Jump to content

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Redmi Note 4/4X

majdan12

Recommended Posts

Czy można zrobić na RN4x (snap) root a bez tego całego wgrywania custom romu itd.? Po prostu chciałbym mieć system fabryczny (global) tylko zrootowany żeby mieć większą kontrolę nad telefonem. Wydaje mi się, że pewne aplikacje nie chcą poprawnie działać bez roota. Chyba, że da się jakoś danej apce dać uprawienia roota?

Edited by trev79

3 godziny temu, tomasznowak napisał:

A po co mi taka wiedza, dotyczącą wersji czytnika, aparatu, wyświetlacza itp? Wgrywam miui i czytnik działa na każdej jego wersji. Na custom romach jest inaczej i doskonale to rozumiem, że wgrywam taki rom na własną odpowiedzialność i że nie wszystko będzie działać prawidłowo. Ty piszesz, że rom nie ma żadnych błędów. Dla Ciebie nie ma, bo u Ciebie akurat czytnik działa. Jak w takim razie mam to potwierdzić skoro u mnie jest inaczej? Nie mam zamiaru sprzeczać się z Tobą, bo nie ma o co, ale fakty są takie, że na tę chwilę (nie wszystkim) czytnik linii papilarnych nie działa i jak ktoś z niego korzysta (ja korzystam cały czas), to musi o tym wiedzieć, że taka wada istnieje w tym romie. I nie jest to wada mojego telefonu tylko romu.

Ale Ty dalej piszesz nie mając bladego pojęcia o czym piszesz :) Opisywany czytnik linii papilarnych nie działa przez błąd bazie i nie jest to problem tego konkretnego ROMu. Nie trzeba rabanu robić z niczego, wystarczy czytać pierwsze, opisowe strony w danym wątku.

Wiem o czym piszę. Ty nie rozumiesz chyba sensu mojej wypowiedzi. Czytnik nie działa i co mnie jakaś tam baza i błąd w niej interesuje. Rom jest wadliwy, a nie czytnik linii papilarnych. Zresztą kończę tę do niczego nie zmierzającą wymianę zdań. Pozdrawiam

8 godzin temu, majdan12 napisał:

RN4 sprzedany a ja nie mam pomysłu jaki model kupić bo szczerze mówiąc jak 8 godzin przez 5 dni w tygodniu mam kontakt z Xiaomi w serwisie to w domu się chciało by mieć coś innego tylko co wybrać? :-P

Galaxy Note 8 :)

Nie zapłacę tyle za telefon a po drugie miałbym problem z łatwym sprzedaniem z zarobkiem. Telefon do 1000 zł sobie wyszukam.

Nie będę już spamować o wyborze telefonu tutaj :) 

Może się jeszcze kiedyś tu spotkamy jak kupie drugi raz RN4.

https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/xiaomi-redmi-note-4-snapdragon-roms-kernels-recoveries--other-development/kernel-electrablue-kernel-redmi-note-4-t3655651 Instalował ktoś najnowsze wydanie? Wygląda obiecująco i (przynajmniej na razie) dobrze się sprawuje :) Doszło multum nowych rzeczy, w tym wsparcie dla Spectrum. Brakuje mi tylko obniżenia taktowania do ~300 (nie pamiętam dokładnie) jak w ReVolt.

https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/xiaomi-redmi-note-4-snapdragon-roms-kernels-recoveries--other-development/kernel-electrablue-kernel-redmi-note-4-t3655651 Instalował ktoś najnowsze wydanie? Wygląda obiecująco i (przynajmniej na razie) dobrze się sprawuje  Doszło multum nowych rzeczy, w tym wsparcie dla Spectrum. Brakuje mi tylko obniżenia taktowania do ~300 (nie pamiętam dokładnie) jak w ReVolt.
I jak ten kernel działa? Warto go zainstalować?

2 godziny temu, tomasznowak napisał:
I jak ten kernel działa? Warto go zainstalować?

Ujmę tak. Ogrom opcji konfiguracyjnych, można idealnie pod siebie ustawić. Działa ładnie, poza jednym mankamentem. Nie wiem dlaczego, ale jak mam go wrzuconego to opóźnienia podczas gry w PoGO uniemożliwiają rozgrywkę. Także wróciłem do domyślnego. Polecam jednak samemu sprawdzić, bo naprawdę warto.

EDIT. Autor tego kernela podsunął mi sugestię, przetestuję i się okaże :P

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edited by Antyhaker

Super, mam nadzieje ze bedzie caly czas aktualizowal 4.x bo jakos nie jestem przekonany do Oreo mimo kilku podejsc.

Edit: Poprawka zabezpieczen z 5 Pazdziernika. :D

Edited by k3lt

Przeżywacie :) Moim skromnym zdaniem ostatni AEX 5.0 jest lepszy od 4.6 :P 

EDIT. Tak swoją drogą - korzysta ktoś aktywnie z tych skrótów oferowanych przez Androida 7.1 wzwyż? Od pewnego czasu nie działają mi te z poziomu ikony Google Phone (czy to pod Androidem 8.0 czy 7.1.2) - wyrzuca komunikat o braku uprawnień, chociaż nadałem wszystkie (chyba?). Jakieś pomysły? :D

Edited by Antyhaker

Chodzi Ci o ten skrót, że dotykając ikony dłużej mogę wybrać osobę i do niej zadzwonić? U mnie ten skrót działa. Tylko, że ja korzystam z Nova Launcher-a.
Taki układ pulpitu mi najbardziej odpowiada
fdcc08bcbf40d8705bce51ffd601fe8a.jpg

Dialer stockowy czy ten od Google? Bo na tym pierwszym działa mi to bez zarzutu. Co ciekawe, mam ten problem na Action Launcher i Nova Launcher oraz na dwóch różnych urządzeniach z różnym oprogramowaniem - AOSPA (7.1.2) i AEX (8.0) :x

Stockowy. Sprawdziłem ten od Google i w ogóle się nie otwiera . Ciągle błąd wyskakuje i aplikacja się zamyka.

Edycja.

Usunąłem apke od Googla i zainstalowałem tę z linku i wszystko działa. Widocznie jest jakiś błąd w tej najnowszej wersji.

Edycja.

Po godzinie zainstalowana aplikacja od Google zaczęła wywalać ciągle błędy tak, że musiałem ją usunąć. Wróciłem do wbudowanej aplikacji w romie

U mnie jakichś większych problemów nie zauważyłem po kilku dniach testowania Aex- a 5.0. Do nie działającego czytnika się przyzwyczaiłem. Bateria trzyma dobrze i większych problemów z działaniem romu nie zauważyłem. U mnie dźwięk na mikrofonie jest bardzo dobry,a na słuchawkach go nie testowałem. Ustawiłem sobie wygląd Launcher-a podobny do Google Pixel 2 i jestem mega zadowolony

Jak widać ostrzeżenia nie skutkują...

Każda wycieczka osobista, każdy wpis noszący jakiekolwiek znamiona prowokowania, skończy się 10-godzinnym banem. Żeby była jasność. Po tymczasowych banach, przyjdzie czas na permanentne.

I tyczy się to każdego użytkownika...

Posiadam aktualnie miui 8.5.8.0 nie odblokowywałem żadnego bootloadera czy jeśli wrzucę aktualny rom z miui 9 to przez aplikację aktualizacje normalnie zainstaluje miui 9 z pełnym wipe? Piszę to tutaj bo temat mi usunęli a ja nie potrafię znaleźć odpowiedzi .

Panowie, może ktoś pomoże. W Romie Aex, Aosp na ekranie głównym przesuwając palcem od lewej do prawej odpala się wyszukiwarka oraz pogoda i jakieś wiadomości. Czy jest jakaś możliwość aby wgrac coś takiego na Miui? Wiem, że można  w to wejść  itd ale chodzi mi o to aby uruchamiać  za pomocą jednego ruchu, posiadać to jakby w jednej z kart pulpitu- dokładnie tak jak na AOSP.