foxbat Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Czesc, zamierzam zakupic Note 4. jednakze obawiam sie, iz ze wzgledu na zastosowanego MediaTek'a bazowy Android w tym modelu po wieki zatryma sie na wersji 6.x. Na xiaomi.eu widze, ze niektore modele dostaja juz MIUI na bazowym Androidzie 7.0 (np wiekowy Mi4c). Macie moze jakies informacje w tym temacie odnosnie Note 4?
bednar93 Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Wydaje mi się, że dostanie. Telefonik jest stosunkowo świeży (wrzesień 2016), więc powinien dostać androida 7.
cukru Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Nie polecam nastawiać się na aktualizację: wystarczy spojrzeć na poprzedniego Redmi Note 3 na Mediateku. I tak aktualizacje MIUI są o wiele ważniejsze. 1
foxbat Posted January 12, 2017 Author Posted January 12, 2017 (edited) No wlasnie tutaj sprawa jest bardzo niepewna. Bardzo duzo czynnikow wejsciowych. Telefon na MediaTek'u, takie telefony zazwyczaj nie dostawaly aktualizacji. Jednakze koniec koncow okazalo sie, iz to zla wola producentow telefonow wykreowala taka sytaucje, bo MediaTek biblioteki zapewnial (patrz przyklad budzetowego DG280 z MT6582). Co do Note 3 sytaucja jest troszke inna, poniewaz wypuszczono de facto dwie wersjie - na MediaTek'u i Qualcomm'ie. Tutaj mamy jedna i nie zapowiada sie Note 4 Pro z Qualcomm'em na pokladzie. Sam MT6797M to uklad z wyzszej polki, co wiecej na Mali T880 (czyli mamy wsparcie dla Vulkana) i watpie by MediaTek popelnil samobojstwo nie udostepniajac bibliotek do N'ki. Jedyna kwestia to czy samo Xiaomi pofatyguje sie i zapewni bazeAndroida 7 dla tego modelu. W Internecie pisza rozne rzeczy i nie moge znalezc wiarygodnej informacji na ten temat. Mamy tu straszn ruletke, arpzeplyw informacji jest kiepski.@cukru: Nie do konca moge sie z tym zgodzic, ze aktualizacje MIUI sa najwazniejsze. Owszem, to wszystko bedzie ladnie dzialac, lecz tracisz wszystkie truskawki jakie dostarcza nowa wersja Zdradoida - z zakresu bezpieczenstwa, optymalizacji w roznych obszarach systemu itp. Przeciez w nowszej wersji sporo dzieje sie tez 'pod maska' - wielu zmian nie widac glym okiem, ale mozna je odczuc, np wydluzenie czasu pracy na jednym ladowaniu, lepsze zarzadzanie pamiecia czy procesami. Edited January 12, 2017 by foxbat Dodanie zdania.
Chomeini Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 (edited) ... dla zwolenników "snapdragona" dobre wieści - ABC Data wkrótce ma wprowadzić w swojej ofercie Xiaomi RN4 na snapie 625 https://www.tabletowo.pl/2017/01/12/wkrotce-w-polsce-pojawia-sie-xiaomi-redmi-note-4-redmi-4-i-redmi-4a-a-nawet-mi-note-2/ Edited January 13, 2017 by Chomeini
foxbat Posted January 13, 2017 Author Posted January 13, 2017 Hm, no to ciekawe. Przeciez Xiaomi sie zaklinalo, ze nie ebdzie Redmi Note 4 na Snapdragonie? Jesli ta informacja jest prawdziwa to Redmi Note 4 na MediaTek'u zakibluje na Zdradoidzie 6.0 do konca swiata, szkoda. Liczylem na dobry telefon z MediaTek'iem i porzadnym wsparciem za rozsadne pieniadze.
Nezumi Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 Kupujesz telefon na MTK vs. masz nadzieje na aktualizacje androida (wybierz jedno). Zapomnij o aktualizacji telefonu z MTK.
foxbat Posted January 18, 2017 Author Posted January 18, 2017 On 1/12/2017 at 9:12 PM, Redmi2 said: Wiele tych truskawek jak to okresliles, jest w miui duzo wczesniej niz np w nowym andku. Wiec dla nas z miui tj bez znaczenia tak naprawde. Tym bardziej ze update andka w miui to tylko zmiana numerka. Np przerobilem to na mi4, mi4c, mi max itp a nawet na redmi 2. Telefony na mtk jak redmi note 2, redmi note 3 mtk nie dostaly nowego andka bo sa na mtk i tak samo bedzie z note 4. Ale mimo to ze nie dostaly nowego andka maja nowe funkcjie ktorych nie bylo w czystym andku np 5.0, mialy duzo wczesniej tez truskawki w miui te co sa w andku 6.0 i 7.0. Tak jeszcze jako komentarz/pytanie: chyba przeceniacie zakres zamian zapewniony przez MIUI. Napisales, ze truskawki z 6.0 i 7.0 byly wczseniej w MIUI niz w samym Androidzie, a aktualizacja podstawy to tylko zmiana numerka. Napisz mi wiec prosze, ktore MIUI dostarczylo wsparcie dla Vulkana, tryb wielookienkowy czy przebudowany system zarzadzania energia. Takich zmian dostarczanych przez wyzsze wersje Androida znajdzie sie wiecej ...
virusek90 Posted January 19, 2017 Posted January 19, 2017 Dnia 12.01.2017 o 21:12, Redmi2 napisał: Tak to jest z mtk, chyba ze wyjdzie redmi note 4 na snapie(qualcomm) w co jednak watpie, szybciej wyjdzie redmi note 5. To nie trzeba już wątpić, info: http://en.miui.com/thread-470121-1-1.html 1
virusek90 Posted January 19, 2017 Posted January 19, 2017 3 minuty temu, Redmi2 napisał: Poprostu nie interesuje sie az tak seria redmi....wole mi. Nie tylko Ty. Ja też wolę serię Mi od Redmi
foxbat Posted January 19, 2017 Author Posted January 19, 2017 Temat mozemy zamknac, pojawil sie Note 4 na Snapdragonie i znajac polityke Xiaomi Note 4 MT nie wyjdzie wyzej niz jest jesli idzie o baze Androida. Szkoda chcialem sprobowac tego MT6797. Dziekuje wszystkim za pomoc i informacje.
infomaniak Posted January 26, 2017 Posted January 26, 2017 Właśnie Xiaomi podało info o tym które modele dostaną nugata. Jest tam też Rmn4. Co prawda brak terminów ale pewnie razem z miui9Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
foxbat Posted January 26, 2017 Author Posted January 26, 2017 Nie wiem czy mowimy o tej samej liscie, ale bazujac na tej: http://www.gizchina.com/2017/01/23/all-xiaomi-phones-that-will-be-getting-android-7-0-nougat/ oraz czytajac komentarze to niejest zadna oficjalna lista. Co wiecej sam jej autor nie ptorafil sprecyzowac czy chodzi tez o modele na MediaTek'u (w tekscie i w komentarzach). 1
kemp Posted March 22, 2017 Posted March 22, 2017 Natrafił ktoś na jakieś świeższe informacje odnośnie czy i kiedy można się spodziewać Nougata na RMN4 MTK?
AlKaliOne Posted March 24, 2017 Posted March 24, 2017 W większości tego co piszą w necie, Redmi Note 4 ma dostać Android Nougat. Sam kiedyś szukałem informacji na ten temat ponieważ takowy właśnie telefon posiadam. Ile w tym prawdy dowiemy się pewnie za jakiś czas
kemp Posted March 30, 2017 Posted March 30, 2017 Dnia 2017-03-24 o 17:21, AlKaliOne napisał: W większości tego co piszą w necie, Redmi Note 4 ma dostać Android Nougat. Sam kiedyś szukałem informacji na ten temat ponieważ takowy właśnie telefon posiadam. Ile w tym prawdy dowiemy się pewnie za jakiś czas Captain Obvious, dzięki za wyczerpujące info
lolo_2250 Posted April 27, 2017 Posted April 27, 2017 Właśnie wyszła oficjalna beta na androidzie Nougat więc już niedługo
Wojusek Posted July 29, 2017 Posted July 29, 2017 Ooo to ciekawe... Na rn4x już dawno widziałem ale na zwykłą czwórkę się nie spotkałem...
skay77 Posted July 29, 2017 Posted July 29, 2017 A na xda jest ale alfa miu9 https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/how-to/miui-9-china-beta-rom-released-27-07-t3647422Wysłane z MI 5s Plus mokeedev
Wojusek Posted July 29, 2017 Posted July 29, 2017 to co podales jest do 4x (mido) a tu mowa o 4(nikel)
Acid Posted August 1, 2017 Posted August 1, 2017 Sorry mój błąd. Posty naprzemian były o Note 4 MTK albo Snap. Myślałem że kolega pisze o becie na mido, więc odpisałem że jest od dawna (m.in. Xiaomi.eu). Prostujac: nie ma na Nikel Androida 7 od Xiaomi. Wysłane z MI6
Loko_Poko Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 (edited) To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać i zadać pytanie. Czy jest szansa, że Redmi Note 4 na Snapdragonie dostanie aktualizację do Androida 7.0? MIUI Global 8.2 Edited August 7, 2017 by Loko_Poko
Wojusek Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 @Loko_PokoMa już dawno... Nie w tym dziale jesteś. Idź do Redmi Note 4X. Tam jest właściwy dział dla snapdragonow
dzeronimo Posted September 12, 2017 Posted September 12, 2017 (edited) Witam. Czy orientuje się już ktoś czy note 4 na MTK dostanie tego androida 7 ? I czy miui 9 też ? Edited September 12, 2017 by dzeronimo
Nezumi Posted September 12, 2017 Posted September 12, 2017 1 godzinę temu, dzeronimo napisał: Witam. Czy orientuje się już ktoś czy note 4 na MTK dostanie tego androida 7 ? I czy miui 9 też ? Kupujecie telefony na MTK i pytacie się, czy dostaniecie aktu androida?! Wy tak na poważnie?! MIUI9 dostaniesz, o androidzie 7 zapomnijcie...
dzeronimo Posted September 12, 2017 Posted September 12, 2017 Niestety kupując telefon nie miałem pojęcia że MTK jest gorszy .Teraz już będę wiedział. A dlaczego uważasz że nie ma szans na to by dostał 7 ? W takim razie skoro mam MTK i globalna czy da się wygrać jakiś custom z android 7 na tę chwilę ?
SLiM Posted September 12, 2017 Posted September 12, 2017 4 minuty temu, dzeronimo napisał: W takim razie skoro mam MTK i globalna czy da się wygrać jakiś custom z android 7 na tę chwilę ? [ROM][UNOFFICIAL][7.1.2][NIKEL] LineageOS-14.1 For Xiaomi Redmi Note 4 Cytat Whats Working ? Boots RIL (SMS, Data) Wi-Fi Bluetooth Video Playback Audio Sensors LED GPS Known issues: Fingerprint Scanner Camera Rotation Sensor SD-Card Calls
dzeronimo Posted September 12, 2017 Posted September 12, 2017 Ok dzięki i mam rozumieć że metoda wgrania jest taka sama jak w każdym xiaomi czyli zaczynamy od odblokowania koniecznie bootloadera ..? I jeszcze jedno gwarancję tracę ? Czy można wrócić do globalna później ? W szajsungu było łatwiejsze to wgrywanie i wracanie na orginalny..
Recommended Posts