pawel291

Kilka problemów z Redmi 3s

Recommended Posts

Witam kolegów. Mam kilka problemów technicznych z Redmi 3s. Proszę o podpowiedź gdzie szukać przyczyny...

1. Mam zainstalowany BlueMail do poczty. Jedna poczta służbowa, druga prywatna. Na służbową ustawiony inny dzwonek, na prywatny inny. Służbowy cały czas odgrywa dźwięk ustawiony przeze mnie, natomiast prywatny odgrywa dźwięk taki jaki powinien do 1 czy 2 powiadomienia, później sam sobie zmienia na domyślny. W służbowym ciągle odgrywa dźwięk jaki ustawiłem. O co chodzi?

2. Nie mam w swoim systemie aplikacji MiPilot. Czy można ją jakoś pobrać?

3. Bardzo często korzystam z funkcji Ok, Google do wysyłania smsów podczas jazdy. Telefon natomiast wysyła smsy z 2 karty sim, a to mój numer służbowy. Nie mogę w opcjach znaleźć zmiany karty sim.

4. Fatalna jakość nagrywania filmików. Obraz jest rewelacyjny, ale dźwięk?... Jakbym nagrywał skarpetą. Można jakoś temu zaradzić?

Screenshot_2017-05-13-13-33-17-064_com.android.settings.png

Edited by pawel291
dodanie zrzutu ekranu

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja się podłącze z moim problemem. 

Dziś zauważyłem, że po włączeniu wi fi i gps na górnej belce nie pojawiają się ikony sygnalizujące włączenie tych funkcji. O dziwo kiedy włącze aplikację korzystającą z gps ikona się pojawia, a po wyłączeniu apki ikona znika. Natomiast kiedy załącze wi fi i połącze się z siecią pojawia się ikona ale ale hot spotu, jak wyłącze router ikona znika.

Wcześniej taka sytuacja nigdy nie miała miejsca. Dzis zrobiłem aktualizacje miuipolska ale problem pozostał. Wydawało mi się, że coś mogło wywalić się w motywach bo tam znajdują się ikony tylko co?. Na różnych motywach jest tak samo. 

Jakieś sugestie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnią wersją Miui PL w której wszystko działa idealnie jest 7.4.21 (instalacja z pełnym wipe przez TWRP). W poprzednich ciągle miałem problem z wybudzaniem ekranu czytnikiem palca. Właśnie wywaliłem wersję 7.5.11 bo nie działa filtr blokowania rozmów i nie pomaga ani instalacja przez "Aktualizacja", ani instalacja przez TWRP z pełnym wipe. Puki nie wyjdzie stable daję sobie spokój już z aktualizacjami skoro wszystko działa na wspomnianej wyżej wersji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Zexon72 napisał:

Zacznij od wklejenia zrzutu ekranu z informacje o telefonie. 

już dodałem w pierwszej odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, pawel291 napisał:

już dodałem w pierwszej odpowiedzi.

Zmień system na global developer powinno się poprawić lub odblokuj bootloader i załaduj miuipolska/xiaomi.eu - tam takich problemów (pkt 2 i 4) raczej nie uświadczysz :)

Co do emaila to chyba najlepszą aplikacją do obsługi poczty na androidzie jest... GMAIL. Warunek - skrzynki pocztowe powinny mieć w domenach certyfikat SSL. 

Edited by Zexon72

Share this post


Link to post
Share on other sites

to żeby nie otwierać nowego tematu (SS z pierwszego postu różni się od mojego telefonu jedynie wersją pasma podstawowego) to ja po zaktualizowaniu do 8.2 mam problem z kolorami w aparacie, są one jakby wygaszone. po przełączeniu na kamere kolory "ożywają" pobrałem darmową apke Open Camera i porównując oba zdjęcia to jest jakaś masakra...

Zastanawiam się czy nie zmienić systemu tylko jest problem bo nigdy tego nie robiłem... 

aha i mam jeszcze pytanko. Po podłączniu telefonu pod komputer jak ustawić przesył plików MTP (czy jakoś tak) bo komputer nie widzi telefonu ale go ładuje, a po dogrzebaniu sie do opcji USB i zmianie ustawień nic się nie zmienia i jak komputer nie widział tak dalej nie widzi telefonu...

załączam przykładowe zdjęcie z aparatu i zainstalowanej apki

https://zapodaj.net/d17efded6bd35.jpg.html     https://zapodaj.net/13c2c92102a3b.jpg.html

Edited by dawid22w

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dawid22w prywatnie używałem kilku egzemplarzy Redmi 3 i 3s i powiedzmy sobie szczerze - nie jest smartfon fotograficzny ;-)

W dobrych warunkach oświetleniowych, w słońcu zdjęcia wychodzą świetnie. 

Przy sztucznym świetle - wariuje balans bieli (zdjęcia są żółte), a foto z lampą - czasem wychodziły katastrofalne. 

Próbowałem różnych aplikacji, edycji ustawień głęboko w systemie i... Nic to nie dało... 

Ten model tak już po prostu ma. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Zexon72 Wiem że nie robi on świetnych fotek ale dopiero po tej aktualizacji te kolory przygasły. Bez znaczenia czy światło słoneczne czy sztuczne czy z lampą. Dobrze to widać na tych dwóch zdjęciach. Moge wrzucić zdjęcie z zewnątrz i tak samo będzie wyglądać jak te ktore wrzuciłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, dawid22w napisał:

@Zexon72 Wiem że nie robi on świetnych fotek ale dopiero po tej aktualizacji te kolory przygasły. Bez znaczenia czy światło słoneczne czy sztuczne czy z lampą. Dobrze to widać na tych dwóch zdjęciach. Moge wrzucić zdjęcie z zewnątrz i tak samo będzie wyglądać jak te ktore wrzuciłem.

Przecież masz w ustawieniach aparatu ustawienia nasycenia a w ostatnim wydaniu romu 7,5,11 aż 7 poziomów. Róznica w nasyceniu w tym co wkleiłeś wynika moim zdaniem tylko i wyłącznie z ustawień.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.