Jump to content

Kupno Xiaomi Redmi 4 - który model, jakie etui/szkło + kwestia gwarancji

Damned

Recommended Posts

Witam, pierwszy temat/wiadomość na forum i od razu proszę o pomoc.

Od tygodnia przymierzam się do wymiany mojego Honor Holly na nowy telefon i planowałem kupić Huawei P8 Lite, ale po zapoznaniu się z wieloma artykułami wpadły mi w oko telefony z rodziny Redmi 4. Jako że telefon wykorzystuje mniej do dzwonienia/pisania, a bardziej do przeglądania internetu i korzystania z aplikacji w stylu YouTube, Facebook oraz Pokemon Go (^^'), Redmi 4A wydał mi się interesujący, a pomimo początkowych obaw złoty wariant nie wygląda tak źle (plus w etui nie będzie on zbyt widoczny). Nie jestem jednak pewien, czy nie warto dopłacić nieco do Redmi 4 z uwagi na ośmiordzeniowy procesor i większą baterię (oraz kolor). Stąd pierwsze, bardzo proste pytanie - warto wydać te 50-150 złotych więcej, czy różnica jest zbyt mała?

Kolejny problem - oferty. Zależy mi na odbiorze osobistym w/pod Warszawą, ale dwie z atrakcyjnych ofert Redmi 4 - PowerGSM i fosstech - obejmują gwarancję na 12 miesięcy zamiast dwóch lat. Trzecia jest o tyle kusząca, że sprzedający ma także własny sklep: http://empix.pl/pl/p/Xiaomi-Redmi-4-2GB-16GB/21664. Gwarancja 2 lata, cena prawie identyczna i - teoretycznie - pozytywne komentarze. Tyle że dość nieliczne, a nigdzie nie widzę nic na temat gwarancji. Stąd drugie pytanie - czy ktoś z kupował sklepie, a jeśli tak, to czy miał jakieś problemy z realizacją gwarancji lub czymś innym?

Ostatnia kwestia - folia i szkło. Dotychczas nie interesowałem się tym przesadnie, ale jako że z telefonem będę często w terenie (choćby na rowerze), wolę się zabezpieczyć przed upadkami. Widzę, ze ludzie polecają firmę Nillkin, ale czy to jedyna sensowna opcja, czy może jest jakaś inna (czytaj: minimalnie tańsza) opcja?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Edited by Damned

@Damned

1. Jeżeli ta dopłata nie jest duża - 50-100 zł to myślę, że warto dołożyć gdyż model A to taka mega budżetówka i jednak cudów bym się tam nie spodziewał

2. Jeżeli chcesz faktycznie gwarancję w Polsce to polecałbym Ibuygou lub oficjalny kanał dystrybucji, a jak widzę te polskie sklepiki to już widzę kolejny Twój temat jak się coś stanie: "telefon się nie włącza, sklep przestał istnieć - pomóżcie!". Daj sobie spokój z pseudo sklepikami, poczytaj forum - jest milion tematów gdzie kupić telefon Xiaomi.

3. Zdecydowanie szkło lepsza opcja - tutaj albo Nilkin, Mocolo ew. polskie szkła 3mk robią robotę. Możesz też kupić tańsze na aledrogo i za tydzień kupić kolejne bo się udłubie, będzie odprysk itp - wybór należy do Ciebie ;) 

Dzięki za szybką odpowiedź. :)

Tak naprawdę zależy mi głównie na tej baterii i by działało płynnie we wspomnianych aplikacjach. Martwię się tylko, czy przypadkiem czterordzeniowy procesor nie będzie w tym przeszkadzał po - powiedzmy - pół roku. Prawdę mówiąc, nie miałem zamiaru przekraczać budżetu 600 zł (za telefon + etui + szkło), ale jeśli ma się to przełożyć na dłuższe komfortowe korzystanie z aplikacji, to cóż, przeboleję. Dlatego pytam, czy różnica między tymi modelami jest na tyle duża, by - mając na uwadze to, co pisałem - warto było dać te 100 zł więcej (jeśli mówimy o oficjalnych dystrybutorach, bo w tego typu sklepach nie widzę 4A za mniej niż 599, a 4 jedynie 699). Telefon do dzwonienia mam, także nie śpieszę się przesadnie z zakupem, a 50 złotych w tę czy we w tę (czyli niemal tyle, co etui + szkło) to jednak sporo, zwłaszcza jeśli sprzedawca ma jednak jakąś renomę (umówmy się - nie mówimy o sklepikach z +/- 100 komentarzy na allegro i istniejących od kilku miesięcy).

Temat jeszcze sprawdzę w wolnej chwili, ale jak pisałem - odbiór osobisty to mus, bo zależy mi na sprawdzeniu telefonu na miejscu.

Dnia 17.03.2017 o 14:08, Damned napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź. :)

Tak naprawdę zależy mi głównie na tej baterii i by działało płynnie we wspomnianych aplikacjach. Martwię się tylko, czy przypadkiem czterordzeniowy procesor nie będzie w tym przeszkadzał po - powiedzmy - pół roku. Prawdę mówiąc, nie miałem zamiaru przekraczać budżetu 600 zł (za telefon + etui + szkło), ale jeśli ma się to przełożyć na dłuższe komfortowe korzystanie z aplikacji, to cóż, przeboleję. Dlatego pytam, czy różnica między tymi modelami jest na tyle duża, by - mając na uwadze to, co pisałem - warto było dać te 100 zł więcej (jeśli mówimy o oficjalnych dystrybutorach, bo w tego typu sklepach nie widzę 4A za mniej niż 599, a 4 jedynie 699). Telefon do dzwonienia mam, także nie śpieszę się przesadnie z zakupem, a 50 złotych w tę czy we w tę (czyli niemal tyle, co etui + szkło) to jednak sporo, zwłaszcza jeśli sprzedawca ma jednak jakąś renomę (umówmy się - nie mówimy o sklepikach z +/- 100 komentarzy na allegro i istniejących od kilku miesięcy).

Temat jeszcze sprawdzę w wolnej chwili, ale jak pisałem - odbiór osobisty to mus, bo zależy mi na sprawdzeniu telefonu na miejscu.

Co chcesz w nim sprawdzić? są polecane sklepy które sprzedały kilka tys. telefonów z pozytywnymi opiniami, wiec nie widzę potrzeby sprawdzaniu, jak chcesz zobaczyć czy tel. ładny i płynnie działa to może poszukaj na forum żeby ktoś Ci zaprezentował działanie, albo skocz do punktu zobaczyć jak się sprawuje, ale ja jestem pewny że będziesz zadowolony z zakupu więc bierz w ciemno. Co do Polskich sklepów (nie oficjalnego kanału dystrybucji) to wolałbym mieć starą nokię niż kupić u polaka-cebulaka, a jak się coś zepsuje to spakuje mandżur i zniknie. Miałem Redmi i bateria rewelka więc bedziesz zadolowony!

Korzystając z tematu, Redmi 4A u Goldway 96$, ktoś zamawiał nie przez SSM tylko "AliExpress Standard Shipping" ? Ile czasu idzie taka przesyłka, jak z vat? Mała cena więc można zaryzykować i ewentualny vat zapłacić?

Edited by AdamKli

Przesyłka dwa-trzy tygodnie, VAT bardzo prawdopodobny,ale po ostatniej podwyżce SSM takie telefony po 100$ warto ryzykować.
Pytanie czy nie podlegasz pod WER Przemyśl bo wtedy dochodzą kłopoty z CE.

Redmi PRO by TT

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...