Jump to content

Porównanie Redmi 3 vs Redmi 4

joljol

Recommended Posts

Witam, 

Zakładam ten temat żebyśmy wymienili się spostrzeżeniami na temat tego telefonu porównując go do przedniej generacji. 

Może zacznę. Mój poprzedni telefon to Redmi 3 Pro którego używałem około pół roku. Od tygodnia używam Redmi 4 też w wersji Pro. Więc małe porównanie:

Redmi 4 zdecydowanie lepszy ekran i na papierze i w rzeczywistości. I kontrast i kolory, rozdzielczość i kąty widzenia. 

Latarka mocniejsza w R4, aparat też odrobinę lepszy. 

Dużo lepszy czytnik linii papilarnych w nowym modelu - około dwa razy szybszy i myli się dużo rzadziej.

Bateria - około 20 % trzyma dłużej niż w starym modelu.

Jakość obudowy - wykonanie. Klasa światowa. Cud.

Szybszy i wydajniejszy niż starszy model. 

Minusy:

Głośnik w Redmi 4 w lepszym miejscu ale niestety jest cichszy, stąd wolę ten z redmi 3 bo był donośniejszy. 

Muzyka niestety według mnie jest odtwarzana gorzej - i na słuchawkach i poprzez bluetooth w samochodzie - może ktoś potwierdzić albo obalić moje spostrzeżenia ? 

Waga i rozmiar - jest zauważalnie cięższy i większy ale wykonanie to wynagradza. 

A jak wasze spostrzeżenia ? Jakby ktoś miał jakieś pytania to zapraszam. 

Też to jakoś ciężko porównywać, trójka/czwórka zwykła, Pro, S, X, A. 2GB, 3GB. Oszaleć można.

Do tego rom, co też wprowadza zmiany.

Wydaje mi się że zdjęcia też robił inaczej na zablokowanym x.eu, inaczej na globalach. a inaczej na Miui.PL/EU.

Jak kiedyś zmienię, to też raczej na xiaomi. Po prostu polubiłem ten system, jeszcze za czasów mojego soniaka.

Edited by michaelwaut

3 godziny temu, Redmi2 napisał:

I trzeba dodac ze czarna ramka na ekranie w redmi 4 jest najwieksza(najgrubsza) ze wszystkich tel, conajmnieh 2-3 razy taka jak w redmi 3.
Nie zgodze sie tez ze bateria tryzma lepiej w redmi 4. Zdjecia lepsze robi redmi 4 ale jak to w redmi jak dla mnie zdjecia tragedia. Wyglad i wykonanie lepsze w redmi4, redmi 3 lepszy dzwiek, ale duzo gorszy niz np w starym mi4, tak samo foty i jakos ekranu.
Osobiscie ja bym nie kupil redmi 4, ale mialem mozliwisosc testowania 2 tygodnie.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

zafundowałeś mi mózgotrzepa...  już byłem zdecydowany na wymiane mydelniczki na 4 ze względu na wygląd, wykonanie i właśnie baterię, a tu taka zdrada

Edited by MiD

Bateria trzyma tak samo dobrze a w moim odczuciu odrobinę lepiej. Ale mam nowy system postawiony zobaczymy po kilku tygodniach jak zapcham jak to będzie wyglądało. 

Ale Redmi 3 zwykle mi trzymał mi dwa dni w tym 6 h ekranu.

W redmi 4 miałem  trzy ładowania i trzy razy dwa pełne dni  w tym 6 h na ekranie i 10-20 % baterii zostawało na koniec drugiego dnia. 

Nie mam porównania do redmi 3, bo nie używałem. Mogę jedynie porównać wizualnie (miałem 3 pro w rękach) i muszę stwierdzić, że wygląd i wykonanie redmi 4 pro to majstersztyk :) czuć solidność wykonania, większa waga tylko dodaje pewności chwytu telefonu :) redmi 3 pro wydawał się taką wręcz zabawką w porównaniu do 4.

Jeśli chodzi o baterię to jest dobrze ;) wstawię screeny z moim najkrótszym i najdłuższym czasie na ekranie ;)

Screenshot_2016-12-27-16-22-41-383_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-12-29-13-14-56-115_com.miui.securitycenter.png

Żona ma kilka miesięcy Redmi3, ja mam od tygodnia Redmi4 Pro. Największym minusem "czwórki" jest ten nieszczęsny ekran 2.5D. Siłą rzeczy szkło musi być mniejsze, nie wygląda to estetycznie. Dodatkowo świetnie zbiera się brud między krawędzią silikonowego etui, a krawędzią szkła... 

Reszta na korzyść nowego modelu. Nawet dźwięk wydaje mi się lepszy. Może minimalnie cichszy ale "głębszy"

• Like 1

• 1 month later...

We wrześniu nabyłem Redmi 3S (silver-white) a w grudniu wymieniłem go na Redmi 4 Prime (dark grey). Moje spostrzeżenia:

1) Wygląd od frontu zdecydowanie na plus 4ki

2) jakość wykonania zdecydowanie na plus 4ki

3) tył z wyglądy na plus 4ki choć umiejscowienie kamery i czytnika linii bardziej pasowało mi w 3S

4) ekran na plus 4ki bez dwóch zdań. Rozdzielczość FHD w 4ce robi świetną robotę względem ekranu HD ready w 3S

5) responsywność telefonu, odpalanie aplikacji i ogólny komfort użytkowania na plus 4ki

6) jakość dźwięku i rozmów na zbliżonym poziomie

7) aparat, wydaje mi się, że w szybkich scenach 3S robił wyraźniejsze zdjęcia ale ogólnie aparat w 4ce mi nie przeszkadza

8) wifi: mało kto o tym pisze ale 4 Prime ma wifi dual-band, więc transfery na paśmie 5GHz są o niebo wyższe niż na 2,4GHz. W speedteście na paśmie 2,4GHz wygiądałem max 30mbps ze swojego łącza. Na paśmie 5GHz wyciągam pełne 100mbps.

9) bateria w 4ce trzyma dłużej. Na 3S mój rekord wyniósł nieco ponad 6 dni. Na 4 Prime czas pracy na jednym ładowaniu spokojnie dochodzi o 8 dni. Mój rekord to 9dni i 2h.

Ogólnie z wymiany jestem bardzo zadowolony a w szczególności z ekranu, wifi i baterii.

• Like 2

• 4 months later...