moon Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Witam wszystkich W związku z tym, że Redmi 3 nie uzyska androida Nogaut, nie wspominając o Oreo i prawdopodobnie aktualizacji zabezpieczeń (ostatnie na R3 01.01.2017) zastanawiam się nad przejściem na inny rom: Lineage os lub RR. Chodzi mi głównie o bezpieczeństwo. Jaka jest róznica między tymi dwoma romami? Czy warto przejść tylko dla bezpieczeństwa ?, a może się mylę i Miui dostanie aktualizację zabezpieczeń mimo niższego androida? Czy jest możliwość zmiany paska stanu w tych romach? Miałem kiedyś Lineage os 13, ale po jednym dniu odpuściłem i wróciłem do Miui. Nie mogłem się przyzwyczaić. Nie podobał mi się m.inn. pasek stanu, który w Miui jest miodzio i w Samsungach też jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cukru Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 @moon W RR masz więcej możliwości konfiguracji, ale nadal zmiana paska stanu wymaga większych modyfikacji. Jeśli zależy Ci na aktualnych poprawkach bezpieczeństwa i nowszej wersji Androida to warto. Sam używam teraz AOKP, ale z tego co widzę to już powoli pojawiają się zdatne do codziennego użytku ROMy oparte na Oreo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Dlaczego używasz AOKP czy jest z czymś lepszy od RR? Panowie mam pewien problem. Główny problem najważniejszy: Na romach RR, AOKP, LineageOs rozmówca mnie słabo słyszy, ustępuje to dopiero, gdy przełączę na tryb głośnomowiący, gdy wrócę na tryb cichy znowu słabo mnie słychać. Podkreślam, że ja słyszę rozmówcę bardzo dobrze. Na MIUI ten problem nie występuje. Przed wgrywaniem romów przy wipe zaznaczałem wszystko oprócz sd i usb. I dwa mniejsze problemy: Jak w RR, AOKP, LineageOs pominąć ekran blokady i przejść bezpośrednio do ekranu domowego lub hasła? W MIUI wchodzę w Ustawienia>Ekran blokady i hasła>Ekran blokady>Hasła blokady>( i zaznaczam )Pomiń ekran blokady (przechodzi wtedy bezpośrednio do ekranu domowego lub jak sobię ustalę pinu lub wzoru) Trzecia sprawa. Mam problem z TWRP. Na Każdym romie by wejść do TWRP muszę uruchamiać fastboot i podłanczać telefon do komputera. Inaczej nie da rady. Gdy wciskam vol + i power pojawia się tylko logo mi przez jakiś czas i uruchamia się system nie TWRP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alucard Posted January 22, 2018 Share Posted January 22, 2018 (edited) @moonTwrp uruchamia sie trzymając vol+ vol- i power, inaczej mówiąc wszystkie fizyczne przyciski do czasu uruchomienia twrp Edited January 22, 2018 by Alucard Link to comment Share on other sites More sharing options...
bykumza Posted January 22, 2018 Share Posted January 22, 2018 @moon wchodzisz w Ustawienia/Zabezpieczenia/Ekran blokady i tam po kliknięciu w Ekran Blokady (napis, nie zębatkę jeżeli będziesz miał) pokażą Ci się opcje do ustawienia pinu, wzoru czy wyłączenia całkowitego ekranu blokady, tak jak chcesz to zrobićby Tapatalk and Redmi Note 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted January 22, 2018 Share Posted January 22, 2018 Problem najważniejszy rozwiązany. Może komuś się przyda: Wgrałem rom Global Dev przez MiFlash, następnie wgrałem TWRP i LineageOs i rozmówcy słyszą mnie nareszcie głośno i wyraźnie . Zostanę chyba przy tym romie, gdyż zabezpieczenia aktualizowane są tutaj dosyć często, a na tym mi zależało najbardziej. W RR i AOKP z tego co widzę jest trochę rzadziej. @Alucard Dzięki, ale doszedłem do tego zanim przeczytałem Twój post. Wcześniej wciskałem tylko vol+ i power i może to przez to nie uruchamiało mi się TWRP z poziomu telefonu. . Teraz nie wiem czy TWRP by się uruchomiło za Twoją radą . @bykumza Kolego to wiem, ale nie doczytałeś o co mi chodzi. Mianowicie chodzi o to, bym po naciśnięciu przycisku power, nie musiał przesuwać palcem kłódeczki by odblokować pierwszy ekran, tylko bym po naciśnięciu przycisku power wszedł bezpośrednio do pinu lub wzoru. A tak muszę wykonywać te 2 czynności. W MIUI da się tak zrobić, tutaj chyba tego nie ma. No, ale dzięki za chęci. Dlatego mój mały drugi denerwujący problem jeszcze nie został rozwiązany. Czekam na jakiegoś chyba magika . Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 @moon Trochę późno odpiszę, ale blokadę da się wyłączyć. W menu, które podał @bykumza wybierasz "Brak". I tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Oj wiele osób nadal nie wie o co mi biega. Nie chcę rezygnować z blokady pin lub wzór jak na screenie nr.2 tylko ze screenu nr.1. Jak zrobię "brak" to nie mam pinu czy wzoru, ale to wiem. Ale ok, już się jakoś przyzwyczaiłem. Mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy Lineageos tak ma. Czy u was też bateria w ciągu 12 godzin od naładowania i nieużywania telefonu przez noc schodzi 13% ? Na Miui było to 2 max.3%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
silver2004 Posted February 9, 2018 Share Posted February 9, 2018 @moon potwierdzam drain baterii na LineageOS (15, Oreo 8.0) dla Redmi 3, niestety, porównanie jest takie że przez noc na MIUI bateria spadła od 100 do 97% a na Lineage ze 100 do 75 czy 77%. Masakra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted February 16, 2018 Share Posted February 16, 2018 Ostatnie 2 aktualizacje zmniejszyły drenaż baterii. Teraz przez 12 godzin zużywa 7% baterii. Ważne by także, aktualizować gappsy Link to comment Share on other sites More sharing options...
BnQ Posted August 13, 2018 Share Posted August 13, 2018 Przed instalacją wymagany jest wipe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
f0c57 Posted December 20, 2018 Share Posted December 20, 2018 Zainstalowałem, wszystko działa, tylko chciałbym jedną rzecz poprawić. Mianowicie głośność telefonu, (nie rozmów, bo z tą nie ma problemu), czy ktoś mógłby polecić jakiś sprawdzony sposób? Używam LineageOS 14.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alucard Posted December 20, 2018 Share Posted December 20, 2018 Viper pomaga Link to comment Share on other sites More sharing options...
f0c57 Posted April 30, 2019 Share Posted April 30, 2019 Cześć! Pilnie poszukuję romu Lineage OS 14.1 albo 15.1 dla Redmi 3 (ido). Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelwaut Posted April 30, 2019 Share Posted April 30, 2019 1 godzinę temu, f0c57 napisał: Cześć! Pilnie poszukuję romu Lineage OS 14.1 albo 15.1 dla Redmi 3 (ido). Masz przecież na xda https://androidfilehost.com/?fid=745849072291691952 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts