Jump to content

Czarny ekran po aktualizacji miui - telefon działa

TomoB

Recommended Posts

Żeby bawić się we wszelkie streamy obrazu czy wgrywanie plików - trzeba najpierw to przestawić. Nie wiem jak u OPa, ale mam wrażenie że u mnie jest tylko i wyłącznie czarny ekran (na 2 i pół wieczora zabawy z reflektorkiem LED, cały raz, na jakieś ~1.5s mignął mi normalnie ekran główny i tapeta z ikonami, a tak to tylko wysuwane menu z góry widać oraz ekran z blokadą)...

6 minut temu, BZab napisał:

tylko wysuwane menu z góry widać oraz ekran z blokadą)...

Mógł mieć to ustawione na początku przełączników. Niestety rada na przyszłość, nawet jak używa się globala, to lepiej odblokować bl. Wtedy w razie problemów zawsze można wgrać rom fastboot w trybie fastboot, a ten tryb daje się prawie zawsze odpalić, nawet bez systemu.

Po przytrzymaniu wszystkich 3 klawiszy udaje się wejść w menu takiej jak tu na zdjęciu:

tzg736v02qoy.jpg

Tylko generalnie mam wrażenie, że nic dalej nie da się z tym zrobić.

@EDIT: Główny kafelek z tapetą i ikonkami wyświetla się przez ok 1-1.5s po zrebootowaniu komórki. Potem jest na czarno zasłonięty przez coś.

Edited by BZab

Pomimo wielu prób z latarką i tego typu urządzeniami nic nie wskórałem. Może to wina bardzo ciemnej tapety. Musiałem się przeprosić ze starym telefonem Kingzone n5. I powiem wam , że pomimo tej afery z aktualizacją Xiaomi to jest mocarz :)

Tomo - ponieważ nie dało się USB przełączyć, udało mi się (chyba :-P) ROMa załadować tak (głównie za radą @FromWP, trochę eksperymentując na czuja):

1. Przygotowałem chińską wersję MyPCSuite 'a (może na angielskiej też pójdzie?)
  2. Przeszedłem w "niebieskie recovery"
  3. Podpiąłem do kompa telefon
  4. 2x kliknąłem vol- by zjechać w dół i potwierdziłem wciskając power (wybrałem opcję typu "connect to mi assistant") - jak mocno przyświeci się to od bidy widać
  5. W następującym oknie załadowałem zipa z 7.3.30 zassanym z http://en.miui.com/download-303.html (Wybierz lokalne pliki): 1b.jpg
  6. Zostałem po załadowaniu na telefon zipa uraczony takim powiadomieniem (po zielonym napisie wnioskuję, że się udało, tylko nie wiem którą opcję teraz wybrać): BgALe3a.png

Próbuję połączyć z mps bo w telefonie nic nie widzę. Tylko może być problem z tym mpt w telefonie tzn że nie wiem co jest domyślnie włączone a nie widzę tego.

Edited by TomoB

Angielska wersja nie daje rady w żaden sposób.

Chińską da się na ślepo podpiąć:

przytrzymaj obydwa vol + prw przez jakiś czas (aż zawibruje).

Wtedy dajesz RAZ vol+, albo 2 RAZY vol- (connect to mi assistant) i potwierdzasz wciskając raz Power.

Jeśli masz uruchomionego chińskiego MPS - powinno wyskoczyć okno z makaronem.

• Like 1

Udało mi się wskrzesić telefon - wyświetlacz już działa, czekam aż blokada ekranu zejdzie. Zeszła, telefon śmiga na 7.3.30.

1. Przygotowałem chińską wersję MyPCSuite 'a (na angielskiej nie pójdzie!)
  2. Przeszedłem w "niebieskie recovery" -- trzymałem vol +, vol - oraz power do momentu aż telefon zawibruje tzg736v02qoy.jpg
  3. Podpiąłem do kompa telefon
  4. 2x kliknąłem vol- by zjechać w dół i potwierdziłem wciskając power (wybrałem opcję typu "connect to mi assistant") - jak mocno przyświeci się to od bidy widać (alternatywnie można: 1x vol+, 1x pwr)
  5. W następującym oknie załadowałem zipa z 7.3.30 zassanym z http://en.miui.com/download-303.html (Wybierz lokalne pliki): 1b.jpg
  6. Następnie wybierałem same "najwyższe" (pierwsze z listy) opcje

Jak wyświetlił się pasek postępu i 0% to wyszedłem z psem, jak wróciłem MiPC zostawił sobie tylko główne okno uruchomione, a ja zastałem działający telefon.

Dlatego pamiętajcie o swoich pupilach ;)

Pierwsze zdjęcie to random z google'a - ale widać ukłąd tego menu.

Drugie to stary screen z: 

lub 

Edited by BZab
  • Like 2

Na szczęście to chiński MiPcSuite jescze trochę działa, ale niedługo też chyba przestanie, bo przestali to wspierać (angielskie już dawno przestali). Jakby działało dobrze jak na starszych telefonach i romach (chyba do androida 4.4) to tam była opcja wyświetlania ekranu tel na moniorze. Było by łatwiej.

U mnie znowu czarno. Tym razem nie działa sposób z latarką :/ Jak podświetlę, widać godzinę, a jak rysuję "wężyk" odblokowania - nie reaguje. Wcześniej jak źle narysowałam wzór, to telefon wibrował, teraz nic.

Edited by Alicja92

ja naprawilem wedlug opisu na 1 stronie ludwik07 

mega proste - o ile widzimy cos pod tą latarką, praktycznie z poziomu telefonu i wbudowanej aplikacji Aktualizacja , naprawiamy swoj telefon - poprostu przywracamy ktorąś ze starszych wersji oprogramowania , bez tego błedu :)

Alicja92 - chyba nie wylaczylas automatycznej aktualizacj, co ? ;/  i znow Ci pobrało z tym błedem :/  ?

Dziękuje wszystkim za cenne rady,udało mi się uratować tel telefon mojej kobiety,a swoją drogą powinno się tym naszym kolegom z Chin urwać to i owo za wypuszczenie niesprawdzonej aktualizacji.

Heja!

Na tym etapie nic nie klikać, tylko spokojnie czekać?

I od razu: Dzięki BZab , mogłem od razu tutaj zaglądnąć, bo bez twojego posta przez 3 godziny nie posunąłem się do przodu.

Kochane xiaomi:)

etap.jpg

8 minut temu, shivan napisał:

Niestety gdy chce zrobić downgrade z  V8.1.1.0 do V8.0.3.0 wyskakuje mi error, spotkał się ktoś z tym?

Witam, nie mam pojęcia co kombinujesz ? ale doradzę: pobierz z tego linka: http://en.miui.com/thread-573037-1-1.html

plik recovery, wrzuć do pamięci głównej tel. i zrób aktualizację z pliku zip. Jest to najnowsze wydanie MIUI 8.2 Global Stable V8.2.4.0.MALMIDL

Mam zainstalowane MIUI8 7.4.13

Próbowałem naprawić ekran metodą z latarką. Pomimo tego że wszystko ładnie pod latarką widać to mam problem.

Pobieram MIUI 7.3.30 (dla dev) lub 8.1.1.0 (dla stable) ze strony http://en.miui.com/download-303.html (zakładka Older versions)

wgrywam do telefonu

po wybraniu odpowiedniego pliku w aplikacji Aktualizacje wyświetla się komunikat: "pobieranie informacji" a następnie "Nie można zweryfikować aktualizacji"

Pomyślałem żeby wyłączyć WiFi. Niestety nie pomogło. Wtedy wyświetla się komunikat "Połącz z WiFi"

Może mam inną wersje Xiaomi? W załączniku wysyłam zdjęcie etykiety pudełka.

Ktoś może coś poradzi?

xiaomi.jpg

próbowałem wgrać poprzednią wersję MIUI 7.3.30,  według instrukcji i wszystko jest ok ,ale kiedy już jestem przed ostatnim krokiem to pojawia się komunikat    sorry flash older version is not allowed , co teraz zrobić, proszę o sugestie

Edited by swenson

Dnia 13.04.2017 o 09:35, stan48 napisał:

Witam, nie mam pojęcia co kombinujesz ? ale doradzę: pobierz z tego linka: http://en.miui.com/thread-573037-1-1.html

plik recovery, wrzuć do pamięci głównej tel. i zrób aktualizację z pliku zip. Jest to najnowsze wydanie MIUI 8.2 Global Stable V8.2.4.0.MALMIDL

Przepraszam, a nie wiesz może czy za pomocą tego chińskiego programu pokazywanego wcześniej można wgrać również tą wersję MIUI, do której podawałeś link? Czy działa to tylko z aktualizacjami tygodniowymi? A i czy jak w programie mam pasek stanu na 0% to mam cierpliwie czekać czy kliknąć którąś z opcji? Bardzo proszę o odpowiedź

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...