Jump to content

Brak polskich znaków w sms


Recommended Posts

Problem jak w temacie. Gdy wysyłam sms to odbiorca otrzymuje sms z polskimi znakami. Natomiast wszystkie sms-y jakie ja otrzymuję to polskich znaków nie ma. Mam rom xiaomi.eu, nie pamiętam czy na globalu też tak było. Ktoś ma podobnie, może wiecie jak naprawić problem?

 

Rozumiem,że wszyscy posiadacze xiaomi.eu otrzymują sms-y bez polskich znaków. To jest normalny objaw? Czy też tylko u mnie jest coś spieprzone? Jakieś pomysły ?

 

// edii by luki! Posty edytujemy

Link to post
Share on other sites

I to dla mnie jest dziwne, gdy miałem redmi 1s sms-y otrzymywałem z polskimi znakami. Tylko wtedy były jeszcze romy miuipolska. Teraz na RN3P przychodzą bez. Jeśli tak jest bo to norma i tak jest skonstruowany to no cóż chyba się pogodzę z  tym faktem. Ale jeśli da się zmienić kodowanie znaków to chciałbym wiedzieć jak to zrobić.

Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, meleager napisał:

 A jesteś pewien że ktoś Ci je wysyła ze znakami PL ? Sprawdziłeś ? Większość telefonów ma jednak opcje wyłączenia polskich znaków może akurat Twoi rozmówcy tak maja ustawione.

Tak jestem pewien.

Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem przed chwilą u siebie jak to jest z tymi polskimi znakami, wysłałem próbnego sms-a z Samsunga na Rn3p i faktycznie przyszedł bez ogonków, pogrzebałem trochę w Samsungu i okazało się, że w nim był ustawiony tryb wprowadzania tekstu jako "Alfabet GSM" pomimo tego, że w Samsungu sms-y były widoczne z polską czcionką,  to już do odbiorcy wychodziły bez ogonków, zmieniłem tryb wprowadzania tekstu na "Automatyczny" i kolejne sms-y dochodziły już z polskimi znakami. Wychodzi na to, że jeśli nie otrzymujemy sms-a z ogonkami, to problem jest po stronie wysyłającego.

Link to post
Share on other sites
Dnia 23.12.2016 o 17:22, meleager napisał:

 A jesteś pewien że ktoś Ci je wysyła ze znakami PL ? Sprawdziłeś ? Większość telefonów ma jednak opcje wyłączenia polskich znaków może akurat Twoi rozmówcy tak maja ustawione.

Powtarzam się :) ale napisałeś wcześniej że jesteś pewien.

Edited by meleager
Link to post
Share on other sites

Tak napisałem, miałem w swojej ręce Nokie i tam nie znalazłem opcji zmiany kodowania znaków więc przyjmuje że było zafiksowane na automat. Jak wysłałem sms na inna Nokie to przeszło z polskimi znakami, jak wysłałem do siebie to już polskich znaków nie było. Kolega wyżej potwierdził taką sytuację na szajsungach i o tym też gdzieś w necie widziałem wpisy. 

Link to post
Share on other sites
  • mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...