Jump to content

Recommended Posts

Hej, widzę że spotkało mnie coś o czymś często piszecie

Cytat

Witam,
Wczoraj dotarł do mnie telefon Xiaomi Redmi Note 3 Pro, wieczorem gdy bateria miała już kilka procent naładowania podłączyłem telefon do ładowarki i zaczął się normalnie ładować, niestety gdy potem chciałem sprawdzić telefon okazało się, że wyłączył się....

Tak więc od początu :(

Telefon kupiłem wczoraj, dystrybucja polska, wersja global KATE snapdragon, 152mm

Telefon uruchomiłem, wstępnie skonfigurowałem wszystko działało. Po włączeniu wifi ukazała się aktualizacjia miui z 7 do 8 stable. Zaktualizowałem. Wydawało się że wszystko jest ok. Sprawdziłem działanie czytnika linii papilarnych, aparatu, dzwoniłem, pisałem smsy, zainstalowałem parę aplikacji. Odstawiłem na biurko i po paru minutach chciałem coś sprawdzić; pocztę czy fb i okazało się że tel jest wyłączony. Kilka razy nacisnąłem POWER - zaskoczył i uruchomił się. Zdarzyło się tak jeszcze kilka razy.

Za którymś razem jednak nie chciał się  już uruchomić. "Umarł" z jakimiś 80% procentami baterii. Mimo wszystko próbowałem go naładować. Po podłączeniu ładowarki zaczynała migać czerwona dioda i nic więcej. Przekopałem chyba  z połowę internetu ale do tej wersji jakoś nie mogę znaleźć żadnych porad.

Komputer go nie wykrywa, nic się nie dzieje po podłączeniu. Kombinacja klawiszy VOL minus -  power / VOL plus - power / VOL minus VOL plus nic nie daje. Nie uruchamiają się żadne tryby.

Czy macie jakiś pomysł co zrobić żeby ożył ?

23 minuty temu, Nikvir napisał:

Gwarancja zewnętrzna realizowana przez CKmediator 

To się telefon przejedzie na gwarancję bo nic z tym nie zrobisz

Płyta padła najpewniej.

Edited by Snajper

3 minuty temu, Nikvir napisał:

Hmmm ale to tak sama z siebie ?

Zawsze się może trafić czarna owca w stadzie nawet najlepszym

Też tak miałem z Kate pierwszy na gwarancję bo płyta siadała nawet jakby ci się udało uruchomić to po czasie to samo będzie.

Edited by Snajper

4 minuty temu, Snajper napisał:

Zawsze się może trafić czarna owca w stadzie nawet najlepszym

Też tak miałem z Kate pierwszy na gwarancję bo płyta siadała

Serwis w PL ? Długo czekałeś ?

U mnie jest o tyle chora sytuacja że pracuję w firmie w której sprzedajemy pc, akcesoria, kasy fiskalne, projektujemy i budujemy sieci i zakupiłem go  w naszej hurtowni dla siebie. Czyli on cały czas jest tak jakby nie sprzedany dalej ...

Zamówiony w piątek, przyszedł wczoraj rano, a pod wieczór się roz..ebał :|

Edited by Nikvir

1 minutę temu, Nikvir napisał:

Serwis w PL ? Długo czekałeś ?

U mnie jest o tyle chora sytuacja że pracuję w firmie w której sprzedajemy pc, akcesoria, kasy fiskalne, projektujemy i budujemy sieci i zakupiłem go  w naszej hurtowni dla siebie. Czyli on cały czas jest tak jakby nie sprzedany dalej ...

Ja miałem szczęście bo była promocja w xkom do 30 dni odrazu wymieniali na miejscu

Teraz ogólnie jedzie na serwis ładowarka bo padła ale ja mam sbe Polska kurier przyjeżdża i zabiera inna bajka szybciej dużo.

To ci nie powiem ile będziesz czekał telefon do CK mediator musisz wykonać

• 9 months later...

Witam dziś wymieniałem pęknięty screen w rn3pro se. Wszystko poszło w miarę ok ( nie wydaje mi sie bym mógł cos uszkodzić) po złożeniu mruga czerwona dioda- telefon nie odpala. Najwięcej porad było by podłączyć do ładowarki na dziesięć godzin ( teraz siedzi) Bateria była ok w telefonie. Macie jakieś rady? System to global.

dzięki za odpowiedz , też tak właśnie myślałem bo jest to zakup z aliexpress i co lesze lustro z tyłu było porysowane a w tym starym idealne no scrach. Problem w tym że demontując stary ekran urwałem tasiemkę i nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić. Pytanie czy jest taka  możliwość że czerwona dioda oznacza brak podłączenia ekranu? Ogólnie komp wydaje dźwięk po podłączeniu i odłączeniu telefonu (i na baterii i na samym zasilaczu to samo) może spróbuje użyć czegoś od xiaomi do flashowania? Mam drugi taki sam telefon ale teraz mam cyka ruszać bo jak uwalę to zostanę bez telefonu a do tego nie mogę dopuścić.

Edited by Wiskas

To zrób tak - odepnij ten wyświetlacz całkiem i sprawdź, czy sprzęt ruszy (LCD nie musi być podłączony do startu systemu. Samej płyty od Mi4c używam np jako kamery IP ;-)

Możliwe, że fake lcd jest uwalony i może po prostu robić zwarcie.

Jeśli nie ruszy to prawdopodobnie uszkodzileś PCB (płytę główną) i flashowanie raczej nic nie pomoże. 

6 godzin temu, Wiskas napisał:

jak ja będę wiedział że płyta działa?

W prosty sposób - załóż dolną antenę z głośnikiem/buzerem, odpal telefon i po kilku minutach podłącz ładowarkę - jeśli płyta żyje, to usłyszysz dźwięk podłączenia ładowania. 

Ew spakuj cały majdan i podeślij do mnie na serwis - przetestuję Co co go boli - więcej info na priv :-)

Edited by Zexon72
  • Like 1

TerazOk, sprawdziłem i sytuacja jest dość skomplikowana. Po odłączeniu ekranu dioda zmieniła kolor na niebieski i przez chwilę była też zółta. Dodatkowo na windowsie pojawił się normalnie redmi note 3 ( oczywiście bez danych bo nie ma jak odblokować telefonu) Po podlączeniu ekranu czerwona i ani rusz....Dzwięku podłączenia ładowarki nie byłem w stanie uzyskać ( ale  parę raz zawibrował) ale jestem na 80% przekonany że telefon przed rozbiórką był na silencie oraz miał wyłączone wifi. Ogólnie z płytą obchodziłem się bardzo delikatnie tylko jakieś elektrostatyczne wyładownie mogło ją uszkodzić. Dodam że płyta przy odłączonym  ekranie normalnie była ciepła a z podłączonym nie...tylko mruga na czerwono, dodatkowo z ekranem nie jest wykrywany telefon na windowsie (jest tylko dźwięk podłączenia ale się nie pojawia). Teraz sobie cały czas pulsuje niebieska dioda(ekran odpięty-na baterii).Dzięki za pomoc, siedzę w UK wiec średnio by mi się ta wysyłka opłaciła ale szczacun za chęć pomocy. Wielkie THX

Edited by Wiskas

• 4 weeks later...

Mam xiaomi redmi note 3 pro od niespełna roku. Nigdy nie było z nim problemów aż do dzisiaj. Podłączyłam go na noc jak zawsze, a rano miał ponad 90% baterii i nie pokazywał, że się ładuje. Podłączyłam go wieczorem znowu, nie ładował się, dioda się nie świeciła. Po podłączeniu do komputera komputer pokazywał błąd o skokach napięć.

To raczej wina gniazda USB czy może cała płyta główna jest uwalona? Naprawa we własnym zakresie czy gwarancyjna?

Dodam, że kupiłam go w Empiku, a gwarancja realizowana jest przez ck mediator.

Dziękuję za wszelką pomoc i uwagi

Mam xiaomi redmi note 3 pro od niespełna roku. Nigdy nie było z nim problemów aż do dzisiaj. Podłączyłam go na noc jak zawsze, a rano miał ponad 90% baterii i nie pokazywał, że się ładuje. Podłączyłam go wieczorem znowu, nie ładował się, dioda się nie świeciła. Po podłączeniu do komputera komputer pokazywał błąd o skokach napięć.
To raczej wina gniazda USB czy może cała płyta główna jest uwalona? Naprawa we własnym zakresie czy gwarancyjna?
Dodam, że kupiłam go w Empiku, a gwarancja realizowana jest przez ck mediator.
Dziękuję za wszelką pomoc i uwagi
Masz gwarancję to nawet nie kombinuj tylko z niej korzystaj

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Lepiej na gwarancję czy rękojmię?
Szczerze jeśli to pierwsze zgłoszenie to większej różnicy nie ma bo i tak Empik wyślę to do gwaranta ;-) mówię to z praktyki pracy w sklepie, jedynie zobligowani będą do odpowiedzi w przeciągu 14 dni jak będzie rozpatrzona reklamacja

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka