Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

To mój pierwszy post na forum, więc na początku chciałem się przywitać i bardzo podziękować wszystkim za dzielenie się swoimi doświadczeniami i wiedzą na forum :-).

Przejrzałem cały dział techniczny Mi5s i nie znalazłem podobnego problemu, dlatego postanowiłem stworzyć ten temat. Może przyda się komuś w przyszłości.

Moją Mi5s (3/64 GB) kupiłem 11.11 ;-) na Ali. Odblokowałem BL i wgrałem TWRP oraz EU Stable ROM. Do zeszłego tygodnia wszystko było w porządku. Niestety, nagle część ekranu przestała reagować na dotyk (obszar o ok. 1,5 cm wysokości). Z poziomu menu diagnostycznego uruchomiłem test ekranu dotykowego, po czym przesuwałem palcem od jednej strony ekranu do drugiej, od góry do dołu. Wynik (zrzut ekranowy) jasno ukazuje problem:

2017-01-08 18.16.27.png

Ten sam problem występuje w recovery (więc nie jest zależny od ROMu), ale chciałem sprawdzić wszystkie dostępne opcje. Zrobiłem factory reset - nie pomogło. Wgrywałem MIUI Global - nie pomogło. W sieci czytałem o kalibracji ekranu dotykowego, ale wpisy dotyczyły innych modeli i nie mogłem znaleźć tej opcji w menu diagnostycznym (i tak, szukałem wszędzie, 'pod' każdą ikoną i opcją tam dostępną). Z mojego punktu widzenia problem leży po stronie sprzętowej (digitizer lub taśmy). Przesłałem również info do serwisu Xiaomi w PL. Na podstawie powyższego zrzutu i opisu stwierdzili, że na 99% jest to wada LCD i jest on do wymiany.

Uzgodniłem ze sprzedawcą, że odeślę telefon do naprawy gwarancyjnej. Liczę, że nie pójdą w naprawę ekranu dotykowego, tylko wymienią cały moduł LCD. Pewnie wątpliwa jest wymiana telefonu na nowy? Niemniej, dzisiaj wysyłam telefon. Dam znać, jak sprawa się rozwinie.

Pozdrawiam,
m4q

• 3 months later...
Posted

Witam!

U mnie też wystąpił ten problem. Możesz napisać czy udało ci się wymienić ten ekran? I ewentualnie jak to zrobić? Mój telefon też jest kupiony z allegro...

• 3 weeks later...
Posted
Dnia ‎03‎.‎05‎.‎2017 o 20:18, km1306 napisał:

Witam!

U mnie też wystąpił ten problem. Możesz napisać czy udało ci się wymienić ten ekran? I ewentualnie jak to zrobić? Mój telefon też jest kupiony z allegro...

Cześć,

Odesłany do mnie telefon (z Chin; Ali = Aliexpress) ma sprawny ekran. Nie znam niestety szczegółów naprawy, ale podejrzewam, że wymieniony został cały moduł LCD.

Ze swoim problemem możesz zgłosić się do serwisu z Wrocławia: https://micenter.pl/. Parę miesięcy temu, w moim przypadku ocenili, że na 99% uszkodzony jest wyświetlacz LCD i nadaje się on do wymiany. Koszt takiej usługi to przeszło 550 PLN, (więc jak dla mnie nieopłacalny), ale i tak nie mieli części na stanie.

Powodzenia z naprawą.

• Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...