzić z wykryciem telefonu. Nie testowałem to też nie zapewnie na 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiro Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 Dzięki za odpowiedz Wergiliusz .Wiem że każdy robi na swoją odpowiedzialność . Zapytać nie szkodzi.Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 17, 2017 Author Share Posted July 17, 2017 4 minuty temu, spiro napisał: Dzięki za odpowiedz Wergiliusz .Wiem że każdy robi na swoją odpowiedzialność . Zapytać nie szkodzi. Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Pewnie że tak, sam bym się zapytał o wszystko co mi przyjdzie do głowy zanim bym się podjął próby. Sam się pytałem o sens przesiadki z MIUI Global na Xiaomi.eu. Rozumiem to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikaczu Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 A czy tym automatem wgram miui Polska ? Bo w tej chwili mam rom miui global a interesuje mnie polska wersja miui . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 17, 2017 Author Share Posted July 17, 2017 40 minut temu, pikaczu napisał: A czy tym automatem wgram miui Polska ? Bo w tej chwili mam rom miui global a interesuje mnie polska wersja miui . Tak, tak jak jest to w opisie autora i tym co ja przerabiałem, też zmieniałem global na xiaomi.eu. Kiedy program wykryje że telefon jest odblokowany, sam wskaże możliwe do wgrania ROMy łącznie z xiaomi.eu. Po wybraniu właściwego ROMu, pobierze ( o ile to będzie konieczne) prawidłowe TWRP i wybrany ROM a później zacznie się proces wgrywania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikaczu Posted July 17, 2017 Share Posted July 17, 2017 Nie mogę zainstalować mam windows 8.1 co robię nie tak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 17, 2017 Author Share Posted July 17, 2017 2 godziny temu, pikaczu napisał: Nie mogę zainstalować mam windows 8.1 co robię nie tak ? Nie wiem, to nie mój program jak pisałem ale jak podeślesz screena z błędem spróbuję jakoś pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikaczu Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Witam udało mi się tym automatem zrobić czyli wgrać soft miui . ale jedno muszę z przykrością przyznać telefon xiaomi mi 4a używam od maja tego roku mając globala nie zawieszało mi aplikacji ale odkąd wgrałem miui Polska to parę razy zdarzyło się ze wieszało fona nie wiem w czym rzecz z tym softem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted July 20, 2017 Author Share Posted July 20, 2017 A może spróbuj zrobić wipe data spod TWRP Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pikaczu Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 Witam dzięki temu poradnikowi i waszymi radami ogarnąłem temat wszystko gra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vognar Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Program zapowiada się wręcz jako zbawienny, mam obawę co do TWRP - jak zmienić z chińskiego? Nie chciałbym wejść w TWRP i nawigować klikając w krzaki bo ryzyko jest spore... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Na YT masz filmy jak zmienić język. Dwa klikniecia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vognar Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 ano rzeczywiście, znalazłem np. taki film zostawiam tu linka może komuś się przyda 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakowskim Posted September 11, 2017 Share Posted September 11, 2017 Witam, Ktoś testował jak program działa z xiaomi mi 6? wgrywa xiaomi.eu z globala bez problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted September 12, 2017 Author Share Posted September 12, 2017 Witam, Ktoś testował jak program działa z xiaomi mi 6? wgrywa xiaomi.eu z globala bez problemu? Musisz sprawdzić, jeżeli wszystko wykryje powinno się udać ale...warto wgrywać Xiaomi. Eu? Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarek Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 (edited) Robiłem to na Redmi Note 4 A miałem wgrany Xiaomi miui.eu ale nie za bardzo mi sie podobał więc za pomoca poradnika chciałem wrócić do Xiaomi Global 8.5.5. Wszystko niby przebiegło sprawnie ,ale po wgraniu telefon zatrzymał się na logo " mi" i nie można z tego nijak wyjść teraz nie wiem co zrobić bo telefon się nie uruchamia. Jakieś porady jak przywrócić telefon do życia. Fastbot można włączyć ale nic to nie daje. Edited October 7, 2017 by Czarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 7, 2017 Share Posted October 7, 2017 Coś poszło nie tak. Ściągnij globala stąd, ściągnij miflash najnowszy, uruchom telefon w trybie fastboot, podepnij do komputera, uruchom miflash i zainstaluj globala (flash all najlepiej, ale stracisz wtedy wszystkie dane). Model taki jak Redmi Note 4A nie istnieje Raczej Redmi 4A. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarek Posted October 9, 2017 Share Posted October 9, 2017 "OK" z nazwą to chyba z wrażenia przesadziłem.Telefon odżył z pomocą poradnika, teraz wszystko jest w porządku telefonik działa bez problemu ,a ja jestem trochę mądrzejszy i w przyszłości wiem już co należy zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwester Nowaczyk Posted October 9, 2017 Share Posted October 9, 2017 W twoim info o telefonie (pod avatarem) zmień nazwę modelu. Redmi Note 4a nie istnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Intex Posted October 28, 2017 Share Posted October 28, 2017 Czy to narzędzie działa również na mtk, czy tylko na qualcomm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RadekKw Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Chcę wgrać xiaomi.eu w swoim RN4 qualcomm global aby później była możliwość odblokować root i grać SuperSu, ale na liście nie widzę xiaomi.eu. Ktoś coś wie? Jaki rom wybrać, żeby była możliwość odblokowania roota i wgrania SuperSu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RadekKw Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Już wszystko wiem. Z tego wątku: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts