Jump to content

Xiaomi MI5 - nie włącza się.


Jakub76
 Share

Recommended Posts

Witam, 

Niedawno kupiłem Xiaomi MI5 Standard (3GB RAM, 32GB ROM) z problemem - nie włącza się. Ma on około 7 miesięcy i jest w idealnym stanie, więc można powiedzieć, że nówka. Sprzedawca powiedział, że go używał, po czym schował do kieszeni lecz gdy później go wyjął już się nie włączał (aż do teraz). W telefonie była szybko po zakupie wymieniana szybka z tyłu. 

Dobra do rzeczy: telefon nie włącza się, komputer go wykrywa - można wejść w tryb EDL (rozkręcając go i dotykając pęsetą dwóch małych złotych punktów na płycie głównej) oraz też w fastboot. Podłączając telefon do prądu świeci się lampka LED - najpierw pomarańczowa a po kilku/kilkunastu minutach zielona - czyli się ładuje. Na ekranie nic się nie pojawia, czy to ładując go, czy przechodząc w wymienione tryby. Telefon nigdy nie był zalany, co widać po czujnikach - są bielutkie a płyta nie ma znaków korozji. 

Co próbowałem: flashować system przez dwie wersje MiFlash (XiaoMiFlash oraz MiPhone) w trybie EDL wybierając opcję Flash All (telefon ma zablokowanego bootloadera). Bez skutku. Program pokazuje po ~200 sekundach "success" lecz telefon nadal się nie włącza.

Komputer po zainstalowaniu sterowników wykrywa telefon w trybie EDL jako "qualcomm hs9008 usb loader" czy coś takiego, a MiFlash widzi go jako COM10 lub COM3/4.

Czego nie próbowałem: odblokowywać bootloadera (MiFlash Unlock wykrywa telefon) i flashować w normalnym trybie w MiFlash lub flashować przez Fastboot.

Nie wiem co robić, nie wierzę, że to wina płyty głównej, ponieważ telefon działał idelanie, po czym się po prostu wyłączył :-(

Z góry dziękuję za wszelkie rady. 

Pozdrawiam.

 

 

Edited by Jakub76
Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, galakty napisał:

To pewnie taśma poszła albo sam ekran. A na to flaszowanie nic nie pomoże a tylko gorzej nabroisz. 

Rozumiem, że go rozkręcałeś? To zobacz, może źle jest wpięta lub uszkodzona taśma od ekranu.

Wszystko wpinałem od nowa, taśma jest ok, przed flashowaniem od razu po kupnie podłączyłem go i w menedżerze urządzeń pokazywało go jako "Unknown device" więc to nie problem wyświetlacza raczej ;/

Od momentu kupna nie słyszałem dźwięków ani nie było wibracji, facet też pisał, że odkąd się wyłączył jedynie dioda LED działała oraz komputer go wykrywał jako Unknown Device.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko wpinałem od nowa, taśma jest ok, przed flashowaniem od razu po kupnie podłączyłem go i w menedżerze urządzeń pokazywało go jako "Unknown device" więc to nie problem wyświetlacza raczej ;/
Od momentu kupna nie słyszałem dźwięków ani nie było wibracji, facet też pisał, że odkąd się wyłączył jedynie dioda LED działała oraz komputer go wykrywał jako Unknown Device.

No to nie wiem idź do serwisu i powiedz żeby sprawdził co jest nie tak ;)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Jakub76 napisał:

nie wierzę, że to wina płyty głównej, ponieważ telefon działał idelanie, po czym się po prostu wyłączył

To zacznij powoli wierzyć - miesięcznie ląduje u mnie na biurku po kilka takich Mi5. Działał, aż nagle pyk i *umarł w butach". 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...