Szatar Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Witam. Piszę, ponieważ mam problemy z telefonem marki: Xiaomi. Model: Redmi Note 3 Pro Prime. Poniżej pozwolę sobie scharakteryzować kilka defektów i mam nadzieję, że ktoś będzie potrafił mi pomóc bądź wskazać miejsce gdzie ewentualnie warto zajrzeć by dowiedzieć się czegoś więcej. 1. Problem z podświetleniem ekranu: czasami podczas przesuwania palcem na ekranie, poziom podświetlenia zwiększa się stopniowo, a czasami zmniejsza również stopniowo. Nie dzieje się to za każdym razem, lecz często i jest to uciążliwe. Mam obecnie jasność ekranu ustawioną na: automatyczna. A np. podczas korzystania z Internetu ekran pod wpływem przesuwania palcem staje się coraz jaśniejszy lub coraz ciemniejszy. Jedynym odkrytym przeze mnie rozwiązaniem, które skutecznie likwiduje tego skutki jest całkowite wyłączenie telefonu. Po ponownym uruchomieniu albo jest normalnie i wszystko jest w porządku, albo ekran ponownie staje się coraz jaśniejszy lub coraz ciemniejszy. Warto podkreślić, że zdarza mi się to kilka razy na 1 dzień. Chciałbym w związku z tym zapytać: - czy może być to spowodowane jakąś usterką wewnętrzną? - czy może mieć to związek z oprogramowaniem? - co zrobić by to naprawić? 2. Problem z wyłączaniem się telefonu: czasami zdarza się, że telefon sam się wyłączy, a po chwili włączy. Co więcej, nie wyświetla się na ekranie żadne powiadomienie o planowanym restarcie, tylko dzieje się to automatycznie. W związku z tym mam kilka pytań: - czy może to być jakaś wada fabryczna jakiegoś elementu telefonu? - czym to może być spowodowane? - jak mogę to naprawić i gdzie? - czy instalacja nowego oprogramowania może pomóc? Na koniec chciałbym zaznaczyć, że telefon został zakupiony w marcu 2016 roku i ogólnie jestem z niego zadowolony. Jednak powyższe defekty powodują, że moja ocena staje się coraz bardziej negatywna. Co więcej, po zakupie, nie instalowałem tam żadnego oprogramowania ani żadnego rodzaju aktualizacji. Od zakupu jest tak samo. Proszę o jakieś wskazówki co mogę zrobić w tej sytuacji. Szatar Link to comment Share on other sites More sharing options...
marglcia Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 ale nie napisałeś jaki masz soft... i to, że nie aktualizowałeś to błąd - aktualizacje poprawiają zwykle błędy systemowe + wprowadzają nowości - skoro masz problemy i masz miui polska albo global to zaktualizuj i zobaczysz czy jest poprawa... ja mam obecnie najnowszy global dev i aktualizuje co tydzień i nie mam z telefonem żadnych problemów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szatar Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Mam androida. Wersja Android: 5.1.1 LMY47V. Wersja MIUI: MIUI Global 7.1 (stabilna) 7.1.9.0.0(LH0CNCL). Skąd pobrać proponowane przez Ciebie aktualizacje i jak to zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 9 minut temu, Szatar napisał: Mam androida. Wersja Android: 5.1.1 LMY47V. Wersja MIUI: MIUI Global 7.1 (stabilna) 7.1.9.0.0(LH0CNCL). Skąd pobrać proponowane przez Ciebie aktualizacje i jak to zrobić? Nie dziwię się że masz takie problemy z telefonem masz syfmiui. Musisz wgrać przez miflashem global i wszystko powinno ustąpic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szatar Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Mifalshem global? A jak to zdobyć/zainstalować? Muszę przyznać, że jestem laikiem, a bardzo chciałbym rozwiązać ten problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marglcia Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 musisz trochę poczytać i dasz radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szatar Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Rozumiem. Czy możesz mi napisać w którym punkcie znaleźć miflash global, o którym wspomniałeś? Z chęcią zainstaluję, jednak zanim to odszukam to się zejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marglcia Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 (edited) tu masz link - tylko ściągnij dla kenzo - możesz ściągnąć wersje stabilną (aktualizacje raz na miesiąc) albo developerską (aktualizacje są co tydzień) http://en.miui.com/a-234.html a tu masz jeszcze na czym polega miflash: Edited January 7, 2017 by marglcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 17 godzin temu, Szatar napisał: /.../ A może tak zacząłbyś szukać informacji, miast od razu zakładać nowe wątki? Na początek polecam poradnik: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ a potem szukanie odpowiednich danych w istniejących wątkach. Kosz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts