Jump to content

Odblokowanie bootloadera do Mi4c/Mi4s/NotePro dla xiaomi.eu 7.0

Acid

Recommended Posts

Ja pisalem w piątek, zaraz po tym jak cofneli mi poprzednią zgodę. Dziś rano dostalem kolejne pozwolenie. Mam zamiar dziś zaktualizować i mam nadzieje że odblokowanie pójdzie bez problemu. Mam mi4c. Ale przyznam w piątek nieźle mnie wkurzyli tym odrzuceniem zgody.

@mayday79: To może być właśnie to o czym już tu pisał któryś z userów, czyli pełna zgodność informacji z telefonu z tymi zarejestrowanymi na koncie Xiaomi. Jeśli od momentu dopisania telefonu do konta zmieniło się coś istotnego z punktu widzenia systemu (nazwa telefonu czy coś) to stąd może wynikać problem z weryfikacją urządzenia i unlock nie idzie. Czyli może pomóc albo nowo założone konto, albo też całkowite odpięcie telefonu od konta Xiaomi i podłączenie go ponownie. Wtedy informacje w telefonie i na koncie Xiaomi są w 100% zgodne i wtedy unlock przechodzi prawidłowo.

@mayday79: To może być właśnie to o czym już tu pisał któryś z userów, czyli pełna zgodność informacji z telefonu z tymi zarejestrowanymi na koncie Xiaomi. Jeśli od momentu dopisania telefonu do konta zmieniło się coś istotnego z punktu widzenia systemu (nazwa telefonu czy coś) to stąd może wynikać problem z weryfikacją urządzenia i unlock nie idzie. Czyli może pomóc albo nowo założone konto, albo też całkowite odpięcie telefonu od konta Xiaomi i podłączenie go ponownie. Wtedy informacje w telefonie i na koncie Xiaomi są w 100% zgodne i wtedy unlock przechodzi prawidłowo.

Odpinane telefonu nic mi nie dało, ni stąd ni zowąd nagle się udało i tyle

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Dnia 17.02.2017 o 06:54, tadzik1 napisał:

Dziś po codziennych próbach i powtarzających się błędach "50%" udało mi się odblokować mojego mi4c :-)
Zgodę otrzymałem w nocy z 10 na 11 lutego. W sobotę 11 lutego zainstalowałem 7.2.9 - po czym zablokowałem się na programie Mi Unlock, który za nic nie chciał przejść tych nieszczęsnych 50%. Dziś udało się od pierwszego strzała - przez cały czas używałem tej samej wersji 1.1.1111.11231
Wczoraj zrobiłem jednak jedną rzecz, która mogła (lecz wcale nie musiała) pomóc. Otóż:
1. Wylogowałem mój telefon z konta Xiaomi.
2. Zalogowałem się na swoje konto na stronie i.mi.com
3. Na samej górze ekranu po kilku sekundach powinna się pojawić informacja, ile urządzeń jest powiązanych z kontem np. "1 connected". Kliknąłem na to.
4. Wybrałem mój telefon z listy i wybrałem "Delete Device"
5. Ponownie zalogowałem się na swoje konto Xiaomi na telefonie i upewniłem się, że telefon znów pojawił się wśród powiązanych urządzeń na i.mi.com

Ta metoda nie zadziałała od razu - nadal MiUnlock utykał na błędzie 50%. Natomiast już 24h później odblokowanie przeszło bez żadnych problemów. Możecie spróbować, może pomoże :-D

Sposób zadziałał na moim mi4c :)

Edited by danielx7

Przyczyn wcześniejszych nieudanych prób może być więcej i tak na prawdę to chyba nie wiadomo dlaczego teraz przechodzi a wcześniej nie. Może faktycznie nasi przyjaciele z krainy ryżu naprawili to co wcześniej nie działało a może przechodzą nowe konta.. Grunt że się ruszyło coś w tej kwestii i miejmy nadzieję że wszyscy którzy aplikowali dostaną zgodę:)

mógłby ktoś podesłać link do forum gdzie jest rozwiązany problem przerzucania plików z komputera na telefon ? MIUI usb ze sklepu nie pomaga. Komp po prostu nie widzi telefonu jako dysku wymiennego/pamięci masowej. Mi pc też nie widzi telefonu. 

zrobione. gdyby ktoś potrzebował rozwiązania to 

Edited by miśjogi

4 godziny temu, ricki napisał:

A o zgodę ponowną pisaliście do kitajcow?

Tak, wejdź na ich stronę w trakcie próby odblokowania. Będziesz wiedział jaki masz status czy jesteś rejected czy też możesz ponownie złożyć wniosek.

4 godziny temu, mars28 napisał:

No nie, była u nich jakaś większa awaria. Sami o tym pisali i przepraszali. Proponuję zweryfikować się z telefonu na Mi Cloud.

Edited by Premeryt
poprawki

Witam mam pytanie kupiłem Mi Max i aktualizowałem normalnie z opcji aktualizuj w telefonie i teraz się zastanawiam czy wszystko jest OK czy mi coś, czegoś nie zablokuje piszecie o jakichś bootloaderach itd dla mnie to czarna magia w telefonie teraz pokazuje mi  Android 6,0,1 MMB29M

MIUI Global 8,2 stabilna  8.2.1.0 ( MBDMIDL ) 

czy to dobrze czy coś źle chodzi mi o kwestię, o jakiej czytałem tj. zablokowania telefonu i dodatkowo coś czytałem, że jakiej MIUI Stable mają dużo syfu itd. Może ktoś mi tak w miarę przystępnie odpowiedzieć . Z góry dzięki. 

Nie jestem na 100℅ pewniej bo sam mam inny model telefonu ale wg poradników z strony Miui.pl należy chcąc zainstalować rom xiaomi.eu postąpić wg tego poradnika:
https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/
A następnie wg tego:
Aktualizacja Mi5/MiMAX do Androida 7.0

Aby zainstalować po raz pierwszy xiaomi.eu Android 7.0 na Mi5/MiMAX/MiMAX Pro należy:

Zaktualizować system xiaomi.eu do ostatniej wersji Android 6.0

Zaktualizować TWRP do najnowszej wersji:
Mi5: POBIERZ
MiMAX (hydrogen): POBIERZ
MiMAX Pro (helium): POBIERZ

przez fastboot flash recovery twrp.img

Przejść do TWRP po instalacji recovery z fastboot boot twrp.img

Wykonać backup w TWRP i najlepiej przenieść na komputer katalog /TWRP

Instalacja najnowszego romu Android 7 w TWRP (sekcja Install) bez WIPE
Jeżeli się mylę to poprawcie.

Mayday czy to odp dla mnie ?

jeżeli tak to co to jest   rom xiaomi.eu  ?

Cała ta instalacja mocno wygląda skomplikowanie, dotychczas w innych telefonach a miałem już pewnie z 10 modeli różnych marek wybierałem tylko w opcjach aktualizuj i nic więcej, a czy warto instalować Androida 7.0 

DODAM, że mój model to 4/128 GB

Mam najnowszy z zeszłego tygodnia(już na android 7) który zablokował bootloader. Moje pytanie czy po pomyślnym odblokowaniu i wgraniu nowego twrp trzeba jeszcze raz wgrywać najnowszy soft czy tylko te czynności napiszą twrp a soft pozostanie nienaruszony?

Tapatalk by Oneplus2

7 godzin temu, miśjogi napisał:

mógłby ktoś podesłać link do forum gdzie jest rozwiązany problem przerzucania plików z komputera na telefon ? MIUI usb ze sklepu nie pomaga. Komp po prostu nie widzi telefonu jako dysku wymiennego/pamięci masowej. Mi pc też nie widzi telefonu. 

Ja już dawno machnąłem ręką na to i po prostu używam do tego pendrive'a. Sparzyłem się, bo jak raz pod Windows 7 zainstalowałem tego typu stery, to owszem, telefon był widziany w trybie MTP, ale za to przestał być widziany w trybie Fastboot.

18 minut temu, latet napisał:

Ja już dawno machnąłem ręką na to i po prostu używam do tego pendrive'a. Sparzyłem się, bo jak raz pod Windows 7 zainstalowałem tego typu stery, to owszem, telefon był widziany w trybie MTP, ale za to przestał być widziany w trybie Fastboot.

u mnie wszystko działa. w trybie fastboot też jest ok 

Mayday czy to odp dla mnie ?
jeżeli tak to co to jest   rom xiaomi.eu  ?
Cała ta instalacja mocno wygląda skomplikowanie, dotychczas w innych telefonach a miałem już pewnie z 10 modeli różnych marek wybierałem tylko w opcjach aktualizuj i nic więcej, a czy warto instalować Androida 7.0 
DODAM, że mój model to 4/128 GB

Tak do Ciebie. A tak w ogóle to raczej nie ten dział na tego typu pytania.
...*czy warto.." Miui a czysty Android to dwie różne sprawy, ale o tym to już trzeba poczytać, temat już się przewijał na tym forum. Co do aktualizacji to ten telefon który masz będziesz 11 i wyjątkowym, bo tu w zależności od wersji roku aktualizacja będzie wyglądać inaczej. Inaczej na wersjach global a inaczej na xiaomi.eu .. Wszystko jest na forum.

1 godzinę temu, ricki napisał:

Mam najnowszy z zeszłego tygodnia(już na android 7) który zablokował bootloader. Moje pytanie czy po pomyślnym odblokowaniu i wgraniu nowego twrp trzeba jeszcze raz wgrywać najnowszy soft czy tylko te czynności napiszą twrp a soft pozostanie nienaruszony?

Tapatalk by Oneplus2

Od zadu. Czynności te nie nadpiszą TWRP bo go tam nie ma, tylko go zainstalują.

Możesz wgrać ROM dev z ubiegłego tygodnia 7.2.16 ale nie musisz. Ja np to zrobiłem i bym Ci polecał bo np HDR odpaliło, etc.

2 minuty temu, ricki napisał:

Ok pytanie jeśli już mam 7.2.16 to czy po wgraniu twrp powinienem go jeszcze raz wgrać? Myślę że nie ale wolę się upewnić

Tapatalk by Oneplus2

Ja odblokowałem Mi4c i działał normalnie soft 7.2.9. Tak więc nie musisz tego robić.

Z drugiej strony lwia cześć użyszkodników tego forum po to tu jest aby aktualizować, kombinować, zmieniać co się da i co nie da i przy okazji rozwijać swoją wiedzę, umiejętności zdobywać doświadczenie a także w pełni wykorzystywać możliwości sprzętu,

• Like 1

Zaktualizowałem Mi4c żonie. 

Nie obeszło się bez problemów. 

Na jej koncie MiUnlock uparcie pokazywał "your device isn't supported", czy coś w ten deseń, choć zgodę miała od dawna.

Pomogło przelogowanie na moje konto i poszło od razu.

8-)

Edited by don_kamillo

Ja nadal mam jakieś coś...

Cofnęli mi zgodę, dzisiaj podobno dostałem nową. Na stronie unlock piszą że wszystko super ściągaj aplikacje i odblokuj.

Sama aplikacja wyrzuca Your device isn't supported by Mi Unlock....

już sam nie wiem co robić :-D

46 minut temu, Linkos napisał:

Ja nadal mam jakieś coś...

Cofnęli mi zgodę, dzisiaj podobno dostałem nową. Na stronie unlock piszą że wszystko super ściągaj aplikacje i odblokuj.

Sama aplikacja wyrzuca Your device isn't supported by Mi Unlock.... 

Czy aby na pewno jest wszytko super to raczej nic mi nie jest o tym wiadomo.

• mrosi unpinned this topic