Tomek123 Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Witam, Proszę o pomoc. Sytuacja wygląda następująco, poleciłem dziewczynie kupić Xiaomi bo dużo dobrego słyszałem, więc kupiła jeden na tej aukcji allegro . Nie spodziewaliśmy się że na telefonie może być zainstalowany jakiś syf który co minutę wyświetla na cały ekran reklamy! Nie dało się normalnie użytkować. Zacząłem drążyć temat w sieci i doczytałem że trzeba ROM przeinstalować. Nie jestem zielony w obsłudze komputera, ale przyznaje że trochę gubie się w nadmiarze informacji. Próbowałem sflashować MiPcSuite, ale nie dało rady, bo dostawałem cały czas informacje że potrzebuje zrobić kopię danych i podłączyć telefon w trybie fastboot, mimo, że był już podłączony w tym trybie. Ściągnąłem MiFlashingTool z tej strony: http://en.miui.com/a-234.html razem z Redmi Note 3 Qualcomm Latest Global Developer Version Fastboot File Download. Niestety gdy próbowałem flashować dostawałem odrazu informacje coś takiego: "product kenzo mismatching image and device". Mimo wszystko telefon działał nadal, najwidoczniej flash wogóle nie wystartował. Byłem jednak zdesperowany by coś zrobić z tymi reklamami, doczytałem żeby w Miflashtool usunąć z pliku flash_all.bat dwie linijki weryfikujące przed flashowaniem. Ponowiłem flash i coś się popsuło tak, że system się nie uruchamia i telefonu nie da się całkiem wyłączyć, ciągle wyświetla logo MI.com. Nawet nie wiem czy się ładuje lub w końcu wysiądzie bateria i już nic nie zrobie. Gdy go restartuje mruga na górze czerwona lampka. Proszę o pomoc, nie wiem co mam zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek123 Posted December 20, 2016 Author Share Posted December 20, 2016 (edited) Wręcz przeciwnie, dużo się oczytałem, tylko idzie się pogubić bo poradników jest masa i każdy troche inny. W każdym razie ściągnąłem dobry rom, ale flashing tool ciągle mi błąd pokazywał, znalazłem wątek w którym ktoś miał taki sam problem i usunął te dwie linijki z pliku. Byłem już troche tym zmęczony i postanowiłem zaryzykować. W jakiej sytuacji jestem? Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić? Edited December 20, 2016 by Tomek123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki! Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 2 godziny temu, Redmi2 napisał: Teraz jedynie kabelek deep flash i flashowanie w edl. Ale po twoich komputerowych umiejetnosciach odradzam, lepiej daj lub wyslij komus kto zrobi to za kase, przynajmniej bedzie wiedzial co robi i nie bedzie wymyslal glupot. Tak, zrób to co wyżej jest napisane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flexeii Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 A czy przypadkiem telefon nie jest w trybie EDL skoro miga czerwona dioda? Bo z opisu nie mogę zrozumieć czy dioda mruga z włączonym ekranem na mi.com czy z zgaszonym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muszateq Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 A czy przypadkiem telefon nie jest w trybie EDL skoro miga czerwona dioda? Bo z opisu nie mogę zrozumieć czy dioda mruga z włączonym ekranem na mi.com czy z zgaszonym.Nie jest w trybie EDL tylko w serwisowym czy też diagnostycznym 908 bez możliwości uruchomienia ale do postawienia na nogi się nadaje. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helio Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 (edited) Hmm.. Najlepiej jakbyś sprawdził na kompie w menedżerze urządzeń jak jest wykrywany telefon. Jak jest to qualcomm snapdragon qdloader 9008 to fajnie, a jak qualcomm snapdragon diagnostic 900E to mniej fajnie i w tym drugim przypadku musisz użyć kabelka deep flash który jest łatwy do wykonania własnoręcznie. Ale jak nie masz podstawowych umiejętności posługiwania się komputerem (instalacja sterowników w menedżerze) to niewiele zdziałasz Edited December 21, 2016 by Helio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek123 Posted December 21, 2016 Author Share Posted December 21, 2016 Dzięki za komentarze. Zadzwoniłem do sprzedawcy z allegro i opowiedziałem całą sytuacje o tym, że kupiłem zawirusowany telefon, który na własną rękę próbowałem naprawić oraz czy prowadzą serwis. Okazało się że wie o sytuacji i jeżeli coś poważnie nie zepsułem to serwisanci podejmą się naprawy (za darmo). Niestety nie pamiętam pod jaką nazwą go w menadżerze urządzeń widziało. Generalnie robiłem to na starym notebooku z postawionym specjalnie win 8.1 i wszystko działało mega mozolnie. Nie rozumiem czemu wywalało ten "kenzo mismatch device", skoro niby wszystko robiłem jak w poradniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts