Jump to content

Nie mogę WYŁĄCZYĆ telefonu

solfuga

Recommended Posts

miui.eu 7.1.19

Trochę szukałem i takiego problemu nie znalazłem. Mianowicie: nie mogę wyłączyć telefonu, telefon się tylko restartuje. Zaczęło się parę dni temu od wysypywania się galerii. Wyczyściłem dane aplikacji, zadziałała. Wczoraj telefon zaczął pokazywać komunikat "brak karty SIM", ponadto nie da się włączyć wifi. (po klinięciu suwaka, automatycznie po chwili się wyłącza).

Chciałbym wejść do recovery, ale jak to w Redmi 3S, nie da się tego zrobić przez aplikację "aktualizacje", bo telefon się zwyczajnie restartuje. Dotychczas radziłem sobie z tym przez kilka prób vol+ i power na wyłączonym telefonie, za którymś razem wchodziło TWRP i mogłem zrobić aktualizację. Teraz jednak nie jestem w stanie WYŁĄCZYĆ telefonu! Jakieś sugestie, od czego zacząć?

Jest to wersja bez B20, wszystkie linki, które znalazlem w internecie niestety są już nieaktywne. Ten tworzony przez IMEI writer nie działa. Także jeśli dysponujesz plikiem .qcn do Redmi 3S 2/16 bez B20, będę wdzięczny!

Edited by solfuga

37 minut temu, solfuga napisał:

Ten tworzony przez IMEI writer nie działa.

Zobacz starszą wersję tego programu. Imei Writer z tego co pamiętam to do wersji 1.3 miał qcn dla Redmi 3S w wersji bez B20, nowsze wersje już miały tylko Redmi 3S International czyli z B20. Także wersja 1.3 powinna być tym czego szukasz. Zerknij na temat poniżej:

masz w nim nawet wyjaśnienie pod koniec drugiej strony jak sprawdzić obsługiwane pasma.

Jak to nie wystarczy to mogę pod wieczór wysłać Ci te qcn, które mam ściągnięte z internetu dla wersji bez B20.

16 godzin temu, solfuga napisał:

Jakieś sugestie, od czego zacząć?

Jak nie gmerałeś w romach to raczej EFS nie powinien się sam uszkodzić w tym telefonie. Jaki masz teraz dokładnie rom ?

Obecnie znowu wgrałem MIUI.eu 7.2.9. W romach nie grzebałem, od zawsze na nowym telefonie xiaomi wgrywam rom miui.eu i siedzę na nim, od czasu do czasu aktualizując. Nie bawię się w żadne inne wersje itp. itd. Stąd też moje zdziwienie, bo sytuacja zaistniała z dnia na dzień, nawet bez żadnej aktualizacji. Zaraz będę próbował z IMEI writer w wersji 1.3.

Dzięki wszystkim za pomoc. Po 1,5 dnia wreszcie udało się to puścić przez QPST - nie wiem, do końca co pomogło, bo łapałem się już wszystkiego: wszystkie dostępne sterowniki ADB i Qualcomm diag, różne komputery, kable, próby przez terminal w telefonie jak i z PC, wszelkie dostępne wersji programów. Ostatecznie udało mi się wgrać plik .qcn stworzony w programie IMEI Writer 1.3 (wielkie dzięki dla twórcy ;)) I tak jak przypuszczałem - po tej operacji reboot i magicznie wersja modemu powróciła razem z możliwością korzystania z karty SIM. Cala operacja pomyślnie przeprowadzona na miui.eu 7.2.9 z rootem. Uff!

P.S. Słyszał ktoś kiedyś o takiej sytuacji jak u mnie, tj. utrata IMEI z dnia na dzień, ZERO jakichkolwiek zabaw z romami itp.? Z tego co czytałem to raczej niespotykane.

Edited by solfuga

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...