abgar Posted May 26, 2017 Share Posted May 26, 2017 (edited) Witam Udało mi się po dłużyszch kombinacjach uruchomic w domu system Xiaomi Smart Home. Niestety nie znalazłem zadnego miejsca w sieci które by kompleksowo ogarniało ten temat. Informacje, dezinformacje i przemilczenia podawane lub nie przez Xiaomi i firmy stowarzyszone nie ułatwiają uruchomienia.Wiele mi dali na początek koledzy z tego forum. Poniższy poradnik nie ma ambicji do bycia kompleksową instrukcją tylko przewodnikiem dla początkujących aby nie marnowali czasu tak jak ja musiałem. Absolutnie nie jestem w stanie udzielić informacji na temat wszystkich mozliwych urządzeń Na wstępie dla tych, którzy sie nie orientuja jak działa firma Xiaomi kilka wyjasnień. Xiaomi przede wszystkim zainteresowane jest rynkiem chińskim. Wsparcie dla reszty świata jest jak na razie mizerne i w stanie początkowym. Miejmy nadzieje że to się rozwinie. Xiaomi nie produkuje wszystkich urządzeń oferowanych przez siebie tylko finansuje startupy, które są póżniej przez xiaomi w taki czy inny sposób brandowane. I tu wychodzi zasadniczy problem: ponieważ tych projektów jest wiele: zarówki LED zdalnie sterowane, lampki, czujniki, czajniki, wagi itd. chyba starano się wziąć zbyt wiele srok za ogon na raz. Nie zadbano by od początku te projekty integrowane były w aplikacji Smart Home zarówno na poziomie sprzętowym jak i programowym. Np: kamery YiDome https://www.yitechnology.com/yi-dome-camera nie podłączymy do Xiaomi Gateway ani do aplikacji MiHome chociaż jest bliźniakiem https://xiaomi-mi.com/ip-cameras/xiaomi-mijia-360-home-camera-white/ Na początek Należy dobrze przemysleć co się kupuje. Z pozoru podobne urządzenia mogą się znacznie róznić przeznaczeniem. Np: seria włączników AQARA.https://xiaomi-mi.com/sockets-and-sensors/xiaomi-aqara-smart-light-control-set/ Pozornie wygladaja na to samo. Nic bardziej błędnego. Włącznik natynkowy jest tylko elementem STERUJĄCYM. Po NIEZBĘDNYM połączeniu z Gateway jego naciśniecie włączy lub wyłączy żarówke w pokoju lub domku letniskowym 100 km dalej ( lub stanie sie cokolwiek innego co w granicach mozliwosci sobie wymyślimy ) Włącznik podtynkowy jest elementem WYKONAWCZYM. Naciśniecie włączy lub wyłączy TYLKO żyrandol podłaczony do tego włącznika lub umożliwi po połączeniu z Gateway sterowanie zyrandolem z poziomu aplikacji lub elementu sterującego np: Cube https://xiaomi-mi.com/sockets-and-sensors/xiaomi-mi-smart-home-cube-white/ Zatem przed kupnem należy dobrze przemysleć, czy urządzenie jest na pewno tym czego chcemy. Przykładowo strzeliłem sobie w stopę z żarówką Yeelight White. prawie wszędzie raośnie piszą że zarówka ma miła temperaturę barwową 2700K. Tak ale tylko wersja 110V, 220V ma temperaturę trupiosiną 4000K ale to już nie tak łatwo odnaleźć. Łączność bezprzewodowa Tu panuje radosna wolna amerykanka. Ze względu na brak konsekwencji ze strony Xiaomi mamy niezły bajzel. Mamy nastepujące rodzaje i z tego wynikaja konsekwencje w kompletacji systemu oraz mozliwości sterowania. urządzenia tylko Wifi ( np: kamery, Żarówki Yeelight ): z reguły mozna nimi sterować z poziomu aplikacji smartfonowych i mogą działać bez Gateway. Można podłaczyć do Gateway urządzenia Wifi + Zigbee ( np: nowe xiaomi smart plug ): działanie jak powyżej urządzenia tylko Zigbee ( np: Xiaomi Cube ): musi być Gateway inaczej urządzenie bezużyteczne urządzenia Bluetooth: ( np: Xiaomi Kettle, Yeelight Bedside Lamp ) sterowanie tylko lokalne z poziomu aplikacji w telefonie ( moim zdaniem absurd ). w żaden sposób tego do systemu smart home nie da sie podłączyć urządzenia Wifi+Bluetooth ( np: nowa wersja żarówki Yeelight color ) - po co dołozyli bluetooth ? nie wiem. Chyba nie mieli co robić Zatem jak już wybierzemy sprzęt na który mamy ochotę to trzeba sprawdzić czy da się podłączyć do systemu. Np: Yelight Color https://xiaomi-mi.com/smart-lighting/xiaomi-yeelight-smart-led-bulb-ipl-e27/ podłączymy ale już https://xiaomi-mi.com/smart-lighting/xiaomi-yeelight-bedside-lamp/ NIE. Absurdalne ! Moja rada: zainwestowac od razu w Gateway https://xiaomi-mi.com/sockets-and-sensors/xiaomi-mi-gateway-2/. "Zepnie" nam razem od razu wszystko do kupy ( poza bluetooth ) Software Część urzadzeń obsługiwana jest przez aplikacje MiHome a część i przez MiHome i też przez własna aplikację. Przykładowo zarówki Yeelight maja włąsna apkę i jej mozliwości w sterowaniu żarówką są wieksze i bardziej dopracowane niz w MiHome UWAGA: pomimo że aplikacja MiHome propnuje uzycie serwera amerkańskiego ZAWSZE wybierajcie Mainland China. Te serwery działają inaczej. Serwer chiński jest najbardziej "na bieżąco" i działa najlepiej. Z tego serwera dostaniecie nowe wersje beta MiHome a z innych serwerów nie. Ponadto pewnych urządzeń nie zajestrujecie na innych serwerach niż chiński. Np: ze 2 godziny zmarnowałem na rejestrację żarówki Yeliight White ( z kolorową nie było problemu ). Apka MiHome "nie widziała " żarówki pomimo wielokrotnych resetów. dopiero podłączenie do serwera chińskiego pozwoliło zrejestrować zarówkę. Konfiguracje konta na sererach nie synchronizuja się tzn. jeśli cos zarestrujecie na serwerze amerykańskim to tego na chińskim nie ma, Żeby sie na chiński przełączyć trzeba sprzęt resetować i rejestrować jeszcze raz. Dodawanie innych niż chińskie stacji radiowych do Xiaomi Gateway: http://www.pokoleniesmart.pl/blog/2017/01/07/polskie-stacje-radiowe-w-xiaomi-mi-radioxiaomi-gateway/ Ma nadzieję, że powyższe inforamcje ułatwią kolegom życie. Moze powinno powstac osbne subforum ? Jeśli popełniłem jakis bład to proszę o informację. Opis sporządziłem na podstawie doświadczeń na dzień 26.05.2017. prawdopodobne, że pewne problemy znikną może pojawią sie nowe. Edited May 26, 2017 by abgar 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adicts Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 a jak nie mam roota, a orange w livebox ma DNS wpisany na stałe ? Jest opcja wgranie polskich stacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted May 27, 2017 Share Posted May 27, 2017 Chyba nie ma,ja zrobiłem tymczasowego ROOT i ustawiłem stacje, usunąłem ROOT poprzez wgranie nowego softu a stacje zostały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abgar Posted May 27, 2017 Author Share Posted May 27, 2017 (edited) 9 godzin temu, Adicts napisał: a jak nie mam roota, a orange w livebox ma DNS wpisany na stałe ? Jest opcja wgranie polskich stacji ? Ano właśnie znalazłem. Banalnie proste. Aż boli Dziwne , że nikt tego nie zaproponował Trzeba wejść w zaawansowane ustawienia połączenia Wifi, zmienić DHCP na Static, wpisać adresacją pasującą do własnego routera ale serwer DNS ustawić : 82.146.38.202 I poszło. Żadnej zabawy z rootem czy grzebaniem w routerze. Edited May 27, 2017 by abgar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Czy w sytuacji jeśli mamy Gatewaya i do niego podpięty jest sensor temperatury i czujnik ruchu, to czy po braku prądu aby te czujniki połączyły się z gatewayem trzeba znowu fizycznie nacisnąć przycisk np na sensorze temperatury i wilgotnosci? Czy powinny połączyć się automatycznie z Gatewayem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Powinny się same połączyć. Przynajmniej mi się same łączyły, ale najdłużej miałem odpięty gateway tak z godzinkę, więc nie wiem jak przy dłuższym braku zasilania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 Ja mieszkam na wiosce i mam częste braki prądu (przyłączają nowych) - tak czasami 2 razy w miesiącu i czasami po kilka godzin i bardziej wariuje Gateway aniżeli czujniki, żarówki, switche, gniadka,PIR-y. Wtedy Gateway jeszcze raz do prądu i spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abgar Posted June 27, 2017 Author Share Posted June 27, 2017 Dnia 23.06.2017 o 15:59, kumpel_ napisał: ale najdłużej miałem odpięty gateway tak z godzinkę, więc nie wiem jak przy dłuższym braku zasilania. Miałem odpięty na 48 godzin. Nie było problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
coolicz Posted July 4, 2017 Share Posted July 4, 2017 A czy ustawiając lokalizację na Mainland China trzeba poźniej przy ustawianiu reguł czasowych brać pod uwagę przesunięcie czasowe, czy działa normalnie zgodnie z czasem w Polsce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
abgar Posted July 4, 2017 Author Share Posted July 4, 2017 12 godzin temu, coolicz napisał: A czy ustawiając lokalizację na Mainland China trzeba poźniej przy ustawianiu reguł czasowych brać pod uwagę przesunięcie czasowe, czy działa normalnie zgodnie z czasem w Polsce? Dodajesz 6 godzin do przodu czyli jak chcesz żeby coś się stało o 21 to ustawiasz na 3 ( w nocy ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaroroy Posted July 6, 2017 Share Posted July 6, 2017 Dnia 27.05.2017 o 20:48, abgar napisał: Ano właśnie znalazłem. Banalnie proste. Aż boli Dziwne , że nikt tego nie zaproponował Trzeba wejść w zaawansowane ustawienia połączenia Wifi, zmienić DHCP na Static, wpisać adresacją pasującą do własnego routera ale serwer DNS ustawić : 82.146.38.202 I poszło. Żadnej zabawy z rootem czy grzebaniem w routerze. Kolego, wiesz może jak zmienić DNS w routerze z UPC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
abgar Posted July 8, 2017 Author Share Posted July 8, 2017 Dnia 6.07.2017 o 22:14, Jaroroy napisał: Kolego, wiesz może jak zmienić DNS w routerze z UPC? Po co w routerze ? Zmień w swoim smartfonie na którym masz aplikację MiHome. Zaawansowane ustawienia połączenia wifi Link to comment Share on other sites More sharing options...
abgar Posted July 13, 2017 Author Share Posted July 13, 2017 (edited) Wiem, że pomysł na pierwszy rzut oka może wydawać sie humorystyczny ale działa Denerwowało mnie stukanie kostki po szklanym stole. Zatem po zakupieniu kartki samoprzylepnego pluszu za pare złotych, wyciąłem 6 ścianek i nakleiłem. Efekt znakomity na twarde i śliskie powierzchnie Dodatkowo kostka prezentuje sie eleganciej - mniej plastikowo Edited July 13, 2017 by abgar Link to comment Share on other sites More sharing options...
coolicz Posted August 1, 2017 Share Posted August 1, 2017 Dotarł do mnie Gateway i kilka czujników zamknięcia okien/drzwi i od razu pojawiło mi się kilka pytań, na które może ktoś bardziej doświadczony zna odpowiedzi Czy da się ustawić powiadomienie po czasie dłuższym niż 1 min? Trochę byłoby dziwne, gdyby ten czas był na sztywno 1 min, ale nie znalazłem opcji zmiany tego czasu. Czy da się ustawić scenę tak, aby po aktywowaniu akcji wyjścia z domu system sprawdził stan zamknięcia okien i powiadomił w przypadku kiedy są otwarte. Tutaj znowu nie znalazłem innej opcji na reakcję na zmianę stanu (otwarte / zamknięte). W drodze są włączniki Aqara, także będę miał jeszcze trochę zabawy, ale może ktoś już ma jakieś rady odnośnie ich montażu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 Hej, Wczoraj dotarła brama. Poszły update fw. Czy jest szansa, żeby ta brama mówiła po angielsku czy zostaje jedynie chiński ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 1 godzinę temu, Gravis napisał: Hej, Wczoraj dotarła brama. Poszły update fw. Czy jest szansa, żeby ta brama mówiła po angielsku czy zostaje jedynie chiński ? Niestety gada tylko po chińśku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 A jest szansa na polskie radio lub każde inne po angielsku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 Jak najbardziej. Tutaj masz opisany sposób jak to zrobić: http://www.pokoleniesmart.pl/blog/2017/01/07/polskie-stacje-radiowe-w-xiaomi-mi-radioxiaomi-gateway/Co prawda u mnie coś przerywa, ale u większości działa dobrze, więc to chyba coś z moim gatewayem.Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashiyama23 Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 W jaki sposob dodać polskie stacje do gateway. Zrobiłem tak jak w instrukcji czyli zrootowanym androidem dodałem adres za pomocą hosta i nie znajduje mi żadnej polskiej stacji. Jest bez zmian tylko Chiny. Dodałem też DNS w ustawieniach i tak samo. Może ja źle szukam tych stacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted August 2, 2017 Share Posted August 2, 2017 Przeszukiwałeś wszystkie zakładki z radiami? Dodatkowo chwilę trzeba poczekać , bo mogą się odświeżać. Aktualnie nie mam możliwości podejrzenia w której zakładce są polskie radia.Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
abgar Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 (edited) Dnia 2.08.2017 o 01:22, coolicz napisał: W drodze są włączniki Aqara, także będę miał jeszcze trochę zabawy, ale może ktoś już ma jakieś rady odnośnie ich montażu? Zamów sobie puszki https://www.aliexpress.com/item/Wallpad-86-86MM-Cassette-Universal-White-Wall-Mounting-Box-for-Wall-Switch-and-Socket-Back-Box/32596295517.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.KbZlWb 13 godzin temu, kashiyama23 napisał: W jaki sposob dodać polskie stacje do gateway. Zrobiłem tak jak w instrukcji czyli zrootowanym androidem dodałem adres za pomocą hosta i nie znajduje mi żadnej polskiej stacji. Jest bez zmian tylko Chiny. Dodałem też DNS w ustawieniach i tak samo. Może ja źle szukam tych stacji ? Dodałeś DNSa czy zastąpiłes DNS ? Jeśli zostawiłes stare wpisy to telefon odpytuje w kolejności 1 DNS. Dopiero jak nie uzyskuje odpowiedzi to pyta następny. 82.146.38.202 musi być wpisany jako jedyny DNS w telefonie albo jako 1 w kolejnościw ustawieniach połączenia wifi. Rootowanie nie jest do tego potrzebne Nie wiem jak Wy to robicie, że wpadacie w kłopoty. Wpisałem DNS do telefonu i widać polskie stacje na liscie Edited August 3, 2017 by abgar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted August 16, 2017 Share Posted August 16, 2017 Zapraszam do istniejącego wątku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts