Vaendx

Tryb EDL - ciągle działa czy już nie uratuje telefonu

Recommended Posts

5 minut temu, JestemMortem napisał:

Albo po prostu polutować zwykły kabel, np. od ładowarki... 

Deep-FLash-Cable-Architecture-680x318.jpg

5 minut roboty. 

Niby tak, ale metoda z drucikiem jest dla każdego i nie niszczy przewodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, JestemMortem napisał:

Tu też nie niszczysz przewodu. Imputujesz mu tylko nową opcję. 

No niby tak, ale szyb szybszą metodą jest drucik :)

Ja żadnego przewodu nie niszczyłem i jakbym miał potrzebę włączenia EDL przez przewód to biorę drucik i gotowe, mam EDL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jednak poczekam na ten kabelek, przeinstalowałem system na czysto na windowsa 7 64bit, odezwę się jutro co i jak, gdy kabelek przyjdzie, oby pomógł

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Vaendx napisał:

Ja jednak poczekam na ten kabelek, przeinstalowałem system na czysto na windowsa 7 64bit, odezwę się jutro co i jak, gdy kabelek przyjdzie, oby pomógł

To błąd zrobiłeś instalując Windows 7, bo często na nim są problemy z fastboot (telefon nie jest wykrywany).

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Vaendx napisał:

A jak zaktualizuje go do Win7? Czy lepiej na czysto wgrać 10tkę ?

Jak możesz na czysto zainstalować to będzie idealne rozwiązanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Przewodzik EDL, co teraz?

Win 10 na czysto i mi flash wgrane

Edited by Vaendx

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Vaendx napisał:

Mam Przewodzik EDL, co teraz?

Win 10 na czysto i mi flash wgrane

Wyłącz telefon, przytrzymaj przycisk na przewodzie deep flash i podłącz go pod komputer i trzymaj przycisk z 8 sekund i puść, telefon powinien być teraz w EDL.

Edited by majdan12

Share this post


Link to post
Share on other sites

telefon cały czas jest wyłączony... nic się nie dzieje po podłączeniu telefonu wg Twojej instrukcji

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Vaendx napisał:

telefon cały czas jest wyłączony... nic się nie dzieje po podłączeniu telefonu wg Twojej instrukcji

Pokaż ten przewód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpinasz telefon do komputera kablem USB flash.

Wykonujesz próby przytrzymania 5sek switcha na kabelku i puszczasz. Próbujesz aż wyjdzie, niczego nie odlaczasz...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, JestemMortem napisał:

Podpinasz telefon do komputera kablem USB flash.

Wykonujesz próby przytrzymania 5sek switcha na kabelku i puszczasz. Próbujesz aż wyjdzie, niczego nie odlaczasz...

8 sekund jest przeważnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Vaendx napisał:

można jakoś recznie wgrać ten sterownik od edl?

 

Ja nic takiego nigdy nie robiłem, więc czemu i ciebie by trzeba było?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem, próbuję coś wymyśleć zanim bede musiał oddać go na serwis jak na innym komputerze nie zadziała

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Vaendx napisał:

nie wiem, próbuję coś wymyśleć zanim bede musiał oddać go na serwis jak na innym komputerze nie zadziała

A telefon reaguje w jakikolwiek sposób na przyciski? Możesz go uruchomić w fastboot? Jeżeli bateria jest naładowana na fuul, to też kabel nie zadziała. Jak możesz go wprowadzić w fastboot to po podłączeniu do komputera, trzymając przycisk na kablu i długo power na telefonie, też powinno go wprowadzić w edl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Telefon chyba przestał reagować na przyciski... wczoraj nie wiem jakim cudem udało mi się sprawić, że migała czerwona dioda, ale komputer go nie wykrywał... nie wiem o co może już teraz chodzić...
nie odpowiada na żadne kombinacje klawiszy

Edited by Vaendx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby zadziałał kabel, to musi przynajmniej działać funkcja ładowanie. Jak podłączasz do ładowarki, to też nie pojawia się na chwilę ikona ładowanej baterii?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Vaendx napisał:

niestety nic się nie dzieje...

ale wtedy jak wytłumaczyć migającą diodę?

 

EDL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj podłączyć do ładowarki, jak był w tym edl to mógł się zupełnie rozładować. Tylko jak bateria rozładuje się poniżej jakiego poziomu, to potem jest problem żeby ładowanie zaskoczyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety z przykrością muszę stwierdzić (z 99% pewnością), że płyta główna wyzionęła ducha. Po wstępnym odczycie loadera dalej...echo.

Log z Infinity Box'a

Card found : 99****ED , v0135
Infinity-Box Chinese Miracle Qualcomm Module [QLM] v 1.10


Operation : Identify [ v1.10 ]

1. Power Off Phone , Remove battery , Insert back
2. PRESS and HOLD BOTH VOLUME KEYS!
3. Insert USB cable. In some cases require use EDL cable or TP to force EDL mode!

Wait for phone...
Device Found!
Initialize ... 
Handshake passed!
BB_IDC_CPU : SnapDragon 652 [MSM8976]
ID_BLOCK_S : 02D0E4C6
ID_BLOCK_I : 009B00E1
ID_BLOCK_L : 580182A00C1BCD9021BB0540D446B699
ID_BLOCK_L : 98641EB5785373AB5437ECD7A016C287
Use CM2 Internal Loader
Loader Sent! Initializing ... 
Running FireHose on BBID : MSM8976 , FLASH : eMMC , mVER : 1
MemInfo : 0x0003 / 0x0200 / 0x0000000747C00000 [ eMMC 32 GiB ] 
ExtInfo : 0x0000C000/00100000/00001000/00001000
Storage : MFR : 0x11 , VENDOR : TOSHIBA , NAME : 032G34
Boot Ok!

Communication error...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo proszę o pomoc w uruchomieniu Mi Note 2. Wiem, że to nie ten  wątek, ale kwestia dotyczy trybu EDL. 

Doprowadziłem telefon do punktu, w którym nie jestem w stanie wejść do trybu fastboot. Długo by omawiać w jaki sposób do tego doprowadziłem, ale to może nie jest w tym momencie aż tak ważne. Po długim studiowaniu w różnych źródłach wyczytałem że room można wpuścić także bez trybu fastboot. 

Telefon jest wykrywany w porcie COM6 - jak sądzę w trybie EDL.

 port.JPG.ecb1aec3bbaf595ed893a55e3a196ccd.JPG

Korzystam z MiFlash (rom scorpio_global_images_V8.2.6.0.MADMIDL_20170509.0000.00_6.0_global) i proces przebiega "zachęcająco" a kończy się takim ekranem:

miFlash3.thumb.JPG.0459c3f974e20f5b83182400b5607c9f.JPG

Niestety telefon nie uruchamia się. Przycisk POWER jak i wszystkie kombinacje jakie mi tylko przyszły do głowy tez nie powodują wyświetlenia zbawczego ekranu startowego.

Czy jest jakiś sposób żeby wyjść z tego impasu?
 

Edited by miugi2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz, prawdopodobnie po tym długim przytrzymaniu zaczęła pulsować dioda na czerwono. Może teraz potrzeba mu tylko energii? Włożyłem do ładowarki i czekam.

Tylko że na ekranie nie ma informacji o ładowaniu. A może jeszcze jakieś drogocenne wskazówki?

 

Edited by miugi2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.