Jump to content

Rozszerzone możliwości aparatu

sp4ubw

Recommended Posts

Modyfikacje pliku "mido.xml pozwalają włączyć ukryte opcje aparatu. W przypadku Note 4X można dodać robienie zdjęć bez odblokowywania ekrany przyciskiem VOL-, pełny tryb ręczny zdjęć.

Można to robić ręcznie przestawiając wartości z false na true w pliku ale znalazłem na XDA gotowy skrypt, który robi backup oryginalnego i wstawia zmodyfikowany w to miejsce. Można dzięki temu przywrócić oryginalny, jeśli ktoś będzie miał taki kaprys. Pliki należy wrzucić przez TWRP.

Edited by sp4ubw
  • Like 5

@sp4ubwDobrze powiedziane :D

@Dragonfail Jest po prostu pełny manual w zakresie w jakim działą telefon.

1. Pełna kontrola temperatury barw, jeśli nie predefiniowane to można manualnie ustawić barwę w zakresie 2k do 8k.

2. Ostrość od makro do nieskończoności. W pełni manualna, telefon nie próbuje już absolutnie sam z siebie łapać ostrości.

3. Czas espozycji od 1/1k sekundy do 1/2 sekundy.

4. ISO od 100 do 3200

Wszystko działa i widać różnice. 

Do tego dochodzi HDR w filmach, ale pogoda nie rozpieszczała dzisiaj to wiele nie widzę w tym, za to 4K nagrywa apka aparatu, to już nie trzeba doinstalowywać aparatu google, żeby filmy jakoś wyglądały. 

Różne ustawienia HDR w zdjęciach wydają mi się bajerem, ale widać jakieś małe różnice po nich.

• Like 1

• 5 months later...

Ok,  to spróbuję zainstalować.  Pobrałem adb i teraz twrp. Otwieram wiersz poleceń i jakie komendy wpisać by twrp zainstalować na telefonie? 

Wiem że później trzeba wrzucić plik z apka przez komputer na telefonie i wejść w twrp (trzeba wcisnąć volume UP i power) i zainstalować ta apke.  Ale tak jam napisałem nwm jakie komendy wpisać by to twrp zainstalować 

47 minut temu, szybkias napisał:

Ok,  to spróbuję zainstalować.  Pobrałem adb i teraz twrp. Otwieram wiersz poleceń i jakie komendy wpisać by twrp zainstalować na telefonie? 

Wiem że później trzeba wrzucić plik z apka przez komputer na telefonie i wejść w twrp (trzeba wcisnąć volume UP i power) i zainstalować ta apke.  Ale tak jam napisałem nwm jakie komendy wpisać by to twrp zainstalować 

Poszukaj na forum masz w odpowiednich działach odpowiednie poradniki. Pisane to było tyle razy, że nikt Ci teraz tego krok po kroku nie napisze. Jak zrozumiesz to i się nauczysz to potem nie będziesz się pytał drugi raz.

Na nowym globalu (jeszcze nie mam i nie testowałem, pytam z ciekawości), wrzucać wersję pod MIUI9 czy można MIUI8 ? Nie wiem prawdę mówiąc, czy czymś się różniły te dwie wersje.

6 minut temu, GoldSnickers napisał:

Poszukaj na forum masz w odpowiednich działach odpowiednie poradniki. Pisane to było tyle razy, że nikt Ci teraz tego krok po kroku nie napisze. Jak zrozumiesz to i się nauczysz to potem nie będziesz się pytał drugi raz.

jakbym nie szukał i nie próbowął to bym nie pytał. Poradniki o twrp głównie dotyczą tego jak wgrać miuipolska. Raz już robiłem wg poradnika i ucegliłem telefon. 

Rozumiem. Ja robię zawsze tak, że pobieram rom na pamięć wewnętrzną, później przez twrp instaluje aktualizację i Magiska. W tej metodzie odpada konieczność instalowania za każdym razem twrp od nowa. Sprawdzę w piątek jak będzie aktualizacja czy mi wywali mod, jak tak to z pamięci wrzucę od nowa przez twrp. 

• 4 weeks later...

A taki mod. :) Myślałem, że może coś odblokowującego zmianę motywu zegarka w dziewiątce, bo po każdym wgraniu nowego motywu, muszę wrzucać ręcznie przez Solid Explorera swój ulubiony zegarek na pulpit. :( Na tej stronie jest fajny mod zegarka i z pogodą w formie grafik na belce powiadomień, tylko szkoda, że nie działa u mnie.

Edited by mgcompany

• 2 months later...
A taki mod. Myślałem, że może coś odblokowującego zmianę motywu zegarka w dziewiątce, bo po każdym wgraniu nowego motywu, muszę wrzucać ręcznie przez Solid Explorera swój ulubiony zegarek na pulpit.  Na tej stronie jest fajny mod zegarka i z pogodą w formie grafik na belce powiadomień, tylko szkoda, że nie działa u mnie.
U mnie też nie działa. Wgrałem i żadnej zmiany nie widzę

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

• 1 month later...