Jump to content

Problem ze słabym zasięgiem


Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem Redmi 4x i po włożeniu karty okazało sie, że nie ma zasięgu. Po sprawdzeniu kart od innych operatorów stwierdziłem, że słaby zasięg jest w T-mobile, natomiast w Orange i Play nie ma wcale. Na moim starym Redmi 3 jest full LTE w T-mobile w tym miejscu.

Po zainstalowaniu najnowszego oprogramowaniu MIUIpolska 7.4.22 problem nadal wystepuje.

Czy ktoś miał podobny problem ?

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Witam, mam dwa modele Xiaomi z serii Redmi - 3s oraz 4x. Okazuje się, że nowszy model ma problemy ze złapaniem LTE tam, gdzie poprzednik robi to bez problemu, wygląda tak jakby 4x potrzebował mocniejszego sygnału albo innej częstotliwości. Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest i co z tym zrobić? Różnice między nimi to to, że 3s jest z dystrybucji polskiej i jest w grubym gumowym etui, 4x pochodzi z rynku chińśkiego i jest w cienkim silikonowym etui. Ustawienia wszystkie identyczne i te same sieci (T-Mobile), proszę o pomoc, mogę zwrócić telefon do tego czwartku (24.08)

Edited by poziomek90
Link to post
Share on other sites
8 hours ago, mariusz.ur said:

Może zwyczajnie brak B20 w chińskiej wersji .

 

3 hours ago, remus said:

Ustaw dobrze APN dla swojego operatora.

 

2 hours ago, JacekBB said:

W Polskiej dystrybucji też pewnie nie ma pasma B20. Przecież to ten sam chiński telefon.

 

2 hours ago, FromWP said:

W polskiej jest. Wersje international (global) mają b20, chińskie nie. Tak samo było z 3s. 

 

2 hours ago, tpawel said:

Ale wiesz że wszyscy nie miekszkają tam gdzie Ty? ;)

Czyli co Panowie zrobić? Dać jakieś zdjęcia albo screeny dla pewności?

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, poziomek90 napisał:

Czyli co Panowie zrobić? Dać jakieś zdjęcia albo screeny dla pewności?

Wystarczy pudełko od tego 4x. Jak po chińsku to nie masz b20 i nic z tym nie zrobisz. Jak po angielsku i znaczek CE to powinien mieć.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Spróbuj w ustawieniach w karta SIM -> SIM1 -> Punkt dostępu (APN) ustawić nazwa (Plus), APN (plus), MCC(260), MNC(01), Typ uwierzytelnienia(default), Protokół APN(IPv4) i tyle. Oczywiście później restart telefonu. Sieć PlusGSM.

Link to post
Share on other sites

Podbijam temat - kupiłem telefon tydzień temu i gubienie zasięgu jest cholernie męczące. W jednym miejscu potrafi złapać 2-3 kreski, a zaraz wyświetlić brak usługi/alarmowe. Kwestia ustawień APN sprawdzona, ustawienia prawidłowe. To problem konstrukcji telefonu, softu, czy może mam wadliwy egzemplarz? 
Dodatkowo zauważyłem, że po ręcznej zmianie z preferowanej LTE na 2G odnajduje się pełny zasięg, więc dlaczego nie dzieje się to automatycznie?

Telefon kupiłem z polskiej dystrybucji.

Link to post
Share on other sites
25 minut temu, zioolas napisał:

To problem konstrukcji telefonu, softu, czy może mam wadliwy egzemplarz?

Myślę, że bardziej chodzi o sieć lub rozkład nadajników, niektórzy mają problem np. z Play, choć ja nie odczułem takich problemów (może przez to że mieszkam w dużym mieście)

27 minut temu, zioolas napisał:

preferowanej LTE na 2G odnajduje się pełny zasięg, więc dlaczego nie dzieje się to automatycznie?

telefon trzyma sieć tak długo aż nie znikną kompletnie kreski wtedy przełącza na 3G, a jak i 3G nie daje rady to 2G, przypuszczam, że idealny zasięg 2G nie daje tak dobrych prędkości internetu jak LTE przy słabym zasięgu.

Posiadam czarny 3/32 zakupiony w Proline od miesiąca i nikt nie narzekał, że się nie może dodzwonić.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, matiasmovie napisał:

Telefon trzyma sieć tak długo aż nie znikną kompletnie kreski wtedy przełącza na 3G, a jak i 3G nie daje rady to 2G, przypuszczam, że idealny zasięg 2G nie daje tak dobrych prędkości internetu jak LTE przy słabym zasięgu.

Ja rozumiem jak to działa i nie miałbym problemu, gdyby było tak, jak piszesz, ale przejścia między sieciami powinny chyba być dość płynne, a ten telefon wyskakuje z sieci na np. 20 minut zanim "zejdzie o jeden niżej", to jest mój problem. 
Swój kupiłem dokładnie tam, gdzie ty ;)

Link to post
Share on other sites

Witam. Po aktualizacji do miui9 i ostatniej wersji z piątku 25 sierpnia .24

zaczęły się problemy z LTE w moim smartfonie. W miejscach, gdzie zawsze miałem LTE teraz mam tylko h+

W ustawieniach mam wybrane LTE no i mam też tą usługę włączona u operatora. 

Możecie potwierdzić czy u was też jest problem z LTE?

Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem, to w sieci PLUS (mam właśnie w tej sieci telefon) musiałem ręcznie ustawiać APN na "PLUS" (wcześniej było "Internet") i ponowne włączenie telefonu. To podziałało. Może w innych sieciach jest też podobnie. 

Link to post
Share on other sites

Mam ten sam problem z zasięgiem w Plusie a mianowicie telefon co chwile gubił zasięg.

Ręczne ustawienia parametrów APN spowodowały jedynie, że telefon wyświetlał np. zasięg LTE 2-3 kreski i jak ja dzwoniłem to było ok ale do mnie nikt nie mógł zadzwonić bo słyszeli komunikat po za siecią. Przekładałem kartę po kolei do telefonów kolegów (Samsungi, Huawei) i na ich telefonach zasięg był 1-3 kresek i działały prawidłowo, ba.. Jeden kumpel miał samsunga chyba S2 ,który nie miał żadnej kreski zasięgu (sama antenka i logo Plus się wyświetlały) i również do niego można było zadzwonić i rozmawiać bez żadnych problemów. Mam MIUI 7.8.20 wgrane a teraz jest już 7.8.24. Czy ktoś się orientuje czy ta poprawka naprawia problem zasięgu?

Link to post
Share on other sites

Witam Wszystkich serdecznie na wstępie.Wiem że było milion razy ale mimo wszystko nie bangla lte w t-mobile. A mianowicie od początku:Mając wcześniej Mi4c i sieć plusa szukałem jak ustawić lte. W salonie plusa nie dali rady. Po przejrzeniu for Miu Polska ustawilem :tryb uwierzytelnienia pap ,typ apn default i reszta bez zmian. Ustawiłem teraz wg. Sieci t-mobile,jest tylko 3g. Ustawilem jak wyżej podobnie na plusa i jak wlacze Wi-Fi łapie t- mobile lte. Wyłączenie Wi-Fi wskakuje 3g. Słaby zasięg? Dodam że w ustawieniach próbowałem rozne warianty uwierzytelnienia i rozne kombinacje i nadal brak 4g. Ma ktoś jakieś inne ustawienia? Pozdrawiam i sory za epopeje :)

Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

 

Witam Wszystkich serdecznie na wstępie.Wiem że było milion razy ale mimo wszystko nie bangla lte w t-mobile. A mianowicie od początku:Mając wcześniej Mi4c i sieć plusa szukałem jak ustawić lte. W salonie plusa nie dali rady. Po przejrzeniu for Miu Polska ustawilem :tryb uwierzytelnienia pap ,typ apn default i reszta bez zmian. Ustawiłem teraz wg. Sieci t-mobile,jest tylko 3g. Ustawilem jak wyżej podobnie na plusa i jak wlacze Wi-Fi łapie t- mobile lte. Wyłączenie Wi-Fi wskakuje 3g. Słaby zasięg? Dodam że w ustawieniach próbowałem rozne warianty uwierzytelnienia i rozne kombinacje i nadal brak 4g. Ma ktoś jakieś inne ustawienia? Pozdrawiam i sory za epopeje

 7828a98640fc3ddb7a6f3142da429cff.jpga7df1361112b256c2c7f3b95f8a54f1f.jpg026c08abee9febf0a5c116a6fdfcce6f.jpgb648c907d62d8a737e550618db3acb55.jpg

 

 

 

Reset, odczekaj chwilę i będzie działać. No i nie zapomnij zapisać nowych ustawień przed zamknięciem.

 

 

Link to post
Share on other sites

Witam , dzięki za odpowiedź ,tylko że ja potrzebuję na T-Mobile ,pokretnie wcześniej opisalem. Jak ustawie mnc na 0,1to kasuje mi się apn. Nie wiem po prostu jak ustawić na T-Mobile żeby to chodziło :/ 

Pozdro

Dodam że fon obsługuje b20 ma na pudełku ce. Problem jest tylko w tym że gdzies nie moge dojść ustawienia żeby wyskoczyło lte.

Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, kRi napisał:

Witam , dzięki za odpowiedź ,tylko że ja potrzebuję na T-Mobile ,pokretnie wcześniej opisalem. Jak ustawie mnc na 0,1to kasuje mi się apn. Nie wiem po prostu jak ustawić na T-Mobile żeby to chodziło :/ 

Do T-mobile nic nie musisz ustawiać... Zresetuj APN do domyślnych, zapisz, zrestartuj fon i używaj.

Problemem jedynie jest sieć Plus... To jest jedyna sieć w Polsce która nie działa prawidłowo na Xiaomi, a konsultanci tego operatora jedyne co potrafią polecić to wymianę telefonu na Samsunga...

Link to post
Share on other sites

Plus działa prawidłowo, ale trzeba zmienic apny. Na dzisiaj w przypadku telefonow bez LTE800 plus jest najlepszą siecią. Przez ostatnie półtora roku nawet wiejskie stacje dostawały lte1800 i dalej dostają kolejne. Do tego za rogiem refarming do LTE900, którego większość Xiaomi obsługuje.

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

W moim przypadku okazało się, że telefon rzeczywiście był z chińskiego rynku i nie miał B20 LTE 800 MHz. Na szczęście kupiłem telefon od bardzo wyrozumiałego sprzedawcy i pozwolił mi wymienić chińczyka 2/16 na model europejski 3/32 za dopłatą jedynie 100 zł :) Polecam SMARTTEL_PL na Allegro

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

ktos cos oagrnal z tym zasiegiem?? bo u mnie to samo w redminote 3 pro czasami jedna kreska czasami wcale albo 3 maksymalnie sprawdzalem na roznym istawieniu APN ale to nic nie dalo u mnie chyba tez nie ma lte 800 w telefonie o ile sie nie myle

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, bartek1608 napisał:

ktos cos oagrnal z tym zasiegiem??

Co tu jest do ogarnięcia. Telefony z B20 będą miały lepszy zasięg LTE, te bez w niektórych miejscach mogą mieć słabszy, nie pomogą tu żadne zmiany APNów itp. itd. Wszystko zależy od lokalizacji w której znajduje się telefon i mocy sygnału jaki do niego dociera. Osobiście w żadnym telefonie nie mam B20 i nie narzekam na LTE, zawsze mam ;)

Link to post
Share on other sites

Nie będę zakładał nowego tematu więc napiszę tu.U mnie w lycamobile zawsze po zakończeniu połaczenia ginie całkowicie sieć.Telefon mam od dwóch tygodni, global.Od nowego na nic na nim nie robiłem.Karta na trzech innych telefonach działa normalnie, na tym sie sypie.

Czy ktoś ma podobny problem? po każdym połączeniu trace zasięg na jakieś dwie minuty, tak jest za każdym razem.Miałem już różne telefony ale pierwszy raz sięz takim czymś spotykam

I dodam jedno, dzieje się to w każdym miejscu, w małym mieście, w dużym mieście typu Gdańsk, wszędzie

Edited by kamillm
Połączenie wypowiedzi
Link to post
Share on other sites
  • kamillm locked this topic
  • 2 months later...

Mam problem z zasięgiem na romie miuipolska. Na innych romach np LineageOS 14.1 lub AOSP mam zasięg LTE prawie max, a na miuipolska słabiuteńki sygnał 3g. Czy jest możliwość edycji pliku build.prop by poprawić zasięg? 

Link to post
Share on other sites
  • kamillm changed the title to Słaby zasięg
  • kamillm unlocked this topic
  • kamillm locked this topic
  • 4 weeks later...

Mam problem ze swoim 4x, potrafi gubić zasięg. Najczęściej w takiej sytuacji uruchamiam i wyłączam tryb samolotowy, lecz nie zawsze to działa i wtedy resetuję telefon. Zmiana sieci na preferowaną 3G pomogła mi na 1 dzień. Rzecz dzieje się w najczęściej w pracy, mam numer w a2mobile, gdzie jakość zasięgu zależy głównie od tego czy jestem w hali, ale generalnie też w niej działa. Np wczoraj nie było problemów z zasięgiem, ale nie wiem czy to dlatego, że zapomniałem wyłączyć WIFI? Ten problem nie byłby tak uciążliwy, gdyby po utracie połączenia z siecią sam się z nią łączył, bez restartu z mojej pomocy. Soft to xiaomi.eu 9.2.1 + root.



Zauważyłem też że kreski zasięgu potrafią spaść jak trzymam telefon pionowo oburącz, tak jakbym chciał coś pisać na telefonie.
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • kamillm changed the title to Problem ze słabym zasięgiem
  • kamillm unlocked this topic
  • kamillm locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...