qbadm Posted December 16, 2016 Share Posted December 16, 2016 Cześć, mam dość nietypowy problem. Kupiłem siostrze Redmi 4 2/16, odblokowałem bootloader, wrzuciłem miui polska 6.12.8 i niby wszystko było ok, ale nie sprawdziłem jednej podstawowej rzeczy a mianowicie czy można się na tel dodzwonić :/ Siostra ma nju mobile (karta USIM pod LTE) i teraz najciekawsze: dzwoniąc do niej słyszymy sygnał dzwonienia czyli myślimy, że spoko powinna odebrać ale na telefonie nie wyświetla się zupełnie nic i telefon nie wydaje dźwięku dzwonka a po chwili dzwoniący słyszy: "Osoba do której dzwonisz prowadzi teraz rozmowę lub jest niedostępna", następnie przychodzi SMS, że abonent jest już dostępny. Wkłada do Redmi kartę Play i telefon zachowuje się już normalnie, wkłada nju do HTC Desire X i można się dodzwonić bez problemu :/ Ktoś jest mi w stanie powiedzieć co u licha powoduje, że telefon nie współgra z kartą nju mobile lub, że tak się z nju zachowuje? Osobiście nie mialem problemów z Redmi Note 3, Mi4, Redmi 3S i teraz z Mi5 a też mam nju mobile. Z góry dzięki za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob83 Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 sprawdź czy czasem nie dodałeś tego numeru do listy blokowanych numerów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbadm Posted December 17, 2016 Author Share Posted December 17, 2016 4 godziny temu, Rob83 napisał: sprawdź czy czasem nie dodałeś tego numeru do listy blokowanych numerów. Dzięki za sugestię, ale to by było za proste Nikt nie może się dodzwonić na ten numer Za to bez problemu można z niego wysyłać i odbierać SMSy :/ Zagadka :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 1 minutę temu, qbadm napisał: Dzięki za sugestię, ale to by było za proste Nikt nie może się dodzwonić na ten numer Za to bez problemu można z niego wysyłać i odbierać SMSy :/ Zagadka :/ Rozumiem że nie można się dodzwonić jak się zaloguje do LTE. Jeżeli tak to obstawiam winę operatora czyli Orange. Przejściem do 3 lub 2G przy połączeniu przychodzącym zarządza operator. Chyba że nie jest w zasięgu 2, 3G i jest tylko zasięg LTE, wtedy będzie taki komunikat. Inna ewentualność to brak jakiegoś pasma 3G w telefonie. Play też miewał z tym problemy, ale chyba już je rozwiązał (przez parę miesięcy miałem sporą zniżkę w abonamencie z tego powodu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbadm Posted December 17, 2016 Author Share Posted December 17, 2016 8 minut temu, FromWP napisał: Rozumiem że nie można się dodzwonić jak się zaloguje do LTE. Jeżeli tak to obstawiam winę operatora czyli Orange. Przejściem do 3 lub 2G przy połączeniu przychodzącym zarządza operator. Chyba że nie jest w zasięgu 2, 3G i jest tylko zasięg LTE, wtedy będzie taki komunikat. Inna ewentualność to brak jakiegoś pasma 3G w telefonie. Play też miewał z tym problemy, ale chyba już je rozwiązał (przez parę miesięcy miałem sporą zniżkę w abonamencie z tego powodu). Dzięki Stary To dokładnie ten problem!!! Sis ustawiła tel w 3G i bez problemu się do niej dodzwoniłem Czyli wychodzi na to, że nju nie radzi sobie z przełączeniem tel z 4G do 2/3G? Spróbuję to zgłosić ale boję się, że mnie spławią tekstem, że Xiaomi nie wspierają :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rob83 Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 hym ja w nju nie mam takich problemów. Miałem raz ale okazało się ze numer został zablokowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbadm Posted December 17, 2016 Author Share Posted December 17, 2016 2 minuty temu, Rob83 napisał: hym ja w nju nie mam takich problemów. Miałem raz ale okazało się ze numer został zablokowany. ja a Mi5 tez nie mam tego problemu, widocznie jest na Redmi 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 17, 2016 Share Posted December 17, 2016 56 minut temu, qbadm napisał: Spróbuję to zgłosić ale boję się, że mnie spławią tekstem, że Xiaomi nie wspierają :/ Może tak być, ale tu nie ma co wspierać, wystarczy nie dyskryminować, a wygląda na to że to się u nich zdarza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardianz Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 ciekawe czy jak wejdą wersje Redmi 4 z LTE band 800mhz to czy Nju to naprawi. Redmi Pro ma do mnie trafić jutro i się zastanawiam jak to będzie a jestem właśnie w Nju i na LTE bardzo mi zależy Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbadm Posted December 27, 2016 Author Share Posted December 27, 2016 Dnia 17.12.2016 o 18:56, FromWP napisał: Może tak być, ale tu nie ma co wspierać, wystarczy nie dyskryminować, a wygląda na to że to się u nich zdarza. Nju może nie być świadome problemu, raczej nie dyskryminują, na ich stronie można znaleźć poradniki jak konfigurować niektóre modele xiaomi właśnie ale brak jest Redmi 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lagarto Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 @Ardianz Masz już to Redmi 4? Współpracuje z nju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
joljol Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 U mnie nie ma tego problemu. Mam redmi 4 i śmiga w nju LTE i normalnie do mnie ludzie się mogą dodzwonić Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbadm Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Dnia 17.12.2016 o 18:56, FromWP napisał: Może tak być, ale tu nie ma co wspierać, wystarczy nie dyskryminować, a wygląda na to że to się u nich zdarza. Nju może nie być świadome problemu, raczej nie dyskryminują, na ich stronie można znaleźć poradniki jak konfigurować niektóre modele xiaomi właśnie ale brak jest Redmi 4 Wczoraj do nich dzwoniłem to mi zasugerowała zgłoszenie problemu technicznego przez formularz www, dziś będę próbował im to przelać w maila... Link to comment Share on other sites More sharing options...
87ers Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Miałem identyczny problem, telefon Mi5, przylecialem z UK do PL, w telefonie 2 karty sim: nju mobile i Lycamobile. Nju działało a na Lycamobile jak do mnie dzwoniono to był sygnał a telefon nic nie wyświetlał i była cisza. Problem sam zniknął po ok 2 dniach. A może w roamingu Lycamobile przelaczyla się na nadajniki innej sieci, nie wiem do tej poryWysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardianz Posted January 3, 2017 Share Posted January 3, 2017 Dnia 28.12.2016 o 16:56, lagarto napisał: @Ardianz Masz już to Redmi 4? Współpracuje z nju? telefon już mam, czekam tylko na kod na unlock telefonu dam znać co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudek42 Posted January 14, 2018 Share Posted January 14, 2018 Mam ten sam problem czy ktoś go już rozwiązał ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts