Jump to content

Redmi 4 - powazne bugi na Xiaomi.eu

Brendol

Recommended Posts

Gdzieś już widziałem taki temat ale nie było sensownej odpowiedzi więc napiszę swój.

Zainstalowałem na Redmi 4 (Prime) Xiaomi.eu, dokładna lista krokow była taka:

- wgranie china dev przez MiFlasha (w trybie edl)

- odblokowanie bootloadera MiUnlockToolem

- wgranie TWRP

- wipe wszystko oprócz karty MicroSD (miałem na niej ROM)

- instalacja romu z karty

No i wszystko pięknie cudnie niby, ale po włączeniu:

- w aparacie po zrobieniu zdjęcia, kiedy się zapisuje, komunikat coś w stylu brak pamięci wewnetrznej czy tam podłącz pamięć wewnętrzną

- nic się nie pobiera z Google Play (nie idzie pobieranie, a po chwili Google Play się wyłącza z jakimś błędem)

- apka od motywów nie działa (sama apka działa ale podgląd motywów się nie pokazuje i nie mogę ich ściągnąć)

- parę innych

Co zle zrobilem i jak to naprawić? Może nie potrzebnie robiłem wipe praktycznie dosłownie wszystkiego i później ta instalacje z karty? Chociaż wcześniej już dwa razy tak robiłem i poszło bez problemów (Redmi 3S, Redmi Pro).

Wersja MIUI 6.12.8 czy coś takiego, ta druga najnowsza (6.12.15 jest chyba najnajnowsza?)

2 godziny temu, Maq napisał:

Pisałem o tym już w innym temacie o R4P, aby usunąć problem z uprawnieniami do zapisu trzeba w TWRP wyczyścić uprawieniania SELinux.

1 godzinę temu, OrionFOTL napisał:

Dosłownie wczoraj też miałem ten problem. Wystarczyło wejść w TWRP jak mówi @Maq , wejść w Zaawansowane i wybrać "Napraw uprawnienia" czy coś takiego.

Dzięki Panowie, tylko teraz czy możecie mi jeszcze powiedzieć - to TWRP muszę od nowa wgrać? Znowu przez konsole "fastboot flash recovery nazwa.img" i później "fastboot boot nazwa.img"? Czy teraz odrazu boot, a flash pominąć? Czy jak? Kombinacja klawiszy Power + Vol+ wprowadza mnie do chińskiego recovery.

Jeśli działa Ci system, to po prostu restartujesz, wciskasz Power i VOL + równoczesnie (w trakcie ponownego uruchamiania), wyświetla Ci się specjalnie menu, wybierasz tam TWRP, resetujesz w nim SELinux i odpalasz ponownie system bez konicezności ponownego flashowania czy wipe'a.

Edited by Maq

43 minuty temu, Brendol napisał:

Kombinacja klawiszy Power + Vol+ wprowadza mnie do chińskiego recovery.

Bo ta kombinacja w Redmi uruchamia właśnie to menu. Do twrp (jak masz je zainstalowane) to wszystkie trzy klawisze, vol+, vol- i power, lub z tego chińskigo menu klawisz  recovery. 

Edited by FromWP

43 minuty temu, Maq napisał:

Jeśli działa Ci system, to po prostu restartujesz, wciskasz Power i VOL + równoczesnie (w trakcie ponownego uruchamiania), wyświetla Ci się specjalnie menu, wybierasz tam TWRP, resetujesz w nim SELinux i odpalasz ponownie system bez konicezności ponownego flashowania czy wipe'a.

4 minuty temu, FromWP napisał:

Bo ta kombinacja w Redmi uruchamia właśnie to menu. Do twrp (jak masz je zainstalowane) to wszystkie trzy klawisze, vol+, vol- i power, lub z tego chińskigo menu klawisz  recovery. 

A, dobra dzięki wielkie ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...