oskarq Posted December 16, 2016 Share Posted December 16, 2016 Hej, Mnóstwo poradników na necie ale dopiero zebranie kilku u mnie zadziałało bo dwóch dniach męczarni. Miałem SMSa ze zgodą na odblokowanie bootloadera ale żadne metody nie działały oprócz tej co opisze poniżej. Pomimo zgody MiFlashUnlock zatrzymywał się na 50% z błędem braku weryfikacji. Flashowanie nie działało w trybie fastboot ze względu na brak odblokowania bootloadera a nie mogłem zainstalować romu developerskiego żeby go odblokować bo bootloader był zablokowany Dotyczy Redmi Note 3 Pro Qualcomm Snapdragon 650 z zainstalowanym MIUI Global wersja stabilna. (Windows 10 - 64bit) Pliki do ściągnięcia: a. Fastboot_edl zip potrzebny do restartu w trybie download (nie fastboot) b. Miui ROM developerski Redmi Note 3 Qualcomm Latest Global Developer Version Fastboot File Download c. Recovery TWRP dla tego modelu Redmo Note 3 Pro (TWRP_kenzo.zip) (W przypadku problemów z tą wersją TWRP można próbować ZCX TWRP) d. Miui ROM Polska ( w grudniu 2016 wersja była taka: xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_6.12.15_v8-6.0.zip) e. MI Flash (wersja: 20160401) Instrukcja: 1. Instalacja i włączenie fastboota (a) na MIUI FAQ jest tutaj 2. Podłączyć telefon w trynie fastboot do PC i uruchomić edl.bat. Telefon sam przełączy się w stan download. 3. Odpalamy Mi Flash (e) i podajemy ściężkę gdzie ściągnelismy MIUI ROM developerski (b) Nie zadziała jeśli jest zablokowany bootloader in fastboot. Działa tylko w trybie download. Możemy już klikać przycisk flash. Po instalacji mamy już developerski ROM. 4. Teraz można odblokowac bootloader według instrukcji z forum Na romie Global stable nie udało mi sie tego zrobić a teraz tak. Po odblokowaniu można instalować inne ROMy. Ja wybrałem MIUI Polska. 5. Instalacja Recovery (c) według MIUI Polska. W skrócie poniżej. Kopiujemy rozpakowany obraz recovery do katalogu fastboota (zmieniłem nazwę na twrp.img) Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID) Następnie: fastboot flash recovery twrp.img Na koniec fastboot boot twrp.img 6. Instalacja ROMu MIUI Polska (d). W skrócie poniżej. Przenosimy pobrany wcześniej rom xiaomi.eu_multi_xxx...zip do pamięci telefonu będąc w TWRP W TWRP z menu Install wybieramy plik .zip i instalujemy rom Po zakończonym procesie urządzenie wybieramy Reboot Z tysięcy filmów na YT ten najlepiej pokazuje instalacje recovery i roota. Niby coś innego ale widac jak wygląda recovery. Ja zamiast roota instalowałem w taki sam sposób ROM MIUI Polska.https://www.youtube.com/watch?v=G_P7Qd3kpAI&t=383s źrodła:http://www.technobuzz.net/unbrick-redmi-note-3-flash-miui-7-8/https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/http://en.miui.com/a-234.htmlhttps://miuipolska.pl/?faqs 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gos91 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Witam, robię wszystko według poradnika, ale mam problem z ostatnim krokiem, tj instalacja miui Polska. W TWRP wybieram instalację obrazu [xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_6.12.22_v8-6.0]. Po reboocie telefonu dalej mam global Do flashowania wybierałem partycję boot, potem spróbowałem jako recovery i dalej to samo. Ktoś miał podobnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskarq Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Ja wchodzę do TWRP. Klikam instalacja, wybieram Rom MIUI Polska , storage internal i przesuwam suwak. To tyle. Po reboocie telefonu mam nowy Rom. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki! Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Wrzucasz cały plik *.zip czy rozpakowujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gos91 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 (edited) Rozpakowuję i wrzucam na telefon folder w którym są bezpośrednio pliki. Powinienem wrzucić .zip i wybrać install zip zamiast instal image i wybrać boot.img? Edit.2 Właśnie wrzuciłem zip i pojawił się wspomniany suwak, trwa system reboot Edit.3 Tel. odpalił, w info mam miui 8.2 by xiaomi.eu 6.12.22 rozwojowa. Chyba koniec? Edited December 29, 2016 by Gos91 Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskarq Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Tak koniec. W TWRP instalacja tylko z zipa.Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gos91 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Dziękuję ;] Nie wierzyłem, że to ogarnę. Dzięki za ten poradnik! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu610 Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Mój problem polega na tym, że telefon jest wykrywany przez fastboot, kiedy przejdę w tryb download ekran robi się czarny, a dioda miga na czerwono. MiFlash nie chce wykryć urządzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu610 Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Problem udało mi się zażegnać. Zainstalowałem wersję MiFlash'a z kwietnia 2016. Link: https://nl1.androidfilehost.com/dl/N_GPUga1vkNjcQNPZdAnkA/1483351772/24591000424945514/MiFlash_2016.zip? Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskarq Posted December 30, 2016 Author Share Posted December 30, 2016 1 hour ago, misiu610 said: Problem udało mi się zażegnać. Zainstalowałem wersję MiFlash'a z kwietnia 2016. W tej instrukcji jest link do wersji v20160401. Wygląda identycznie jak z twojego linka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu610 Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 (edited) Dziwne, wygląd obu aplikacji różni się od siebie. @oskarq Po wgraniu TWRP telefon zawiesza się na logo MI. Doczytałem, że to problem z weryfikacja, ale nie wiem jak ją wyłączyć. Edited December 30, 2016 by misiu610 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yokosa Posted December 31, 2016 Share Posted December 31, 2016 (edited) 14 godzin temu, misiu610 napisał: Dziwne, wygląd obu aplikacji różni się od siebie. @oskarq Po wgraniu TWRP telefon zawiesza się na logo MI. Doczytałem, że to problem z weryfikacja, ale nie wiem jak ją wyłączyć. Miałem ten sam problem z TWRP z tego tematu. Zainstaluj to recovery ZCX TWRP 3.0.2-0 | BY~XM https://miuipolska.pl/forum/topic/20750-team-win-recovery-project/ Edited December 31, 2016 by Yokosa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu610 Posted December 31, 2016 Share Posted December 31, 2016 Pomogło wgranie CRWP podane przez @Yokosa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zarkens Posted January 3, 2017 Share Posted January 3, 2017 Po wejściu w tryb download Miflash nie widzi telefonu, ktoś pomoże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu610 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 @zarkens Zacznij od podpięcia telefonu pod inne gniazdo USB, jest to komputer stacjonarny, najlepiej tyle złącze, kolejno sprawdź kabel i sterowniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zarkens Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 @misiu610 To laptop i wina nie leży w usb bo w trybie fastboot miflash widzi normalnie telefon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daviteusz Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 (edited) @zarkens Wyłącz weryfikację podpisów sterowników. Jeśli nie wiesz jak, to spytaj Wujka Google albo Szwagra Bing. Edited January 6, 2017 by Daviteusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
zarkens Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 @Daviteusz Wyłączyłem weryfikacje i dalej nie widzi telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daviteusz Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 @zarkens w menedżerze urządzeń też nie widzi?Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zarkens Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 @Daviteusz nie widzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskarq Posted January 14, 2017 Author Share Posted January 14, 2017 Zobacz pod inne urządzenia czy widzisz coś takiego. Może trzeba sterowniki przeinstalowaćWysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zarkens Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 (edited) nie mam nic takiego mam takie Edited January 14, 2017 by zarkens dołączenie screena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel2000 Posted February 26, 2017 Share Posted February 26, 2017 (edited) Trzeba przed wgraniem romu robić Wipe systemu? Wgrałem ROM zgodnie z poradnikiem ale w telefonie czasem nie działają wibracje, aparat nie łapie ostrości, trzeba uruchomić ponownie telefon i wtedy znowu działa, jednak jak zablokuję telefon i ponownie uruchomię aparat znowu nie łapie ostrości to samo dzieje się jak wejdę w ustawienia i zmienię rozdzielczość na fullHD lub 4k. Rom xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_7.2.23_v8-6.0.zip wgrałem bez robienia wipe, + zrootowałem telefon przez flash supersu w twrp. Zastanawiam się czy wgrywać romu od nowa ale nie wiem czy nie zrobić tym razem wipe wszystkiego?? bo tak robiłem w poprzednim telefonie (moto g) W twrp mogę zrobić wipe Dalvik/ ART Cache System Data Internal Storage Cache Cust Micro SDCard Edited February 26, 2017 by Pawel2000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
miko1282 Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 Witam, pomoże mi ktoś? Mam problem podczas aktualizacji systemu wywaliło mi prąd w domu teraz telefonem nie mogę wejść w recovery tylko i wyłącznie w fastboota, lecz nie mogę zabardzo nic wgrać telefon jest czyściutki nie ma kompletnie żadnych plików 23.9 z 23.9 wolnych pomoże mi ktoś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiciuk81 Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 A ja mam w takim razie pytanie, bo kupiłem od Goldwaya telefon i mam taki oto rom jak w zdjęciu poniżej. Moje pytanie brzmi czy muszę wgrywać ten plik w moim przypadku pobrany xiaomi.eu_multiHMNNote3Pro_7.3.2_v8-6.0.zip. Czy nie wystarczy jak przeskoczę do kroku 6.wgrywania romu MIUI Polska z karty SD? Ponizej fotka tego co mam, podpowiecie coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
frenzy Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Chcesz pominąć odblokowanie bootloadera i wgranie twrp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiciuk81 Posted March 10, 2017 Share Posted March 10, 2017 Ok, sprawdziłem tym fastbootem i mam zablokowany telefon, ale pytanie brzmi, czy ja musze mimo wszystko wysyłać mail z prośbą o odblokowanie do Chińczyka jak tam dalej jest w instrukcji, i dopiero wtedy mogę robić procedurę dalej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek22 Posted March 10, 2017 Share Posted March 10, 2017 musisz wysłać tak jak masz w poradniku bo inaczej nie odblokujesz bootloadera i nie da się wgrać bez tego MiuiPolska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amfetaminek Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 TWRP wymaga hasła ? mam tylko hasło do konta xiaomi i do blokady ekranu. Co teraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helio Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 49 minut temu, Amfetaminek napisał: TWRP wymaga hasła ? mam tylko hasło do konta xiaomi i do blokady ekranu. Co teraz? Partycja systemowa jest szyfrowana. Jak wpiszesz yes czyli potwierdzisz to twrp wykona formatowanie i stracisz wszystkie dane na telefonie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiciuk81 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Ok dostałem ten mail od chińczyka, jak robię unlock to staje na 50% i nie pozwala go odblokować. Link i program od chińczyka miflash i unlock. jednak stoi na 50%, a podobno bez tego ani rusz dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helio Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 1 godzinę temu, mikiciuk81 napisał: Ok dostałem ten mail od chińczyka, jak robię unlock to staje na 50% i nie pozwala go odblokować. Link i program od chińczyka miflash i unlock. jednak stoi na 50%, a podobno bez tego ani rusz dalej W opcjach programistycznych włącz debugowanie, OEM unlock i jeszcze jedna opcja od unlock zachacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiciuk81 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 już to zrobiłem i dalej to samo, pojadę z filmem wg mister pirzu nagrał film i zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregorypeck Posted March 19, 2017 Share Posted March 19, 2017 Dzięki za przejrzystą instrukcje. Wszystko poszło gładko. Miałem mały problem z driverami w win10 (ten sam problem co zarkens) ale zainstalowalem wersje MiFlasha-v160401 i poszlo bez problemu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dexterek Posted March 19, 2017 Share Posted March 19, 2017 Czy jak odblokuje bootloader to czy będę mógł normalnie zaktualizować z pliku zip bez żadnego recovery i twrp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts