wojciech11 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Witam. Zostałem szczęśliwym posiadaczem Mi6. DO niczego specjalnego nie jest mi on potrzebny tylko do normalnego użytkowania i czasami pstryknięcia jakiejś normalnej fotki i jest ok i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń a przesiadłem się z Motoroli Moto G. Dzisiaj otrzymałem komunikat o aktualizacji i z aktualizowałem MIUI wersję 9.0 do wersji 9.2. ( to tak aby było wiadomo co w nim kopałem). Do tej pory jak robiłem zwykłe zdjęcia w pomieszczeniu z lampą to miały wagę około 1,8 MB. Dzisiaj jak zrobiłem zdjęcia takie same zdjęcia to miały wagę nawet ponad 5 MB tak, że nie mogłem ich dodać na forum tematycznym gdzie pisuje bo były za wielkie. ( tryb HDR nie włączany) Nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości zdjęć bo na moje potrzeby są ok - mam tylko pytanie i prośbę o pomoc. Co mogłem zepsuć lub przestawić, że te fotki są teraz takie ciężkie i jak powrócić do stanu poprzedniego. Zależy mi na tym aby zdjęcia miały do 2 MB i to by było najlepiej - proszę o jakieś sugestie - Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek04 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 W opcjach masz jakość zdjęć, przestaw na normalną powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojciech11 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 W opcjach gdzie jest do wyboru "normalny", "żywy", "film" i inne jest wybór na ten "normalny". Fotka bez lampy wyszła na 5,07 MB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyBB Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Nie o to chodzi. Przestaw jakość zdjęć.Sent from my MI 5 using Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojciech11 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 No i jesteśmy w domu - bez lampy 1,49 a z lampą 1,60 MB. Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekpakosh Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 (edited) Wrzucę kilka fotek bo używałem różnych modeli do focenia od noki przez soniaki samsungi i dopiero z mi 6 jestem w 100% zadowolony. Tutaj wszystko w Portrait mode. Tutaj zwykły szeroki Edited January 30, 2018 by maciekpakosh 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soplus Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Świetne zdjecia. Aparat w MI 6 jest jak najbardziej ok, szczególnie w portretach. Wszystko pod warunkiem, że ilość światła jest wystarczająca, zdjęci awieczorne i nocne to już inna bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekpakosh Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Za dużo wymagamy od sensorów wielkości główki szpilki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexer Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 (edited) Holly Shit! Foty kosa. VSCO, Snapseed, czy LR? Mimo wszystko nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że za dużo wymagamy od sensorów. Google, Samsung, HTC, Sony, LG... wszyscy producencie lepiej wykorzystują możliwości matrycy niż Xiaomi. Pewnych rzeczy niestety nie da się przeskoczyć ze względu na ...cenę - wszyscy powyżsi producenci mocno inwestują w rozwój kamer. Xiaomi tak jak np. Meizu, czy Vivo dają po prostu ten soft, który dostarcza im sprzedawca matryc. Dzięki mniejszym nakładom na badania mogą sobie pozwolić na wypuszczanie tańszych urządzeń. Coś za coś. Mnie najbardziej wkurza zielona tinta na fotach z matryc w Mi6. Wyglada to jak foty z Nikona Edited January 30, 2018 by Lexer Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 (edited) Wpis nieaktualny. Sorry. Edited January 30, 2018 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekpakosh Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 1 godzinę temu, Lexer napisał: Holly Shit! Foty kosa. VSCO, Snapseed, czy LR? Mimo wszystko nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że za dużo wymagamy od sensorów. Google, Samsung, HTC, Sony, LG... wszyscy producencie lepiej wykorzystują możliwości matrycy niż Xiaomi. Pewnych rzeczy niestety nie da się przeskoczyć ze względu na ...cenę - wszyscy powyżsi producenci mocno inwestują w rozwój kamer. Xiaomi tak jak np. Meizu, czy Vivo dają po prostu ten soft, który dostarcza im sprzedawca matryc. Dzięki mniejszym nakładom na badania mogą sobie pozwolić na wypuszczanie tańszych urządzeń. Coś za coś. Mnie najbardziej wkurza zielona tinta na fotach z matryc w Mi6. Wyglada to jak foty z Nikona Może ja mam mniejsze wymagania Xiaomi jest młody dajmy mu czas dorośnie Obrabiane w LR głównie w HSL box i wrucam troche ziarna (bo lubie ten lekki vintage vibe) No jest ten tint ale do przełknięcia:) Dzięki za komentarz! Na instagramie sukcesywnie bedę wrzucał foty z wyjazdów robione tylko mi6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
majmaj Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 23 godziny temu, maciekpakosh napisał: Za dużo wymagamy od sensorów wielkości główki szpilki "Tutaj zwykły szeroki " A tryb jaki? Zdjęcia robisz apka która jest wbudowana od początku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekpakosh Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 Portrety wbudowaną a widoki zazwyczaj open camera bo mam na wierzchu blokowanie ekspozycji co jest bardzo wygodne.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Ciekawy opis aparatu znalazłem na stronie Play: Dwa razy więcej frajdy z robienia zdjęć da Ci podwójny główny aparat 12 MPix + 13 MPix. Jedna kamera rejestruje kolory, druga skupia się na czerni i bieli. Inteligentny algorytm łączy je w jeden obraz o wyjątkowej kombinacji głębii i detali. Xiaomi Mi 6 wspomoże Twoje fotograficzne umiejętności technologią PDAF, czyli szybkiego autofokusu z detekcją fazy. Pozwala on robić ostre zdjęcia, nawet gdy obiekty są w ruchu. Nie umknie Ci żadna ulotna chwila! Prawda to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Nieprawda, skopiowali opis z P10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majmaj Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Dnia 31.01.2018 o 15:42, maciekpakosh napisał: Portrety wbudowaną a widoki zazwyczaj open camera bo mam na wierzchu blokowanie ekspozycji co jest bardzo wygodne.. A w ustawieniach aparatu coś zmieniałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekpakosh Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 1 godzinę temu, majmaj napisał: A w ustawieniach aparatu coś zmieniałeś? Najwyższa jakośc zdjęć i to w sumie wszystko. Tylko zawsze ustawiam ekspozycje na jaśniejsze partie i blokuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej203 Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Witam mam pewien problem z aparatem w xiaomi, dzisiaj robiłem kilkanaście zdjęć białych kartek z wydrukowanym tekstem i przy każdym zdjęciu parząc na wyświetlacz miałem takie same paski jak np skierujemy aparat na monitor.Nawet na zdjęciach widać jakiś paski.Spotkał się ktoś z takim problemem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 Wygląda to jak efekt migającego oświetlenia w pomieszczeniu. Jakieś LED-y czy coś tam. Przy dziennym świetle też tak jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalgk Posted February 3, 2018 Share Posted February 3, 2018 @maciekpakosh Czyżby Llandudno? @blazej203 Na 99% wina oświetlenia, jarzeniówka albo LEDy. A co do jakości aparatu w naszym Mi6, to nie rozumiem zupełnie narzekań. Dla mnie to zdecydowanie najlepszy aparat, jaki miałem w telefonie. Przyznaję, że w słabym świetle radzi sobie raczej słabo - ale do robienia zdjęć na urlopie jest świetny. Tryb portretowy jest naprawdę dokładny, i daje bardzo fajne efekty. Żadnych problemów z ostrością, itp. Jak wspominałem już w innym wątku, na ostatnim urlopie odpuściłem sobie nawet zabieranie z hotelu lustrzanki, bo aparat w Mi6 wystarczał mi w 100%. Miałem ostatnio okazję porównać zdjęcia z mojego xiaomi ze zdjęciami z galaxy s7 i iphone 7 plus. Dla zwykłego użytkownika trudno je odróżnić, Galaxy S7 minimalnie wygrywa - głównie ze względu na niezłe radzenie sobie w gorszym świetle. W przypadku iphone jest porównywalnie, w kilku przypadkach xiaomi robił nawet sporo lepsze ujęcia - bo iphone robi coś dziwnego z kolorami Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted February 3, 2018 Author Share Posted February 3, 2018 @michalgk wtrącę się w dyskusję o mi6 i jego aparacie chociaż mam mi5;p Żona ma s7edge i on wygrywa w nocy i przy kręceniu filmów bezapelacyjnie, ale zauważyłem, że np w pokoju robiąc 2 takie same fotki s7edge i mi5 to właśnie na mi5 jest więcej szczegółów. Ze zdjęcia mi5 jestem w stanie coś odczytać z tablicy gdzieś tam w tle, a na s7edge jest już tak rozmazane, że jest to niemożliwe xD ogólnie jak mi na jakiś fotkach szczególnie zależy to poprawiam je sobie w snapseed, ale jak dla mnie zdjęcia przyjemniejsze są z mi5. Jest po prostu więcej szczegółów. Teraz w kwietniu będę zmieniał telefon i jak w mi7 nie będzie gorszego aparatu to pozostaje w obozie xiaomi bo strasznie lubię miui. S7edge ma też tendencję do przepalania twarzy i innych takich gdy w pobliżu jest żaróka, a mi5 nie robi takich jaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekpakosh Posted February 4, 2018 Share Posted February 4, 2018 13 godzin temu, michalgk napisał: @maciekpakosh Czyżby Llandudno? @blazej203 Na 99% wina oświetlenia, jarzeniówka albo LEDy. A co do jakości aparatu w naszym Mi6, to nie rozumiem zupełnie narzekań. Dla mnie to zdecydowanie najlepszy aparat, jaki miałem w telefonie. Przyznaję, że w słabym świetle radzi sobie raczej słabo - ale do robienia zdjęć na urlopie jest świetny. Tryb portretowy jest naprawdę dokładny, i daje bardzo fajne efekty. Żadnych problemów z ostrością, itp. Jak wspominałem już w innym wątku, na ostatnim urlopie odpuściłem sobie nawet zabieranie z hotelu lustrzanki, bo aparat w Mi6 wystarczał mi w 100%. Miałem ostatnio okazję porównać zdjęcia z mojego xiaomi ze zdjęciami z galaxy s7 i iphone 7 plus. Dla zwykłego użytkownika trudno je odróżnić, Galaxy S7 minimalnie wygrywa - głównie ze względu na niezłe radzenie sobie w gorszym świetle. W przypadku iphone jest porównywalnie, w kilku przypadkach xiaomi robił nawet sporo lepsze ujęcia - bo iphone robi coś dziwnego z kolorami Llandudno Jedno z niewielu miejsc w UK w których mógłbym zamieszkac Jeszcze tak właśnie zapytam kto robi zdjęcia w nocy? Ludzie nie wiedzą że dobre zdjęcie i film potrzebuje światła? W nocy to tylko długa ekspozycja i manual. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blazej203 Posted February 4, 2018 Share Posted February 4, 2018 Chyba faktycznie to wina oświetlenia bo zdjęcia wychodzą teraz dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
orte Posted February 7, 2018 Share Posted February 7, 2018 On 1.02.2018 at 8:44 PM, blazej203 said: Witam mam pewien problem z aparatem w xiaomi, dzisiaj robiłem kilkanaście zdjęć białych kartek z wydrukowanym tekstem i przy każdym zdjęciu parząc na wyświetlacz miałem takie same paski jak np skierujemy aparat na monitor.Nawet na zdjęciach widać jakiś paski.Spotkał się ktoś z takim problemem? Do takich papierów wybierz Skaner w narzędziach, tam jest zakładka Dokument. Używałem co prawda raz, ale wynik skanowania i zapisany obraz był OK i lepszy niż normalne zdjęcie. Używam Globala 9.2.2.0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rambdal Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Panowie jak Mi6 wypada na tle konkurencji ? np LG G6 czy S7 edge ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 No nie tak półka niestety jeszcze Wysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rambdal Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 @tpawel czy jest to zauważalna różnica ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 W gorszych warunkach oświetleniowych tak, normalnie nieWysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rambdal Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 @tpawel wieczorem chyba wszystkie wychodzą równie kiepsko Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 I S7 i S8 jednak wychodza w tej kwestii przed szereg, ale wiadomo że to nie będzie w żadnym przypadku jakość jak w dzieńWysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rambdal Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 @tpawel mam LG G6 i MI6 w tej samej cenie w mojej okolicy. Korci mnie MIUI ale aparat jest priorytetem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Poczytaj o Google camera sobie, są chyba nawet tutaj jakieś tematy na forum. Jest lepiejWysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojasheck Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Przecież G6 ma przeciętny aparat akurat. Plus stare podzespoły. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 19, 2018 Share Posted February 19, 2018 Przeciętny to ma senorWysłane z mojego LEX722 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted February 20, 2018 Share Posted February 20, 2018 16 godzin temu, Rambdal napisał: Panowie jak Mi6 wypada na tle konkurencji ? np LG G6 czy S7 edge ? LG G6 wypada dużo gorzej, S7 wypada tylko trochę gorzej. Mam wszystkie te modele. Mi6 zdecydowanie wygrywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts