ZduneX25

Mi 5 - pytania ogólne - watek zbiorczy

Recommended Posts

9 godzin temu, AdamKli napisał:

@b0jan to jakiś ogólny znany problem na miui? Bo w ogóle to pobieranie przez apke działa ( przynajmniej na xperi działało ) 

@AdamKli tak, gdzieś na oficjalnym forum jest o tym mowa. Ogólnie w xposed działa, na LG G2 mi kiedyś działało, ale na miui od kiedy mam (chyba 04.2016), to nie działa

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, AdamKli napisał:

Tak sobie chwilowo zainstalowałem xposed, czy ktoś korzysta? Możecie pobierać przez apke moduły? Klikam pobierz pokazuje się pasek pobierania na chwilkę i znika.

U mnie to jest różnie - niektóre moduły chcą się pobrać, a inne nie. Nie wiem od czego to zależy. (6.11.10)

A ja mam takie pytanie. Chodzi o powiadomienia LED (przez nie się cofnąłem do wersji 6.11.10 bo miałem problemy na najnowszej wersji). Największym problemem są powiadomienia z aplikacji twitter i okazuje się (gdzieś wyczytałem), że problem z powiadomieniami LED dla niej ,jest dosyć powszechny. Przestają występować najczęściej gdy zmieni się domyślne kolory powiadomień. Więc prośba moja. Czy ktoś ma nieruszone kolory powiadomień i może mi podać jak są poustawiane? Ewentualnie czy jest możliwość przywrócenia funkcji powiadomień do domyślnych?

Edited by zimex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Działa Wam to forum w Tapatalk czy coś się zwiesiło? Inne działają a miuipolska pokazuje brak wątków. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, asalas77 napisał:

Dlaczego czarne wersje Mi5 są o $60 droższe od białych? 

Prawo rynku - Więcej ludzi chce czarny ;) I jescze pytanie czy nie mówisz o wersji ceramic

Edited by zimex

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 2.01.2017 o 15:05, Mariusz Kowalski napisał:

Czy ktoś tak ma andku 7, że podczas rozmowy przez słuchawkę BT po jakimś czasie telefon się samoczynnie restartuje? Warunek to ja wywołuje rozmowę. Jak ktoś dzwoni do mnie to jest ok.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
 

No nie wiem co jest z zestawem głośnomówiącym działa ok. Słuchawka i zestaw to Jabra. Można jakoś wyczyścić dane BT. Zapominam słuchawkę i ponownie paruje ale problem nadal występuje. Może można to jakoś wyczyścić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jak tam testerzy 7.1.5? Lepiej z GPS, bo jakieś jeszcze nowsze poprawki Acid wprowadził. Lepiej, czy niekoniecznie?

Mam też pytanie, czy ta sztuczka z podmianą pliku Cit.apk w celu umożliwienia kalibracji OIS działa na andku 7? Bo na 6.11.10 udało mi się to zrobić i poprawa zachowania OIS jest mocno zauważalna. Nie chciałbym tego stracić, gdy się w końcu zdecyduję na update do andka 7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Telefon trzymałem przy oknie dachowym z minute, nic nie znalazł więc chyba nie działa ;)

Kalibracja OIS pojawiła się w narzędziach diagnostycznych, klikając kalibruj w dwóch pozycjach telefonu słychać jak coś tam "pyka" w aparacie, w pozostałych dwóch nie słychać. Po kliknięciu po ok 0,5s wyskakuje "kalibracja udana" i tyle. Kalibracja dalej nie jest udana... klikałem z 30 razy w różnych pozycjach ale nic nie dało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, wgrałem ten plik (jest trochę większy) ale generalnie dalej nie działa, efekt ten sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie po kliknięciu kalibracja coś tam słychać i wyskakuje, że udana. Tak ma przebiegać kalibracja czy powinno otworzyć się jakieś dodatkowe okno aby poruszać telefonem jak na zdjęciu w artykule? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak działa. Trzeba położyć na stole.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytując to co tam jest napisane "2. Naciśnij wstecz by wyjść z widoku aparatu" problem w tym że ta diagnostyka chyba nie ma dostępu do aparatu skoro od razu wyskakuje że kalibracja udana...

Po położeniu na stole faktycznie, pozioma stabilizacja się wyrównała ale pionowa dalej nie działa (w moim przypadku do góry)

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Ari93 napisał:

Cytując to co tam jest napisane "2. Naciśnij wstecz by wyjść z widoku aparatu" problem w tym że ta diagnostyka chyba nie ma dostępu do aparatu skoro od razu wyskakuje że kalibracja udana...

Po położeniu na stole faktycznie, pozioma stabilizacja się wyrównała ale pionowa dalej nie działa (w moim przypadku do góry)

Nie wiem, czemu tam jest taka informacja o jakimś wychodzeniu z widoku aparatu. Nic takiego tam się nie dzieje, cały czas jest się na ekranie kalibracji. U mnie jest tak – kalibruję gdy telefon płasko leży na stole. Po kliknięciu "kalibruj" wyskakuje po ok 2 sek. "Kalibracja udana" i tyle. Zupełnie bez żadnych fajewerków wizualno-dźwiękowych.

Nie umiem ocenić, czy skuteczność tej kalibracji jest 100% czy mniej (w porównaniu do tego, jak działał OIS na MIUI7). Ale różnica jest ewidentna – i filmach i w fotkach (po kalibracji zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć w słabych warunkach, czasy naświetlania ok. 1/13s –1/10s i ani jedno nie było poruszone. Załączam przykład (to jest nałożone na siebie 12 zdjęć nocnych – ani jedno nie było poruszone).

Pamiętajcie, że restart telefonu niweluje efekt kalibracji i trzeba ją powtarzać. (ba, całkiem możliwe, że w ogóle warto ją powtarzać co jakiś czas, nawet, gdy się nie restartuje – tzn. tutaj gdybam, ale zaszkodzić to nie zaszkodzi).

A co do filmów do efekt "przed kalibracją" i "po kalibracji' zarejestrowałem na tych 2 nagraniach. Telefon trzymałem celowo 1 ręką, w zasadzie 2 palacami, za krawędź przeciwną do tej, gdzie jest kamerka, a więc trzymałem w sposób, w jaki normalnie bym nie trzymał, bo praktycznie nie da się w taki sposób trzymać stabilnie. Ale w przypadku obu ujęć – zapewniam – starałem się tak samo mocno trzymać najstabilniej, jak się dało w takim chwycie.

Przed kalibracją: 

Po kalibracji:

 

IMG_20170105_163758_BURST10And12more_fused-001.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wygląda to tak 

We wszystkie strony jakoś działa tylko jadąc na górę nie ma nic, wcześniej jeszcze nie działała stabilizacja obracając w prawo chociaż mam wrażenie że dalej w lewo jest lepsza... ale już mniejsza. Widać ewidentny problem z górą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Ari93 napisał:

U mnie wygląda to tak 

We wszystkie strony jakoś działa tylko jadąc na górę nie ma nic, wcześniej jeszcze nie działała stabilizacja obracając w prawo chociaż mam wrażenie że dalej w lewo jest lepsza... ale już mniejsza. Widać ewidentny problem z górą.

Czyli skalibrowało OIS, ale źle. Masz ustawiony w jednym skrajnym położeniu, jeśli trzymałeś telefon poziomo, to patrząc na wprost na ekran OIS jest położony max z lewej, a nie na środku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Ari93 napisał:

Dzięki, wgrałem ten plik (jest trochę większy) ale generalnie dalej nie działa, efekt ten sam.

Która dokładnie wersja systemu? Mam nadzieję, że się w końcu nie okaże, że pod andkiem 7 ta metoda działa tylko pozornie. Nie mam ochoty utknąć na wieku na 6.10.11, ale jeśli tak będzie z tą kalibracją, to utknę, bo u mnie działa naprawdę i efekt jest znaczny. Na razie i tak się nie przesiadam z powodu GPS, ale w końcu to chciałbym zrobić...

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, galakty napisał:

Czyli skalibrowało OIS, ale źle. Masz ustawiony w jednym skrajnym położeniu, jeśli trzymałeś telefon poziomo, to patrząc na wprost na ekran OIS jest położony max z lewej, a nie na środku.

Klikałem kalibruj w każdej możliwej pozycji i zawsze tylko z tą górą jest problem.

@latet System dzisiejszy tzn 7.1.5. Jutro jadąc do pracy okaże się jak tam GPS sobie radzi bo w budynku to jednak w budynku... ;) spory mróz powinien pomóc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na najnowszym ROM'ie 7.1.5 po uruchomieniu aplikacji Google Allo przestaje działać głośnik i mikrofon. Nie działa również podczas zwykłego połączenia totalna cisza. Po restarcie wszystko wraca do normy

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Prawy mi4c napisał:

Na najnowszym ROM'ie 7.1.5 po uruchomieniu aplikacji Google Allo przestaje działać głośnik i mikrofon. Nie działa również podczas zwykłego połączenia totalna cisza. Po restarcie wszystko wraca do normy
 

Taka nowa tradycja w najnowszych aktualizacjach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wersja biała jest gorzej wykonana  od czarnej?  Czy farba szybciej nie schodzi i nie jest mniej trwała? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podrzuci mi ktoś oryginalny mms.apk z 6.11.10 (bez ucinania ogonków). Może ktoś ma gdzieś pod ręką, nie będę musiał pobierać całego oprogramowania żeby wyciągnąć plik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy wersja biała jest gorzej wykonana  od czarnej?  Czy farba szybciej nie schodzi i nie jest mniej trwała? 

Co prawda mam czarną ale zastanawia mnie, o której farbie piszesz. O ile jeszcze w czarnej aluminiowa rama jest chyba farbowana to w białej raczej nie.

Tapnięte z MI5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o to czy np czarny jest trwalszy od białego,  bo gdzieś na angielskim forum czytałem,  że biały to gorszy wybór właśnie z tego względu. moze ktoś potwierdzić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now