szabubabaobaba

Skuter / hulajnoga elektryczna - Xiaomi Mija M365

Recommended Posts

Jest na boki. Tylko kiedy kręcę kierownicą lewo prawo. Nie przy podnoszeniu, nie przy ciągnięciu/odpychaniu kierownicy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Jest na boki. Tylko kiedy kręcę kierownicą lewo prawo. Nie przy podnoszeniu, nie przy ciągnięciu/odpychaniu kierownicy. 

Dokręć 1 i 2... może się poluzowały.

Dokręć również 3 (śruba widoczna po złożeniu), tylko z wyczuciem.

Z wyczuciem oznacza, że po dokręcenie ruch lewo - prawo powinien być płynny bez wyczuwalnego przeskakiwania, oporu.

 

66c4617613d8c12d1c0ed807cd2ec5f7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 6.10.2019 o 16:37, pixelq napisał:

Dokręć 1 i 2... może się poluzowały.

OK, teraz tego nie zrobię bo nie mam takiego imbusu, ale może jutro albo pojutrze dam radę. Odezwę się czy pomogło i jeśli tak to która śrubka to była. 

Edited by mrosi
Nie przewalamy obrazków z cytowanej zawartości...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanie techniczne. Czy ktos sie orietuje jakie zasilanie jest podawane na tylna lampke podczas świecenia jak i hamowania m365 PRO? Nie chcem narazie rozbierać swojej hulajki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

5V

 

Jeśli myślisz o podłączeniu z tego źródła czegoś to odradzam, bo to bardzo liche źródło i można jeszcze upalić tranzystor Q4 w kontrolerze.

 

Dokładnie

cd8a9a44b1361599190a6c864244e824.jpg

Minus jest z baterii

Share this post


Link to post
Share on other sites

a to widzieliscie ????

fajny mod na wyswietlacz do m365 

jak bym miał taki warsztat przerobił bym swoją m365 pro na 100km zasiegu 

i oponki tez ciekawe , powinny podejsc do emki

Edited by sebekcrx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opony do m365 nie weszłyby, za grube. 10x2.125 na przód wcisnąłem demontując błotnik i wkładając podkładki na odwrót, jest bardzo ciasno na boki ale działa, a co do całej przeróbki to według mnie jak już wkładać tyle roboty- lepien zbudować coś od zera lub na podstawie czegoś taniego, itak uzyskujemy ciężką kolubrynę, raczej nie do noszenia, spawanie Alu to też nie takie hop siup btw. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, piciu256 napisał:

Opony do m365 nie weszłyby, za grube

hehehe , sprawdz ile ma cal , policz i jeszcze raz odpisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę ile ma cali, nie odpalę specjalnie komputera tylko dlatego że na telefonie za małe ;) Założyłem że skoro twierdzisz że powinny pasować, piasta ma średnicę ~15cm a więc prostą proporcjonalnością, wzrokowo stwierdziłem że profil opony za duży. 

Dla porównania moja nie mieszcząca się z tyłu, na wcisk z przodu 10" IMG-20191008-172607.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, piciu256 napisał:

Dla porównania moja nie mieszcząca się z tyłu, na wcisk z przodu 10"

Ciekawe,u mnie były i na przodzie i na tyle dopóki nie kupiłem opon bardziej odpornych na błoto itp tzn, SA 206  to się sprawowały ok.

Na styk,ale weszły.Opis co rzeźbiłem z przodem i tyłem jest gdzieś wcześniej.

20190727_194203.jpg

20190727_194454_HDR (2).jpg

20190727_194337.jpg

20190824_132717.jpg

Edited by mrosi
Nawet szkoda czasu aby to skomentować...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mnie to dziwi, w każdym razie u mnie z tyłu się opierała o wspornik, a z przodu ocierała o błotnik, moja opona jest lekko krzywa na boki- może dlatego, tak czy tak 1-2mm prześwit bym nie zaakceptował z przodu (z tyłu owszem, rozpórka to nie problem) że względu właśnie na błoto, z przodu działa super. Ale starczy o oponach, jest temat osobny ;)

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A propo tego co pisałem o kierownicy - śrubki zaznaczone przez @pixelq nie są luźne, więc zostawiłem jak jest, nie chciałem zrywać kleju bo siedzą ciasno. Zostawię jak jest póki co bo luz jest bardzo delikatny.

Za to mam pytanie inne. Wyczyściłem hulajnogę z kurzu/piasku i psiknąłem na tylne koło smaru do łożysk. Koło toczy się lżej, ale teraz słychać z niego szum kiedy kręci się uniesione. Jest to jakiś niebezpieczny objaw syfu w łożyskach czy nie ma się czym przejmować? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypłukałes z łożysk stały smar i dlatego teraz szumi. Zgodnie ze sztuką, do łożysk stosuje się TYLKO smar stały, nigdy płynny. Co teraz zrobić? W związku z tym, że łożyska nie mają teraz praktycznie żadnego smarowania - co słychać - należy je wymienić. Ewentualnie możesz je rozebrać i dać od środka smaru stałego, choć koszty nowych łożysk są na tyle niskie, że ryzyko uszkodzenia starych łożysk na przykład poprzez złe złożenie, porysowanie wewnątrz kulek itp nie jest tego warte.

Edited by Battery_Saver
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Komplet to
2 x ŁOŻYSKO 6001 2RSH SKF 2RS 12X28X8 ( tył )
Wymiana stosunkowo łatwa.

2 x ŁOŻYSKO 6002 2RSH SKF 2RS 15x32x9 (przód)
Tu wymiana jest bardziej skomplikowana.

Co do sklepu tme.eu cena niezbyt atrakcyjna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecasz jakiś sklep z lepszymi cenami? TME znam bo zamawiałem stamtąd już dużo razy różne elementy elektroniczne do projektów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupisz na allegro bez problemu. Każde łożysko ma wybite lub wytloczone parametry i producenta więc nie masz się co obawiać, że dostaniesz coś innego, ale taniej dobre łożyska które i tak już kosztują mało to nie widzę tego. Może zaoszczędzisz 1-2zl na sztuce,  no chyba że z odbiorem osobistym lub dostawą smart...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Pojawił się problem z moją Mija 365. Wymieniłem dętkę w przedniej oponie. Przy wymianie nie odłączałem głównego kabla zasilającego z silnika. Trochę podczas wymiany się namordowałem. Nie wiem czy podczas dociskania opony na felgę nie uszkodziłem kabla lub jego podłączenia. Po wymianie świeci się zielona pierwsza dioda na panelu (prócz reszty) w aplikacji pokazuje błąd hulajnogi, code 0. Sama hulajnoga jeździ jakby w trybie eco, choć nie korzystałem z niego więc domyślam się, że tak działa. Bardzo wolno się rozpędza i jedzie max koło 15 km/h. Jakieś rozwiązanie problemu? Próbowałem bawić się włączeniem i wyłączeniem trybu eko, ale zielona dioda cały czas się pali. Pozdrawiam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fałszywy alarm. To był jednak tryb eko hehe. Probowałem go wyłączać podczas ładowania hulajnogi dlatego nie reagowało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 13.10.2019 o 12:06, pixelq napisał:

Komplet to
2 x ŁOŻYSKO 6001 2RSH SKF 2RS 12X28X8 ( tył )
Wymiana stosunkowo łatwa.

2 x ŁOŻYSKO 6002 2RSH SKF 2RS 15x32x9 (przód)
Tu wymiana jest bardziej skomplikowana.

Co do sklepu tme.eu cena niezbyt atrakcyjna.

To te łożyska są jak w większości skuterów i motocykli, powinny starczyć na długo, chyba że nie są kryte dodatkowo jakimś simeringiem przed wilgocią wodą etc. Jeśli nie to same 2RS niewiele da ale zawsze lepiej niż krycie blaszkami czy też jednostronne, w kałużach nie pływają.

Nie rozbierałem kół, są tam simeringi zakrywające łożyska?

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro oznaczenie jest 2RS to znaczy, że są uszczelnienia gumowe po obu stronach. Miałem okazję sprawdzić i jest dokładnie jak w specyfikacji. 

 

V5WmlKB.jpg

 

Jeszcze dla potomnym podlinkuję przykładową stronkę z oznaczeniami i innymi technicznymi sprawami związanymi z łożyskami tocznymi : KLIK

Edited by Battery_Saver
Dodano link

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapytam jeszcze w sprawie łożysk, czy takie szczypce do pierścieni segera będą dobre? Czy ktoś z was może kupił jakiś tani zestaw i może polecić? 

https://allegro.pl/oferta/szczypce-segera-6-do-pierscieni-160mm-4szt-7543374803

 

Sama piasta siedzi mocno w łożyskach czy da radę bez specjalnego ściągacza do łożysk ją wyjąć? 

A, jakie rozmiary mają śruby imbusowe? Od razu chcę kupić pełny zestaw narzędzi do hulajnogi coby mieć spokój na przyszłość. 

Myślę na takim zestawem, ale nie wiem czy są tam wszystkie rozmiary https://allegro.pl/oferta/kennedy-zestaw-kluczy-trzpieniowych-imbus-9szt-7537318555

Edited by cichy45

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekaw jestem, jak po raz kolejny wymieni te wklejone na epoksydzie łożyska. No chyba, że wymienił na "wieczne".  Przecież tam wystarczyło dać jakiś dystans w postaci podkładki czy cokolwiek innego lub po prostu nabić głębiej łożysko na ośce i po sprawie.

Edited by Battery_Saver

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieni bez problemu ,łożyska są śliskie,gorzej może być z wydłubywaniem resztek z piasty,ale pewnie się zrobi taki pierścień i połamany wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej jest jakiś patent na luz na kierownicy ale nie ten typowy na zawiasie. U mnie mam luz na samym połączeniu drążka z górnym elementem zawiasu. Wiem że jest tam śruba ale niestety już gwint się zerwał i dokrecanie nic nie pomaga. Poza tym ta srubka to jakieś M6 więc maleństwo.

Edit:

Już znalazłem jeden ze sposobów :

 

 

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też były luzy. Zalałam to tak jak Ty metalicznym klejem epoksydowym, ale zamiast tego kołka sprężystego dałam śrubę, którą wkręciłam na jeszcze mokrym kleju. Od tamtej pory przejechałam już kilkaset kilometrów i wszystko jest cacy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie a takie strzykanie w kierownicy jak by metalu? To chyba ten sam problem? Strzykanie jest jakby w kierownicy strasznie to irytuje 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Panowie a takie strzykanie w kierownicy jak by metalu? To chyba ten sam problem? Strzykanie jest jakby w kierownicy strasznie to irytuje 

Jak nasmarujesz... i nadal będzie trzeszczeć to niestety...
a155eb4ddac2fda47d7ee49389ed5cbe.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, mariusz13 napisał:

Proszę bardzo,wymiana łożysk,ten gość wklejał bo miał luzy w piaście od tych tzw.małych luzów.

Tylne koło.

https://www.youtube.com/watch?v=uZ9M-bIlm6I

Przednie koło wraz z tylnym z zabezpieczaniem przed wilgocią.

https://www.youtube.com/watch?v=rdXTRIgwq30

 

Witam, a jakie Ty tam widzisz zabezpieczenia przed wilgocią (kurzem) oprócz krycia 2RS. Nie ma żadnych simeringów nawet miejsca nie ma żeby je obsadzić. Także być może dla tego te łożyska lecą, choc nie doczytałem żeby komuś mocno się posypały, ale jest to bardzo możliwe bez simeringa. Łożyska obsadzone jak w zwykłej hulajce czy rolkach etc. gołe bez dodatkowych osłon. Dziwię się też po co ten klej dają, może kiepski materiał samej felgi ale łożysko dostaje luz chyba że stanie he... i wtedy wytrze "otwór" obsadzenia. Tak jak ktoś wcześniej napisał łożyska są ok kwestia w tych filmach podkładek czy czegoś podobnego. To wygląda na wadę fabryczną. Jak może tak otwór obsadzenia się powiększyć dostać takiego luzu jeśli łożysko się kręci i jest sprawne bez luzów jak na filmie tylne koło?

Edited by marcin62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now