SpaceBison Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 (edited) Zrobiłem prostą aplikację do sprawdzania i pobierania aktualizacji MIUI Polska. Apka nie podmienia systemowego updatera. Co potrafi: Ręczne sprawdzanie, czy aktualizacja jest dostępna Pobieranie aktualizacji (z androidfilehost - dzięki @rezmus za skrypt! - i basketbuild.com) i automatyczne sprawdzanie jej MD5 Pomoc w wybraniu aktualizacji w systemowym Updaterze Postawiłem serwer, który co jakiś czas sprawdza, czy nie pojawiły się nowe paczki i rozsyła powiadomienia do odpowiednich urządzeń W planach: Opcjonalne automatyczne pobieranie aktualizacji w tle Changelog Apka częściowo dopasowuje się stylem do systemowego Updatera. Download: Buildy wrzucam przede wszystkim na XDA Labs: [DOWNLOAD] XDA Labs Jak nie zapomnę, to wrzucam też na mirror: v0.6 - droidbin v0.7 - droidbin v0.8 - droidbin v0.10 - droidbin v0.10.2 - droidbin v0.12 - droidbin v0.12.2 - droidbin ________ To mój pierwszy post tutaj, więc się przywitam - siemaneczko! Edited June 8, 2017 by SpaceBison v0.12.2 14 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Też kiedyś pisałem polski updater, ale miałem kilka przeszkód, których nie potrafiłem obejść. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawelson Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Chyba przetestuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawelson Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Apka działa jak należy, znalazło bez problemu najnowszą wersję MIUI Polska i pobrało ją. Świetna robota Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Cieszę się, że się podoba. @ZduneX25: Wygląda fajosko, to modyfikacja stockowego updatera czy pisałeś od zera? @Gawelson: Dzięki @Redmi2: Na razie takiej opcji nie ma, aktualizacje sprawdza tylko dla telefonu, na którym odpalona jest apka. Pomyślę o tym ;). Apka nie podmienia updatera systemowego, tylko ściąga paczki, które można potem do niego załadować Przy okazji wspomnę, że dostaję raporty o tym, że u niektórych apka się sypie. Ostatnio mam trochę mało czasu, ale postaram się jak najszybciej wrzucić stabilniejszą wersję. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Pisałem od zera, specjalnie dla tego powstały mirrory na basketbuild.com. Potem jednak ten serwer padł na długo i porzuciłem projekt. Fajnie, że Ty się zmobilizowałeś i działasz w tej kwestii Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Wrzuciłem stabilniejszą wersję 0.7, nie powinna już sypać się na globalnym/chińskim romie. 9 hours ago, ZduneX25 said: Pisałem od zera, specjalnie dla tego powstały mirrory na basketbuild.com. Potem jednak ten serwer padł na długo i porzuciłem projekt. Fajnie, że Ty się zmobilizowałeś i działasz w tej kwestii Akurat miałem wolną chwilę i pomyślałem, że klepnę. Btw, widzę, że na swoich screenach masz postylowany dropdown, jest do tego jakaś libka z widokami w stylu MIUI? Nie udało mi się niczego takiego znaleźć w sieci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Nie, sam to kombinowałem z pomocą popupview. Minus był taki, że musiałem dopasować pozycję dla każdego DPI, ale jak raz ogarnąłem to już potem z górki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted January 18, 2017 Author Share Posted January 18, 2017 1 hour ago, Redmi2 said: Niestety nie moge potwierdzic jako uzytkownik china ze Twoja apka dziala Jaka wersja systemu? Czy masz włączone instalowanie aplikacji z nieznanych źródeł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Chociaż najbardziej zraziło mnie zablokowanie dostępu do CACHE od android 5.1 albo 6.0 i wtedy system instalacji ROMów, który oparłem w całości o ACCESS_CACHE_FILESYSTEM i REBOT/RECOVERY padł, ostatecznie wymagany był ROOT, a właśnie wtedy Xiaomi zrezygnowało z ROOTa built-in. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeddicus94 Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Witam, czy jak mam androida 5.1 i zainstaluje z tej apki aktualizacje to bede mial android 6.0 ktory jest dostepny dla tego modelu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted January 23, 2017 Author Share Posted January 23, 2017 Wrzucam wersję 0.8 z poprawionymi kolejnymi crashami. Zmieniłem nazwę apki z "Updater" na "Update Checker" - poprzednia nazwa mogła być trochę myląca. Z innych nowości - apka jest teraz dostępna na XDA Labs - linki w oryginalnym poście. On 1/18/2017 at 9:31 AM, Redmi2 said: Tak mam wlaczone. Wersja china dev 7.1.17 i 18 Sent from my MI 4LTE using Tapatalk To zazwyczaj wynika z jakiejś niekompatybilności. W nowej wersji obniżyłem minimalną wymaganą wersję Androida z 4.4 do 4.0, może teraz się uda? On 1/22/2017 at 3:13 AM, zeddicus94 said: Witam, czy jak mam androida 5.1 i zainstaluje z tej apki aktualizacje to bede mial android 6.0 ktory jest dostepny dla tego modelu? Nie widzę powodów, dla których miałoby nie zadziałać. Jeżeli systemowy updater łyknie aktualizację, to powinno zadziałać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santos Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Czy apka wynajduje tylko ostatnią aktualizacje czy wszyatkie które są "po" obecnie wrzuconej na telefon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted January 23, 2017 Author Share Posted January 23, 2017 (edited) 15 minutes ago, santos said: Czy apka wynajduje tylko ostatnią aktualizacje czy wszyatkie które są "po" obecnie wrzuconej na telefon? Tylko ostatnią, właściwie tylko tę, która w jest wymieniona w dziale download. Czy obsługa historii wersji byłaby przydatna? Edited January 23, 2017 by SpaceBison Link to comment Share on other sites More sharing options...
santos Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Właśnie po pierwsze miałem się pytać po co taka apka skoro wystarczy wejść na miuipolska-> pobierz miui-> i znaleźć swój model =). Jeśli dobrze rozumuje to tak naprawdę jedyne w czym program nas wyrecza to wyłuskuje od razu Rom pod nasz model xiaomi, w przypadku mojego RP od razu wskaże mi omegę a odrzuci inne cancro etc. Niemniej i tak gratuluję pracy, wlozonego wysiłku i wspaniałego efektu. Co do starszych wersji ja osobiście uwazam że to byłoby przydatne. @Redmi2, ostatnia wersja jest ok albo i nie jest, z tym różnie bywa. A z własnego doświadczenia wiem że niekiedy nie wrzuca się "na pałę" najnowszej wersji bo nie każdy (np ja) może pozwolić sobie ze system będzie pod jakimś kątem działał niesprawnie czy na ewentualne bugi. Jak kupiłem Mi3 to był na romie jakimś tam 5.6.x. Mimo że ówcześnie najświeższy jaki był dostępny to 6.2.x to ja po przewertowaniu kilku wątków i przeprowadzeniu wywiadów wśród użytkowników wgrałem wtedy najbardziej przez większość polecany 5.11.5 =). Wiele osób z tego co się zorientowałem nie wrzuca od razu po minucie od pojawienia się na serwerze najnowszego a dopytuje o polecany/ stabilny/ pozbawiony błędów/ dobrze działający i jeśli taki się znajdzie to nawet jeśli jest sprzed pół roku to taki wgrywają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted January 23, 2017 Author Share Posted January 23, 2017 15 minutes ago, Redmi2 said: Problem lezy gdzie indziej. Napewno nie po stronie wersji andka, bo przeciez mi4 ma andka 6.0 wiec? Pobralem takze najnowsza wersje i dalej ten sam problem. Takze lipton jest na china. Hm, a masz na nim Google Play Services? Używam ich do pushowania notyfikacji o nowych aktualizacjach. Możliwe, że bez tego nie łyknie apki ze względu na brak współdzielonych bibliotek. Co do historii wersji - jeżeli faktycznie komuś by się przydało, to mógłbym w przyszłości rozważyć postawienie na serwerze jakiejś małej bazy z historią wersji, ale na razie skupiłbym się przede wszystkim na obsłudze aktualnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santos Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 (edited) Mi 5.11.5 polecilo około 1o osób. Nie robiłem ówcześnie updatow co piątek więc ciężko mi go porównać do 5.10.x czy 5.11.12 itd. Wiem że bateria trzymała fajnie, system był stabilny, nie wieszal się, nie lagowal i działało wszystko- od LEDa przez budziki po GPS. Dla mnie był ok. Żeby nie robić OT- ja tylko wyraziłem moje zdanie, że gdyby w tym programie miast jednego ostatniego romu pojawiały się wszystkie piątkowe wydania od mojego obecnego romu po najnowszy to byłaby to fajna funkcja. Takie moje zdanie =) Edited January 23, 2017 by santos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawelson Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 Znajduje aktualizację 7.3.30 ale jej nie pobiera. Jeszcze tydzień temu nie było problemu. Może jej nie ma na serwerze skąd aplikacja pobiera? Ale czemu znajduje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 1, 2017 Author Share Posted April 1, 2017 Na stronie downloadów przestały pojawiać się bezpośrednie linki do basketbuild (alternatywny 2), a tylko one były obsługiwane... Wygląda na to, że na razie apka nie będzie działać, przynajmniej dopóki nie znajdę sposobu na wyciąganie bezpośrednich linków. Widziałem, że androidfilehost pracują nad API (obecnie w becie), za pomocą którego mógłbym dostawać linki, potrzebowałbym tylko klucza API z uprawnieniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted April 7, 2017 Share Posted April 7, 2017 <?php $ch = curl_init(); $send = "submit=submit&action=getdownloadmirrors&fid=" . $_GET["fid"]; $headers = array ( "User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0", ); curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, 'https://www.androidfilehost.com/libs/otf/mirrors.otf.php'); curl_setopt($ch, CURLOPT_HTTPHEADER, $headers); curl_setopt($ch, CURLOPT_POST, 1); curl_setopt($ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $send); curl_setopt($ch, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER, false); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); $strona = curl_exec($ch); $dane = json_decode($strona, true); foreach ($dane["MIRRORS"] as $v) { echo $v["url"] . "<br>"; } curl_close($ch); ?> 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fi9o Posted April 7, 2017 Share Posted April 7, 2017 A miałem pytać czy ktoś nie ma ochoty zrobić czegoś takiego jak lineageos downloader czy jak mu tam. Tapłem przez Tapatalk z RN3Pro. Dnia 1.04.2017 o 12:57, SpaceBison napisał: Na stronie downloadów przestały pojawiać się bezpośrednie linki do basketbuild (alternatywny 2), a tylko one były obsługiwane... Wygląda na to, że na razie apka nie będzie działać, przynajmniej dopóki nie znajdę sposobu na wyciąganie bezpośrednich linków. Widziałem, że androidfilehost pracują nad API (obecnie w becie), za pomocą którego mógłbym dostawać linki, potrzebowałbym tylko klucza API z uprawnieniami. I jeszcze change log mógłby się pojawić. nie brak tam wolnej przestrzeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 13, 2017 Author Share Posted April 13, 2017 Wrzuciłem nową wersję z obsługą androidfilehosta, wygląda na to, że śmiga. Jak nie będzie dużo do poprawiania, to następne będą nowe ficzery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 13, 2017 Share Posted April 13, 2017 Wykrywa mi update którego jeszcze nie ma bo jest na afh folder już utworzony 7.4.13 i chyba przez to - a tam romow jeszcze nie ma.Ale tak, działa chyba jak najbardziej. Zobaczymy w piątek Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DooshPastesh Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 Hmm na r4pro działa elegancko. Mógłby być w niej changelog i możliwość instalacji razem z dodatkowymi plikami w twrp, coś jak cmupdater. Poza tym jest super, robi co ma robić. Gratulacje dla twórcy, czekamy na dalszy rozwój.Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 Jest git, dzisiaj ściągnąłem update dobra robota!Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fi9o Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Wrzuciłem nową wersję z obsługą androidfilehosta, wygląda na to, że śmiga. Jak nie będzie dużo do poprawiania, to następne będą nowe ficzeryHej, nowa wersja na redmi 3 mojej lubej pobrała Rom dla 3s/3x. Możesz spojrzeć na to? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 18, 2017 Author Share Posted April 18, 2017 19 hours ago, fi9o said: Hej, nowa wersja na redmi 3 mojej lubej pobrała Rom dla 3s/3x. Możesz spojrzeć na to? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Rzucę okiem, dzięki za zgłoszenie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 18, 2017 Author Share Posted April 18, 2017 Wrzucam nową wersję, powinno być poprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fi9o Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Wrzucam nową wersję, powinno być poprawione.Sprawdzimy z nową aktualizacją i dam znać. Dzięki wielkie! Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
adzik93 Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Fantastyczna aplikacja. Wszystko działa jak należy Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 22, 2017 Author Share Posted April 22, 2017 On 4/14/2017 at 11:27 AM, DooshPastesh said: Hmm na r4pro działa elegancko. Mógłby być w niej changelog i możliwość instalacji razem z dodatkowymi plikami w twrp, coś jak cmupdater. Poza tym jest super, robi co ma robić. Gratulacje dla twórcy, czekamy na dalszy rozwój. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Wrzuciłem na Labsy wersję z changelogiem. Na razie na kanale beta, bo nie jestem pewien, na ile jest stabilna, ale u mnie nie sypie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fi9o Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 Wrzuciłem na Labsy wersję z changelogiem. Na razie na kanale beta, bo nie jestem pewien, na ile jest stabilna, ale u mnie nie sypie A gdzie ten changelog? Myślałem, że się pojawi jak sam sprawdź aktualizację a nie pojawił się.Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 23, 2017 Author Share Posted April 23, 2017 6 hours ago, fi9o said: A gdzie ten changelog? Myślałem, że się pojawi jak sam sprawdź aktualizację a nie pojawił się. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Pod menu jest lista, w sumie mogę dorobić przycisk pod nową wersja Link to comment Share on other sites More sharing options...
fi9o Posted April 23, 2017 Share Posted April 23, 2017 Pod menu jest lista, w sumie mogę dorobić przycisk pod nową wersjaMożesz pokazać na screenie? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpaceBison Posted April 24, 2017 Author Share Posted April 24, 2017 Możesz pokazać na screenie? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu TapatalkaSent from my Redmi Pro using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts