adri22 Posted June 30, 2017 Share Posted June 30, 2017 Witam serdecznie, przeszukałem już masę wątków i nigdzie nie mogę znaleźć pomocy. Otóż kupiłem mi6 na GearBest, telefon przyszedł mi odblokowanym bootloaderem. Zabrałem się wiec za wgrywanie twrp (wszystko ok), a następnie miui Polska. Tutaj był problem, wrzuciłem na telefon plik.zip z miui i zainstalowałem niby system. Zrobiłem restart i telefon wyświetla "the system hase been destroeyed". W tym momencie mogę wejść tylko w tryb fastboot (power i vol-). Chciałem zainstalować normalnie teraz globala przez miflasha, ale najpierw program telefonu nie widział, a później przy flashowaniu wywaliło błąd 'Flashing is not allowed in Lock State". Nie mam pojęcia już co robić. W programie minimaladbandfastboot działa mi jedynie komenda "fastboot devices" - wyświetla się id urządzenia, komenda "fastboot oem elr" nie działa też wywala jakiś błąd. Macie jakieś pomysły mogę wysłać jak coś jakieś skreeny. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxPrime Posted June 30, 2017 Share Posted June 30, 2017 (edited) Przecież masz napisane "Device unlocked: FALSE" ... jakby Bootloader był odblokowany to byś miał wynik TRUE. I potem w drugim oknie masz napisane "Flashing is not allowed in Lock State" co znaczy tyle co "Nie możesz zainstalować oprogramowania na zablokowanym urządzeniu" Musisz odblokować Bootloader według instrukcji zawartych na MIUIPolska Edited June 30, 2017 by MaxPrime Link to comment Share on other sites More sharing options...
adri22 Posted June 30, 2017 Author Share Posted June 30, 2017 wcześniej miałem "true" coś mi nie poszło w instalacji romu miuiPolska, i teraz mam takie komunikaty jak na sreenie. Nie mogę nawet zainstalować zwykłego chinskiego romu czy globala przez miflasha. NIe wiem co robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 30, 2017 Share Posted June 30, 2017 2 minuty temu, adri22 napisał: Nie mogę nawet zainstalować zwykłego chinskiego romu czy globala przez miflasha. NIe wiem co robić. To masz problem, jakiś podmieniony bootloader musiał być. Może MiPcSuite i,FlashR i podłączony tel w fastboot. Nie wiem czy to zadziała, bo inny pomysł to chyba tylko rozebranie telefonu i zwarcie test pointów, ale jak i gdzie to w Mi6 nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adri22 Posted June 30, 2017 Author Share Posted June 30, 2017 Jak wgrać stockowe recowery może wtedy będę mógł wejść do trybu download i normalnie flashować system? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 30, 2017 Share Posted June 30, 2017 Do download nie wejdziesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adri22 Posted June 30, 2017 Author Share Posted June 30, 2017 No to co robić jakieś propozycje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 30, 2017 Share Posted June 30, 2017 Chyba niewiele zrobisz... możesz spróbować wejść w EDL, ale z tego co pamiętam to w Mi6 jest on blokowany, a BL prawdopodobnie był podmienioany i nigdy nie był odblokowany. Chyba zostaje Ci pisanie do GearBest i naginanie prawdy, aby przyjęli reklamację... Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted June 30, 2017 Share Posted June 30, 2017 (edited) Dlatego ja zawsze instaluje Global Developer (lub China Developer) przez MiFlash zanim telefon ma być używany aby nie było takiej sytuacji jak tutaj. Spoiler http://en.miui.com/thread-607449-1-1.html tylko że zrobienie tego samemu anuluje nam gwarancje bo zerwiemy plomby na śrubkach. Edited June 30, 2017 by majdan12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adri22 Posted July 1, 2017 Author Share Posted July 1, 2017 Poddałem się, wysłałem telefon do MiCenter, mam nadzieję że uda się im go postawić na nogi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawek189 Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Dnia 1.07.2017 o 12:36, adri22 napisał: Poddałem się, wysłałem telefon do MiCenter, mam nadzieję że uda się im go postawić na nogi. Udało się przywrócić do życia telefon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted October 10, 2017 Share Posted October 10, 2017 (edited) Witam Proszę o pomoc w rozwikłaniu takiego problemu. Mi 6 zakupiony na gearbest z odblokowanym (shackowanym) BL. Zgodnie z poradami na forum i celu uzyskania możliwości płatności Android Pay postanowiłem zablokować BL wgrywając ROM Global przez MIFlash zaznaczając LOCK. Niestety przy próbie flashowania za każdym razem program się wysypuje i flashowanie się nie udaje, próbowałem na dwóch laptopach (win7 i win10) i w obu przypadkach to samo. Telefon za każym razem uruchamia się w trybie fastboot. Minimal ABL widzi telefon, Miflash również ale co trochę mnie dziwi nie widzi COM-u tylko jakiś identyfikator 84f... Edited October 10, 2017 by kade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 11, 2017 Share Posted October 11, 2017 Spróbuj może innych wersji MiFlash, na którejś chyba powinno pójść. Co do liczb i cyferek - tak jest ok, to numer seryjny urządzenia - tu nie ma problemu tapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted October 11, 2017 Share Posted October 11, 2017 7 godzin temu, kade napisał: nie widzi COM-u tylko jakiś identyfikator 84f... Bo COM zobaczy w trybie EDL a jakiś identyfikator jak to ująłeś w trybie fastboot. Ilu bitowy masz system? Rom pobierales stad http://en.miui.com/thread-797688-1-1.html pod fastboot? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted October 11, 2017 Share Posted October 11, 2017 Dziękuję za pomoc zmiana z MiFlash z wersji Beta na wersję z 2017 pomogła. System w obu przypadkach był 64bit, a sam ROM i MiFlash pobrany stąd http://en.miui.com/a-234.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
67Kuchar Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 C Dnia 11.10.2017 o 10:50, kade napisał: Dziękuję za pomoc zmiana z MiFlash z wersji Beta na wersję z 2017 pomogła. System w obu przypadkach był 64bit, a sam ROM i MiFlash pobrany stąd http://en.miui.com/a-234.html Witam. Czy wgrywałeś system według poradnika z linku który wysłałeś? Czy po wgraniu jest to pełnoprawny global z możliwością wybrania regionu innego niż chiński? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jandopl Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 (edited) Witam. Podczas instalacji miui 7.12.1 (pobieralem z miuiglobal) telefon się zachowuje w następujący sposób: Pokazanie logo mi.com czarny ekran, znowu mi.com potem TWRP przez 3 sekundy i od początku 2x reset i TWRP Jak próbowałem właczyć fastboot to sie pojawia na 2 sekundy i znowu resety Telefon to Xiaomi MI6 Edited December 2, 2017 by jandopl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 Spróbuj wymusić wejście w twrp (vol+ i power). Problem prawdopodobnie jest efektem tego, iż instalując pierwszy raz xiaomi.eu mogłeś nie zrobić format data. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jandopl Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 instaluje update po raz nwm który ale dużo razy to robiłem. i próbowałem wchodzić w TWRP ale nie może jest przez chwile ikona TWRP ale od razu się resetuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 To skoro żadnym skrótem klawiszy nie jesteś w stanie wejść w fastboot i twrp no to jedyna opcja - odpięcie baterii. Jeśli nie masz doświadczenia to nie polecam robienia tego samemu - łatwo połamać tylną pokrywę. Jakby co, to podeślij go do mnie na serwis - więcej info na priv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jandopl Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 czekam aż się rozładuje wtedy podłacze go do ładowania i spróbóje wgrac inny system Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 1 minutę temu, jandopl napisał: czekam aż się rozładuje wtedy podłacze go do ładowania i spróbóje wgrac inny system Jest to dobra opcja - tylko podłącz go do ładowania zaraz po tym jak wyłączy się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jandopl Posted December 2, 2017 Share Posted December 2, 2017 Naprawiło się samo po ok 3 godzinach mogłem włączyć TWRP (pokazała mi się podczas tego dioda). Minutę przed rozładowaniem się telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts