Alinaxdxd Posted July 1, 2017 Posted July 1, 2017 Podczas nagrywania filmiku, czy samego dźwięku w jakiejkolwiek aplikacji, gdy jest głównie muzyka to po sekundzie normalnego odtwarzania, nagrana muzyka jest nagle przytłumiona. Na przykład nagrywam filmik na koncercie, gdzie na początku dźwięk jest normalny a po sekundzie muzyka staje się bardzo przytłumiona. Nie ma takiego problemu gdy nagrywana jest np sama mowa. Da się to naprawić?
ZduneX25 Posted July 3, 2017 Posted July 3, 2017 Próbowałeś zmienić jakość nagrywania w ustawieniach?
Infiniteks Posted July 4, 2017 Posted July 4, 2017 Mam ten sam problem. Podobno jest rozwiązanie: Jak ktoś przetestuję to napiszcie czy działa.
KingShadow Posted July 9, 2017 Posted July 9, 2017 Witam. Mam wielki problem ze słabą jakością nagrań dźwięku. Snapchat, instagram, dyktafonie itd. Przez pierwsze 1-2sek jest okej a potem dźwięk robi się taki jak by ktoś włożył głośnik pod wodę albo do toalety. Podczas rozmów jest okej wszyscy mówią że dobrze i wyraźnie mnie słychać. Filmik z problemem https://drive.google.com/file/d/0B-bu3pQDwbhidDRMRTdmeXZOM3c/view?usp=sharing Nie wiem czy coś w ustawieniach jest nie tak, coś z systemem czy mikrofon jest do bani Stary lg g2 mini nagrywał dużo lepiej dźwięk MIUI Global 8.2 Stabilna 8.2.10.0 (MCFMIDL) Z góry dziękuję za pomoc
Alinaxdxd Posted July 9, 2017 Author Posted July 9, 2017 Dnia 3.07.2017 o 15:58, ZduneX25 napisał: Próbowałeś zmienić jakość nagrywania w ustawieniach? Jedyne jakie znalazłam ustawienie, to w dyktafonie co mi nic nie dalo...
Heisenberg Posted July 10, 2017 Posted July 10, 2017 Faktyczne, też mam podobny problem. Sekunda dwie jest ok, potem pogorszenie Wysłane z mojego Redmi Note 4X
radier Posted July 10, 2017 Posted July 10, 2017 Jeżeli nagrywamy w hałasie np. ruchliwa ulica to tak się dzieje.
mgcompany Posted July 10, 2017 Posted July 10, 2017 Do mnie przyszedł dziś mikrofon z aliexpress podłączany na jacka 3.5mm i myślałem, że może coś to zmieni, że nie będzie takich skoków dźwięku, prób normalizacji, usuwania szumów czy ciul wie czego, ale tego co wprowadza zakłócenia. No i niestety nic to nie zmieniło. Włączyłem Open Camera, wybrałem nagrywanie z zewnętrznego mikrofonu, nagrywa, dźwięk jest sporo lepszy (jak za 1.5-2$ to znaczna poprawa jakości), ale problem pozostał. Strasznie to wkurzające, bo na wszystkich wcześniejszych modelach nie było takich problemów, co najwyżej stockowa aplikacja miała za mały bitrate i można było używać np. lgCamera, w którym sobie ustawiłem wszystkie parametry filmu i jakość była świetna. A teraz żadna aplikacja nie pomaga, zewnętrzny mikrofon też... Nie chcę grzebać we wpisach, bo zbyt dużo można zepsuć, zacznie działać dobrze nagrywanie, a będą problemy po bluetooth, albo w rozmowach. Z tym Xiaomi dało ostro du... ciała.
Infiniteks Posted July 10, 2017 Posted July 10, 2017 Z tego co wywnioskowałem to problem nie leży w mikrofonie tylko w "redukcji szumów podczas nagrywania jak i rozmów". Niestety jak zapytałem czy jest szansa naprawienia/wyłączenia tego w następnej aktualizacji to poinformowano mnie, że Xaomi nie pali się do naprawiania tego typu wad. Parę postów wyżej podlinkowałem filmik w którym rzekomo jest możliwość wyłączenia tego. I teraz pytanie czy ktoś może próbował wyłączyć tą "redukcję szumów"?
Alinaxdxd Posted July 11, 2017 Author Posted July 11, 2017 22 godziny temu, Infiniteks napisał: Z tego co wywnioskowałem to problem nie leży w mikrofonie tylko w "redukcji szumów podczas nagrywania jak i rozmów". Niestety jak zapytałem czy jest szansa naprawienia/wyłączenia tego w następnej aktualizacji to poinformowano mnie, że Xaomi nie pali się do naprawiania tego typu wad. Parę postów wyżej podlinkowałem filmik w którym rzekomo jest możliwość wyłączenia tego. I teraz pytanie czy ktoś może próbował wyłączyć tą "redukcję szumów"? Czytałam komentarze pod tamtym filmem i było dużo pozytywnych komentarzy.. może sama spróbuję to zrobić, chociaż w ogóle na tym się nie znam i nie wiem jakiego programu się do tego używa haha
Infiniteks Posted August 13, 2017 Posted August 13, 2017 Po zaktualizowaniu do Miui 9 mogę śmiało powiedzieć, że problem znikną. Mam nadzieje, że już tak zostanie. 1
mgcompany Posted August 13, 2017 Posted August 13, 2017 Dobra wiadomość. Czekam na potwierdzenie od innych użytkowników MIUI9.
Wojusek Posted August 13, 2017 Posted August 13, 2017 Ja czekam na miui 9 bez tyłu błędów bo w temacie o najnowszym miui sporo użytkowników note4x narzeka na niedogodności...:/
Norbix029 Posted August 31, 2017 Posted August 31, 2017 W aplikacji Snapchat dalej występuje problem na MIUI 9 Wszędzie jest już ok tylko snapchat coś nie działa Wie ktoś jak to naprawić ?
latet Posted September 1, 2017 Posted September 1, 2017 Dnia 11.07.2017 o 00:02, Infiniteks napisał: Z tego co wywnioskowałem to problem nie leży w mikrofonie tylko w "redukcji szumów podczas nagrywania jak i rozmów". Niestety jak zapytałem czy jest szansa naprawienia/wyłączenia tego w następnej aktualizacji to poinformowano mnie, że Xaomi nie pali się do naprawiania tego typu wad. Istotą problemu jest stosowanie podczas nagrywania dźwięku/video algorytmu redukcji szumów przeznaczonego wyłącznie dla rozmów "przy uchu". Identyczny, dosłownie identyczny problem był kiedyś na Redmi 3s. W końcu został naprawiony, ale nie pamiętam, czy przez Chińczyków, czy przez Acida w "EU".
Norbix029 Posted September 11, 2017 Posted September 11, 2017 Mam problem z mikrofonem na AEX Co chwila jak coś nagrywam to są straszne przestery Jak to naprawić ?
kubatbg7 Posted September 23, 2017 Posted September 23, 2017 Witam. Mam Redmi Note 4 Snapdragon z polskiej dystrybucji. Jak mowie w dyktafonei to glos jest dobry, natomiast gdy leci muzyka to ją tak ścisza i tłumi, to samo jest podczas nagyrwania filmow na snapchacie czy z aplikacji kamery. Dodatkowo rozmowcy narzekaja ze mnie strasznie cicho slychac lub nei slychcac, na roznych forach tez ludzie pisza o tym problemie. Czy jest jakis fix lub ROM na którym jest to naprawione? Wątpie że jest to wina hardware.
xernes Posted September 23, 2017 Posted September 23, 2017 Nie podajesz z jakiego oprogramowania korzystasz. Od pojawienia się miui 9 problem zniknal. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
kubatbg7 Posted September 23, 2017 Posted September 23, 2017 @xernes Wybacz mi, umknelo mi to. Korzystam z MIUI 8 V 8.2.10.0. Na becie MIUI 9 problem zniknal?
xernes Posted September 23, 2017 Posted September 23, 2017 Tak. Ja również miałem problemy, które opisałeś. Na global dev miui 9 moje problemy zniknęły. Nie wiem co z aplikacjami typu snapchat ponieważ nie korzystam. Na pewno nikt już mi nie zgłasza, że mnie nie słyszy, nagrywany dźwięk jest zadowalający i nie mam przeterowania podczas zwykłych rozmów.
mgcompany Posted September 23, 2017 Posted September 23, 2017 Jak możesz przeczytać kilka postów wyżej, na MIUI 9 dalej jest jakiś problem z snapchatem. Jaki to nie wiem, bo nie korzystam, ale z nagrywaniem filmów i rozmowami nie ma problemów.
Wojusek Posted September 26, 2017 Posted September 26, 2017 Fakt Snapchat przy dużej głośności coś ma skopane z nagrywaniem dźwięku i żadne kombinacje nie chcą pomóc... Ale ta apka powoli odchodzi do lamusa więc generalnie ją olałem ;D
>DominiK< Posted October 8, 2017 Posted October 8, 2017 Mam Ten Sam Problem, snapchat i kamera telefonu, tłumi strasznie, podczas rozmów ponoć słychać mnie bardzo dobrze. Zauważyłem że problem "tłumienia" nie występuje na messengerze podczas nagrywania wideo, bynajmniej u mnie. oby aktualizacje coś pomogły, przynajmniej podczas nagrywania aplikacją główną.
jocekk Posted November 14, 2017 Posted November 14, 2017 Miałem to samo na Mi Max 2. Zmieniłem rom z Global Stable na Global Dev i problem zniknął. także w moim przypadku wystarczyła zmiana romu.
Recommended Posts