Damned Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 (edited) Witam, pierwszy temat/wiadomość na forum i od razu proszę o pomoc. Od tygodnia przymierzam się do wymiany mojego Honor Holly na nowy telefon i planowałem kupić Huawei P8 Lite, ale po zapoznaniu się z wieloma artykułami wpadły mi w oko telefony z rodziny Redmi 4. Jako że telefon wykorzystuje mniej do dzwonienia/pisania, a bardziej do przeglądania internetu i korzystania z aplikacji w stylu YouTube, Facebook oraz Pokemon Go (^^'), Redmi 4A wydał mi się interesujący, a pomimo początkowych obaw złoty wariant nie wygląda tak źle (plus w etui nie będzie on zbyt widoczny). Nie jestem jednak pewien, czy nie warto dopłacić nieco do Redmi 4 z uwagi na ośmiordzeniowy procesor i większą baterię (oraz kolor). Stąd pierwsze, bardzo proste pytanie - warto wydać te 50-150 złotych więcej, czy różnica jest zbyt mała? Kolejny problem - oferty. Zależy mi na odbiorze osobistym w/pod Warszawą, ale dwie z atrakcyjnych ofert Redmi 4 - PowerGSM i fosstech - obejmują gwarancję na 12 miesięcy zamiast dwóch lat. Trzecia jest o tyle kusząca, że sprzedający ma także własny sklep: http://empix.pl/pl/p/Xiaomi-Redmi-4-2GB-16GB/21664. Gwarancja 2 lata, cena prawie identyczna i - teoretycznie - pozytywne komentarze. Tyle że dość nieliczne, a nigdzie nie widzę nic na temat gwarancji. Stąd drugie pytanie - czy ktoś z kupował sklepie, a jeśli tak, to czy miał jakieś problemy z realizacją gwarancji lub czymś innym? Ostatnia kwestia - folia i szkło. Dotychczas nie interesowałem się tym przesadnie, ale jako że z telefonem będę często w terenie (choćby na rowerze), wolę się zabezpieczyć przed upadkami. Widzę, ze ludzie polecają firmę Nillkin, ale czy to jedyna sensowna opcja, czy może jest jakaś inna (czytaj: minimalnie tańsza) opcja? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edited March 17, 2017 by Damned Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 @Damned 1. Jeżeli ta dopłata nie jest duża - 50-100 zł to myślę, że warto dołożyć gdyż model A to taka mega budżetówka i jednak cudów bym się tam nie spodziewał 2. Jeżeli chcesz faktycznie gwarancję w Polsce to polecałbym Ibuygou lub oficjalny kanał dystrybucji, a jak widzę te polskie sklepiki to już widzę kolejny Twój temat jak się coś stanie: "telefon się nie włącza, sklep przestał istnieć - pomóżcie!". Daj sobie spokój z pseudo sklepikami, poczytaj forum - jest milion tematów gdzie kupić telefon Xiaomi. 3. Zdecydowanie szkło lepsza opcja - tutaj albo Nilkin, Mocolo ew. polskie szkła 3mk robią robotę. Możesz też kupić tańsze na aledrogo i za tydzień kupić kolejne bo się udłubie, będzie odprysk itp - wybór należy do Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damned Posted March 17, 2017 Author Share Posted March 17, 2017 Dzięki za szybką odpowiedź. Tak naprawdę zależy mi głównie na tej baterii i by działało płynnie we wspomnianych aplikacjach. Martwię się tylko, czy przypadkiem czterordzeniowy procesor nie będzie w tym przeszkadzał po - powiedzmy - pół roku. Prawdę mówiąc, nie miałem zamiaru przekraczać budżetu 600 zł (za telefon + etui + szkło), ale jeśli ma się to przełożyć na dłuższe komfortowe korzystanie z aplikacji, to cóż, przeboleję. Dlatego pytam, czy różnica między tymi modelami jest na tyle duża, by - mając na uwadze to, co pisałem - warto było dać te 100 zł więcej (jeśli mówimy o oficjalnych dystrybutorach, bo w tego typu sklepach nie widzę 4A za mniej niż 599, a 4 jedynie 699). Telefon do dzwonienia mam, także nie śpieszę się przesadnie z zakupem, a 50 złotych w tę czy we w tę (czyli niemal tyle, co etui + szkło) to jednak sporo, zwłaszcza jeśli sprzedawca ma jednak jakąś renomę (umówmy się - nie mówimy o sklepikach z +/- 100 komentarzy na allegro i istniejących od kilku miesięcy). Temat jeszcze sprawdzę w wolnej chwili, ale jak pisałem - odbiór osobisty to mus, bo zależy mi na sprawdzeniu telefonu na miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rower Posted March 20, 2017 Share Posted March 20, 2017 Co do sklepu empix.pl sam sie do niego przymierzam, a forum masz wątek o tym sklepie. Jedni zadowoleni inni nie. Jak wszędzie, bez jakiegoś dramatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted March 20, 2017 Share Posted March 20, 2017 Dnia 17.03.2017 o 14:08, Damned napisał: Dzięki za szybką odpowiedź. Tak naprawdę zależy mi głównie na tej baterii i by działało płynnie we wspomnianych aplikacjach. Martwię się tylko, czy przypadkiem czterordzeniowy procesor nie będzie w tym przeszkadzał po - powiedzmy - pół roku. Prawdę mówiąc, nie miałem zamiaru przekraczać budżetu 600 zł (za telefon + etui + szkło), ale jeśli ma się to przełożyć na dłuższe komfortowe korzystanie z aplikacji, to cóż, przeboleję. Dlatego pytam, czy różnica między tymi modelami jest na tyle duża, by - mając na uwadze to, co pisałem - warto było dać te 100 zł więcej (jeśli mówimy o oficjalnych dystrybutorach, bo w tego typu sklepach nie widzę 4A za mniej niż 599, a 4 jedynie 699). Telefon do dzwonienia mam, także nie śpieszę się przesadnie z zakupem, a 50 złotych w tę czy we w tę (czyli niemal tyle, co etui + szkło) to jednak sporo, zwłaszcza jeśli sprzedawca ma jednak jakąś renomę (umówmy się - nie mówimy o sklepikach z +/- 100 komentarzy na allegro i istniejących od kilku miesięcy). Temat jeszcze sprawdzę w wolnej chwili, ale jak pisałem - odbiór osobisty to mus, bo zależy mi na sprawdzeniu telefonu na miejscu. Co chcesz w nim sprawdzić? są polecane sklepy które sprzedały kilka tys. telefonów z pozytywnymi opiniami, wiec nie widzę potrzeby sprawdzaniu, jak chcesz zobaczyć czy tel. ładny i płynnie działa to może poszukaj na forum żeby ktoś Ci zaprezentował działanie, albo skocz do punktu zobaczyć jak się sprawuje, ale ja jestem pewny że będziesz zadowolony z zakupu więc bierz w ciemno. Co do Polskich sklepów (nie oficjalnego kanału dystrybucji) to wolałbym mieć starą nokię niż kupić u polaka-cebulaka, a jak się coś zepsuje to spakuje mandżur i zniknie. Miałem Redmi i bateria rewelka więc bedziesz zadolowony! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 (edited) Korzystając z tematu, Redmi 4A u Goldway 96$, ktoś zamawiał nie przez SSM tylko "AliExpress Standard Shipping" ? Ile czasu idzie taka przesyłka, jak z vat? Mała cena więc można zaryzykować i ewentualny vat zapłacić? Edited March 22, 2017 by AdamKli Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Przesyłka dwa-trzy tygodnie, VAT bardzo prawdopodobny,ale po ostatniej podwyżce SSM takie telefony po 100$ warto ryzykować. Pytanie czy nie podlegasz pod WER Przemyśl bo wtedy dochodzą kłopoty z CE.Redmi PRO by TT Link to comment Share on other sites More sharing options...
remus Posted March 23, 2017 Share Posted March 23, 2017 4A nie powinien mieć problemów z CE i instrukcję bo jest oficjalnie sprzedawany w PL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted March 23, 2017 Share Posted March 23, 2017 I że niby kupisz na Ali i będzie miał CE i instrukcje PL? Chyba że chcesz ściągać od kogoś kto kupił z oficjalnej dystrybucji i wysyłać do celnego to okRedmi PRO by TT Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted March 23, 2017 Share Posted March 23, 2017 Kupiłem redmi note 4x na Ali. Na tyle pudełka jest błyszcząca naklejka CE. Czy tylko o tą naklejkę się rozchodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts