Jump to content

Czarny ekran po aktualizacji miui - telefon działa

TomoB

Recommended Posts

Witam. Mam problem z moim redmi 3s. po dzisiejszej aktualizacji telefon zrestartował się jak zwykle lecz ekran pozostaje czarny. Telefon działa- słychać dzwonek połączenia  i inne dźwięki ale ekran czarny. Przytrzymanie długo powera nic nie daje  . Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? redmi 3s 2/16 global dev 7.3.31 teraz już 7.4.7

Edited by TomoB

Mam podobne objawy po dzisiejszej łatce - na wszelkie kombinacje pwr/vol reaguje wibracjami. Czasami LED zasygnalizuje podłączenie zasilania na USB. Komputer widzi że to Redmi, ale jednocześnie widzi go jako tylko i wyłącznie pusty nośnik. Ekran martwy. Tel był wyciszony, więc nie wiem jak z dźwiękami.

Widzę, że nie jestem odosobnionym przypadkiem. Po najnowszej łatce wyświetlacz, jak gdyby nigdy nic zrobił się czarny, choć dźwięki były słyszalne, a wibracje odczuwalne. Próbowałem wielu znalezionych w sieci sposobów: Hardreset, jakiś tam fastboot, nawet jak głupi przytrzymywałem przycisk power dwie minuty. Coś tu jest nie halo i to mocno.

Być może to działa ale zgaduje, że pewnie jeszcze przed próbą wyłączenia telefonu. W każdym bądź razie można wejść w fastboot (-vol + power), miflash widzi telefon.

Pewnie będzie trzeba użyć tego skryptu 

i od nowa system stawiać ;/

Edited by ludwik07

Jak przyświecę to mogę sobie z góry wysunąć menu. Żeby było ciekawiej - jak kliknę zmianę trybu połączenia USB - ekran się wyłącza

Edited by BZab

mam to samo :/  nagle czarny ekran po aktualizacji, i co teraz ?

Kurcze telefon tak naprawdę "działa" - znaczy jest kompletnie czarny ekran , nic nie zrobie na ślepo, ale zadzwonilem na niego i jest polaczenie oraz dzwonek slychac.Co teraz ? jak bedzie poprawna aktualizacja, to on sam sie zretuje i zaktualizuje ?

Próbuję przeflashować go do ostatniego global stable. Jakbym go nie podpiął, nawet po próbie wymuszenia EDL zworką na USB - zgłasza się w MiFlashu jakimś kodem HEX swoim identyfikatorem urządzenia, zamiast jako COM XY i popada w infinite flasha - mogę go tak flashować ile chcę, a progress leci w nieskończoność.

Zdarzyło się to komuś?

@EDIT: Uparcie się zgłasza w menedżerze urządzeń jako przenośne - REDMI 3S, czego bym nie zrobił nie jestem w stanie jako port COM go ujrzeć. :/

Edited by BZab

No to wszystko wskazuje, że Xiaomi kolejny raz dało czadu. Na testowym serwisowym 3s z Global Developer faktycznie po update do 7.4.6 robi się "ciemność widzę"

Reinstalacja systemu boxem serwisowym naprawiła problem.

Screenshot_2016-01-01-01-12-11-214_com.android.settings.thumb.png.bdeb05c9bb6602f15aedfef04e360fa8.png

Edited by Zexon72

dokładnie - czarny ekran :(  , powiedzcie mi co mam zrobić ? telefon kupiłem z Chin, jak wiele osób hmmm, także na serwis chyba nie moge oddać bezpłatnie , prawda ?

czy jest szansa, ze sam sie poprawnie zaktualizuje  ? lub, ze kablem USB osobiscie go "naprawie"....? ehhh

33 minuty temu, angelo21 napisał:

czy jest szansa, ze sam sie poprawnie zaktualizuje  ?

Tego nie wie nikt - okaże się za tydzień

33 minuty temu, angelo21 napisał:

ze kablem USB osobiscie go "naprawie"....?

O tym raczej zapomnij - od kilku wydań zarówno w Global dev jak i stable wywołanie trybu EDL komendą fastboot, kombinacją klawiszy, kablem deep flash zostało zablokowane.

Pozostaje opcja test point, ale wymaga rozebrania telefonu - tylko dla wprawionych osób lub box serwisowy.

Jakby komuś zależało na skutecznym odcegleniu telefonu >> piszcie na PW

Edited by Zexon72
  • Like 1

12 minut temu, Zexon72 napisał:

O tym raczej zapomnij - od kilku wydań zarówno w Global dev jak i stable wywołanie trybu EDL komendą fastboot, kombinacją klawiszy, kablem deep flash zostało zablokowane.

Na ostatnich wydaniach global dev działa najprostsza metoda (przynajmniej z odblokowanym bl, nie wiem jak z zablokowanym, bo to też o dziwo ma wpływ na przechodzenie do  edl), czyli podłączenie wyłączonego tel do kompa normalnym kablem, trzymając obydwa klawisze głośności. O dziwo kabel deepflash nie działa, ale nie potrzebny. Na global stable to nie działa.

Co do czarnrgo ekranu to podobno problem występuje na tel z ekranami Tianma. Na tych z BOE i EBBG najczęściej spotykanych problemu nie ma.

Edited by FromWP

Przed chwilą, FromWP napisał:

Na ostatnich wydaniach global dev działa najprostsza metoda (przynajmniej z odblokowanym bl, nie wiem jak z zablokowanym, bo to też o dziwo ma wpływ na przechodzenie do  edl), czyli podłączenie wyłączonego tel do kompa normalnym kablem, trzymając obydwa klawisze głośności. O dziwo kabel deepflash nie działa, ale nie potrzebny. Na global stable to nie działa.

To sposób stary jak piramidy w Gizie ;)  na nowych romach z zablokowanym BL nie działa, a jak ktoś ma odblokowany BL to po co kombinować - fastboot >> twrp >> xiaomi.eu i sprzęt zasuwa, jak rakieta :)

• mrosi unlocked this topic

Udało się, mając dzisiaj więcej czasu przyjrzałem się dokładniej tej metodzie z latarką i zadziałała. Tak więc można wszystko zrobić bez utraty danych w telefonie :). Trzeba się dobrze przyjrzeć wyświetlaczowi ponieważ ekran pulsuje dla tego ciężko cokolwiek dojrzeć.

A poniżej instrukcja po polsku jak się z tym obejść dla tych, którzy nie dają sobie rady z angielskim.

Po wgraniu nowej aktualizacji wyświetlacz nie podświetla się i aby zobaczyć pulpit/ustawienia/ikony aplikacji trzeba podświetlić go samemu a mianowicie pod odpowiednim kątem świecić na wyświetlacz jakąś mocną latarką. Ja świeciłem latarką z drugiego telefonu i w moim przypadku lepszy efekt dawało przyłożenie do telefonu latarki, wtedy światło w jakimś stopniu rozpraszało się po telefonie nie świecąc mi przy tym w oczy. Do tego trzeba ściągnąć wcześniejszą wersję systemu MIUI 7.3.30 (dla dev) lub 8.1.1.0 (dla stable) stąd (pod zakładką Older versions): http://en.miui.com/download-303.html
Następnie:
1. Podłączamy telefon do komputera i wybieramy tryb mtp w celu przesłania pliku.
2. Kopiujemy do pamięci telefonu ściągnięty plik zip zawierający wcześniejszą wersję systemu.
3. Włączamy aplikację Aktualizacje i klikamy 3 kropeczki w prawym górnym rogu ekranu.
4. Klikamy wybierz plik, odszukujemy ściągnięty rom i akceptujemy.
5. Czekamy aż pliki się rozpakują czy też wczytają, wtedy wyskoczą przyciski i klikamy prawy przycisk w celu instalacji.
6. Teraz już tylko czekamy około 20 min aż wgra się poprzedni system (można podejrzeć z latarką, że jest na dole ekranu pasek aktualizacji a na środku ekranu logo MI).
Informacja uzyskana z: http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=568466&page=1#pid11151496 i http://4pda.ru/forum/index.php?s=&showtopic=755032&view=findpost&p=60211152)

Edited by ludwik07
dodany link skąd informacja o sposobie
  • Like 1

ludwik07 dzięki za info , też świecilem latarką jak Kamilcia17 pisała, i rzeczywiscie widać :) 

ale skąd sie dowiem, ktorą mialem wersje : dev lub stable ?  Ogolnie telefon kupilem na chińskim aliexpres, i  nic w nim nie zmienialem, używałem odrazu, i  PL jezyk juz mial :)  Bo chyba jak się pomyle przy pobieraniu między stable a dev, to coś sie moze stać ?  proszę o info

Edited by angelo21

Ja tylko mniej więcej przetłumaczyłem tą instrukcję ale chyba tylko po aktualizacji wersji dev taki problem się pojawił. Jak miałeś aktualizacje co tydzień to wersja dev. Po za tym jak sobie poświecisz i wejdziesz w informacje o telefonie to tam masz wersję systemu ;)

Edited by ludwik07

4 minuty temu, angelo21 napisał:

Bo chyba jak się pomyle przy pobieraniu między stable a dev, to coś sie moze stać ?  proszę o info

Prawie na pewno masz dev. Jakbyś się pomylił to co najwyżej stracisz dane, bo przy przechodzeniu ze stable na dev i odwrotnie robi pełny wipe danych. Niczym innym to nie grozi.

czyli dev , bo co tydzień miałem :)  , i  pod latarką widać, ale rzezywiście najlepiej taką, ktorą mozna postawic / przylożyc dołownie na szybkę ekranu jak pisał "ludwik07" i wtedy widac rewelka, bo świecenie z daleka  w ekran nic nie daje.

Udało sie wejść w  MTP przesył plików hmmm, i takie ROMy wgrywa się na pamięć telefonu , a nie na zewnetrzną kartę , tak ? :)

10 minut temu, angelo21 napisał:

Udało sie wejść w  MTP przesył plików hmmm, i takie ROMy wgrywa się na pamięć telefonu , a nie na zewnetrzną kartę , tak ? :)

Wszystko jedno, chyba lepiej do pamięci telefonu, bo szybsza.

Świecę latarką na wyświetlacz, coś tam widać. Udaje mi się odblokować telefon, klikam USB w trybie ładowania, kliknij aby zobaczyć inne opcje i już nic nie widzę. Jak mam zmienić na tryb mtp?

Edited by Alicja92

7 minut temu, Alicja92 napisał:

Świecę latarką na wyświetlacz, coś tam widać. Udaje mi się odblokować telefon, klikam USB w trybie ładowania, kliknij aby zobaczyć inne opcje i już nic nie widzę.

Jeśli masz ciemną tapetę i ikonki to może być ciężko, wejdź sobie z rozwijanego paska w ustawienia i tam się poruszaj bo jeśli tam nic nie zmieniłaś to tło będzie białe, bardziej widoczne. Chyba, że jednak nie udało ci się dobrze odblokować. U mnie na początku z tym był największy problem :-P

21 minut temu, Alicja92 napisał:

Świecę latarką na wyświetlacz, coś tam widać. Udaje mi się odblokować telefon, klikam USB w trybie ładowania, kliknij aby zobaczyć inne opcje i już nic nie widzę. 

miałaś ustawione jakies hasło na blokadzie ekranu ? :)

podpinasz kabel pod kompa , ciagasz ekran powiadomień w dól , ekran caly czas mruga, i trzeba tarfiać palcem zawsze wtedy , gdy coś widać.

Klikasz na ten tryb ladowania - zeby zobaczyc inne opcje bo musimy wybrać tryb MTP - ekran calkiem ciemnieje, ale niezupełnie :) Telefon czeka na podanie PINu / hasła do blokady ekranu.Jak sie przyjrzysz mega uwaznie  z mocną latarką przylożoną doslsownie do ekranu - widac cyfry , lub "wężyka kropeczki" musisz wklepac pin do blokady, ja miałem łatwy , takze bardzo szybko go wpisuję...

i musisz wklepywac kod szybko :/  bo ekran cały czas mruga i tylko podczas mrugnięcia jest "aktywny" na dotyk 

dość cieżko to zrobić , ale to możliwe, rozpracowanie zajęło mi spooro prób, nieraz tel zostaje zablokowany na 20s po 3 krotnym zlym pinie ,ale bez obaw - PRÓBUJ :)

myślę, że zobią poprawkę i jeśli nie dajesz rady...poczekaj :)

Edited by angelo21

Nie daję rady. Niby "wężyk" odblokowywania mam prosty, ale się nie udaje. Mi blokuję się ekran na 4 minuty. Będę jeszcze próbować, ale powoli już mam dosyć.

Czy mógłby ktoś wstawić zdjęcie kranu odblokowywania z "wężykiem"? Może wtedy łatwiej byłoby mi zlokalizować kropki na ekranie, bo tak to nic nie widzę.

Edited by Alicja92

Ja zrobiłem tak: wyczyściłem ekran, co chwilę go włączałem i obserwowałem w którym miejscu pokazują się te małe kropki, jak jakąś wychwyciłem to zostawiałem tam mojego palucha :-P

A tu masz te kropki z Redmi 3 znalezione na necie: https://miuipolska.pl/forum/uploads/monthly_2016_10/025930cxly3xxtd1axkwdk.png.thumb.jpg.29a18c5c07c4048d59195800ecc7da01.jpg

Ja z kolei po odblokowaniu mam równo czarny ekran, tak że mimo podświetlania nic nie widać. To samo jest po próbie wejścia w opcje w wysuwanym menu. Jakieś pomysły jak inaczej wymusić przejście w MTP?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...