Jump to content

Mi5, wgrywanie MIUI 8, co można uszkodzić gdy się nie uda?

Vaendx

Recommended Posts

Można zbić ekran jak telefon spadnie z biurka przy wgrywaniu.

Poza tym, robiąc zgodnie z instrukcją nic się nie zepsuje. Jeśli zaczniesz coś robić po swojemu, no to różne rzeczy - zależy co zrobisz. Dziwne pytanie. Jak nie wiesz co robisz to się nie podejmuj po prostu. Podobno ludzie łapali bricka jak nie aktualizowali TWRP przy przejściu z androida 6 na 7 (ale oba to miui8, zależy o jakim przejściu mówisz), ale to jest ujęte w instrukcji.

Edited by wtbn

1 minutę temu, Vaendx napisał:

Chodzi mi o mniej "ekstremalne" uszkodzenia... Czy można uwalić płytę główną? Bądź inną ważną część?

Możesz się tak zdarzyć że uszkodzi ci się partycja EFS przy instalacji systemu, można przed instalacją systemu zrobić jej kopie i zapisać w bezpiecznym miejscu i w razie awarii naprawić szybko telefon.

W mojej przygodzie z telefonami nie zdarzyło mi się uszkodzić telefonu przy instalacji systemu MIUI, więc mogę założyć że jak zastosujesz się do poprawnej instrukcji to tobie też się nic nie stanie.

Pytam , bo jeśli wszystko pójdzie OK, to widziałem na pewnym portalu, MI5, który właśnie jest "uceglony" przy wgrywaniu MIUI8 za śmieszne grosze w stanie idealnym... I myśle czy by nie zaryzykować i nie spróbować naprawić

1 minutę temu, Vaendx napisał:

Pytam , bo jeśli wszystko pójdzie OK, to widziałem na pewnym portalu, MI5, który właśnie jest "uceglony" przy wgrywaniu MIUI8 za śmieszne grosze w stanie idealnym... I myśle czy by nie zaryzykować i nie spróbować naprawić

W Mi 5 zdarzały się telefonu z uszkodzoną płytą główną i wymiana była droga.

Zapytaj się tego co sprzedaje co robić i kiedy mu się popsuł.

Może instalował system przez MiFlash, instalacja przebiegła pomyślnie (komunikat w MiFlash) ale telefonu już nie mógł włączyć?

" Przestał cokolwiek wyświetlać (czarny ekran) po próbie aktualizacji do MIUI 8. " to widnieje w opisie

@edit

a to dostałem właśnie w mailu : "

Nie chciał się automatycznie aktualizować. Miałem nieoryginalny Global ROM przerobiony z chińskiego, bo w momencie kiedy kupowałem nie było oryginalnego Globalnego i sprzedawcy wgrywali przeróbkę z językami. Odblokowałem bootloader. Próbowałem flashować przez EDL i po tej operacji nie wstaje."

Edited by Vaendx

Kwestia tylko czy to co napisał to prawda. Mi Mi5 przestał cokolwiek wyświetlać po przebywaniu pare minut na mrozie i wyjęciu go z kieszeni. Skończyło się na odsyłaniu do chin na wymiane płyty - Acid w temacie z podobnymi objawami jak moje pisał że mogło paść GPU.

Otworzyłem tą aukcję, gość napisał że telefon ma rok. W marcu były sprzedawane pierwsze egzemplarze, gdzie płyta co chwilę komuś padała. Przez chwilę brałem pod uwagę czy Ci go nie podkupić bo software'owy brick bym naprawił, ale sobie podaruję. Ty zrobisz jak uważasz.

Edited by wtbn

4 minuty temu, Vaendx napisał:

" Przestał cokolwiek wyświetlać (czarny ekran) po próbie aktualizacji do MIUI 8. " to widnieje w opisie

@edit

a to dostałem właśnie w mailu : "

Nie chciał się automatycznie aktualizować. Miałem nieoryginalny Global ROM przerobiony z chińskiego, bo w momencie kiedy kupowałem nie było oryginalnego Globalnego i sprzedawcy wgrywali przeróbkę z językami. Odblokowałem bootloader. Próbowałem flashować przez EDL i po tej operacji nie wstaje."

Ja taki przypadek znam Mi 4c który po pomyślnym zainstalowaniu przez MiFlash nie wstawał i zaleciłem odpięcie baterii i podłączenie ale nie wiem czy telefon ożył.

Z tym padniętym GPU problem był jakiś nie związany chyba z flashowaniem, tak @Acid? Chociaż fakt faktem, mój padł jakiś tydzień po przejściu na androida 7. Zmierzam do tego, że gość mógł sobie napisać że padł przy flashowaniu, bo kto mu to sprawdzi.

Edited by wtbn

3 minuty temu, wtbn napisał:

Z tym padniętym GPU problem był jakiś nie związany chyba z flashowaniem, tak @Acid? Chociaż fakt faktem, mój padł jakiś tydzień po przejściu na androida 7. Zmierzam do tego, że gość mógł sobie napisać że padł przy flashowaniu, bo kto mu to sprawdzi.

No właśnie, mógł tak napisać a ktoś pomyśli że może go uratuje.

http://en.miui.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=345974&pid=9794687

Może i to prawda że MiFlash mu uszkodził.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...