Jump to content

Porównanie aparatu Redmi Note 4 Global vs Lumia 1020

tryhp3

Recommended Posts

13 minutes ago, Lamcza said:

Ogladalem na tel. dla mnie dalej lumia ale note 4 wcale nie zly : p

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Za te pieniądze, raczej nie da się znaleźć nic lepszego.

5 hours ago, tpawel said:

Chodzi Ci o aparat czy ogółem?

Wysłano z Redmi Note 4x

Aparat i ogółem. Chodzi oczywiście o cenę Chińską (nie oficjalną Polską). Chociaż przeglądając allegro po popularności ofert, to jest to teraz top 1.

4 hours ago, zdzislaw422 said:

@tryhp3 Dzięki za wstawkę. RN4 nie najgorszy ale.. jednak nokia to inna klasa aparatu. Chciałem porównań to mam :)

No inna klasa, jest to telefon z 2013 roku ale do dzisiaj może swobodnie konkurować z flagowcami (szczególnie jeżeli się go trochę wspomoże bogatym trybem ręcznym). Szkoda, że nie rozwijają tej matrycy dalej (przynajmniej nic o tym nie wiadomo).

Edited by tryhp3

Legendarna to była Nokia 808 z sensorem 1/1.2", 1020 ma "zaledwie" 1/1.5". Tylko że idąc tym tropem obecnie chyba najlepszy Samsung S8 ma stosunkowo malutkie 1/2.5". Jeśli samsung w S9 wpadnie na pomysł zamontowania matrycy wielkości tej z Nokii 808 to pozamiata rynek totalnie ;) Zaraz pewnie ktoś przypomni o tym "potworku" Samsunga: S4 Zoom i K Zoom ale tam też Samsung wpakował matryce zaledwie 1/2.3" i zdjęcia z tego co pamiętam wychodziły stosunkowo średnie.

Samsung Galaxy K zoom

21 hours ago, galakty said:

Bez urazy, ale 1020 nie daje rady flagowcom z 2016 roku, a co dopiero z obecnymi. Tak, ma od ciula megapikseli i na tym jej atuty się kończą.

A widział jakiekolwiek testy? Byłem przed rokiem, na wakacjach ze znajomymi, i wyglądało to tak, -"zrób nam zdjęcie" - "przecież macie czym" - "ale twój robi lepiej..."

Ale to tak jak pisałem, zwłaszcza w trybie ręcznym, bo automat czasem się gubi:

19 hours ago, Ari93 said:

Legendarna to była Nokia 808 z sensorem 1/1.2", 1020 ma "zaledwie" 1/1.5".

To są też bajki. Lumia 1020 jest wyraźnie lepsza od Noki 808, tu nawet nie ma co komentować, tu ślepy zobaczy różnice ;):

Do tego pokaż mi test gdzie S8 wychodzi gorzej (zdecydowanie) od S7, bo ja widziałem kilka i to S8 był nieco lepszy.

Poza tym, nie jestem za bardzo entuzjastą Samsunga. Ostatnio porównywałem z kuzyna. Ogólnie zdjęcia ładne (bardzo). Ale one nie fotografują rzeczywistości tylko inny świat. Kontrast podbity, temperatura kolorów podbita, ostrość tak samo. Pomyślałem sobie gdzie ja jestem...

Edited by tryhp3

12 godzin temu, tryhp3 napisał:

Do tego pokaż mi test gdzie S8 wychodzi gorzej (zdecydowanie) od S7, bo ja widziałem kilka i to S8 był nieco lepszy.

Może inaczej. Postęp i różnica w cenie między S8 a S7 nie odzwierciedla tego. S8 jest delikatnie usprawniony, ale np. nadal ma problemy z refleksami ze względy na ogromną jak na smartfon optykę. Do tego zdjęcia macro są trudne w realizacji, masz bardzo cienką granicę ostrzenia. Tam gdzie S8 ma problem to wysoka rozpiętość tonalna w wideo / zmiany ekspozycji i włączona jednocześnie stabilizacja EIS. Potrafi zdropić do 10-15 FPS, ale być może to kwestia wczesnego software.

S7 tak, S7 ma sztuczne barwy, wszystko podbite o kilka stopni w górę. S8 już tego nie ma. Ba, malo tego... G6 przy S8 robi strasznie sztuczne zdjęcia, przekłamane. Nawet Pixel bardziej koloruje od S8. 

Trochę się zapędziłem z tym gorszym S8, jest nieco lepszy, ale ma kilka problemów i cena nie odzwierciedla postępu. 

• Like 1

@tryhp3 z tym legendarny chodziło mi bardziej że to 808 była rewolucją, 1020 to była "tylko" ewolucja. Co do porównania to fakt, 1020 jest lepszy ale zdjęcia z 808 wyglądają po prostu jak by były niższej rozdzielczości, z tego co pamiętam zalecane było 5 MPx bo wtedy pixel składał się z 9 subpixeli, był bezstratny zoom, mniej szumów i takie tam ;)
A co do porównania jeszcze wyżej z MI5, tak wszyscy psioczą na ten aparat a moim zdaniem wcale nie radzi sobie najgorzej na tym filmiku.

@Ari93 z tym psioczeniem, to chyba chodzi o to, że zacina w 4k nagrywanie, a chodziło dobrze na początku. W dzień aparat Mi5 miało dobry, narzekanie jest w nocy.

W Mi6 z bolączek zostało nagrywanie w nocy w 4k, co mi akurat nie przeszkadza i może się na niego skuszę.

@tryhp3 ja od początku użytkowania uważam że aparat jest naprawdę niezły (już pomijając 4K) i to nawet w nocy co powyższe porównanie w filmiku to potwierdziło, może jest ciemniej ale nadal ostro i bez kosmicznych szumów. Fotki nocne też oceniam nieco przez pryzmat tripoda i zdjęć z iso 100-200 przy naświetlaniu 32 sekundowym... kilka naprawdę udanych udało mi się zrobić a przy takim naświetlaniu nawet w całkowitej ciemności idzie "ugrać" całkiem sporo ;)

9 godzin temu, Ari93 napisał:

@tryhp3 ja od początku użytkowania uważam że aparat jest naprawdę niezły (już pomijając 4K) i to nawet w nocy co powyższe porównanie w filmiku to potwierdziło, może jest ciemniej ale nadal ostro i bez kosmicznych szumów. Fotki nocne też oceniam nieco przez pryzmat tripoda i zdjęć z iso 100-200 przy naświetlaniu 32 sekundowym... kilka naprawdę udanych udało mi się zrobić a przy takim naświetlaniu nawet w całkowitej ciemności idzie "ugrać" całkiem sporo ;)

Tryb manualny ratuje sytuację. Nawet na Mi4c przy naświetlaniu 1/2 (więcej się nie da, bo muszę kupić nowszy telefon, ot taka polityka :D) można zrobić super fotę wieczorem w domu przy świetle z żarówki.

Ale w trybie auto będzie bieda. 

RAW też ratuje sytuację, ale u mnie nie istnieje niestety, mimo że sensor wspiera :( 

24 minuty temu, miklo napisał:

FreeDCam zrzuca rawy na mi4c. Niestety 4 bity na kolor, z tego, co pamiętam. Także bida niestety.

Ta apka pomimo chęci dewelopera jest tragiczna i co chwilę crashuje. A szkoda, bo ma więcej opcji i np. naświetlanie do 1/30000, a nie 1/1000. 

• Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...