Jump to content
  • 0

Mi5 vs ...4A

grondek

Question

Witam wszystkich serdecznie :)

Szukam nowego telefonu. W skrócie budżet do 1300 zł, zależy mi na b.dobrej wydajności, dobrym aparacie, dobrą baterie, slot na kartę bądź 64GB pamięci, conajmniej 3GB ramu.
Oczywiście słowa dobry upatruję w danej kategorii cenowej bądź w odniesieniu do telefonu Nexus 4. I to co też najważniejsze - z telefonu chcę korzystać jak najdłużej, dotychczas Nexusa miałem przez 4l. i gdyby nie to, że ekran umarł to zostałby przez długi czas i chciałbym też aby ten telefon tyle wytrzymał :)

Wstępnie byłem napalony na Mi5, w tej kategorii cenowej z tego co widzę to "killer" innych smartfonów, tyle że przeczytałem teraz, że zdarza się padanie płyt głównych [prawda to?] :(Jeśli to prawda to może być to bomba z opóźnionym zapłonem, która chyba może wybuchnąć tuż po okresie gwarancyjnym (i nie spełnia definicji "jak najdłużej") :( 
I tak się zastanawiam czy może zamiast brać Mi5 może lepszą opcją byłoby wziąć np. Xiaomi Redmi 4A na max. rok [wtedy zależy mi tylko na w miarę dobrej wydajności] i kupno wtedy np. Mi5S bądź Mi6(?), który może będzie "bezpieczniejszy"? Jak to oceniacie?

Edited by grondek

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0
7 godzin temu, grondek napisał:

Witam wszystkich serdecznie :)

[...]
I tak się zastanawiam czy może zamiast brać Mi5 może lepszą opcją byłoby wziąć np. Xiaomi Redmi 4A na max. rok [wtedy zależy mi tylko na w miarę dobrej wydajności] i kupno wtedy np. Mi5S bądź Mi6(?), który może będzie "bezpieczniejszy"? Jak to oceniacie?

Czyli w skrocie:

1. Szukasz telefonu ktory ma ci zastapic wysluzonego nexusa 4

2. Bierzesz pod uwage mi5 jako flagowca i telefon na lata (pomijam juz sens tego na lata w dobie obecnego pedu)

3. Przeczytales ze gdzies komus padla plyta glowna w mi5

4. Wiec bierzesz pod uwage najbardziej budzetowy obecnie telefon od xiaomi, jednoczesnie piszac ze zalezy ci na wydajnosc.

Bez urazy, ale to mozna podsumowac jednym: f*ck logic :|

Po pierwsze 4a jest bardzo okrojonym telefonem, dolne stany srednie pod wzgledem aparatu, wykonanie ok, ekran plecki dotyk itd. Ale telefon jest bardzo lekki i wrecz wydaje sie zabawkowy, dla mnie troche dziwne uczucie, gdy chwile wczesniej bawilem sie masywnym (w porownaniu z redmi 4a) Mi4. Filmy sa... po prostu sa, nic innego nie da sie o nich napisac. Ekran dosc dobry, ale to nadal budzetowiec. Sprawdzi sie u mamy/dziewczyny w torebce, bo rosegold jest ladny, pod warunkiem ze nie uruchomimy na nim bog wie czego. Ot pograc w kuleczki, odpalic facebooka, zrobic selfie i wrzucic na snapchata. Ale przy otwarych paru aplikacjach i kilku zakladkach w operze, czuc ze lekko juz zaczyna wszystko zwalniac. Moja dziewczyna ma ten telefon od okolo tygodnia i bawilem sie nim. Szalu nie ma, ale ja zaplacilem za niego 350zl, wiec jestem w pelni swiadomy co dostajemy za ta cene. A ze mialbyc to "entry lvl" xiaomi, to nie bedziemy wybrzydzac.

Obawiasz sie padu plyty w Mi5 a chcesz kupic telefon ktory jest na rynku od 1.5 miesiaca, w PL moze od miesiaca i nie wiesz co sie z nim moze dziac.

4 lata temu nexus 4 byl flagowcem, za niewielkie pieniadze, mozna bylo kupic solidny i szybki (jak na tamte czasy) telefon.Obecnie wlasnie tak samo wyglada sytuacja z mi5, flagowiec mocny za niewielkie pieniadze.

Jesli jednak obawiasz sie zainwestowania tych 900zl (i w gore zaleznie od wersji) to kup sprawdzonego redmi 3 w taniej konfiguracji i przeczekaj rok o ktorym piszesz. Tylko jaka masz pewnosc, ze po tym roku, bedziesz w stanie jednoznacznie zweryfikowac cytuje: "bezpieczenstwo" telefonu?

Edited by PurpleHaze
  • Like 2

• 0

Dzięki serdecznie za odpowiedzi ;)

Myślałem że nie fu**owałem logiki, a jednak ;) Chodziło mi o to, że jeden brałem pod uwagę oprócz Mi5 m.in. LG G4. Tylko ludzie na "dzień dobry" mówili że nie jest zalecane branie tego LG, bo część partii ma wadliwe płyty główne i to bomba z opóźnionym zapłonem. I dlatego pytam, bo część wypowiedzi mówi o incydencie (i to rozumiem), a część wskazuje że to incydent nie jest.

Czyli rozumiem, że nie ma co się bać i to tylko incydentalne przypadki z tymi płytami? :) I tak przy okazji "kruchości" Mi5 to rozumiem, że noszenie go w kieszeni spodni nie sprawi, że się złamie?

Edited by grondek

• 0
39 minut temu, grondek napisał:

[...]LG G4. Tylko ludzie na "dzień dobry" mówili że nie jest zalecane branie tego LG, bo część partii ma wadliwe płyty główne i to bomba z opóźnionym zapłonem.

Głupota nie z tej ziemi. Bombę to byś miał z Szajsungiem Note 7.

Ale LG G4 możesz olać ze względu na chociażby mierną baterię. Imho wystarczający powód (piszę to jako fan LG). 

• 0

Ojcu LG G4 dawał radę do 2 dni więc nie ma tragedii. U mnie LG G3 czasem nie dawał rady do końca dnia. Ale ja ostrzej korzystam z telefonu ;) 

A w ramach ciekawostki ojciec był bardzo zadowolony z LG G4 i gdy ja kupiłem sobie Xiaomi on sprawił sobie Redmi PRO.  I nie narzeka :) 

Przewagą LG G4 jest zdecydowanie aparat i łatwiejszy dostęp do baterii i akcesoriów. Reszta na plus dla Mi5

• 0

Z LG G4 powtarzam tylko to, co piszą ludzie na forach. I z tych wypowiedzi wynika, że nie jest to odosobniony przypadek. A nawet, gdyby G4 okazało się wporzo to i tak już odpada, bo przekracza budżet i tak już mocno napięty :-/

Dziękuje za pomoc. W takim razie wybiorę Mi5. Trochę się martwię już nie płytami głównymi, a tym pękaniem jak na filmie, szczególnie że kieszeni nie mam zbyt luźnych :-/ Z drugiej zaś strony Mi5 jest już rok, a przeglądając fora czy krajowe czy anglojęzyczne wszyscy gadają o teście, ale realnych przykładów złamań nie zauważyłem, także może nie jest tak źle?  A jeszcze case się kupi, więc powinno go chyba dodatkowo zabezpieczyć :)

Edited by grondek

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...