Jump to content

Redmi Note - pytania ogólne - wątek zbiorczy

jozek

Recommended Posts

Sprowadziłem Note'a dla kogoś innego. Osoba ta (kobieta - to istotne) jest ogólnie bardzo zadowolona, ale chce go sprzedać, ponieważ nie udało się jej przyzwyczaić do jego wielkości. Twierdzi, że jest za duży.

A jaka jest cena i czy ta oferta jest jeszcze aktualna? 

Hmmm....

W MIUI jestem nowy, choć w Xiaomi już nie. Jestem wciąż pod wrażeniem jakości wykonania i dźwięku w Xiaomi Pistons v2 i postanowiłem dokupić do kompletu telefon.

Padło właśnie na Redmi Note. Nie bardzo che mi się bawić w przeszukiwanie alliexpress i innych portali, więc znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/xiaomi-red-rice-note-5-5-8x-1-7ghz-aero2-gw-pl-i4427657470.html

Ktoś może korzystał z usług tego sprzedającego? Niby cena jest atrakcyjne, ale pomny doświadczeń z "Pistonkami", kiedy pierwszy ich egzemplarz kupiłem trefny, wolę zapytać 100 razy niż raz wtopić. Wdzięczny będę za porady... ;)

Edited by mrosi

Mało komentarzy coś... Ja bym nie kombinował i kupił na spemall/ibuygou. Na spemall wychodzi trochę taniej a gwarancja oryginalności telefonu. Poza tym z tej aukcji na allegro tak samo telefon jest sprowadzany z Chin. :P

Hmmm....

W MIUI jestem nowy, choć w Xiaomi już nie. Jestem wciąż pod wrażeniem jakości wykonania i dźwięku w Xiaomi Pistons v2 i postanowiłem dokupić do kompletu telefon.

Padło właśnie na Redmi Note. Nie bardzo che mi się bawić w przeszukiwanie alliexpress i innych portali, więc znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/xiaomi-red-rice-note-5-5-8x-1-7ghz-aero2-gw-pl-i4427657470.html

Ktoś może korzystał z usług tego sprzedającego? Niby cena jest atrakcyjne, ale pomny doświadczeń z "Pistonkami", kiedy pierwszy ich egzemplarz kupiłem trefny, wolę zapytać 100 razy niż raz wtopić. Wdzięczny będę za porady... ;)

Zgłoś się do mnie.

Ja i G2

Może jakaś nowa epoka, tu MIUI 6, do Redmi 1 pierwszy raz dali sensowny update, mnóstwo nowych funkcji i apek oraz bugfixów... Myślę, że zaprzestanie wsparcia pozostałych urządzeń bez KitKata i zatrudnienie nowych programistów było dobrym posunięciem.

Co do nazewnictwa to niestety jest syf, bo sprzedawcy nie ogarniają. Pierwszy był Hongmi(chińska nazwa)/Red Rice(międzynarodowa). Po jakimś czasie zmienili konwencję by całą serię nazywać Redmi, więc teraz są tylko Redmi 1, Redmi 1S i Redmi Note. Mimo tego, sprzedawcy nazywają po swojemu... 

Hmmm.....

Takie pytanie.... Czy MIUI w Note ma jakąś wbudowaną apke/widżet pogodowy, czy trzeba ściągać? BTW, rozumiem, że jest wśród apek sklep Play i działają aplikacje te, które są dostepne na Androida?

Po aktualizacji do 29.0 wcieło mi Kopie MIUI. Ogólnie w folderze bezpieczeństwo mam tylko chmure xiaomi, pobrane, aktualizacje i usim toolkit. Przywracałem kopie aplikacji  Kopia MIUI z  titanium backup. W ustawieniach w apikacjach jest widoczna ale nigdzie poza tym się nie pojawia. Instalowałem aktualizację pare razy ale bez efektu. Nie chcę przywracać do ustawień fabrycznych, żeby nie stracić obecnych danych.

Hmmm......

Z doświadczenia wiem, że używanie ładowarki z adapterem EU jest cokolwiek męczące. Ma ktoś orientację,

http://allegro.pl/szybka-ladowarka-micro-usb-samsung-sony-htc-moc-2a-i4504000280.html

To będzie dobre dla Note? Nie popsuje baterii?

Niepokoi mnie wartość 100-240V 50/60Hz 0,35A w oryginale, w porównaniu do 100-240V 50/60Hz 0,15A w tej. niby obydwie są 5V i 2A...

BTW. kupował ktoś w sklepie Xiaomi? O ile to jest sklep Xiaomi..: ;)

http://www.mi.com/sg/note/

Edited by mrosi

W pierwszej pewnie to 0,35 jest dla 100V, a w drugiej 0,15 dla 240, taka tam różnica (po wymnożeniu dają to samo). Będzie działać, bo ważne jest wyjściowe 5V i 2A.

By kupować w sklepie Xiaomi trzeba być zameldowanym w Chinach.

pokazał się preorder na redmi note pro lte,

czy ten lte to na europę bo się nie orientuję w tym temacie.

kiedy jest zapowiadane wydanie tej wersji?

czy ktoś może porównać procesor octacore mtk z tym co będzie w wersji lte, chodzi o wydajność

jakieś lekkie gierki, może jakieś bardziej wymagające apki.

zientas

Siemka, zamierzam kupić Xiaomi Redmi Note i mam kilka pytań:
- jak z płynnością systemu 
- wydajność w najnowszych grach
- słyszałem że niektóre aplikacje nie chcą działać (np: facebook)
- gdzie kupiłeś swój egzemplarz (ja zamierzam kupić u goldway'a) oraz czy uniknąłeś vatu
- dostrzegłeś jakieś wady lub błędy, oraz czy jesteś zadowolony z zakupu
- Redmi Note ma tylko 8GB pamięci wewnętrznej nie brakuje miejsca po zainstalowaniu większej ilości gier, aplikacji?

Ten Note z LTE ma na pokładzie Snapdragona 400. Takiego samego ma mój LG L90. Ten SoC to taki kompromis pomiędzy wydajnością a energooszczędnością. Wszystkie aplikacje, które mam na pokładzie telefonu działają bardzo płynnie. podobnie zresztą jak sam system.

Witam

No właśnie jakie to są wady.

Ja mam dylemat , gdyż zastanawiam sie nad tym note oraz biore pod uwagę

Coolpad F1 8297w MTK6592 Octa rdzenia 1.7G multi biuletynie Android 4.2 Dual SIM WCDMA 5.0 "HD IPS 2G RAM + 8GB ROM, gdyż jest za 173$. Cena jest bardzo dobra i słyszałem, że na F1 działa wszystko na pure, tylko otg nie działa, ale telefon tego nie obsługuje i jest to mi zbyteczne. Ponadto trzeba wziąść pod uwagę, iż prawie każdy płaci wat 23%, a napewno na cle w Poznaniu. Można też wziąść pod uwagę LG G2, który na tarenie Polski kosztuje około 1100zł.

Nie pisz bzdur, przy zamawianiu z ibuygou rzadko kto płaci VAT, z 1/100.

Zależy czy komuś zależy na MIUI i jakimkolwiek wsparciu. Xiaomi to telefony dobrze wykonane, a z mniej znanymi firmami może być różnie.

Dee

Ta zasada dotyczy tylko ibuygou? Tylko DHL czy poczty?

Nie tylko ibuygou. DHLem z innych sklepów takich jak spemall też przechodzi przez VAT. Odbierałem paczkę w Poznaniu (tam studiuję) i przeszła bez VATu.

Często występuje pogląd, że pocztą jest bezpieczniej. Może to i prawda ale jak potrafi się nadać paczkę poprawnie to DHLem jest szybciej i myślę z podobnym prawdopodobieństwem uniknięcia VATu. Dlatego na przykład z aliexpress zazwyczaj DHLem paczka przychodzi z VATem.

Edited by Re4ctioN

Czyli tradycyjnie? Jako gift albo telefon po naprawie?

Ja miałem na przykład napisane: "Repaired digital photo frame" i wartość dokładnie nie pamiętam ale 20 kilka $. Chińczyki mają wyobraźnię. :D

Edited by Re4ctioN

Jeszcze zapytam...

Maila czy założyć ticket?

Ale o jakim sklepie mówisz? Jeżeli o spemall to ja na chacie pytałem. Z racji, że zazwyczaj są offline to wysłałem przez formularz tam podany maila do nich. Odpisywali nocą, rano (bo to ich godziny pracy).