Jump to content

Znika sygnał GPS na kilka chwil.

Ralph

Recommended Posts

Mam dziwne problemy z sygnałem GPS. Pojawia się i znika. Nie jest to w żaden sposób związane z konkretnym programem. Znika w Yanosiku, Google Maps czy Endomondo. Znika na kilka chwil/sekund i znów przez jakiś czas jest, by ponownie się stracić.

Mam w chwili obecnej Miui 8.2 i aktualizację 6.12.29. Ileś tam aktualizacji wstecz zrobiłem full wipe przy użyciu TWRP po czym wgrałem najnowsze oprogramowanie. W niczym to nie pomogło, dalej mam zaniki sygnału GPS.

Ktoś na jakiś pomysł w czym tkwi problem? Czy to problem sprzętowy?

Wysłane z mojego MI 2S przy użyciu Tapatalka

• 1 month later...

U mnie wszystkie programy zapisując trasę, przerywają zapis w tle. Po wyłączeniu ekranu przez chwile działają, po czym przestają. Czy ktoś może zna sposób na wymuszenie działania tych programów bez potrzeby utrzymywania ekranu włączonego? Programy to Oruxmaps i Endomondo. 

• 5 months later...

Wciąż zmagam się ze znikającym GPSem, a od jakiegoś czasu doszedł nowy i równie wkurzający problem, chyba nawet bardziej wkurzający niż zrywanie sygnału GPS.

System zabija mi programy w tle. Odpalę Yanosika, Spootify do tego dorzucę Google Maps i już nie mam Yanosika, bo został ubity. Odpalam ponownie Yanosika, muzyka przestaje grać w głosnikach. No to odpalam Spootify i takim sposobem pozbywam się nawigacji od Google.

Czasem dwa programy to za dużo. Endomondo zostaje zabity, gdy  akurat na wierzchu mam Orux Maps. 

Ja nie wiem czy teraz te wszystkie programy są takie pamięciożerne czy MIUI, które tak bardzo kochałem rozrosło się i mój leciwy telefon już za nim nie nadąża.
Może czas poszukać nowego systemu. Lineage OS wpadł mi w oko, ale widzę że nie ma go na stronie i nie wiem czemu zniknął.

• 1 month later...

Samouczek nie naprawił problemu? Jakieś inne rozwiązania czy po prostu wlepisz mi kolejne ostrzeżenie, które również nie rozwiązało problemu.
Tak, mam wszystko poustawiane w taki sposób jak napisano w samouczku. Ustawione żeby działało w tle, ustawione żeby nie ubijało procesów i co? Programy są zabijane, a sygnał GPS jest zrywany.

Dnia 29.08.2017 o 09:00, Ralph napisał:

Samouczek nie naprawił problemu? Jakieś inne rozwiązania czy po prostu wlepisz mi kolejne ostrzeżenie, które również nie rozwiązało problemu.
Tak, mam wszystko poustawiane w taki sposób jak napisano w samouczku. Ustawione żeby działało w tle, ustawione żeby nie ubijało procesów i co? Programy są zabijane, a sygnał GPS jest zrywany.

@Ralph

Moim zdaniem to nie wina ROMu a problem techniczny.

Nie wiem jak sytuacja wygląda z Mi2, ale mogę podzielić się podobnym problemem i jego rozwiązaniem. 

Krok 1:

Rozkręcasz telefon, znajdujesz taką fajną antenkę która biegnie dookoła telefonu. Czyścisz wszystkie styki z ew. kurzu lub brudu. Składasz i sprawdzasz czy działa

Krok 2: 

Zaczynasz tak samo jak w 1 przypadku ale próbujesz zmienić ustawienie antenki o ile to możliwe. (takie trochę bez sensu moim zdaniem)

Krok 3 (chyba najlepszy):

Miedź ma to do siebie, że się utlenia (ja miałem taki miedziany kabelek).
Więc kupujesz nową antenkę i wymieniasz. A jak lubisz się bawić w majsterkowanie to kupujesz grubszy kabelek i to powinno załatwić sprawę na kilka lat.

Link do aukcji: TUTAJ
Tylko musisz sprawdzić czy to akurat ten model

Edited by bezglowy

• Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...